Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Kolego u mnie masz borbety 8x18 et45 na zawiasie seryjnym+eibachy sportline i nic nie obciera więc nie czytaj bzdur tylko zamawiaj, kolega raflo w cuprze ma et42 i tez jest gitshreku napisał(a):Jako ze oponeo walneło babulca i nie zaktualozowało zdjec ( Borbet BL5 Dark - miał być czarny środek z polerowanym frontem, a przyjechał srebrny środek z czarnym frontem)
to musze wbrać coś innego
chce kupić DOTZ Kendo Dark 8.0x18" ET48 i sprawdzając TUV i informacje na stronei Alcar jest taka uwaga
- zagiąć rant nadkola na przedniej osi
- poszerzyć nadkola tylnej osi
Kolega caligator też poleca te felgijuż sie na nie napatrzyłem, opony kupione ( miał być Borbet 7,5" ) więc kupiłe 225/40/R18 Michelin Pilot Alpin PA4 92W XL ( jedyna sensowna opona w tym rozmiarze i indeksie prędkości W/Y/ZR )
przeczytałem cały watek i piszecie że 3mm na strone nie robią róznicy w Cuprze 5F ?, że nawet ET40 by weszło. Szukam potwierdzenia przed zamówieniem żeby się nei wściekać pózniej
przy krawężnikach raczej żadko parkuje i dość daleko żeby własnie nie obetrzec felgi ;P
Kolego u mnie masz borbety 8x18 et45 na zawiasie seryjnym+eibachy sportline i nic nie obciera więc nie czytaj bzdur tylko zamawiaj, kolega raflo w cuorze ma et42 i tez jest gitshreku napisał(a):Jako ze oponeo walneło babulca i nie zaktualozowało zdjec ( Borbet BL5 Dark - miał być czarny środek z polerowanym frontem, a przyjechał srebrny środek z czarnym frontem)
to musze wbrać coś innego
chce kupić DOTZ Kendo Dark 8.0x18" ET48 i sprawdzając TUV i informacje na stronei Alcar jest taka uwaga
- zagiąć rant nadkola na przedniej osi
- poszerzyć nadkola tylnej osi
Kolega caligator też poleca te felgijuż sie na nie napatrzyłem, opony kupione ( miał być Borbet 7,5" ) więc kupiłe 225/40/R18 Michelin Pilot Alpin PA4 92W XL ( jedyna sensowna opona w tym rozmiarze i indeksie prędkości W/Y/ZR )
przeczytałem cały watek i piszecie że 3mm na strone nie robią róznicy w Cuprze 5F ?, że nawet ET40 by weszło. Szukam potwierdzenia przed zamówieniem żeby się nei wściekać pózniej
przy krawężnikach raczej żadko parkuje i dość daleko żeby własnie nie obetrzec felgi ;P
jepek napisał(a):Odezwij się do nich. Byłem wczoraj u nich w siedzibie - bardzo pomocni ludzie.
shreku napisał(a):ja TUV potrzebuje przez leasingi i gwarancje
JanuszJanuszewski napisał(a):shreku napisał(a):ja TUV potrzebuje przez leasingi i gwarancje
O jakim TUV piszecie? Kupiłem samochód w salonie razem z dodatkowym kompletem 17" felg na zimę (Ronal R46) i nie dostałem w dokumentach żadnej homologacji lub innych dokumentów dotyczących felg. W ogóle nic co by dotyczyło felg czy opon nie dostałem wraz z samochodem.![]()
Po prostu odebrałem auto z gotowymi do założenia kołami na zimę, zapakowanymi w bagażniku.
dejm napisał(a):Witam,
przeczytałem cały wątek ale nie było w nim odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie![]()
czy nie będzie problemu włożenia 8,5x19 ET45 do Cupry ST , zamiast dotychczasowych 8x19 ET50 z oponą 235/35/19?
shreku napisał(a):JanuszJanuszewski napisał(a):shreku napisał(a):ja TUV potrzebuje przez leasingi i gwarancje
O jakim TUV piszecie? Kupiłem samochód w salonie razem z dodatkowym kompletem 17" felg na zimę (Ronal R46) i nie dostałem w dokumentach żadnej homologacji lub innych dokumentów dotyczących felg. W ogóle nic co by dotyczyło felg czy opon nie dostałem wraz z samochodem.![]()
Po prostu odebrałem auto z gotowymi do założenia kołami na zimę, zapakowanymi w bagażniku.
Problem z autami jest taki że jak ubezpieczyciel czy gwarant moze sie do czegoś przywalic to sie przywali.
TUV dostaje producent ( tu Ronal ) na felge ze jest zgodna z Twoim autem - niemcy bardzo na to patrzą i wszystko ma u nich TUV, troche jak europejskie CE ale bardziej doprecyzowane.
Audi wymaga Holologacji R01 dla Audi Quattro - cos to zmienia? nie - ale sie dowalić nie mogą ze zawieszenie popsułeś bo felga zła a kupiłeś to samo tylko bez R01 - homologacja to kasa.
dejm napisał(a):na https://www.seat-leon.de/vboard/showthr ... ionsthread)/page2
mozna popatrzeć, że wkładają 8,5J ET45 a nawet ET42, więc już chyba temat wyjaśniony
trezor napisał(a):dejm napisał(a):na https://www.seat-leon.de/vboard/showthr ... ionsthread)/page2
mozna popatrzeć, że wkładają 8,5J ET45 a nawet ET42, więc już chyba temat wyjaśniony
Też widziałem że wkładają, ale jakoś nie uśmiecha mi się wywalić 6-8tys za felgi, które być może będą obcierały od czasu do czasu. Dystanse można testować, bo to koszt kilku stówek, więc jak będzie coś nie tak, to niewielka strata. Przy felgach, używki, to zwykle strata na poziomi 50% ceny nowych. :-/
Ale pochwal się, jak założysz.
dejm napisał(a):cały czas waham się przed wyborem na zimę
wole blondynkishreku napisał(a):foto mnei przekonało,
jeden z moich typów, się chyba jednak 19''.shreku napisał(a): DOTZ Kendo Dark 8.0x18 ET45
shreku napisał(a):ja zamówiłem teraz DOTZ Kendo Dark 8.0x18 ET45
trezor napisał(a):dejm napisał(a):cały czas waham się przed wyborem na zimę
Mam ten sam problem. Nic mi się nie podoba. A kolor czarny jeszcze zawęża wybór.
jepek napisał(a):W sklepie mnie straszą, że jak będę miał felgi niezgodne z homologacją, to same problemy z ubezpieczycielem w razie szkody... Zlewacie to? Felg w rozmiarze z homologacji jest co kot napłakał.
dejm napisał(a):W Niemczech jest tak , że felgi mają TUV na auta, na które mogą być założone.. I akurat felgi o parametrach, które zamówiłem mają też wpisane Leona 5f
trezor napisał(a):dejm napisał(a):W Niemczech jest tak , że felgi mają TUV na auta, na które mogą być założone.. I akurat felgi o parametrach, które zamówiłem mają też wpisane Leona 5f
W sklepie felgi-niemieckie.pl zwrócili mi uwagę, że niestety te wpisy w TUV nie zawsze zgadzają się z rzeczywistością i oni posługują się tabelą homologacji.
Ale fakt, że nie ma co popadać w paranoję. Choć przyznam że jestem ciekawy jak to będzie u Ciebie z różnicą 13mm w stosunku do oryginału (19'' 8J ET50).
,trezor napisał(a):Jak dla mnie super. Kiedy zakładasz? Pochwal się jeszcze zdjęciem na samochodzie.
Ja odłożyłem zakup na wiosnę. Zimówki pójdą na oryginały, a do wiosny może OZty ustrzelę.
shreku napisał(a):No to u mnie juz zima.
shreku napisał(a):A pozatym w austrii od listopada chyba jest obowiazek jazdy na zimowce juz
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
shreku napisał(a):No to u mnie juz zima.
DOTZ Kendo Dark 8x18 et48
Czemu ja nie wzialem 19....
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Fredi88 napisał(a):Gdzie dokładnie jedziesz? Na narty?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości