Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Odpryski na lakierze

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Odpryski na lakierze

Postprzez igi » 5 listopada 2017, 22:19

Cześć,

3 tygodnie temu będąc na myjni zauważyłem odprysk na lakierze, tuż pod szybą na klapie bagażnika:
Obrazek
Dzisiaj zaobserwowałem kolejny odprysk tym razem na spoilerze (wygląda jakby rdza podchodziła):
Obrazek
Samochód jest z wyprzedaży rocznika 2016, mam go od kilku miesięcy.

Czy wg Was jest jakakolwiek szansa na reklamacje lakieru w ASO? Nie chcę mi się wierzyć, że są to odpryski od kamyków (zwłaszcza na spoilerze, od strony dachu). Miał ktoś z Was może podobny problem?

pozdrawiam,
igi
Stella
Stella

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Odpryski na lakierze

Postprzez Quarien » 6 listopada 2017, 07:35

Ja mam taki sam, nawet większy. Centralnie na masce.
Imho w stu procentach moja wina, szczególnie biorąc poprawkę na moje prędkości przelotowe.

Czy Tobie ASO uzna tę reklamację? Nie sądzę. Oczywiście nie szkodzi zapytać.
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez maciek89 » 6 listopada 2017, 10:03

Na masce to co innego, a w takich miejscach nie powinny się pojawić odpryski. No i ten rudy nalot wygląda dziwnie, mam kilka odprysków na masce ale do podkładu i ruda nie wychodzi. Jak dla mnie wada fabryczna, proponuję dokładnie obejrzeć całe auto i zgłosić to na gwarancję.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez adam33 » 6 listopada 2017, 10:35

Zgłoś, póki jest na gwarancji!
adam33
Stella
Stella

Auto: seat leon st
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez igi » 6 listopada 2017, 15:18

Dzięki za rady. Właśnie już ten pod szybą wydawał mi się mało prawdopodobny by był od kamienia, ten od spoilera plus rdza sprawiła, ze się tym bardziej zainteresowałem. Oba odpryski są na klapie od bagażnika, może ten element jest jakiś feralny...
igi
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 6 listopada 2017, 15:37

Tak, mógł być źle przygotowany podkład i lakier się nie trzyma jak trzeba. Drugi scenariusz to, że ten element mógł być z jakiegoś powodu naprawiany, skoro na pozostałych elementach nie ma takich kwiatków.

Tak czy inaczej daj to na gwarancję. Gwarancja na lakier to 3 lata. Wg. mnie powinni to uznać, a jak nie to umów się z rzeczoznawcą.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez mczelny2401 » 7 listopada 2017, 12:23

Moja ruina jest z 2013r i w 3 miejscach sadzi rdze z pod lakieru wiec nie jestes sam :wink:

-- 7 listopada 2017, 13:23 --

Dodam tylko że również mam biały kolor
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez igi » 23 listopada 2017, 13:40

Dzięki za rady. Jutro wybiorę się z tym do ASO (No i z paroma innymi kwestiami - trochę się już niestety tego nazbierało, co nie zmienia faktu, ze strasznie lubię ten samochód). Szukałem na forum tematu, ale nic nie znalazłem. Czy znacie jakieś ASO w Warszawie, które możecie polecić? Dużo czytałem o auto Maran, ale opinie są dosyć skrajne.

-- 15 listopada 2017, 11:44 --

Byłem dzisiaj w ASO (Euromotor Warszawa) i wstępna informacja jest taka, że wg nich są to uszkodzenia mechaniczne. Miejsca też ich dziwią, chociaż stwierdzili, że nie ma standardowych miejsc na uszkodzenia od kamieni. Jedynie ślad na spoilerze jest zagadką, bo nigdy się nie spotkali z tym, żeby rdza tak szybko wyszła (może nie powiedzieli tego wprost, ale odebrałem to tak jakby sugerowali, że uszkodzenie miało miejsce już dawno, a zgłosiłem to bo wyszła rdza... Jest to oczywiście nieprawda, bo po zaobserwowaniu odprysku na klapie bagażnika dokładnie sprawdziłem samochód).

Samochód odbiorę za parę godzin, bo zgłosiłem parę innych problemów i dam znać co z tego wyszło.

-- 23 listopada 2017, 14:40 --

Aktualizacja:
ASO wysłało zapytanie do importera. Po tygodniu przyszła odpowiedź, że wg nich jest to uszkodzenie mechaniczne związane z eksploatacją samochodu. Szczerze mówiąc jestem zawiedziony. Nie wiem, czy mam aż takiego pecha i faktycznie dwa razy oberwałem kamykiem w klapę bagażnika a rdza wyszła po tygodniu, czy jednak coś jest na rzeczy... Pan z ASO poleciał mi bezpośredni kontakt z importerem co oczywiście zrobię, chociaż nie wierze, żeby miało to przynieść jakikolwiek skutek.
igi
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 23 listopada 2017, 13:44

U mnie jeszcze rdza nie wychodzi ale widać w 3 miejscach w tym jedno na klapie w tym miejscu co u Ciebie że coś pod lakierem się dzieje
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez igi » 23 listopada 2017, 14:10

@mczelny2401 to mnie trochę zmartwiłeś. Zdawało mi się, że odpryski na klapie bagażnika w tych miejscach nie są czymś powszechnym.
igi
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 23 listopada 2017, 14:40

No jak widać coś nie tak jest z tym lakierem zwłaszcza ze to młode samochody
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez maciek89 » 26 listopada 2017, 23:57

Te odpryski to na pewno nie jest zbieg okoliczności (jeszcze żeby do rdzy wyszło??). Jak importer się nie poczuje to tak jak pisałem- zasięgnij opinii rzeczoznawcy i potem ewentualnie wróć z nią do importera. Takie uszkodzenia w tych miejscach nie powinny mieć miejsca. Powiedzmy, że to pierdółka- ciapnie się zaprawką i można zapomnieć ale problem w tym, że mogą się pojawić kolejne akcje na tej klapie, szczególnie na spoilerze, gdzie wyszła od razu ruda.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez igi » 27 listopada 2017, 11:32

Wysłałem zapytanie do importera, zobaczymy co z tego wyniknie. Sytuacja jest trochę patowa bo idzie zima, a ja póki co jeszcze nie potraktowałem tego zaprawą, gdyż czekam jak sprawa się rozstrzygnie (pytanie też, czy mogę zrobić to sam, czy trzeba zrobić to w ASO, żeby nie stracić "gwarancji..." na lakier?). Być może mogłem zwrócić się z tym do innego ASO, bo szczerze mówiąc nie mam nawet wglądu w komunikację i nie wiem jak dokładnie wyglądało zapytanie wysłane przez Euromotor do importera (np. czy nie było prośby o potwierdzenie, że to wg nich uszkodzenie mechaniczne i zwykłe spławienie mnie).
igi
Stella
Stella

Postprzez trixtin » 5 marca 2018, 18:28

Trochę odgrzebie temat: uzyskałeś ostatecznie jakaś odpowiedź od importera, jak ostatecznie się sprawa rozstrzygnęła?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez igi » 6 marca 2018, 18:35

Hej,

Niestety, żadnej odpowiedzi nie otrzymałem od importera, a od tego czasu nic nowego się nie pojawiło.
igi
Stella
Stella

Postprzez trixtin » 6 marca 2018, 22:22

Domyślam się, że naprawiles odpryski? Robiłeś to w ASO? Pojawiły się jeszcze jakieś dodatkowe defekty na lakierze?
Niestety mi też przytrafił się odprysk, ale z przodu (pewnie kamień), 1x1mm ale niestety aż do blachy. W ASO powiedziano mi, że uszkodzenie mechaniczne i naprawa: 1000zl (malowanie całej maski) :/

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST

Postprzez igi » 21 marca 2018, 10:46

Póki co nie zrobiłem nic z tymi odpryskami, jedynie monitoruje na bieżąco. Nic nowego od czasu opisania problemu nie znalazłem. Dzwoniłem do ASO z pytaniem, co powinienem zrobić. Zaproponowali zaprawkę i do it yourself, albo malowanie całej części czyli spoilera - koszt 1500 zł...
igi
Stella
Stella

Postprzez mongo2001 » 7 lipca 2018, 07:36

Hej. Robił ktoś zaprawke? Mam podobny problem na rancie dachu tyle że z mojej winy. Czym to uzupełnić? Widziałem na yt że należy uzupełniać baza aż do równego później clar i polerowac. U mnie Nevada white. Wracając do malowania spojlera w ASO krzykneli 500 i 1000 za dach.
mongo2001
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez mczelny2401 » 8 lipca 2018, 08:48

mongo2001 napisał(a):Hej. Robił ktoś zaprawke? Mam podobny problem na rancie dachu tyle że z mojej winy. Czym to uzupełnić? Widziałem na yt że należy uzupełniać baza aż do równego później clar i polerowac. U mnie Nevada white. Wracając do malowania spojlera w ASO krzykneli 500 i 1000 za dach.

Kup sobie w ASO lakier do zaprawek. W zestawie jest lakier i bezbarwny

-- 8 lipca 2018, 09:48 --

Obrazek
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez esde » 8 lipca 2018, 08:52

Ja taki kupiłem i odcień wyszedł kilka tonów ciemniejszy... Wyszło ogólnie słabo.
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez mczelny2401 » 8 lipca 2018, 08:56

To tylko akryl a nasz lakier składa się z kilku warstw więc idealnie nie będzie
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez bzykofm » 8 lipca 2018, 09:35

esde napisał(a):Ja taki kupiłem i odcień wyszedł kilka tonów ciemniejszy... Wyszło ogólnie słabo.

Dobierałeś po VINie? Ja tak i też była różnica, ale tak, jak pisał przedmówca, idealnie nie będzie.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Pik » 9 lipca 2018, 09:17

Przed malowaniem trzeba pojemniczek z farbą solidnie wytrząsnąć aby zmieszać farbę. Ja mam 'emocion red' i fabryczna barwa zaprawkowa jest idealnie dobrana.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez igi » 11 września 2021, 12:34

Hej,

Chciałbym wrócić do założonego przeze mnie tematu by dać przestrogę dla innych:
igi napisał(a):Oba odpryski są na klapie od bagażnika, może ten element jest jakiś feralny...

igi napisał(a):Nie wiem, czy mam aż takiego pecha i faktycznie dwa razy oberwałem kamykiem w klapę bagażnika a rdza wyszła po tygodniu, czy jednak coś jest na rzeczy...

Od zakupu samochodu mineły już 4 lata, w związku z czym gwarancja straciła swoją ważność. Żadnych nowych odprysków na masce ani w innych miejscach nie mam natomiast klapa bagażnika wygląda od 2 miesięcy tak (pojawił się purchel, który po prostu pękł - efekt na zdjęciach):
Obrazek
Obrazek

Podczas wymiany oleju w ASO (Maran) poprosiłem by zbadali sprawę i czy ewentualnie coś z tym można zrobić po gwrancji bo od początku mam wątpliwości co do jakości lakieru na klapie bagażnika. Niestety MARAN nie jest autoryzowanym serwisem w kwestiach blacharsko lakierniczych i zalecił próbę kontaktu bezpośrednio ze sprzedawcą lub innym ASO. Sprawdzili natomiast w dokumentacji i okazało się, że ta klapa była wymieniana. Reasumując, samochód kupiony jako nowy (wyprzedaż rocznika) miał wymienianą klapę bagażnika. Nie wiem czy powinno to być traktowane jako wada ukryta skoro element został wymieniony podobno na nowy, natomiast gdybym o tym fakcie wiedział wcześniej to nie odpuscił bym tak łatwo pierwszej reklamacji, która została odrzucona jako "uszkodzenie mechaniczne"

Miałem nadzieję, że sprawę uda się polubownie załatwić w Seat Dynamica (Jawornik). Niestety po miesiącu od zgłoszenia sprawy (+ oględzin w Warszawie, bo otworzyli niedawno swój salon) ostatecznie dowiedziałem się, że nie są w stanie nic z tym dalej zrobić, ponieważ powinienem to zareklamować do DynaCars, gdyż to ona istnieje na fakturze (którą udostępniłem podczas zgłąszania sprawy)... Oczywiście, sprzedawca już dawno nie pracuje w dynamice.

Dodam jeszcze, że przed zakupem słyszałem różne opinie na temat Dynamici, dlatego poprosiłem by wyraźnie na umowie sprzedaży widniał zapis, ze jest to samochód nowy i poprosiłem o potwierdzenie:
"Samochód jest nowy, nie demonstracyjny. Nie posiada śladów użytkowania, ani elementów uszkodzonych - ponownie lakierowanych"

W poniedziałek spróbuje skontaktować się jeszcze z Dynacars, chociaż będzie to prawdopodobnie strata czasu.
igi
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 11 września 2021, 14:27

Rzecznik praw konsumenta?
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez exxxile » 8 października 2021, 17:49

Cześć i czołem,

robił ktoś zaprawkę na desire red? Mam odprysk na masce, pytałem w ASO, koszt ich lakieru do zaprawki to chyba 59 złotych, ale wiem skądinąd, że to jest trudny, trzywarstwowy lakier i boję się spartolić temat. Nie wiem też jak z jakością samej tej oryginalnej zaprawki. Może ktoś akurat ma praktyczne doświadczenia jak się do tego zabrać, na co zwrócić uwagę w przypadku tego koloru?

Ogólnie planuję oddać niebawem auto na jakiś detailing, bo gdzieś tam drobne ryski się przez dwa lata niestety pojawiły, no ale ten temat muszę raczej sam ogarnąć na początek - tyle, co mi później to powinni dodatkowo spolerować ładnie.
exxxile
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Silnik: DADA 1.5

Postprzez karolJ » 8 października 2021, 18:19

Zależy jak duże masz odpryski. Gotowy lakier zaprawkowy będzie nieco ciemniejszy od reszty z racji punktowego gęstszego nałożenia w przeciwieństwie do natrysku. W ASO mi powiedzieli by nie bawić się w lakierowanie odprysków, bo jest to zupełnie nie opłacalne, a jeżeli nie malują całego elementu to będzie się odznaczać - w dodatku i tak nie dopasują idealnie koloru. Ja już robiłem zaprawki na 3 odpryskach i na pierwszy rzut oka nie idzie zauważyć. Jutro mogę porobić zdjęcia dla przykładu.
Leon 5F FR 190KM/320Nm => 250KM/390Nm
Terramar VZ 265KM/400Nm
karolJ
Stella +
Stella +

Region: świętokrzyskie
Auto: Terramar

Postprzez exxxile » 8 października 2021, 22:57

Ja mam jeden odprysk od kamyka, 2 mm średnicy. Wiadomo trzeba się tym zająć żeby zabezpieczyć maskę, ale też dobrze, żeby to się nie wyróżniało za bardzo... Rozumiem, że używałeś oryginalnej zaprawki?
exxxile
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Silnik: DADA 1.5

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze