Hej,
Chciałbym wrócić do założonego przeze mnie tematu by dać przestrogę dla innych:
igi napisał(a):Oba odpryski są na klapie od bagażnika, może ten element jest jakiś feralny...
igi napisał(a):Nie wiem, czy mam aż takiego pecha i faktycznie dwa razy oberwałem kamykiem w klapę bagażnika a rdza wyszła po tygodniu, czy jednak coś jest na rzeczy...
Od zakupu samochodu mineły już 4 lata, w związku z czym gwarancja straciła swoją ważność. Żadnych nowych odprysków na masce ani w innych miejscach nie mam natomiast klapa bagażnika wygląda od 2 miesięcy tak (pojawił się purchel, który po prostu pękł - efekt na zdjęciach):

Podczas wymiany oleju w ASO (Maran) poprosiłem by zbadali sprawę i czy ewentualnie coś z tym można zrobić po gwrancji bo od początku mam wątpliwości co do jakości lakieru na klapie bagażnika. Niestety MARAN nie jest autoryzowanym serwisem w kwestiach blacharsko lakierniczych i zalecił próbę kontaktu bezpośrednio ze sprzedawcą lub innym ASO. Sprawdzili natomiast w dokumentacji i okazało się, że ta klapa była wymieniana. Reasumując, samochód kupiony jako nowy (wyprzedaż rocznika) miał wymienianą klapę bagażnika. Nie wiem czy powinno to być traktowane jako wada ukryta skoro element został wymieniony podobno na nowy, natomiast gdybym o tym fakcie wiedział wcześniej to nie odpuscił bym tak łatwo pierwszej reklamacji, która została odrzucona jako "uszkodzenie mechaniczne"
Miałem nadzieję, że sprawę uda się polubownie załatwić w Seat Dynamica (Jawornik). Niestety po miesiącu od zgłoszenia sprawy (+ oględzin w Warszawie, bo otworzyli niedawno swój salon) ostatecznie dowiedziałem się, że nie są w stanie nic z tym dalej zrobić, ponieważ powinienem to zareklamować do DynaCars, gdyż to ona istnieje na fakturze (którą udostępniłem podczas zgłąszania sprawy)... Oczywiście, sprzedawca już dawno nie pracuje w dynamice.
Dodam jeszcze, że przed zakupem słyszałem różne opinie na temat Dynamici, dlatego poprosiłem by wyraźnie na umowie sprzedaży widniał zapis, ze jest to samochód nowy i poprosiłem o potwierdzenie:
"Samochód jest nowy, nie demonstracyjny. Nie posiada śladów użytkowania, ani elementów uszkodzonych - ponownie lakierowanych"
W poniedziałek spróbuje skontaktować się jeszcze z Dynacars, chociaż będzie to prawdopodobnie strata czasu.