Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pęknięta przednia szyba

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pęknięta przednia szyba - kwestia naprawy

Postprzez qLA » 3 grudnia 2017, 11:39

Witam,
czy ktoś z Was naprawiał szybę w trakcie gwarancji na samochód poza ASO?
Czy były jakieś problemy z uznawaniem gwarancji po takiej naprawie?
Trochę mi żal wysmarować 3000zł za wymianę szyby w ASO, ubezpieczyciel nie wiem czy pokryje bo nie mam dodatkowej polisy na szybę, więc po szczerości wolałbym wymienić w warsztacie, w którym już kilkukrotnie wymieniałem szyby, obawiam się tylko o robienie problemów w ASO przy kolejnym przeglądzie.
W teorii zgodnie z aktualnymi przepisami spokojnie mogę dokonywać serwisować poza ASO, dodatkowo szyba raczej wpływu na mechanikę pojazdu nie ma, ew. mogą robić problem z gwarancją na lakier, ale z tego to ja pewnie i tak nigdy nie skorzystam.
Ktoś miał już taką przygodę?
qLA
Stella
Stella

Auto: Leon 3 FR 1.4 150ps
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Pęknięta przednia szyba - kwestia naprawy

Postprzez adbur » 3 grudnia 2017, 13:31

Jak masz ac to zrobisz to z ac, kiedyś mi ktoś tylną szybę w civicu ufo wybił i bez problemu poszło z ac.
adbur
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Ateca
Silnik: benzyna inny

Postprzez Pik » 3 grudnia 2017, 20:03

Dokładnie. A jak już robisz z AC, to można to zrobić spokojnie w ASO. Koszt nie ma znaczenia, rozliczasz fakturę.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez qLA » 3 grudnia 2017, 21:14

Tyle, że auto w leasingu, już i tak bulę 3k z hakiem na ubezpieczenie... Przedzwonię więc do Hestii i spytam, czy pierwsze zdarzenie generuje od razu podwyżkę ubezpieczenia.
Dziękuję Panowie za odpowiedzi.
qLA
Stella
Stella

Postprzez mirek_p11 » 4 grudnia 2017, 08:27

Prawdopodobnie jak zgłosisz szkodę to zapłacisz troszkę więcej przy wykupieniu następnego ubezpieczenia. Warto wykupić opcję ochrona zniżek. Gwarantuje ona utrzymanie zniżek na dotychczasowym poziomie, mimo wystąpienia szkody. Zapłaciłem ostatnio ok. 100 zł za tą opcję.
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez qLA » 4 grudnia 2017, 10:10

Drodzy panowie, zostawiam to, żeby przyszłe zapytania znalazły odpowiedź, jest to odpowiedź Seata na moje zapytanie odnośnie wymiany szyby poza ASO:

Szanowny Panie,

dziękuję za kontakt. W odpowiedzi na Pana zapytanie chciałam poinformować, iż wymiana szyby może być wykonana u nieautoryzowanego Partnera Serwisowego, jednak operacja musi być przeprowadzona zgodnie z zaleceniami producenta, aby nie utracić gwarancji. Nie potrzebuje Pan pisemnej zgody.

Jednocześnie pragnę poinformować, iż ważne jest, aby wszystkie czynności wykonane były z zaleceniami producenta. Jeśli ingerencja będzie wykonana w sposób niezgodny z zaleceniami producenta, istnieje prawdopodobieństwo wyłączenia danego elementu z warunków gwarancji.
qLA
Stella
Stella

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne