Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Zaryglowanie drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Zaryglowanie drzwi

Postprzez untaztood » 6 stycznia 2016, 19:37

upel napisał(a):Oryginał na 100% bo jest w rodzinie od nowości i nie mróz właśnie. Latem to samo... Zamek czy coś innego?

Zamek. Ale bardziej byłbym skłonny by go wyjąć, wyczyścić i przelutować, niż wymieniać na zamiennik.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Reklama

Postprzez szafran » 9 marca 2016, 07:34

Witam, tez mam problem tylko innej natury, u mnie podczas zamykania auta z pilota jest wszystko w porządku - wszystkie drzwi się zamykają / otwierają. Natomiast gdy chcę od środka zamknąć wszystkie drzwi guzikiem w drzwiach kierowcy, wszystkie drzwi się zamykają natomiast tylko tylne prawe po sekundzie się otwiera. Wygląda to tak że naciskam guzik, we wszystkich czterech drzwiach rygle idą na dół i po sekundzie tylko w drzwiach prawych tylnych rygiel idzie do góry (wszystkie inne pozostają zamknięte). Jak naciskam cały czas zamknij / otwórz to za którymś razem zostają zamknięte i rygiel nie wraca ale sporadycznie. W czym tkwi problem ? Wystarczy wysmarować zamek ? Czy jakieś zimne luty (gdzieś wyczytałem że w golfach/passatach takie coś miało miejsce) ? Mam jeszcze problem taki że po otwarciu samochodu z pilota zaświeca się oświetlenie wnętrza na sekunde ale w momencie gdy siłowniki kończą swoje działanie i samochód jest otwarty to oświetlenie gaśnie, dopiero gdy drugi raz wcisnę przycisk otwarcia na pilocie (auto już jest otwarte) włącza się oświetlenie wnętrza i pozostaje włączone normalnie. Miał ktoś podobne problemy ? BTW. ja mam taką wersję że po jednym naciśnięciu w pilocie zamykają się wszystkie drzwi a nie tylko kierowcy i po drugim naciśnięciu reszta. Mam alarm.
szafran
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M Sport
Silnik: ARL 1.9

Postprzez _carlos- » 9 marca 2016, 07:47

Tylne prawe drzwi do sprawdzenia krańcówki i luty.
Oświetlenie kabiny - prawdopodobnie problem z modułem komfortu.
Konfigurację zamykania drzwi ustawia się w module komfortu.
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Postprzez szafran » 9 marca 2016, 08:10

_carlos- napisał(a):Tylne prawe drzwi do sprawdzenia krańcówki i luty.
Oświetlenie kabiny - prawdopodobnie problem z modułem komfortu.
Konfigurację zamykania drzwi ustawia się w module komfortu.

Ok czyli muszę rozebrać całą tapicerkę czy da się najpierw coś sprawdzić przy zamku ? gdzie są krańcówki ?

Co do oświetlenia kabiny wszystko działało w porządku, nagle się tak zaczęło dziać od niedawna i też zauważyłem że jeśli cały czas zamykam / otwieram to za którymś razem zaskoczy i oświetlenie nie gaśnie ale też sporadycznie. W module komfortu jedyne co wyłączyłem przez komputer to automatyczne zamykanie drzwi podczas ruszania. Muszę dobrać się do samego modułu czy popatrzeć przez komputer coś ?
szafran
Stella +
Stella +

Postprzez _carlos- » 9 marca 2016, 08:40

krancowki sa w zamku, trzeba zdemontowac kasete z drzwi. przed zlozeniem kasety pomierzyc przejscia na gniezdzie do wtyczki.
Modul mozna tylko sprawdzic przez podpiecie drugiego o tych samych symbolach.
Ustawienia w module przeprowadza sie za pomoca komputera.
Wszystkie twoje problemy sa opisane na forum, wystarczy poszukac.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez szafran » 20 października 2016, 06:43

_carlos- napisał(a):krancowki sa w zamku, trzeba zdemontowac kasete z drzwi. przed zlozeniem kasety pomierzyc przejscia na gniezdzie do wtyczki.
Modul mozna tylko sprawdzic przez podpiecie drugiego o tych samych symbolach.
Ustawienia w module przeprowadza sie za pomoca komputera.

Ok dzięki, w wolnej chwili się zabiorę za te drzwi i spróbuje wyjąć ten zamek.

_carlos- napisał(a):Wszystkie twoje problemy sa opisane na forum, wystarczy poszukac.

Przeszukałem forum i problemy podobne są ale większość dotyczy zamykania z zewnątrz kluczykiem bądź pilotem, a sytuacji jak moja że chodzi tylko o guzik w drzwiach kierowcy od wewnątrz nie znalazłem.

-- 20 października 2016, 06:43 --

Zamek w tylnych drzwiach okazał się winowajcą wszystkich problemów. Dokładnie to jeden zimny lut, bez problemu rozebrałem zamek pomierzyłem gdzie jest problem, podlutowałem, złożyłem i chodzi wszystko idealnie. Po wyciągnięciu zamka rozebranie, poprawienie lutów i złożenie to jakieś pół godziny. Konstrukcja prosta, w miarę łatwy zabieg. Do tej pory naprawiałem już 3 zamki, sobie i koledze - we wszystkich ten sam problem i nawet więcej, zimny lut był dokładnie od tego samego mikrostyku w tym samym miejscu we wszystkich przypadkach.
szafran
Stella +
Stella +

Postprzez daro1125 » 19 grudnia 2017, 16:55

Panowie pytanie.Da sie otworzyc drzwi i bagaznik jak sa zaryglowane pilotem.Podlaczenie kompa nie wchodzi w gre poniewaz cala instalacja jest spalona.Problem dotyczy wszytskich drzwi oprocz kierowcy.
daro1125
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez marcin7x5 » 19 grudnia 2017, 20:44

Kluczykiem tak o ile zamki są sprawne m
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez daro1125 » 19 grudnia 2017, 22:36

marcin7x5 napisał(a):Kluczykiem tak o ile zamki są sprawne m

kluczyk w klapie nie dziala ale mysle ze go rozruszam tylko pozostaje kwestia drzwi.
Nie da sie podpiac 12v zeby ruszyc silowniki zeby odbily?
daro1125
Stella +
Stella +

Postprzez adams » 19 grudnia 2017, 23:11

daro1125 napisał(a):Nie da sie podpiac 12v zeby ruszyc silowniki zeby odbily?
Zwykle padają silniczki i wtedy już nie pozostaje nic innego jak rozłamanie zaryglowanego zamka. Ale skoro u Ciebie jest spalona instalacja to powinno się udać. Które kolory przewodów w kostce to musisz pokminić na necie (myślę, że jak zobaczysz sobie jakiś rysunek rozpołowionego zamka to się domyślisz który przewód za co odpowiada) albo liczyć na dobrą wolę któregoś z forumowych wyjadaczy, którzy mają schemat LEONarda w jednym palcu. a Wiem że tacy tu są :)) bagażnik załatwisz kluczykiem, o ile uda Ci się go rozruszać.
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez _carlos- » 20 grudnia 2017, 08:23

Wystarczy dwa razy pociągnąć za klamkę od środka
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez adams » 20 grudnia 2017, 22:06

_carlos- napisał(a):Wystarczy dwa razy pociągnąć za klamkę od środka
Że nikt na to nie wpadł... :mrgreen: A tak zupełnie serio to zaryglowanego (nie mylić z zamkniętym niezaryglowanym) nie otworzysz klamką od środka ponieważ mechanizm w zamku Ci na to nie pozwoli. Zresztą o tym cały ten temat chyba jest :D
adams
Sport
Sport

Postprzez daro1125 » 21 grudnia 2017, 12:36

W przetotce jest kostka i chyba 9 kabli będę próbował podpiąć 12v tylko jeszcze nie wiem do czego.
daro1125
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 21 grudnia 2017, 17:23

Tam to raczej sterowanie odbywa się poprzez podanie masy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez adams » 21 grudnia 2017, 20:21

Skoro sam się za to zabierasz to to powinno Ci wszystko wyjaśnić :)
https://www.google.pl/search?q=zamek+dr ... G28TfRqYHM:
adams
Sport
Sport

Postprzez daro1125 » 27 grudnia 2017, 14:11

no to juz wszytsko wiem.Kabel fioletowy i niebieski.Podajemy napiecie i w zaleznosci od podlaczenia zamek sie otwiera lub zamyka.W reszcie drzwi jest tak samo tylko kable sa 2 kolorowe ale zawsze sa to fioletowy i niebieski z jakimis paseczkami
daro1125
Stella +
Stella +

Postprzez adams » 7 lutego 2018, 10:45

centralny zamek moduł komfortu mróz - to nie idzie w parze

Witam
Może wątek nie do końca trafiony w temat, jeśli moderator ma pomysł gdzie lepiej go ulokować to bardzo proszę. A teraz do meritum ;p Przyszedł arktyczny TRZASKAJĄCY mróz -5 stopni drugi dzień pod rząd i przód nie chce mnie do auta wpuścić. Autko ma pełną elektrykę. Przednie zamki zupełnie nie reagują. Otwieram auto z centralnego otwiera się tył, co ciekawe rozbraja się alarm ale przednie zamki nie reagują. Nawet nie drgną. Są zaryglowane Otwieram (tylko lewe drzwi bo prawa wkładka stoi) kluczykiem, wchodzę do auta, zamykam drzwi z pilota, przód pozostaje otwarty ale alarm się uzbraja. Otwieram drzwi na uzbrojonym alarmie, alarm wyje, światełko w suficie i w kopertówce się świeci. zamykam auto kluczykiem i auto się całe zamyka. Otwieram kluczykiem całe się otwiera. Tak jakby "komfort" odcina mi tylko przednie zamki. Po przekroczeniu 20km/h zamki się zamykają i otwierają po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki (ale również tylko te tylne). rozgrzanie auta ponad godzinę na postoju nie dało żadnego efektu. Przychodzi plusowa temperatura i po jakichś dwóch dniach przechodzi jak ręką odjął.
Swego czasu wszystkie zamki (poza tym w bagażniku) przelutowywałem (nie wiem czy takie słowo istnieje) i było ok.
Zamek kierowcy już 3 razy w ciągu 5 lat wyjmowałem i poprawiałem luty. W zeszłym roku zalałem go klejem na gorąco w punktach lutowania. Ale jeśli byłaby to wina zamków to by przecież nie działało podświetlenie w podsufitce czy kopertówka. Poza tym dwa zamki padają nagle jednocześnie ? A potem razem się naprawiają ? Alarm się uzbraja pomimo otwartych kluczykiem drzwi ? Wiem że nikt nie jest jasnowidzem, a szklane kule wyszły z mody, ale pytam bo może miał ktoś z Was podobny problem i ma gotowe rozwiązanie. Nie mogę się doczekać weekendu jak podłączę go pod VAGa, tylko gorzej jeśli nie pokaże mi żadnego błędu. Oświetlenie w bagażniku pada jak średnia temperatura w nocy wynosi +4 stopnie, a cudownie się naprawia gdy jest przez kilka dni trochę cieplej. Dodam też, że średnio mi się uśmiecha rozkręcanie drzwi w ten ziąb jeśli się okaże że to i tak nic nie da.
adams
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 7 lutego 2018, 12:54

Sprawdź kable w przelotce drzwi. Może być też tak że przymarzają mechanizmy w zamku. Nie mylić z usterką elektryki.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne