Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czas oczekiwania na nowego Leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Czas oczekiwania na nowego Leona

Postprzez marco » 3 stycznia 2018, 17:22

Cześć wszystkim raz jeszcze ;) Pytanie bardziej do osób które planują zostać posiadaczami Leona. Czy wiecie jak aktualnie wygląda temat cenników Leonów z 2018 roku? Do końca roku były dwa cenniki, jeden wyprzedaż 2017 (z rabatem 6000 zł na Xcellence i 1 zł za pakiet Comfort +) a drugi przedsprzedaż 2018 (z rabatem na Xcellence 4000 zł oraz ceną 999 zł za pakiet Comfort+). Dzisiaj cennik przedsprzedażowy zniknął. Ktoś ma jakieś informacje od dealerów Seata czy z innych źródeł jak będzie wyglądał nowy cennik aut z 2018? Zastanawiam się czy czekać na nowy cennik czy brać to co zostało z wyprzedaży 2017 z rabatem 6000 zł ;)
marco
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez ZibiW » 3 stycznia 2018, 17:53

harryboss napisał(a):Ja zamówiłem na początku listopada ST Fr 1.8 DSG i wczoraj przedstawiciele dealera twierdził, że potwierdzona dat produkcji to 5 tydzień 2018

U mnie ta sama sytuacja 5 tydzień (+-3 tyg do daty odbioru) początek marca już powinienem śmigać :D

ST FR 1.8 (jeszcze z Alcantarą :-) )
ZibiW
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR 1.8
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez komoornik » 3 stycznia 2018, 18:38

marco napisał(a):Cześć wszystkim raz jeszcze ;) Pytanie bardziej do osób które planują zostać posiadaczami Leona. Czy wiecie jak aktualnie wygląda temat cenników Leonów z 2018 roku? Do końca roku były dwa cenniki, jeden wyprzedaż 2017 (z rabatem 6000 zł na Xcellence i 1 zł za pakiet Comfort +) a drugi przedsprzedaż 2018 (z rabatem na Xcellence 4000 zł oraz ceną 999 zł za pakiet Comfort+). Dzisiaj cennik przedsprzedażowy zniknął. Ktoś ma jakieś informacje od dealerów Seata czy z innych źródeł jak będzie wyglądał nowy cennik aut z 2018? Zastanawiam się czy czekać na nowy cennik czy brać to co zostało z wyprzedaży 2017 z rabatem 6000 zł ;)

Tuż przed nowym rokiem jeden z dealerów wygadał się że od 1 stycznia podobno miało być -6k na FR.
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Kusza » 3 stycznia 2018, 19:02

marco napisał(a):Cześć wszystkim raz jeszcze ;) Pytanie bardziej do osób które planują zostać posiadaczami Leona. Czy wiecie jak aktualnie wygląda temat cenników Leonów z 2018 roku? Do końca roku były dwa cenniki, jeden wyprzedaż 2017 (z rabatem 6000 zł na Xcellence i 1 zł za pakiet Comfort +) a drugi przedsprzedaż 2018 (z rabatem na Xcellence 4000 zł oraz ceną 999 zł za pakiet Comfort+). Dzisiaj cennik przedsprzedażowy zniknął. Ktoś ma jakieś informacje od dealerów Seata czy z innych źródeł jak będzie wyglądał nowy cennik aut z 2018? Zastanawiam się czy czekać na nowy cennik czy brać to co zostało z wyprzedaży 2017 z rabatem 6000 zł ;)

bierz auto z rocznika 2018 bo na wyprzedaży jesteś stratny plus auto ma rok w plecy i myślę, że kasowo to strata większa niż 6000 zł (dodatkowo strata na cenie już od chwili wyjechania z salonu).
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marco » 3 stycznia 2018, 21:18

Kusza napisał(a):bierz auto z rocznika 2018 bo na wyprzedaży jesteś stratny plus auto ma rok w plecy i myślę, że kasowo to strata większa niż 6000 zł (dodatkowo strata na cenie już od chwili wyjechania z salonu).

Z rabatem -4000 zł na xcellence z 2018 to się faktycznie opłacało brać 2018, ale jeśli tego rabatu już od stycznia nie ma to ciężko mi się przekonać... Trochę ciała dałem bo mogłem się w grudniu zdecydować jak było -4000 zł... :roll:
marco
Stella +
Stella +

Postprzez Kusza » 3 stycznia 2018, 21:37

Policz ile straci auto na roczniku i po wyjeździe z salonu i dojdziesz do wniosku że lepiej 2018r 8)
Kusza
Signo
Signo

Postprzez marco » 3 stycznia 2018, 23:20

Kusza napisał(a):Policz ile straci auto na roczniku i po wyjeździe z salonu i dojdziesz do wniosku że lepiej 2018r 8)

Hmm nie liczyłem tego faktycznie, ale to też chyba zależy jak długo zamierza się to auto posiadać co? Ja chcę nim jeździć jak najdłużej 8) wiec chyba nie odczuje tak spadku wartości.
marco
Stella +
Stella +

Postprzez dadedudum » 4 stycznia 2018, 00:08

Czytam i czytam i nie wierze w to co widzę ... czy naprawdę w tym kraju żyją tylko ludzie dla których ważny jest tylko rocznik ? Skoro rok modelowy zaczyna się od połowy roku, to równie dobrze można czekać do lipca z zamówieniem bo wtedy będzie nowszy "model" (co w sumie robi większy sens niż czekanie do magicznej zmiany cyferek w kalendarzu) Albo czekanie do momentu kiedy w cenniku pojawi się nowa opcja - przykład - wirtualny kokpit... Świadomy kupujący w ogóle nie zwróci uwagi na to który jest rok produkcji... Samochód przeszedł niedawno lift i to jest jedyny aspekt który warto rozpatrywać szukając samochodu na rynku wtórnym (oczywiście w odpowiednim wyposażeniu i wersji silnikowej). I nie, nie tłumacze sobie mojej decyzji ( nie czekania na rok produkcji 2018) Po prostu tak funkcjonuje rynek. To że stracę potencjalnych nabywców, bo samochód nie będzie mieścił się w wyszukiwarkach pod względem rocznika - to tylko plus dla mnie, że nie będę tracił czasu na "specyficznych" kupujących. Sprzedaje się stan samochodu, tak przynajmniej do tej pory sam kupowałem samochody... Wracając do tematu - właśnie odbieram swojego Leona, rok produkcji 2017 (grudzień) data rejestracji 02.01.2018. Zamówiony w połowie października (właściwie we wrześniu, ale były zmiany w zamówieniu, więc stare było anulowane ze względu na zmiany w cennikach) Pozdrawiam =)
dadedudum
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon Cupra 300

Postprzez trixtin » 4 stycznia 2018, 02:11

Trochę Ci zazdroszczę, że już udało Ci się zarejestrować. Mój też jest produkcji grudniowej, ale jeszcze nie dojechał do dealera z Poznania... Pomału zaczynam się niecierpliwić, bo pierwotnie miał być po świętach, później 2.01 i dalej nie wiadomo kiedy będzie;/

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Kusza » 4 stycznia 2018, 02:30

dadedudum napisał(a):Czytam i czytam i nie wierze w to co widzę ... czy naprawdę w tym kraju żyją tylko ludzie dla których ważny jest tylko rocznik ? Skoro rok modelowy zaczyna się od połowy roku, to równie dobrze można czekać do lipca z zamówieniem bo wtedy będzie nowszy "model" (co w sumie robi większy sens niż czekanie do magicznej zmiany cyferek w kalendarzu) Albo czekanie do momentu kiedy w cenniku pojawi się nowa opcja - przykład - wirtualny kokpit... Świadomy kupujący w ogóle nie zwróci uwagi na to który jest rok produkcji... Samochód przeszedł niedawno lift i to jest jedyny aspekt który warto rozpatrywać szukając samochodu na rynku wtórnym (oczywiście w odpowiednim wyposażeniu i wersji silnikowej). I nie, nie tłumacze sobie mojej decyzji ( nie czekania na rok produkcji 2018) Po prostu tak funkcjonuje rynek. To że stracę potencjalnych nabywców, bo samochód nie będzie mieścił się w wyszukiwarkach pod względem rocznika - to tylko plus dla mnie, że nie będę tracił czasu na "specyficznych" kupujących. Sprzedaje się stan samochodu, tak przynajmniej do tej pory sam kupowałem samochody... Wracając do tematu - właśnie odbieram swojego Leona, rok produkcji 2017 (grudzień) data rejestracji 02.01.2018. Zamówiony w połowie października (właściwie we wrześniu, ale były zmiany w zamówieniu, więc stare było anulowane ze względu na zmiany w cennikach) Pozdrawiam =)

W Polce z mojego doświadczenia ważniejszy dla ludzi jest rocznik niż stan techniczny bo to nie Niemcy. PS. Nie ma najmniejszego sensu oraz czysto matematycznie trzeba być ignorantem żeby już w 2018 roku kupować auto z 2017 r..
Kusza
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 4 stycznia 2018, 11:05

W Polsce też już ludzie nie patrzą na rocznik w paroletnich używkach i nie odbija się to na faktycznej cenie, czy auto jest z grudnia, czy stycznia następnego roku. Rok produkcji ma znaczenie przy cenie auta fabrycznie nowego albo np. rocznej świeżynki, a to też nie zawsze (np. w cuprach, których jest mało). Za to często rok modelowy się odbija na cenie. Np Leon wyprodukowany w kwietniu 2015 może kosztować więcej niż ten z marca, bo to MY2016 i może już mieć podłokietnik z tylu, nowszy media system z full link. Do tego oczywiście lifting i poprawki, którymi producent się nie chwali też są wprowadzane zwykle w nowym roku modelowym albo w ogóle w połowie roku. :) I dopiero lift ma wyraźny wpływ na cenę. Także jak ktoś nie zamierza po roku sprzedawać auta to nie ma to znaczenia i takie czekanie na nowy rocznik to nonsens- może 10 lat temu się na to inaczej patrzyło. I tak też wynika z mojego doświadczenia jak sprzedawałem 5 latka. Był droższy niż niektóre świeższe egzemplarze wiszące dłużej, a poszedł w kilka dni
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez dadedudum » 4 stycznia 2018, 11:53

Kusza napisał(a):
dadedudum napisał(a):Czytam i czytam i nie wierze w to co widzę ... czy naprawdę w tym kraju żyją tylko ludzie dla których ważny jest tylko rocznik ? Skoro rok modelowy zaczyna się od połowy roku, to równie dobrze można czekać do lipca z zamówieniem bo wtedy będzie nowszy "model" (co w sumie robi większy sens niż czekanie do magicznej zmiany cyferek w kalendarzu) Albo czekanie do momentu kiedy w cenniku pojawi się nowa opcja - przykład - wirtualny kokpit... Świadomy kupujący w ogóle nie zwróci uwagi na to który jest rok produkcji... Samochód przeszedł niedawno lift i to jest jedyny aspekt który warto rozpatrywać szukając samochodu na rynku wtórnym (oczywiście w odpowiednim wyposażeniu i wersji silnikowej). I nie, nie tłumacze sobie mojej decyzji ( nie czekania na rok produkcji 2018) Po prostu tak funkcjonuje rynek. To że stracę potencjalnych nabywców, bo samochód nie będzie mieścił się w wyszukiwarkach pod względem rocznika - to tylko plus dla mnie, że nie będę tracił czasu na "specyficznych" kupujących. Sprzedaje się stan samochodu, tak przynajmniej do tej pory sam kupowałem samochody... Wracając do tematu - właśnie odbieram swojego Leona, rok produkcji 2017 (grudzień) data rejestracji 02.01.2018. Zamówiony w połowie października (właściwie we wrześniu, ale były zmiany w zamówieniu, więc stare było anulowane ze względu na zmiany w cennikach) Pozdrawiam =)

W Polce z mojego doświadczenia ważniejszy dla ludzi jest rocznik niż stan techniczny bo to nie Niemcy. PS. Nie ma najmniejszego sensu oraz czysto matematycznie trzeba być ignorantem żeby już w 2018 roku kupować auto z 2017 r..

No i ja napisałem przecież w swoim poście, że takich specyficznych kupujących jak Ty będę miał z głowy. To nie jest mój problem. Obracam się w środowisku świadomych konsumentów, a szczególnie świadomych stanu polskiego rynku motoryzacyjnego. Dla których pewny stan samochodu to wyznacznik wartości samochodu.
PS. Czysto matematycznie ? Czysto matematycznie rok modelowy/facelift ma znaczenie, rok produkcji nie ma żadnego.
Ignorantem to możesz nazywać człowieka prezentującego taki "Januszowy" stan umysłu, jaki opisujesz.

maciek89 napisał(a):W Polsce też już ludzie nie patrzą na rocznik w paroletnich używkach i nie odbija się to na faktycznej cenie, czy auto jest z grudnia, czy stycznia następnego roku. Rok produkcji ma znaczenie przy cenie auta fabrycznie nowego albo np. rocznej świeżynki, a to też nie zawsze (np. w cuprach, których jest mało). Za to często rok modelowy się odbija na cenie. Np Leon wyprodukowany w kwietniu 2015 może kosztować więcej niż ten z marca, bo to MY2016 i może już mieć podłokietnik z tylu, nowszy media system z full link. Do tego oczywiście lifting i poprawki, którymi producent się nie chwali też są wprowadzane zwykle w nowym roku modelowym albo w ogóle w połowie roku. :) I dopiero lift ma wyraźny wpływ na cenę. Także jak ktoś nie zamierza po roku sprzedawać auta to nie ma to znaczenia i takie czekanie na nowy rocznik to nonsens- może 10 lat temu się na to inaczej patrzyło. I tak też wynika z mojego doświadczenia jak sprzedawałem 5 latka. Był droższy niż niektóre świeższe egzemplarze wiszące dłużej, a poszedł w kilka dni

W rzeczy samej, moje doświadczenia są dokładnie takie same...

trixtin napisał(a):Trochę Ci zazdroszczę, że już udało Ci się zarejestrować. Mój też jest produkcji grudniowej, ale jeszcze nie dojechał do dealera z Poznania... Pomału zaczynam się niecierpliwić, bo pierwotnie miał być po świętach, później 2.01 i dalej nie wiadomo kiedy będzie;/

Mój pierwotnie miał datę produkcji 18.11. I miał dotrzeć 21.12. Potem była zmiana i miał dotrzeć 8.01. A dotarł 29.12 :)
dadedudum
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon Cupra 300

Postprzez Kusza » 4 stycznia 2018, 12:43

dadedudum napisał(a):
Kusza napisał(a):

No i ja napisałem przecież w swoim poście, że takich specyficznych kupujących jak Ty będę miał z głowy. To nie jest mój problem. Obracam się w środowisku świadomych konsumentów, a szczególnie świadomych stanu polskiego rynku motoryzacyjnego. Dla których pewny stan samochodu to wyznacznik wartości samochodu.
PS. Czysto matematycznie ? Czysto matematycznie rok modelowy/facelift ma znaczenie, rok produkcji nie ma żadnego.
Ignorantem to możesz nazywać człowieka prezentującego taki "Januszowy" stan umysłu, jaki opisujesz.

maciek89 napisał(a):W Polsce też już ludzie nie patrzą na rocznik w paroletnich używkach i nie odbija się to na faktycznej cenie, czy auto jest z grudnia, czy stycznia następnego roku. Rok produkcji ma znaczenie przy cenie auta fabrycznie nowego albo np. rocznej świeżynki, a to też nie zawsze (np. w cuprach, których jest mało). Za to często rok modelowy się odbija na cenie. Np Leon wyprodukowany w kwietniu 2015 może kosztować więcej niż ten z marca, bo to MY2016 i może już mieć podłokietnik z tylu, nowszy media system z full link. Do tego oczywiście lifting i poprawki, którymi producent się nie chwali też są wprowadzane zwykle w nowym roku modelowym albo w ogóle w połowie roku. :) I dopiero lift ma wyraźny wpływ na cenę. Także jak ktoś nie zamierza po roku sprzedawać auta to nie ma to znaczenia i takie czekanie na nowy rocznik to nonsens- może 10 lat temu się na to inaczej patrzyło. I tak też wynika z mojego doświadczenia jak sprzedawałem 5 latka. Był droższy niż niektóre świeższe egzemplarze wiszące dłużej, a poszedł w kilka dni

W rzeczy samej, moje doświadczenia są dokładnie takie same...

trixtin napisał(a):Trochę Ci zazdroszczę, że już udało Ci się zarejestrować. Mój też jest produkcji grudniowej, ale jeszcze nie dojechał do dealera z Poznania... Pomału zaczynam się niecierpliwić, bo pierwotnie miał być po świętach, później 2.01 i dalej nie wiadomo kiedy będzie;/

Mój pierwotnie miał datę produkcji 18.11. I miał dotrzeć 21.12. Potem była zmiana i miał dotrzeć 8.01. A dotarł 29.12 :)

Chyba ktoś Ci stanął na odcisk bo zaczynasz pisać jak typowy polski cebularz i pieniacz.
Kto Cię i gdzie obraża???
Weź ze dwa wdechy i dopiero coś napisz.

Ja auta zmieniam co 2-3 lata i jest dla mnie ważne jak i dla klientów którzy np. w formie cesji przejmują auto to jaki auto ma rocznik itd.
Logiczne (ale może nie dla Ciebie) jeżeli mam np. kwiecień 2017 to nie będę czekał na zakup auta do stycznia 2018.
Ale jak mam już styczeń 2018 to bez sensu jest kupić auto z 2017r. tym bardziej, że na takich "cudownych" salonowych wyprzedażach się traci.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 4 stycznia 2018, 13:26

Jak się nie potrafi znaleźć dobrej oferty to się traci. :)
I piszesz znowu to samo, że dla Ciebie i dla Twoich klientów to jest ważne jaki rok produkcji ma auto. No fajnie tylko po prostu takich osób jest już coraz mniej. Wszystko sprowadza się do tego, że ktoś się może czuć lepiej, że ma auto wyprodukowane w styczniu 2018, a nie w grudniu 2017. Dla mnie to jest delikatnie mówiąc nielogiczne ale każdy ma jakieś zboczenia i należy to uszanować ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez komoornik » 4 stycznia 2018, 14:04

Niektórzy korzystają z opcji kredytu/leasingu z wysokim wykupem tak aby oddać auto - wtedy rocznik nie ma zupełnie znaczenia.
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Kusza » 4 stycznia 2018, 14:05

maciek89 napisał(a):Jak się nie potrafi znaleźć dobrej oferty to się traci. :)
I piszesz znowu to samo, że dla Ciebie i dla Twoich klientów to jest ważne jaki rok produkcji ma auto. No fajnie tylko po prostu takich osób jest już coraz mniej. Wszystko sprowadza się do tego, że ktoś się może czuć lepiej, że ma auto wyprodukowane w styczniu 2018, a nie w grudniu 2017. Dla mnie to jest delikatnie mówiąc nielogiczne ale każdy ma jakieś zboczenia i należy to uszanować ;)

Wiesz, jak to zazwyczaj na forach bywa, każdy dzieli się swoim punktem widzenia. :-P
Ja mam ww doświadczenia, a ktoś inne.
Osoba zainteresowana niech wyciągnie dla siebie to co potrzebuje z naszych spostrzeżeń.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 5 stycznia 2018, 10:40

To jeszcze jeśli chodzi o spostrzeżenia ja odbierałem auto w listopadzie 2015, pojawiły się nowe cenniki Cupry rok produkcji 2016 (Cupra 290, czyli dokładnie to samo) i za auto z takim samym wyposażeniem zapłaciłbym ok. 6-7tys drożej. Czy po czterech latach przy odsprzedaży (auto będzie mieć ok 110-120 tys km) odzyskałbym tę kasę? Nie ma opcji :) Leon z roku na rok coraz bardziej drożeje niestety. Jeśli chodzi modele przejściowe, czyli produkcja na początku nowego roku to często zdarza się też, że szyby są z poprzedniego roku, albo np. przednia i tylna jest z 2016, a pozostałe 2017. :D Podobnie pasy. I jak się trafi na Cześka kupca to się przypitoli, a Tobie podskoczy ciśnienie :D Więc można poczekać jeszcze tak, żeby odebrać auto w lutym i mieć full 2018. Ale zaraz jak odbiór w lutym to już można poczekać do końca kwietnia żeby odebrać MY2019. :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Kusza » 5 stycznia 2018, 12:15

maciek89 napisał(a):To jeszcze jeśli chodzi o spostrzeżenia ja odbierałem auto w listopadzie 2015, pojawiły się nowe cenniki Cupry rok produkcji 2016 (Cupra 290, czyli dokładnie to samo) i za auto z takim samym wyposażeniem zapłaciłbym ok. 6-7tys drożej. Czy po czterech latach przy odsprzedaży (auto będzie mieć ok 110-120 tys km) odzyskałbym tę kasę? Nie ma opcji :) Leon z roku na rok coraz bardziej drożeje niestety. Jeśli chodzi modele przejściowe, czyli produkcja na początku nowego roku to często zdarza się też, że szyby są z poprzedniego roku, albo np. przednia i tylna jest z 2016, a pozostałe 2017. :D Podobnie pasy. I jak się trafi na Cześka kupca to się przypitoli, a Tobie podskoczy ciśnienie :D Więc można poczekać jeszcze tak, żeby odebrać auto w lutym i mieć full 2018. Ale zaraz jak odbiór w lutym to już można poczekać do końca kwietnia żeby odebrać MY2019. :mrgreen:

Z perspektywy czasu wybrałbyś inne auto lub jakbyś miał teraz kupować to na jaką wersję i w jakim wyposażeniu byś się decydował?
Kusza
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 5 stycznia 2018, 12:43

Chciałem jakiegoś wygodnego kompakta z w miarę mocnym silnikiem i manualem w trasy i wybór padł na Golfa 1.4 150 Rline tylko jak go skonfigurowałem to mi wyszła cena GTI, więc miałem brać GTI, a że niedaleko był salon seata to wpadłem i spytałem, czy się można przejechać. Akurat mieli kombiaka C280 z manualem (który jest teraz na forum) no i mi się spodobał ten samochód i poszło zamówienie. Dobrałem tylko czujniki p+t i full linka, z którego korzystam. no i alarm :P Nic więcej nie potrzebuję w tego typu aucie i raczej bym nic nie dobierał. W GTI nie planowałem brać DCC, bo po co, a jak w Cuprze jest w standardzie to muszę przyznać, że sprawdza się to super. Z perspektywy czasu i zrobionych 63tys km uważam, że wybór był słuszny i wtedy to była zdecydowanie najlepsza oferta. jedyny minus to, że trochę ten samochód prowokuje i ciężko wysiąść :P a miał być rozsądny kompakcik. dlatego chyba jak będę za rok- półtora zmieniać to chyba postawię na jakiś dupowóz, a do zabawy jakaś używkę RWD z większą ilością cylindrów ale to tylko plany ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez m1chal_p » 5 stycznia 2018, 13:00

gdybym się kierował przy zakupie przyszłą sprzedażą, to nigdy bym auta nie kupił :shock:
m1chal_p
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon Cupra ST

Postprzez Marcolorz » 6 stycznia 2018, 08:14

samochód zamówiony w połowie grudnia, wczoraj otrzymałem telefon, że odbiór jest planowany na początku lutego.
Marcolorz
Stella
Stella

Auto: Leon Xcellence

Postprzez Kusza » 6 stycznia 2018, 09:21

Marcolorz napisał(a):samochód zamówiony w połowie grudnia, wczoraj otrzymałem telefon, że odbiór jest planowany na początku lutego.

Niezłe tempo, co zamawiales? Produkował czy mieli już gotowy?
Kusza
Signo
Signo

Postprzez mesrs123 » 6 stycznia 2018, 12:03

Marcolorz napisał(a):samochód zamówiony w połowie grudnia, wczoraj otrzymałem telefon, że odbiór jest planowany na początku lutego.

No naprawde niezle ja zamawiajac w polowe listopada full opcje bez szyberdachu 1.8 tsi fr i dsg + alu mam odbior na koniec marca/poczatek kwietnia
mesrs123
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez ZibiW » 6 stycznia 2018, 12:52

Nie pomyliłeś przypadkiem terminu planowanej produkcji z terminem odbioru?
Bo wręcz niewiarygodne :-P
ZibiW
Stella +
Stella +

Postprzez trzepol » 6 stycznia 2018, 14:04

Jesli ma alkantare to moze byc krotki termin :) Dealer mi przekazal, ze mialem miec 11 tydzien a jest 5 bo mam alkantare na zamowieniu a jej juz nie bedzie teraz i musza to szybko wyprodukowac...Moje zamowienie rowniez na poczatku grudnia poszlo do importera do fabryki i mam potwierdzony 5 tydzien produkcja.
trzepol
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon FR ST 2018
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Marcolorz » 6 stycznia 2018, 14:24

ZibiW napisał(a):Nie pomyliłeś przypadkiem terminu planowanej produkcji z terminem odbioru?

Chyba nie pomylilem :-D produkcja zaplanowana na 4 tydzień. Odbiór według zapewnień delera najpożniej 2 tydzień lutego.

trzepol napisał(a):Jesli ma alkantare to moze byc krotki termin :)

Tak, zamawiałem z alkantara.

Na umowie była data 31.03.2018 a tu taka niespodzianka :-D
Marcolorz
Stella
Stella

Postprzez ZibiW » 6 stycznia 2018, 18:08

Marcolorz napisał(a):
ZibiW napisał(a):Nie pomyliłeś przypadkiem terminu planowanej produkcji z terminem odbioru?

Chyba nie pomylilem :-D produkcja zaplanowana na 4 tydzień. Odbiór według zapewnień delera najpożniej 2 tydzień lutego.

Czyli jeżeli produkcja rusza w 4 tyg to według mego handlowca musisz dodać z 3 tyg i wyjdzie mniej więcej data odbioru (7 tydzień 2018)

Ja też mam alkantare i planowane produkcje na 5 tyg.

To już jest nas 3 z forum w podobnej sytuacji.

Może nasz nowe zabawki będą jechały razem na lawecie ;)
ZibiW
Stella +
Stella +

Postprzez trzepol » 6 stycznia 2018, 20:21

No to niezle sie poukladało :) Ile % od cennika udalo wam sie wyrwac na 2018 rok ? Jakis pakiet ubezpieczenia juz Wam proponowano w salonie ? Zimówki bierzecie z seata czy juz na letnich pozostaniecie ?
trzepol
Sport
Sport

Postprzez Kusza » 6 stycznia 2018, 20:35

trzepol napisał(a):No to niezle sie poukladało :) Ile % od cennika udalo wam sie wyrwac na 2018 rok ? Jakis pakiet ubezpieczenia juz Wam proponowano w salonie ? Zimówki bierzecie z seata czy juz na letnich pozostaniecie ?

11,5% rabatu za rocznik 2018
Kusza
Signo
Signo

Postprzez Marcolorz » 6 stycznia 2018, 20:38

1. Poza rabatem z przedsprzedaży rocznika 2018 dostałem 5% rabatu + dywaniki i mata do bagaznika:)
2. Pakiet ubezpieczenia jest zawarty w kredycie
3. Opony zimowe kupuje ale na własną ręke
Marcolorz
Stella
Stella

Postprzez trzepol » 6 stycznia 2018, 20:56

Kusza napisał(a):
trzepol napisał(a):No to niezle sie poukladało :) Ile % od cennika udalo wam sie wyrwac na 2018 rok ? Jakis pakiet ubezpieczenia juz Wam proponowano w salonie ? Zimówki bierzecie z seata czy juz na letnich pozostaniecie ?

Wow, rozumiem ze nie wliczasz pakietu comfort + ? Za jaka wersje az tyle wyciagnales, mi po wielkich bojach wyszlo moze z 8%
trzepol
Sport
Sport

Postprzez Kusza » 6 stycznia 2018, 22:25

trzepol napisał(a):
Kusza napisał(a):

Wow, rozumiem ze nie wliczasz pakietu comfort + ? Za jaka wersje az tyle wyciagnales, mi po wielkich bojach wyszlo moze z 8%

Cupra 4x4 dsg st konfiguracja 184500 zł po rabacie 163500 zł jakoś tak
Kusza
Signo
Signo

Postprzez Marcolorz » 6 stycznia 2018, 22:32

Dla pewności: wymiary opony w wersji xcellence to 225x45 r17 a felgi r17x7,5" ??
Marcolorz
Stella
Stella

Postprzez mirek_p11 » 6 stycznia 2018, 23:08

Marcolorz napisał(a):Dla pewności: wymiary opony w wersji xcellence to 225x45 r17 a felgi r17x7,5

dokładnie tak
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant

Postprzez kamivil » 6 stycznia 2018, 23:45

Rzeczywisty rabat 8-9%. 11.5% z uwzględnieniem p. comfort za 999. Pytałem Adriana P. :)
Również u niego złożyłem zamówienie na Cuprę 300 4x4 przed świętami. Dodatkowo na 2018r 1% wzrost ceny + ok 1900 zł dopłaty do Virtual Cockpit obligatoryjnie.
kamivil
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez Kusza » 7 stycznia 2018, 09:43

kamivil napisał(a):

Rzeczywisty rabat 8-9%. 11.5% z uwzględnieniem p. comfort za 999. Pytałem Adriana P. :)
Również u niego złożyłem zamówienie na Cuprę 300 4x4 przed świętami. Dodatkowo na 2018r 1% wzrost ceny + ok 1900 zł dopłaty do Virtual Cockpit obligatoryjnie.

Czyli łącznie 11,5% :-) i na kiedy masz termin odbioru? PS. Jak dla mnie świetne podejście do klienta i bardzo dobra oferta ze strony Pana Adriana P.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez kamivil » 7 stycznia 2018, 12:00

Właśnie że nie mam jeszcze terminu. Ty wiesz więcej? Pewnie będą składane w tym samym czasie.
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez Kusza » 7 stycznia 2018, 12:22

kamivil napisał(a):Właśnie że nie mam jeszcze terminu. Ty wiesz więcej? Pewnie będą składane w tym samym czasie.

Ja mam info że produkcja koniec stycznia a odbiór połowa lutego 2018. Tylko on był już zamawiany przez salon we wrześniu a ja tylko zmieniałem jego wyposażenie.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez piasektubyl » 7 stycznia 2018, 13:56

ZibiW napisał(a):
Marcolorz napisał(a):

Czyli jeżeli produkcja rusza w 4 tyg to według mego handlowca musisz dodać z 3 tyg i wyjdzie mniej więcej data odbioru (7 tydzień 2018)

Ja też mam alkantare i planowane produkcje na 5 tyg.

To już jest nas 3 z forum w podobnej sytuacji.

Może nasz nowe zabawki będą jechały razem na lawecie ;)

Dorzucam siebie też do tego grona :)
Zamawiałem 15 grudnia wersje FR ST 1.8 DSG z alkantara i termin produkcji na 5 tydzień. Czekam teraz na telefon od dealera z jeszcze większą niecierpliwością...
piasektubyl
Stella
Stella

Auto: Leon ST

Postprzez andrzejpredator » 7 stycznia 2018, 20:40

Ja tez na 5 tydzien rozpoczecie produkcji i okolo po 3 tyg w salonie 1.8 st fr z alcantara. Orientuje sie ktos moze jak jest ze zmianami cen tz. jezeli przy zamowieniu baza kosztowala 100 tys. a teraz 94 czy ma to jakis wplyw na cene przy odbiorze? Bo jest w tej umowie z przyjecia zamowienia zaliczki taki punkt, ze sprzedajacy ma prawo zlozyc oswiadczenie o podwyzszeniu ceny samochodu wiec skoro moze jest podwyzszenie to i obnizenie moze byc hehe
andrzejpredator
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: seat leon st fr 2018

Postprzez Kusza » 7 stycznia 2018, 21:05

andrzejpredator napisał(a):Ja tez na 5 tydzien rozpoczecie produkcji i okolo po 3 tyg w salonie 1.8 st fr z alcantara. Orientuje sie ktos moze jak jest ze zmianami cen tz. jezeli przy zamowieniu baza kosztowala 100 tys. a teraz 94 czy ma to jakis wplyw na cene przy odbiorze? Bo jest w tej umowie z przyjecia zamowienia zaliczki taki punkt, ze sprzedajacy ma prawo zlozyc oswiadczenie o podwyzszeniu ceny samochodu wiec skoro moze jest podwyzszenie to i obnizenie moze byc hehe

No chyba już sobie sam odpowiedziałeś 8)
Kusza
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 8 stycznia 2018, 12:59

Mam do was pytanie: ile czekaliście na dostarczenie swojego leona do salonu od momentu kiedy auto dotarło do importera?
Pytam, bo podobno mój Leon już przed świętami pojawił się u importera, a do dnia dzisiejszego nie dotarł do salonu i nie mogę uzyskać dokładnej informacji kiedy to nastąpi.
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST

Postprzez Sturnn » 8 stycznia 2018, 13:05

trixtin napisał(a):Mam do was pytanie: ile czekaliście na dostarczenie swojego leona do salonu od momentu kiedy auto dotarło do importera?
Pytam, bo podobno mój Leon już przed świętami pojawił się u importera, a do dnia dzisiejszego nie dotarł do salonu i nie mogę uzyskać dokładnej informacji kiedy to nastąpi.

Cześć,

U mnie to trwało około tygodnia (z Poznania do Warszawy). Niestety tutaj przemawiaja pieniądze. Jeśli żaden transport aut nie jedzie w kierunku Twojego miasta to pojedynczego auta Ci nie przywiozą.
Dla mnie karą za pośpiech była później walka w Urzędzie Transportu bo Seat Polska zadeklarował złe dane techniczne mojej wersji auta i był problem z rejestracją :D W nagrodę dostałem voucher na 350 zł, śmiech na sali :)
Sturnn
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez maciek89 » 8 stycznia 2018, 13:38

U mnie też był błąd w danych. Odebrałem auto z dowodem tymczasowym, a przy wymianie na twardy okazało się, że jest jakiś błąd. Także auto dwa tygodnie stało w garażu bez tablic (w końcu mam inne niż w dniu odbioru), a ja śmigałem ibizą 1.2. człowiek czekał 3 miesiące na Cuprę, odebrał i nie mógł nią jeździć, ech :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Kusza » 8 stycznia 2018, 18:32

Info dzisiejsze z salonu że Cupra będzie nie na połowę lutego do odbioru tylko na koniec lutego ponieważ fabryka od świąt aż do dzisiaj nie pracowała.
PS dodatkowe info. "Teraz w ogóle Alcantarę wycofali jako opcję z Leona. Jest tylko w Cuprach. Zbyt duże zapotrzebowanie na Alcantarę, że fabryka zdecydowała się wstrzymać produkcję Leonów z tym materiałem"
Kusza
Signo
Signo

Postprzez Incarn4tion » 9 stycznia 2018, 00:03

trixtin napisał(a):Mam do was pytanie: ile czekaliście na dostarczenie swojego leona do salonu od momentu kiedy auto dotarło do importera?

Wg cennika obowiązującego od 02.01.2018 cena Leona ST 1.8 to 100200 więc raczej bez zmian. W salonie mówili mi, żeby na konfigurator nie patrzeć bo on niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.

http://www.seat-auto.pl/content/dam/cou ... cennik.pdf
Incarn4tion
Stella
Stella

Postprzez Humcyk » 11 stycznia 2018, 18:07

Cupra ST 300, pełna opcja bez większych hebli i kubełkowych foteli, zamówiona 16.08.2017, 17.01.2018 w końcu odbiór... szczerze powiem, że trochę to trwało...
Humcyk
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Cupra ST 300

Postprzez trzepol » 19 stycznia 2018, 12:40

Panowie od alkantary i produkcja 5 tygodnia, czy macie jakieś nowe info odnośnie terminu - jakieś przesunięcia ? Jak obstawiacie termin odbioru z salonu ?
trzepol
Sport
Sport

Postprzez Kusza » 19 stycznia 2018, 13:16

trzepol napisał(a):Panowie od alkantary i produkcja 5 tygodnia, czy macie jakieś nowe info odnośnie terminu - jakieś przesunięcia ? Jak obstawiacie termin odbioru z salonu ?

u mnie produkcja 7 tydzień 2018 i odbiór do 2 tygodni po wyprodukowaniu
Kusza
Signo
Signo

Postprzez piasektubyl » 19 stycznia 2018, 19:53

trzepol napisał(a):Panowie od alkantary i produkcja 5 tygodnia, czy macie jakieś nowe info odnośnie terminu - jakieś przesunięcia ? Jak obstawiacie termin odbioru z salonu ?

Ostatnie info od dealera mam takie:
Tydzień potwierdzony produkcji jest na 01.02.2018, planowanie wydanie z fabryki 06.02.2018r.

Liczę, że max 2/ 3 tygodnie od wydania z fabryki będzie gotowy do odbioru :)
piasektubyl
Stella
Stella

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne