marekwar napisał(a):leonwiki napisał(a):Mam s5 i nie mogę sobie poradzić z Mirrorlinkiem.Poradzisz jak go włączyłeś. AA działa bez problemu.
Zbiorę wszystkie dotychczasowe wskazówki dla S5:
1. Uaktualnić oprogramowanie układowe S5 do najnowszej wersji jeśli tego nie zrobiono
2. Ściągnąć ze sklepu Google aplikację LG Mirrordrive
3. Wejść w ustawienia telefonu - menadżer aplikacji, znaleźć LG Mirrordrive i koniecznie wyłączyć powiadomienia
4. Tymczasowo usunąć aplikację Andorid Auto jeśli jest zainstalowana. Potem można doinstalować ale chodzi o to aby nie włączała się jako pierwsza.
5. Włączyć infotainment bez podłączania telefonu do USB lub Bluetooth. Nacisnąć i trzymać przycisk włączania infotainment aż do momentu, gdy pokaże się logo Seat - w tedy puścić. Ma to na celu usunięcie zapamiętanych ścieżek połączenia np, do Android Auto.
Uwaga - to jest sposób na różne niestabilności Mirrorlinka, które mogą się od czasu do czasu pojawić.
Trzeba wiedzieć, że wykorzystujemy lukę w LG Mirrorlink, która pozwala na screen mirroring smarfona Samsunga.
6. Odpalić na S5 dowolna apkę, którą chcemy mieć na ekranie infotainmentu. Może to być np. Naviexpert, Automapa czy Youtube. W nawigacji od razu wyznaczyć trasę.
7. W infotainmencie włączyć Fast Link. Podłączyć smartfon do portu USB. Po pokazaniu się pól wyboru: po lewej belka Android Auto a po prawej Mirrorlink - kliknąć Mirrorlink.
Potwierdzić wszystkie komunikaty na ekranie infotainmentu oraz na ekranie smartfona - zgoda na połączenie przez USB.
Po chwili na ekranie infotainmentu powinna pokazać się grafika informująca o ładowaniu aplikacji i na koniec ekran naszego smarta - w tym przypadku nawigacji.
W podobny sposób można uruchomić np. Youtube.
Na ekranie infotainmentu widać przyciski funkcjonalne nawigacji, które są aktywne. I tu uwaga: jeśli wejdziemy w jakąś opcję to nie ma przycisku powrotu do poprzedniego ekranu odpalonej aplikacji. Aby to było możliwe należy zainstalować ze sklepu Google np. Button Savior Non Root, który to robi. Ja tego nie robię bo czasami zawiesza to system.
8. Jeśli chcemy Yanosika, to przed odpaleniem np. nawigacji należy go uruchomić i wybrać opcje pracy w tle. Po podłączeniu smarta z odpalonym Yanosikiem i nawigacją z wyznaczoną trasą do portu USB widać pływającą ikonę Yanosika, którą palcem można przesunąć na ekranie infotainmentu w dowolne miejscu. W systemie audio mamy komunikaty głosowe zarówno z nawigacji jak i z Yanosika.
Jak pisałem Mirrorlink z LG Mirrordrive jest dość chimeryczny. Jeśli zniknie pływająca ikona Yanosika to sposobem na jej przywrócenie jest restart smarfona.
9. Jeśli zainstalujemy Android Auto to koniecznie trzeba będzie każdorazowo wymuszać rozłączenie albo Mirrorlinka albo Android Auto z poziomu setupu Fast Linka. W przeciwnym razie zostanie zapamiętana ostatnia ścieżka, której zmiana może być niemożliwa. Wtedy pomaga reset infotainmentu jak punkcie 5.
U mnie to wszystko działa na S5 - czyli parka: Naviexpert i Yanosik. Po to wybrałem Fast Linka przy zakupie.