Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujnik płynu chłodzącego Leon 1.6 16V

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czujnik płynu chłodzącego Leon 1.6 16V

Postprzez Darek_SPIRIT » 5 czerwca 2006, 07:29

Witam serdecznie na forum.
Mam taki problemik, otóż od jakiegoś czasu wskaźnik temperatury płynu chłodzącego w desce rozdzielczej pływa mi od 0 do 90stC, a nawet czasami stanie na 0 stC. Wiem, że jest to podwójny czujnik z jedną parą kabli do deski i drugą do "komputera". Jak na razie to chyba tylko coś się dzieje z tą para do deski bo nie mam jakiś szaleństw z obrotami silnika. Czasami jak otworzę maskę i poruszm kablami to wskazanie powraca, ale robię to nie mając wiedzy gdzie fizycznie jest ten czujnik i okablowanie od niego. Czy ktoś z Was może mi coś na ten temat podpowiedzieć, gdzie dokładnie znajduje się ten podwójny czujnik temperatury, jaki to jest typ może oznaczenie i gdzie ewentualnie można to kupić oprócz salonu bo oni mi tylko powiedzieli, że to kosztuje 150PLN i nic więcej, mój silnik to typ. BCB 1.6 16V LEON (2002r).
Z góry dziękuję z wszelkie informacje.
P.S
Jeśli ktoś z Was miałby może fotkę z lokalizacją tego czujnika byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Darek (Seat Leon 1.6 16V 2002R + LPG SEQUENT BRC)
Darek_SPIRIT
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Czujnik płynu chłodzącego Leon 1.6 16V

Postprzez mario1416 » 5 czerwca 2006, 08:19

Miałem to samo. Jedyne co w tej chwili mogę powiedzieć to to, że czujnik ten zamontowany jest w chłodnicy (powinien być widoczny w formie kabelka dołączonego gdzieś z boku chłodnicy) i do jego wymiany trzeba spuścić płyn chłodzący. Wymieniałem go w ASO. Jak znajdę rachunek mogę podać więcej informacji
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Postprzez bacardi » 5 czerwca 2006, 09:18

Darek_SPIRIT, na razie odpowiem Ci tylko na szybkiego bo sie spiesze, jak cos to wal do mnie na PW, czujnik znajdziesz po prawej stronie silnika, taki zielony, w aso placilem za niego 90pln, ale od dluzszego czasu moznakupic ori na allegro za 30 pln, mam nawet gdzies linka do aukcji w domu zapisanego
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez Grisza » 5 czerwca 2006, 15:55

Ja ostatnio wymieniałem i w ASO Mi krzykneli 110 zł lecz nabyłem za 50 zł w Motoryzacyjnym podróbę jakiegoś Niemieckiego producenta
i podjachełem do znajomego fachury który Mi to wymienił i rzeknął Mi, iż nie długo Mi na tej
podróbie pochodzi i następnym razem abym kupił oryginalne VAG'owskie.
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Auto: Audi SportBack Q+
Silnik: BMN 2.0

Postprzez rossi » 5 czerwca 2006, 17:17

bacardi napisał(a): w aso placilem za niego 90pln, ale od dluzszego czasu moznakupic ori na allegro za 30 pln, mam nawet gdzies linka do aukcji w domu zapisanego

też taki ori z allegro zakupiłem za 30-35pln i chodzi poki co , miał wszystkie oznaczenia grupy VAG :-) juz pół roku chula i bezproblemowo.
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Darek_SPIRIT » 6 czerwca 2006, 13:19

bacardi,
Dzięki za info, właśnie znalazłem czujnik temp. za 27 PLN.
Pozdrawiam
Darek
Darek_SPIRIT
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna