Jakiś czas temu zacząłem się nudzić z nadprogramową iloscią gotówki no i postanowiłem pomodzić.
Czego potrzebujemy aby dorzucić apple car-play do naszego leona?
1) Samochód musi być wyposażony w system multimedialny wyposażony w złącze Mitsumi/AMI z kolorowym wyświetlaczem - to jest NAJWAŻNIEJSZE W TYM WSZYSTKIM!!! PORADNIK NIE DZIAŁA JEŻELI TWÓJ SAMOCHÓD JEST WYPOSAŻONY W ZŁĄCZE USB
2) aplikacja OBDeleven (chyba, że ktoś zna się na kodowaniu VCDSem)
3) Kabel AMI do 3 X RCA chinch (zamawiałem o tu: https://www.auto-ledy.pl/product-pol-59 ... I-MMI.html ) - w razie czego niedługo będę miał jeszcze jeden z chin.
4) Adapter carplay z chin ( https://www.aliexpress.com/item/Pre-sal ... 13445.html <- ja wykorzystałem o taki)- ważne, żeby wysyłał sygnał po RCA (istnieją również wersje z HDMI, ale tu by potrzeba kolejnego adaptera który zbijałby sygnał HDMI -> analog)
5) Lutownica i wtyczkę do 12V
A teraz co i jak:
1) Po rozpakowaniu adaptera lokalizujemy kable od zasilania- identyfikujemy kolorami (czarny i czerwony) i lutujemy je do wtyku do 12V/zapalniczki- warto przedłużyć kabel, żeby cały adapter został wrzucony do schowka- chyba że będziemy instalowali go w podłokietniku- wtedy potrzebujemy dobrej jakości kabla rca z ekranowaniem.

2) Wpinamy kabel RCA w gniazdo Mitsumi (AMI, jakkolwiek to się nazwie- szerokie złącze) i naszym oczom powininna pokazać się taka opcja:

3) Ruszamy samochodem i sprawdzamy, czy nie wyskakuje nam o taki komunikat:

Jeżeli wyskakuje powyższy komunikat to za pomocą OBDeleven uaktywniamy funkcję VIM (kodujemy na wyłączonym silniku, ale włączonym zapłonie, czekamy z 3-4 minuty żeby całe radio było już włączone i gotowe do działania). Po zakodowaniu, wyłączeniu programu- robimy długi reset radia (trzymamy gałkę od włączenia przez jakieś 10-15 sekund, aż "pstryknie" głośnikami)
4) Podłączamy chinchami adapter, podłączamy zgodnie z tym co jest opisane w instrukcji i działa o tak:

5) Przyłączamy sobie pilocik w miejscu gdzie się podoba- ot, takie miejsce na przykład:

6) Działa.

Ocena trudności- 2/10
Koszt- u mnie wyszło około 400zł.
Funkcjonalność- 3/10 - sam carplay jest ubogim kuzynem android auto, plus- w powyższym przypadku nie działa dotyk i trzeba obsługiwać wszystko tym pilocikiem, albo telefonem. Jakość muzyki jest wyższa niż w przypadku BT. Wybieranie numerów i dzwonienie działa słabo- na 11.2 trzeba zmieniać źródła dźwięku (przekierowanie na BT samochodu), w 11.1 działa dobrze, więc- to chyba wina oprogramowania
Co pozostaje do zrobienia? Niechlujnie wrzuciłem to w schowek i muszę wyprowadzić w jakiś cywilizowany sposób mikrofon. Do tego muszę założyć na kabelek od prądu filtr magnetyczny bo wchodzą czasami zakłócenia od ładowarki USB i cierpi na tym jakość obrazu.