Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nowe Polo vs Nowa Ibiza

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Nowe Polo vs Nowa Ibiza

Postprzez bzykofm » 22 lutego 2018, 09:38

Może nie zauważyłem, ale chyba nikt nie nie wspomniał o Fabii, w tej cenie można też nabyć przyzwoicie wyposażonego Fiata Tipo :wink:
No chyba że te marki nie są brane pod uwagę z racji mniejszego prestiżu :-D
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Postprzez metzz » 22 lutego 2018, 09:42

Przymierzałem się do Tipo. Ten samochód ma sens w bazowej wersji kiedy cena jest w granicy 50k brutto. Kiedy wybrałem kombi z 1.4 T-Jet na wypasie wyszło mi ponad 80k za fiata. Podziękowałem.
metzz
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez trixtin » 22 lutego 2018, 11:03

Podziekowales ze względu, że to Fiat, czy coś więcej Ciebie do Tipo zraziło, że nie warty jest tej ceny?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez metzz » 22 lutego 2018, 11:51

Powodów było kilka.
Po pierwsze Tipo brałem tylko pod uwagę w zestawieniu z fabrycznym LPG (oprócz Tipo jeszcze tylko Astra miała to jako nówka). Niestety o ile sam w sobie 1.4 T-jet jest jednym z lepszych silników, o tyle z lpg już nie jest tak kolorowo.
Po drugie po doposażeniu samochodu wyszło mi ~83k (gdzieś w domu mam chyba jeszcze podrukowane oferty od 2 dealerów z Gdańska), ale w środku nie było tego "czuć". Jakość materiałów na niekorzyść względem Leona. Spasowanie też. Na jeździe próbnej stuki i skrzypienia (jestem na tym punkcie mocno wyczulony). Pozycja za kierownicą też in minus.
Co do kwestii stylistyki mocno subiektywna ocena. Mnie bardziej podoba się Leon (tym bardziej w wersji FR). Dopiero ostatnio pojawiła się odmiana Tipo S-Design, która wygląda też bardzo dobrze, ale znów wymaga dodatkowej dopłaty.
Jeśli chodzi o doposażanie mogłem wybrać tylko gotowe pakiety, a sam konfigurator mocno ograniczał. Żeby wybrać czujniki i kamerę musiałbym zrezygnować z innych pakietów, bo jeśli ten sam element występował w 2 pakietach to wzajemnie się wykluczały...

Długo Tipo było faworytem, ale późniejsze jazdy próbne czy to Octavią czy Leonem sprawiły, że szybko zapomniałem o Fiacie. Niestety uważam, że gdyby Tipo było sprzedawane z "innym znaczkiem" na masce (a co za tym idzie troszkę lepsze materiały i spasowanie), byłby hitem ;)
metzz
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 22 lutego 2018, 12:19

Dzięki za opinie! Rodzice przymierzają się do zakupu auta podczas przyszłorocznych wyprzedazy i Tipo jest w grupie potencjalnych wyborów, więc każda opinia jest przydatna:)

trixtin
Signo
Signo

Postprzez B3N » 22 lutego 2018, 14:03

Tipo było tanie jak wchodziło na rynek. Teraz cena wcale nie odbiega od pozostałych marek, które są bardziej "szanowane" niż FIAT i model Tipo. Tipo za dobrze się sprzedaje, więc nie ma tak łatwo. Ogólnie to jak chcesz jakiś samochód z klimą i radiem to Tipo się nadaje, jak już coś więcej to cena zbliża się do innych producentów.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez bad » 22 lutego 2018, 17:42

Zerknij jeszcze na Clio. Całkiem fajne auto i przystępne cenowo.
Najtaniej chyba poza Dacią wypadać będzie Peugeot 301 albo bliźniak Citroen C Elysee.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez trixtin » 22 lutego 2018, 18:17

Kolega celuje w 70k, więc Dacią, Peugeotem i Citroenem raczej nie będzie zainteresowany (powyższe modele).

trixtin
Signo
Signo

Postprzez bad » 22 lutego 2018, 19:54

Ale Clio kombi w tej kasie miałby wypasione.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez szadubaba » 23 lutego 2018, 18:36

Bardzo szkoda ze w Ibizie zlikwidowali Alcantare i ten plastikowy element na desce nie moze byc obszyty ekoskora :(

Ja jezdzilem Ibiza FR 1.5 150KM i super sie tym jezdzilo.. taki silnik w tej budzie to maly gokart, wyciszenie rowniez spoko jak na klase auta.

Polo Highline doposazone juz wchodzi cenowo w zle rejony, wersja Beats jest fajna - te kolory rozweselaja wnetrze i ma wygodne fotele.

Wada obu jest brak regulacji odcinka ledzwiowego.

Fiesta 1.0 100KM St-Line rowniez jezdzilem - bardzo fajny uklad kierowniczy i zawieszenie tlumiace nierownosci na felgach 17".. bedzie w najblizszym czasie orzech do zgryzienia Fiesta vs Ibiza.. no chyba ze Polo sie dorobi 1.5 TSI.

Fiesta Titanium z silnikiem 1.1 85KM tez jezdzilem i w sumie kanapowy woz a silnik wbrew pozorom do predkosci miastowych rozpedza sie bardzo zwawo i malo pali - moze to tez warto przetestowac?

Jak to auto dla starszych ludzi to chyba warto celowac w te modele ktore oferuja swiatla mijania LED. A no i warto doplacic do Front assist (ale w polo i ibizie chyba sa w standardzie) bo ten system moze uratowac dupe (przekonalem sie jak dziala na wlasnej skorze) a czym czlowiek starszy tym refleks nie zawsze bedzie taki super.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez B3N » 25 lutego 2018, 20:21

szadubaba napisał(a):Bardzo szkoda ze w Ibizie zlikwidowali Alcantare i ten plastikowy element na desce nie moze byc obszyty ekoskora :(

Jak to auto dla starszych ludzi to chyba warto celowac w te modele ktore oferuja swiatla mijania LED. A no i warto doplacic do Front assist (ale w polo i ibizie chyba sa w standardzie) bo ten system moze uratowac dupe (przekonalem sie jak dziala na wlasnej skorze) a czym czlowiek starszy tym refleks nie zawsze bedzie taki super.

Zawsze możesz ten element wyciągnąć i dać do odpowiedniego czlowieka co ci to obije eko skórą, albo coś.

Odnośnie Front Assist itp. to proszę pamiętać, że bodajze od 2019 wszystkie systemy które mają ograniczyć skutki kolizji i wypadków mają być w standardzie...Takie zalecenia Uni
B3N
Sport
Sport

Postprzez fonek » 26 lutego 2018, 15:57

Fiesta nie zrobiła na nas szału, Jazz za drogi, także ostateczna decyzja zostanie podjęta między Ibiza a Polo.
Jak pisze kolega wyżej, doposażenie Polo w wersji Highline to już inna półka cenowa, do tego rabat jaki udało mi się ugrać to jedynie 1 680 zł, tłumaczą się tym, że to nowy model i nie ma rabatów. Gdzie w Ibizie mam 4,1%.

Także sprawa wygląda tak albo Polo bez automatycznej klimy, ledów i tempomatu albo Ibiza z "pełnym" wyposażeniem.
fonek
Stella
Stella

Auto: Leon ST

Postprzez Kusza » 26 lutego 2018, 16:02

fonek napisał(a):Fiesta nie zrobiła na nas szału, Jazz za drogi, także ostateczna decyzja zostanie podjęta między Ibiza a Polo.
Jak pisze kolega wyżej, doposażenie Polo w wersji Highline to już inna półka cenowa, do tego rabat jaki udało mi się ugrać to jedynie 1 680 zł, tłumaczą się tym, że to nowy model i nie ma rabatów. Gdzie w Ibizie mam 4,1%.

Także sprawa wygląda tak albo Polo bez automatycznej klimy, ledów i tempomatu albo Ibiza z "pełnym" wyposażeniem.

Chyba już sobie sam odpowiedziałeś na pytanie co wybrać...
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez piotrassenior » 26 lutego 2018, 16:21

fonek napisał(a):Także sprawa wygląda tak albo Polo bez automatycznej klimy, ledów i tempomatu albo Ibiza z "pełnym" wyposażeniem.

No tutaj nie ma się co zastanawiać... bez climatronica to nie wyobrażam sobie w dzisiejszych czasach auta. Tak samo bez LEDów oraz tempomatu który jest standardem przy wyborze nówki. A czemu nie zainteresowałeś się jeszcze Skodą Fabią? nie wiem jak cenowo to wypada bo się nie interesowałem ale auto również bardzo ciekawe w tej klasie.

Za każdym razem jak gdzieś dojrzę model Monte Carlo to przecieram oczy :-P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I te fotele .. niczym z Golfa 6 Adidas :buja: .. tyle że ilość pasków nie pasuje :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez B3N » 26 lutego 2018, 17:44

To już ładniejsza Ibiza :)
B3N
Sport
Sport

Postprzez piotrzet » 26 lutego 2018, 17:51

Takie małe przypomnienie ostatnio czas oczekiwania na nową Ibizę to około 6 miesięcy
piotrzet
Stella
Stella

Auto: Ibiza

Postprzez B3N » 26 lutego 2018, 21:07

UUU panie ...6 miesiecy to zaraz bedzie Facelifting :) zanim wyprodukują :)
B3N
Sport
Sport

Postprzez szadubaba » 26 lutego 2018, 22:14

http://www.telegraph.co.uk/cars/news/20 ... ars-event/

Meanwhile, Seat has announced a series of interior upgrades for its Ibiza supermini, which was launched only last year.
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 26 lutego 2018, 22:33

B3N napisał(a):UUU panie ...6 miesiecy to zaraz bedzie Facelifting zanim wyprodukują

:hahaha:

Święte słowa :brawo: ale bardziej realne w stajni VW .. tam wychodzi model i oni za moment już lecą z FL, chociaż Leon 5F swoimi wersjami Cupry pobił chyba wszystkie modele VAG'a ..

Dzisiaj zamówisz, za 3msc masz .. a po 1msc wychodzi kolejna "nowsza" wersja :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf

Postprzez piotrzet » 27 lutego 2018, 09:09

Na pewno w Ibizie po fl będzie active info display bo tego brakowało i nie zdziwiłbym się gdyby to była jedyna zmiana.
piotrzet
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 27 lutego 2018, 12:57

Do wprowadzenia AID niepotrzebny jest lifting, do Leona dorzucili w międzyczasie już po lifcie, tak jak inne rzeczy jeszcze przed liftem jak nowe lusterko, nowy.media system, podłokietnik z tyłu itd. A zanim pojawi się Ibiza po lifcie to już wcześniej zobaczymy nową generację Leona.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez bzykofm » 27 lutego 2018, 13:06

A tak zupełnie z innej beczki, cały czas jest dostępny jako nowy Fiat...Punto, bez automatu, ale z pełnym nawet wyposażeniem nie osiągnie zakładanego budżetu 70.000. Oczywiście wyposażenie jest adekwatne do możliwości technicznych modelu, bez asystentów pasa itd. Atutem może być sprawdzony i długowieczny silnik.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez dudek_jd » 27 lutego 2018, 15:10

bzykofm napisał(a):A tak zupełnie z innej beczki, cały czas jest dostępny jako nowy Fiat...Punto, bez automatu, ale z pełnym nawet wyposażeniem nie osiągnie zakładanego budżetu 70.000. Oczywiście wyposażenie jest adekwatne do możliwości technicznych modelu, bez asystentów pasa itd. Atutem może być sprawdzony i długowieczny silnik.

To ja kontynuuje off topa, wiecie że punto tej generacji jest jedynym autem które jednocześnie dostało najwięcej bo 5 i najmniej bo 1 gwiazdkę w EuroNcapie? I to właśnie za brak tych bajerów jak asystenci hamowania itp.

Kolego fonek, orientowałeś się jaki czas oczekiwania na Ibizkę? Czy tą co oglądasz to z placu? Jak z placu to ja bym się nie zastanawiał tylko szedł w Seata a nie w VW. I to nie ze względu na climatronica, ledy czy tempomat- które na miłość boską nie są must have, ludzie litości! Przepraszam piotrassenior uniosłem się :(
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez metzz » 27 lutego 2018, 15:31

Dla mnie osobiście ledy (szczególnie) i climatronic to must have ;) I tutaj powtarza się sytuacja, która miała miejsce w innym temacie odnośnie słuszności kupowania samochodu typu SUV, jeden lubi blondynki, a drugi brunetki.
metzz
Signo
Signo

Postprzez dudek_jd » 27 lutego 2018, 16:02

to ja jestem dziwny
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez B3N » 27 lutego 2018, 20:07

Akurat coś w twoim temacie sie pojawiło do poczytania:
https://autokult.pl/30890,nowy-volkswag ... yota-yaris
B3N
Sport
Sport

Postprzez fonek » 28 lutego 2018, 11:51

Wybór padł na Polo Highline 1.0 tsi 95km z dobrym wyposażeniem tj. ledy, automatyczna klima, autoalarm, full link w cenie 72k. Spróbuje jeszcze wywalczyć zimówki :)

Różnica w cenie względem Ibizy to ok. 6.5 tyś z uwzględnieniem "prawie identycznego" wyposażenia, kosztów kredytu (ubezpieczenie na życie i komunikacyjne) oraz rabatów od delera.
Piszę identycznego ponieważ, Polo ma kilka rzeczy, których nie ma/nie można dobrać do Ibizy tj. fotele, asystent pieszych, regulowana wysokość fotela pasażera, ambitne oświetlenie. Pomijam różnice wykończenia kokpitu Polo w miękkim plastiku.

Co do pozostałych samochodów to głownie przeważyły koszty kredytowania, które praktycznie zjadały całą różnice w cenie.

Co do Skody to odpadła ze względów stylistycznych, no cóż tak chciała mama :)

O Fiacie nie wspominam, ale nie krytykuje.

Podsumowując, gdyby moi rodzice ogarnęli się wcześniej to w tej cenie mieli by Leona z wyprzedaży rocznika w lepszym wyposażeniu i silniku 1.4
fonek
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 28 lutego 2018, 12:02

podsumowanie sama prawda :D No to życz ojcu miłego śmigania :D
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Kusza » 28 lutego 2018, 16:18

według mnie szkoda tych prawie 7 tyś na Polo, za te pieniądze doposażyłbym Ibizę
Kusza
Signo
Signo

Postprzez bzykofm » 28 lutego 2018, 16:21

fonek napisał(a):Wybór padł na Polo Highline 1.0 tsi 95km z dobrym wyposażeniem tj. ledy, automatyczna klima, autoalarm, full link w cenie 72k. Spróbuje jeszcze wywalczyć zimówki

Spróbuj popytać z otrzymaną ofertą w innych salonach. Możliwe, że da się coś taniej złapać.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Forrest » 28 lutego 2018, 16:41

Kusza napisał(a):według mnie szkoda tych prawie 7 tyś na Polo, za te pieniądze doposażyłbym Ibizę

Ludzie starsi wolą spokojną stylistykę Polo czy Golfa i lepszą jakość wykończenia. Nie kupują też auta za ostatnie pieniądze i ta różnica w cenie ich zupełnie nie rusza. Mając także pewne doświadczenie potrafią wybrać co im jest rzeczywiście potrzebne w aucie zamiast doposażać auto za wszelką cenę. Moim zdaniem bardzo słuszny wybór.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" - Collin McRae.
Forrest
Signo
Signo

Auto: Cupra 300ST 4drive

Postprzez Kusza » 28 lutego 2018, 18:29

Forrest napisał(a):
Kusza napisał(a):według mnie szkoda tych prawie 7 tyś na Polo, za te pieniądze doposażyłbym Ibizę

Ludzie starsi wolą spokojną stylistykę Polo czy Golfa i lepszą jakość wykończenia. Nie kupują też auta za ostatnie pieniądze i ta różnica w cenie ich zupełnie nie rusza. Mając także pewne doświadczenie potrafią wybrać co im jest rzeczywiście potrzebne w aucie zamiast doposażać auto za wszelką cenę. Moim zdaniem bardzo słuszny wybór.

Nie zgadzam się z tobą, każdy kieruje się czym innym przy wyborze auta i wiek nie ma tu znaczenia. 7 tys to dużo i Polo nie jest dla mnie tego warte.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez fonek » 1 marca 2018, 08:05

Za te 7 tyś Ibizę można już doposażyć tylko w nawigację, aktywny tempomat, kamerę cofania.

Trochę w tym prawdy co pisze kolega @Forrest, przynajmniej w przypadku moich rodziców.

@bzykofm planuje tak właśnie zrobić.
fonek
Stella
Stella

Postprzez B3N » 1 marca 2018, 10:08

Auto kupione. End of Topic :)
B3N
Sport
Sport

Postprzez bzykofm » 1 marca 2018, 10:40

To ostatecznie na co padło? Jak z wyposażeniem i ceną?

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Marcin_1p » 1 marca 2018, 11:31

bzykofm napisał(a):To ostatecznie na co padło? Jak z wyposażeniem i ceną?

fonek napisał(a):Wybór padł na Polo Highline 1.0 tsi 95km z dobrym wyposażeniem tj. ledy, automatyczna klima, autoalarm, full link w cenie 72k. Spróbuje jeszcze wywalczyć zimówki :)

Różnica w cenie względem Ibizy to ok. 6.5 tyś z uwzględnieniem "prawie identycznego" wyposażenia, kosztów kredytu (ubezpieczenie na życie i komunikacyjne) oraz rabatów od delera.
Piszę identycznego ponieważ, Polo ma kilka rzeczy, których nie ma/nie można dobrać do Ibizy tj. fotele, asystent pieszych, regulowana wysokość fotela pasażera, ambitne oświetlenie. Pomijam różnice wykończenia kokpitu Polo w miękkim plastiku.

Co do pozostałych samochodów to głownie przeważyły koszty kredytowania, które praktycznie zjadały całą różnice w cenie.

Co do Skody to odpadła ze względów stylistycznych, no cóż tak chciała mama :)

O Fiacie nie wspominam, ale nie krytykuje.

Podsumowując, gdyby moi rodzice ogarnęli się wcześniej to w tej cenie mieli by Leona z wyprzedaży rocznika w lepszym wyposażeniu i silniku 1.4
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez bzykofm » 1 marca 2018, 11:58

bzykofm napisał(a):Spróbuj popytać z otrzymaną ofertą w innych salonach. Możliwe, że da się coś taniej złapać.
fonek napisał(a):@bzykofm planuje tak właśnie zrobić.

Marcin_1p O to mi chodziło, czytałem na jaki model się zdecydował.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez fonek » 1 marca 2018, 14:09

Wysłałem zapytanie mailowe do 4 najbliższych salonów.
Jeden wrócił już z informacją zwrotną po rozmowie z handlowcem udało się ugrać opony zimowe oraz dywaniki gumowe :)
fonek
Stella
Stella

Postprzez szadubaba » 8 marca 2018, 14:44

U mnie tez wygralo Polo w wersji Beats - kolorki ozywiaja to wnetrze, fotele wygodniejsze niz w Ibizie, auto lepiej wyciszone, na nierownosciach komfort.
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez piotrzet » 8 marca 2018, 16:52

Być może to zależy od konkretnego egzemlarza ale ja jeżdżąc ibizą i polo większe wyciszenie było w ibizie na portalach testujących też mówią że ibiza jest lepiej wyciszona.
piotrzet
Stella
Stella

Postprzez szadubaba » 8 marca 2018, 17:40

Nie wiem, ja Ibiza Style 1.0 95KM zrobilem 3000km, FR 1.5 150KM jakies 80-100 km i w Polo wg mnie było ciszej - a napewno kulturalniej wybierało nierówności (glównie ciszej)

Może kwestia opon / aury na zewnątrz. Fakt jednak jest dodatkowo taki, że Ibiza/Polo mają mniejsze szumy wiatru przy słupkach niż Leon.

Jeśli tylko do Ibizy wróci skóra na desce rozdzielczej i fotele z Alcantary to polecam to auto tak czy siak. W UK w konfiguratorze wersja Xcellence ma skóre i alcantare więc może do nas też to wróci.. bo to Piano black w FR to kasztanizm straszliwy.

W skrócie jeśli ktoś szuka mieszczucha który angażuje w jazde to Ibiza będzie lepszym wyborem, Polo jest bardziej na komfort nastawione. Ja już mam Cuprę więc jako drugie auto w domu chciałem coś spokojniejszego :-D
szadubaba
Sport
Sport

Poprzednia strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne