Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Detailing

Profesjonalne czyszczenie auta, autokosmetyki, auto-detailing

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Detailing

Postprzez mistrzunio » 14 września 2017, 07:06

Pytam dlatego, bo czytałem różne opinie, że niby fusso lubi jałowy lakier bez cleanera.
mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Sebool2006 » 14 września 2017, 07:36

To tak jak mówiłem zrób sobie 50/50 i bedziesz mial porównania
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez peter85 » 14 września 2017, 07:58

Sam cleaner czy cleaner + IPA?

To zależy od Twoich chęci/czasu i stanu lakieru tzn. kiedy ostatnio był woskowany, czy to było samo położenie wosku czy z przygotowaniem powierzchni.

Pytam dlatego, bo czytałem różne opinie, że niby fusso lubi jałowy lakier bez cleanera.

Może chodzi o to, że wtedy dłużej siedzi na lakierze, ja bym jednak pierwsze położenie zrobił z cleanerem a po miesiącu położył drugą warstwę i wtedy już sam wosk bez cleanera i IPA.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez mistrzunio » 14 września 2017, 08:09

Dzięki Wam za podpowiedzi. Znalazłem nawet jakiś dedykowany cleaner od fusso pod ten wosk więc go użyję.
mistrzunio
Sport
Sport

Postprzez peter85 » 14 września 2017, 09:12

mistrzunio, widzę, że masz czarny lakier na tym kolorze bardzo fajny efekt daje położenie politury przed woskiem, która wydobywa głębie koloru, niestety politura skraca trwałość wosku... :wink:
peter85
Sport
Sport

Postprzez mistrzunio » 14 września 2017, 09:21

Tak, lc9z.
Przed woskiem ogólnie będę glinkował i zrobię polerkę 2 etapy pastami koch chemie.
Czytałem też opinie, że po polerce nie ma sensu dawać żadnych cleanerów, tylko ewentualnie IPA i wosk.
mistrzunio
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 14 września 2017, 09:59

Ja ostatnio nie daje cleanera pod wosk po korekcie i jak dla mnie różnicy nie widzę. Robiłem czarne S80 i głębia miód malina.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez verton91 » 14 września 2017, 10:11

mistrzunio napisał(a):Tak, lc9z.
Przed woskiem ogólnie będę glinkował i zrobię polerkę 2 etapy pastami koch chemie.
Czytałem też opinie, że po polerce nie ma sensu dawać żadnych cleanerów, tylko ewentualnie IPA i wosk.

Po polerce to IPA obowiązkowo, i to ze 3 razy, do tego dobrze by było dla pewności raz przelecieć zmywaczem silikonowym :)
inaczej będziesz kładł wosk na pastę polerską która siedzi na lakierze.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez peter85 » 14 września 2017, 12:51

Ja ostatnio nie daje cleanera pod wosk po korekcie i jak dla mnie różnicy nie widzę. Robiłem czarne S80 i głębia miód malina.

Ale przecież cleaner nie ma za zadania wydobyć głębie tylko oczyścić powierzchnie z pozostałości po starych woskach i innych preparatach, do wydobycia głębi są inne środki jak np. politura o której pisałem wyżej.
peter85
Sport
Sport

Postprzez tatian » 20 września 2017, 22:16

Panowie a co polecicie i jak to aplikować do np. progów auta. Mam od spodu i pomiędzy drzwiami brudne gdzieniegdzie, tak jakby jakiś stary wżarty brud. Poprzedniemu właścicielowi jak widać to nie przeszkadzało, mi już tak. Próbowałem na myjni delikatnie szczoteczką trochę działać, puszcza, ale nie do końca, poza tym boję się o lakier żeby nie porysować.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez paperson » 22 września 2017, 12:29

Wpierw Tar&Glue na suchy lakier, odczekaj kilka minut, zmyj, potem piana i dobre apc pędzelkiem (w stężeniu 1:10) i progi powinny świecić :-D
paperson
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez stalowy96 » 7 listopada 2017, 19:24

Ten wosk lubi "jałową" powierzchnie. Ja pod ten wosk używam tylko i wyłącznie IPY
stalowy96
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: BAM 1.8

Postprzez Sopran » 20 stycznia 2018, 20:54

Siema, czy w srodku zimy warto zrobic mycie detailingowe i nalozyc wosk hybrydowy marki Nanolex? Pytam bo 3km ode mnie otworzyla sie niedawno firma Strefa Blysku i maja obecnie promocje na taki zabieg...
Byl Vw Passat B5 fl 1.9tdi 100km
Byl Vw Passat B6 BMR 2.0tdi highline dpf 170km
Jest Seat Leon 1P 1.2tsi 105km
Jest Seat Leon ST Cupra 2.0tsi 265km pirineos grey
Sopran
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Cupra

Postprzez Blad » 20 stycznia 2018, 22:04

Nanolex to mega kupa jeżeli chodzi... Właściwie o wszystko.
Myć, zabezpieczać warto - BARDZO, ale nie Nanolexem.
Blad
Signo
Signo

Auto: Cupra290

Postprzez Gniewko20 » 21 stycznia 2018, 08:34

Po polerowaniu należy umyć auto szampon odtłuszczającym np. Adbl shampoo pro, po za tym po skończeniu polerowania danego obszaru zawsze wymywamy pastę przynajmniej dwukrotnie ipą.
Gniewko20
Stella +
Stella +

Silnik: ARL 1.9

Postprzez LewyGwint » 18 lutego 2018, 10:40

Panowie, chcę ogarnąć moje kółka letnie przed wiosną, chcę dokładnie wyczyścić opony i nałożyć na nie dressing, a na felgi pójdzie Fusso Coat 99.
Oponki to Hankooki K425, mam je od nowości (2k16) i zawsze były myte ręcznie szamponem (shiny garage bubble gum) + dressing raz na kilka myć (Finesse brillance, a od niedawna Shiny Garage Back2Black).
Czy mogę po potraktować tar&glue removerem, potem porządne mycie szamponem i będą wyczyszczone do "zera"?
LewyGwint
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez jendrek1975 » 18 lutego 2018, 12:45

Ja mogę ci polecić ten produkt,sam go używam i według mnie spełnia moje oczekiwania :

https://www.youtube.com/watch?v=3X6YqLu7aQo
Leon II 1.9 TDI BXE
jendrek1975
Sport
Sport

Auto: seat leon 2
Silnik: BXE 1.9

Postprzez TeddyBB » 18 lutego 2018, 13:10

Weź sobie do tego dedykowany środek, np. ADBL Tire and Rubber Cleaner, polecam. A jak nie masz to zwykłym APC. Nie wiem czy taki tar&glue remover to dobre dla opony.
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez verton91 » 18 lutego 2018, 13:46

tar&glue potrafi odbarwić plastik i gumę wiec trzeba ostroznie, co do "domycia" samych felg, pamiętaj jeszcze o czymś do dekontaminacji - np ADBL Vampire.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez LewyGwint » 18 lutego 2018, 19:23

Ok, dzięki za informacje.
APC mam ;) Tak, wiem o dekontaminacji, mam do tego środek i co jakiś czas używam - ma co robić.
LewyGwint
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Fredi88 » 19 lutego 2018, 04:59

Na opony polecam cleaner do opon z firmy Excede. Wychodzi korzystnie cenowo i można go rozcieńczać. Adbl to gotowy produkt i znika w oczach.
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Blad » 19 lutego 2018, 10:21

Sprawdźcie kosmetyki od 4Detailer. U mnie w studiu strasznie robią robotę.
Osobiście dla mnie petardą jest linia piany i szampony o kwaśnym PH dedykowane dla powłok i wosków. Rewelacyjnie odtykają powłoki.
Blad
Signo
Signo

Postprzez piotrassenior » 19 lutego 2018, 10:27

Fredi88 napisał(a):Na opony polecam cleaner do opon z firmy Excede. Wychodzi korzystnie cenowo i można go rozcieńczać. Adbl to gotowy produkt i znika w oczach.

Masz na myśli ten specyfik?
http://autonablask.pl/produkt/excede-tire-and-rubber-cleaner-500ml/
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez Fredi88 » 19 lutego 2018, 22:09

piotrassenior napisał(a):Masz na myśli ten specyfik?
http://autonablask.pl/produkt/excede-tire-and-rubber-cleaner-500ml/

Tak :) Poprzednio miałem ADBLa i różnicy nie widzę. Przy koncentracie nawet excede lepiej wypada, ale ja go zawsze rozcieńczam nawet 1:4 i spokojnie daje radę.
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez alehandro » 21 lutego 2018, 04:18

verton91 napisał(a):pamiętaj jeszcze o czymś do dekontaminacji

Do czego?! :|
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez Fredi88 » 21 lutego 2018, 04:56

alehandro napisał(a):Do czego?!

Mówiąc po ludzku potrzebujesz coś do usuwania lotnej rdzy czyli deironizer i preparat na smołę czyli jakiś tar&glue remover. Preparatów jest olbrzymi wybór. Z T&G najbardziej polecam Vasco prewash tixotrop. Ma konsystencję żelową i nie spływa tak szybko z lakieru.
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez Blad » 21 lutego 2018, 11:26

Ja zawsze myślałem, że dekontaminacja to proces usunięciu substancji radioaktywnych, chemicznych itp.

Ubolewam nad faktem, że dekontaminacja przyjęła się do branży detailingu... Tak pro to brzmi, a wystarczyło by oczyszczenie, głębokie oczyszczenie
Blad
Signo
Signo

Postprzez trzepol » 26 lutego 2018, 11:16

Panowie

Co polecacie do nowego bialego lakieru zeby go zabezpieczyc ? Myslalem o fusso, cos jeszcze powinnem zrobic przed i po nim :) ?
Alkantare warto czyms impregnowac ?
trzepol
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon FR ST 2018
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez piotrassenior » 26 lutego 2018, 16:44

trzepol napisał(a):Co polecacie do nowego bialego lakieru zeby go zabezpieczyc ?

hmmm .. przy białym poszedłbym w trwałość niż efekt. Proponowałbym wosk syntetyczny Soft99 The King of Gloss lub nanotechnologiczną powłokę CarChem Nano Sealant która zbiera bardzooo dobre opinie. Co do Fusso opinię mówią że robi robotę, jednak ja aplikowałem go na dwa samochody zgodnie ze sztuką i mi nie przypasował. Nie zgrywał się z żadnym QD (MorningDew, Sonax BSD ani z ADBL QD1), było widać mazy, przebarwienia, lakier był tępy itd. The King of Gloss trzymał mi na aucie ponad pół roku - auto myte co tydzień + prawie za każdym razem szybki strzał QD po myciu.

trzepol napisał(a):Myslalem o fusso, cos jeszcze powinnem zrobic przed i po nim ?

Przede wszystkim porządne mycie .. jeżeli mówimy o całkowicie nowym lakierze czyli przyjmuję że nie trzeba przeprowadzać dekontaminacji ani deironizacji .. to przemyć lakier alkoholem izopropylowym IPA (zabawę z cleaner'em bym pominął) i zaaplikować na "tępy lakier" dane zabezpieczenie zgodnie z instrukcją danego kosmetyku. Pamiętać należy o temp aplikacji :-)

trzepol napisał(a):Alkantare warto czyms impregnowac ?

Oczywiście warto ją zaimpregnować chociażby przed wszelkiego rodzaju "cieczą" - napojami, deszczem, wodą itd. wszystkim tym co w drodze wypadku może na nią spłynąć z różnych przyczyn.
Polecane preparaty to: Colourlock Impregnat do tkanin i alcantary lub Gtechniq I1 Smart Fabric AB.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez Fredi88 » 26 lutego 2018, 19:57

piotrassenior napisał(a):jeżeli mówimy o całkowicie nowym lakierze czyli przyjmuję że nie trzeba przeprowadzać dekontaminacji ani deironizacji ..

Nowy lakier czyli kolega pojedzie wosk nałożyć zaraz do Hiszpanii tuż za bramą fabryki? :mrgreen:
To auto jest transportowane kilka tys km w brudzie kurzu deszczu i słońcu. Jest po prostu zanieczyszczone. Wystarczy nowe auto psiknąć deironem i wszystko widać ile syfu siedzi a na białym to już w ogóle. Ja proponuję standardową procedurę jak przed woskiem, z tym że nie koniecznie uwzględniając glinkowanie. Czyli pre wash, preparat na smołę + deiron, 2 wiadra, cleaner, wosk i będzie lalka :)
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez mistrzunio » 26 lutego 2018, 20:43

piotrassenior, identycznie odnotowałem przebarwienia i mazy z fusso u siebie na lc9z. Zwłaszcza na masce. Następny raz spróbuję kinga.
mistrzunio
Sport
Sport

Postprzez Fredi88 » 26 lutego 2018, 20:54

Na sofcie się świat nie kończy :) sam mam kiwami... ale coś mi w tym wosku nie leży. Fakt siedzi ponad 3 miechy latem, daje przepięknie kształtne kropelki ale look taki jakiś plastikowy. Testujcie też coś innego bo warto :) Nawet z rodzimych firm. Funky Witch Hypnotic Icon 76 jest banalny w aplikacji a przy tym bardzo ładnie podbija look :)
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 26 lutego 2018, 22:02

Fredi88 napisał(a):Nowy lakier czyli kolega pojedzie wosk nałożyć zaraz do Hiszpanii tuż za bramą fabryki?
To auto jest transportowane kilka tys km w brudzie kurzu deszczu i słońcu. Jest po prostu zanieczyszczone.

Nie popadajmy w paranoje że od razu jest zanieczyszczone i krwawi jak 10letni Golf :D
Koła się w autach nie kręcą podczas transportu także nie nawali na drzwi, progi itd smoły itd. Wiadomo .. coś zawsze się znajdzie, ale tutaj na forum dotyczącym Seata Leona bądźmy bardziej przyziemni w swoich wypowiedziach na temat detailingu - to nie forum wariatów kosmetyki samochodowej gdzie chodzi nawet o to czy uszczelka od szyby puszcza brud czy nie :-)
Ale faktycznie idąc Twoim tropem masz racje - nie zaszkodzi oczywiście puścić ironizer oraz Tar Glue + IPa + zabezpieczenie.
Ale idąc dalej nie zaszkodzi liznąć lakier maszynowo chociażby finishem bo przecież w salonie bądź przy wydaniu auta już porysowali auto 8)

mistrzunio napisał(a): identycznie odnotowałem przebarwienia i mazy z fusso u siebie na lc9z. Zwłaszcza na masce. Następny raz spróbuję kinga.

A no to widzisz .. już myślałem że tylko u mnie - bo każdy się podnieca jaki to on nie jest dobry i wytrzymały ..
Resztkę The King'a która mi została zaaplikowałem na dwa komplety felg i trzyma jak głupi.

Dam znać mistrzunio jak wrzucę na swoje wozidła powłokę Carchema .. co to warte :wink:
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez Fredi88 » 26 lutego 2018, 23:03

piotrassenior napisał(a):Ale idąc dalej nie zaszkodzi liznąć lakier maszynowo chociażby finishem bo przecież w salonie bądź przy wydaniu auta już porysowali auto

Dlatego zaznaczyłem przy zamówieniu auta żeby go nie myli przed odbiorem :) Oczywiście że w paranoję popadać nie powinniśmy ale uważam że ten deiron i t&g to niezbędne rzeczy przed woskiem. Nawet przy nowym aucie :)
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez trzepol » 27 lutego 2018, 08:54

Panowie zboczeniec detalingowy nie jestem dlatego moge umyc aktywna piana, potem gabeczką, odtluscic lakier np Tenzi i nalozyc wosk. Co do wosku wczoraj poczytalem i raczej co do trwalosci i wygladu soft99 Fusso lepiej wychyodzi niz King....
trzepol
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 27 lutego 2018, 09:19

trzepol napisał(a):poczytalem i raczej co do trwalosci i wygladu soft99 Fusso lepiej wychyodzi niz King....

O tym właśnie pisałem wyżej, że opinie są ze Fusso jest genialny, wspaniały, idiotowydajny ale nie dla mnie. W moim przypadku The King lepszy pod każdym względem - również trwałości.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez Fredi88 » 27 lutego 2018, 10:13

trzepol napisał(a):Panowie zboczeniec detalingowy nie jestem dlatego moge umyc aktywna piana, potem gabeczką, odtluscic lakier np Tenzi i nalozyc wosk. Co do wosku wczoraj poczytalem i raczej co do trwalosci i wygladu soft99 Fusso lepiej wychyodzi niz King....

Nie wiem gdzie to czytałeś ale pod względem wyglądu na pewno fusso nie wypada lepiej. Poza tym ludziom amatorom często robią się na lakierze drziwne "chmurki" tzn miejsca gdzie wosk bardziej przyciemnił bo ktoś za grubo poleciał z aplikacją. Są inne fajne woski. Tak jak pisałem nie na sofcie świat się kończy. Można kupić tester FK hi-temp 1000p za ok 30zł i też jest bardzo trwały. Wystarczy na kilka aplikacji. Collinite 476s (klasyk), Bilt Hamber Finis też daje fajny look a tester kosztuje 60zł... Są fajne alternatywy a nie tylko fusso :)
Co do przygotowania to już twoja sprawa. Przygotujesz jak zechcesz. Piana nie służy do mycia tylko do pre washu. Usunięcie kropek smoły czy zanieczyszczeń metalicznych to minimum. Potem powstają na forum tematy skąd te rysy bo użytkownik tarł wosk ze smołą po lakierze albo gąbką z piaskiem mył lakier. Nowe lakiery są mega delikatne i rysują się od patrzenia. Tych środków będziesz używał tylko przy woskowaniu. Czyli 3-4 razy w roku. Potem normalne mycie ograniczysz do pre washu jeśli auto jest mocno brudne i mycia na 2 wiadra...
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez trzepol » 27 lutego 2018, 21:39

trzepol
Sport
Sport

Postprzez snlk » 28 lutego 2018, 11:50

Pytanko do fachowców. Na detalingu sie zupełnie nie znam. Coś tam poczytałem na kosmetykaaut.pl, ale ich poziom "dokładności" mnie rozwala. Zależy mi na tym, żeby po zimie dobrze wyczyścić auto i zabezpieczyć woskiem. Myślałem żeby oddać go do jakiegoś studia, ale sam chętnie popracuje przy aucie :)

Leon jest w kolorze Midnight Black.
Możecie mi zaproponować jakiś fajny zestaw do mycia i polecić wosk do czarnego lakieru?
snlk
Stella +
Stella +

Auto: Leon Xcellence 125

Postprzez facet03 » 28 lutego 2018, 12:04

snlk, kolego zależy ile czasu i kasy chcesz poświęcić na pielęgancje, czy wosk ma robić "wow" czy być wytrzymały?

Propozycję zakupu znajdziesz w tym wątku i instrukcję krok po kroku jak przygotować lakier , także zachęcam do czytania :) -> viewtopic.php?f=60&t=22612&p=696729&hilit=michu#p696714
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica

Postprzez snlk » 28 lutego 2018, 12:44

dzięki, już kiedyś czytałem ten post :)
Wosk raczej wytrzymały. Chciałbym żeby starczył co najmniej na 3 miesiące. Jeżeli chodzi o kasę to w rozsądnych granicach, auto jest nowe więc kilka stówek na kosmetyki mogę wyłożyć :roll:
snlk
Stella +
Stella +

Auto: Leon Xcellence 125

Postprzez wanraf89 » 28 lutego 2018, 12:48

Witam,
A co koledzy polecaja na nalozony juz wosk fusso zeby podbic jego trwalosc? Ostatnio uzywalem sg wet protector zaraz po umyciu ale on podbija hydrofobowosc i jest malo trwaly bo przy nastepnym myciu juz go nie bylo...myslalem o adbl quick wax ale pytanie czy sie z fusso nie pogryzie ?
wanraf89
Signo
Signo

Auto: Cupra300 2017

Postprzez facet03 » 28 lutego 2018, 13:09

snlk napisał(a):dzięki, już kiedyś czytałem ten post :)
Wosk raczej wytrzymały. Chciałbym żeby starczył co najmniej na 3 miesiące. Jeżeli chodzi o kasę to w rozsądnych granicach, auto jest nowe więc kilka stówek na kosmetyki mogę wyłożyć :roll:

no to w tamtym poście masz propozycję. z trwałych i sprawdzonych wosków masz fk hi temp, collinite 476, sof fusso 99 dark. Możesz zamiast wosku pomyśleć też o powłokach hydrofobowych.
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica

Postprzez Forrest » 7 kwietnia 2018, 03:22

Trochę zaczynam się uświadamiać w temacie. Natrafiłem na całkiem przyjemny filmik...enjoy :D

https://www.youtube.com/watch?v=SeBItlDg0wc

PS
Czy przed myciem wstępnym aktywną pianą płuczecie samochód? Widzę,że niektórzy delailerzy płuczą a inni twierdzą,że się nie powinno bo to osłabia działanie piany ???
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" - Collin McRae.
Forrest
Signo
Signo

Auto: Cupra 300ST 4drive

Postprzez Fredi88 » 7 kwietnia 2018, 17:39

Nie. Po to jest piana żeby zluzowała brud. Płuczesz auto przecież i tak przy spłukiwaniu piany. Ja tam sensu tego nie widzę. Nie rozumiem natomiast jak niektórzy detailerzy mogą trzeć pędzelkami detale zaraz po wrzuceniu aktywnej piany a też takie coś widziałem. Także piana, spłukanie, mycie na 2 wiadra i APC + pędzelki do detali.
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez Forrest » 7 kwietnia 2018, 19:55

Fredi88 napisał(a):Nie. Po to jest piana żeby zluzowała brud. Płuczesz auto przecież i tak przy spłukiwaniu piany. Ja tam sensu tego nie widzę. Nie rozumiem natomiast jak niektórzy detailerzy mogą trzeć pędzelkami detale zaraz po wrzuceniu aktywnej piany a też takie coś widziałem. Także piana, spłukanie, mycie na 2 wiadra i APC + pędzelki do detali.

Do mnie też jakoś nie trafiało to płukanie,choć filmików przedstawiających taką kolejnośc jest dużo. Poza tym jak gdzieś przeczytałem to taki zabieg spowoduje dodatkowe rozcieńczenie piany oraz przyśpieszy jej opadanie co może mocno obniżyć jej skuteczność. Ma to sens.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" - Collin McRae.
Forrest
Signo
Signo

Postprzez piotrassenior » 9 kwietnia 2018, 19:40

Fredi88 napisał(a):Nie rozumiem natomiast jak niektórzy detailerzy mogą trzeć pędzelkami detale zaraz po wrzuceniu aktywnej piany a też takie coś widziałem

Zgadza się .. robią tak i też tego nie ogarniam, bo przecież jeździmy wtedy z brudem po lakierze :x

Przed pianą nie płuczemy ..
Forrest napisał(a):taki zabieg spowoduje dodatkowe rozcieńczenie piany oraz przyśpieszy jej opadanie co może mocno obniżyć jej skuteczność.

Dokładnie :ok:
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez Forrest » 21 kwietnia 2018, 23:21

Pytanko odnośnie produktów typu "Quick Spray Wax",który waszym zdaniem daje radę?
Forrest
Signo
Signo

Postprzez Fredi88 » 22 kwietnia 2018, 07:32

ADBL Synthetic Spray Wax będzie najbardziej przyjaznym produktem dla kogoś kto nie ma czasu :) przepiękne kropelki. Można nakładać na mokry lakier i wytrzeć po prostu do sucha. Trwałość zimą dochodzi do 6 tygodni, a latem spokojnie 2-3 miesiące.
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez Forrest » 22 kwietnia 2018, 12:48

Fredi88 napisał(a):ADBL Synthetic Spray Wax będzie najbardziej przyjaznym produktem dla kogoś kto nie ma czasu :) przepiękne kropelki. Można nakładać na mokry lakier i wytrzeć po prostu do sucha. Trwałość zimą dochodzi do 6 tygodni, a latem spokojnie 2-3 miesiące.

Możesz napisać jakie efekty daje ten produkt poza przepięknymi kropelkami? Osobiście myślę nad Autoglym Aqua Wax, z testów na YT widać super efekty.
Forrest
Signo
Signo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Detailing - auto kosmetyka