Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Sam cleaner czy cleaner + IPA?
Pytam dlatego, bo czytałem różne opinie, że niby fusso lubi jałowy lakier bez cleanera.
mistrzunio napisał(a):Tak, lc9z.
Przed woskiem ogólnie będę glinkował i zrobię polerkę 2 etapy pastami koch chemie.
Czytałem też opinie, że po polerce nie ma sensu dawać żadnych cleanerów, tylko ewentualnie IPA i wosk.
Ja ostatnio nie daje cleanera pod wosk po korekcie i jak dla mnie różnicy nie widzę. Robiłem czarne S80 i głębia miód malina.
Fredi88 napisał(a):Na opony polecam cleaner do opon z firmy Excede. Wychodzi korzystnie cenowo i można go rozcieńczać. Adbl to gotowy produkt i znika w oczach.
piotrassenior napisał(a):Masz na myśli ten specyfik?
http://autonablask.pl/produkt/excede-tire-and-rubber-cleaner-500ml/
alehandro napisał(a):Do czego?!
trzepol napisał(a):Co polecacie do nowego bialego lakieru zeby go zabezpieczyc ?
trzepol napisał(a):Myslalem o fusso, cos jeszcze powinnem zrobic przed i po nim ?
trzepol napisał(a):Alkantare warto czyms impregnowac ?
piotrassenior napisał(a):jeżeli mówimy o całkowicie nowym lakierze czyli przyjmuję że nie trzeba przeprowadzać dekontaminacji ani deironizacji ..
Fredi88 napisał(a):Nowy lakier czyli kolega pojedzie wosk nałożyć zaraz do Hiszpanii tuż za bramą fabryki?
To auto jest transportowane kilka tys km w brudzie kurzu deszczu i słońcu. Jest po prostu zanieczyszczone.
mistrzunio napisał(a): identycznie odnotowałem przebarwienia i mazy z fusso u siebie na lc9z. Zwłaszcza na masce. Następny raz spróbuję kinga.
piotrassenior napisał(a):Ale idąc dalej nie zaszkodzi liznąć lakier maszynowo chociażby finishem bo przecież w salonie bądź przy wydaniu auta już porysowali auto
trzepol napisał(a):poczytalem i raczej co do trwalosci i wygladu soft99 Fusso lepiej wychyodzi niz King....
trzepol napisał(a):Panowie zboczeniec detalingowy nie jestem dlatego moge umyc aktywna piana, potem gabeczką, odtluscic lakier np Tenzi i nalozyc wosk. Co do wosku wczoraj poczytalem i raczej co do trwalosci i wygladu soft99 Fusso lepiej wychyodzi niz King....
snlk napisał(a):dzięki, już kiedyś czytałem ten post
Wosk raczej wytrzymały. Chciałbym żeby starczył co najmniej na 3 miesiące. Jeżeli chodzi o kasę to w rozsądnych granicach, auto jest nowe więc kilka stówek na kosmetyki mogę wyłożyć
Fredi88 napisał(a):Nie. Po to jest piana żeby zluzowała brud. Płuczesz auto przecież i tak przy spłukiwaniu piany. Ja tam sensu tego nie widzę. Nie rozumiem natomiast jak niektórzy detailerzy mogą trzeć pędzelkami detale zaraz po wrzuceniu aktywnej piany a też takie coś widziałem. Także piana, spłukanie, mycie na 2 wiadra i APC + pędzelki do detali.
Fredi88 napisał(a):Nie rozumiem natomiast jak niektórzy detailerzy mogą trzeć pędzelkami detale zaraz po wrzuceniu aktywnej piany a też takie coś widziałem
Forrest napisał(a):taki zabieg spowoduje dodatkowe rozcieńczenie piany oraz przyśpieszy jej opadanie co może mocno obniżyć jej skuteczność.
Fredi88 napisał(a):ADBL Synthetic Spray Wax będzie najbardziej przyjaznym produktem dla kogoś kto nie ma czasuprzepiękne kropelki. Można nakładać na mokry lakier i wytrzeć po prostu do sucha. Trwałość zimą dochodzi do 6 tygodni, a latem spokojnie 2-3 miesiące.
Powrót do Detailing - auto kosmetyka
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości