Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Sturnn napisał(a):Witam,
Chciałem się skonsultować z Wami odnośnie problemu/upierdliwości jaką zauważyłem w swoim leonie (1.4 TSI z DSG 7). Mianowicie, od jakiegos czasu odnotowuje dziwne skrzypienie (jakby plastiku)/stuknięcia z okolic lewarka zmiany biegów skrzyni DSG. Nie pojawiają się one zawsze, nie słychać ich tych również na nierównościach i nie są uzależnione od zmiany biegów. Zazwyczaj słychać to przy zatrzymywaniu auta lub przy wolnym toczeniu się.
Dodam jeszcze, że gdy trzymam rękę na lewarku, to czuć te skrzypienie/stuknieci na samym lewarku również.
Byłem z tym w CARSED w Warszawie ale oni nigdy nic nie słyszą więc musze próbować szczęścia gdzieś indziej. Jednakże chciałem spytać czy ktoś już może doświadczył podobnego zjawiska w swoim aucie.
Mam kolego dokładnie to samo od niedawna - a myślałem, że to tylko u mnie.
Skrzypienie/trzeszczenie słychać przy ruszaniu i przy hamowaniu, jakby po prawej stronie tunelu przy miejscu na nogi pasażera. A najgorsze jest to iż występuje nieregularnie tzn. raz jest a raz po prostu nie ma. Ostatnio gdy zaczęło skrzypieć, zatrzymałem się, wrzuciłem na P a potem znowu na D i cisza...
Też mam obawy, że jak oddam to do serwisu to będzie gorzej niż było, bo nie spasują już tego tak samo.
fonek napisał(a):Skrzypienie/trzeszczenie słychać przy ruszaniu i przy hamowaniu, jakby po prawej stronie tunelu przy miejscu na nogi pasażera. A najgorsze jest to iż występuje nieregularnie tzn. raz jest a raz po prostu nie ma. Ostatnio gdy zaczęło skrzypieć, zatrzymałem się, wrzuciłem na P a potem znowu na D i cisza...
Cobra_o7o napisał(a):Bo jeśli jednak przy nogach to może to być osłona nagrzewnicy. Miałem tak ale po stronie kierowcy. Wsadziłem tam rękę i palcami chwyciłem za plastik za jego dolną krawędź i pociągnąłem do góry - problem znikał do ponownego pojawienia się. Od jakiegoś czasu nie powraca. Jednak ewidentnie obudowa stukała o zawartość. Tyle żę jak wspomniałem w okolicach nóg (stóp, łydek), nie przy lewarku.
Krzyzak napisał(a):No i hamulce - tu jest dramat - pierwszy raz jeżdżę autem gdzie mam wrażenie, że tarcze są wiecznie pordzewiałe. Dźwięk jest okropny - da się coś z tym zrobić?
Mike Poznan napisał(a):U mnie też trzeszczało z okolic DSG, ASO w Poznaniu rozwiązało problem, mieli na to gotowe/opisane rozwiązanie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Krzyzak napisał(a):U mnie właśnie dziś coś zaczęło stukać. Tylko na progach zwalniających to słychać - jak się jedzie szybciej niż 5 km/h... Dramat jakiś z tym autem... jadę 20 letnim Galantem i jest bajka, wiadomo - wielowahacz. Ale żeby była aż taka różnica? Mam wrażenie że zawieszenie jest luźne. Czy ktoś mógłby powiedzieć jakie są konkretne kroki do eliminacji problemu? - bo już raz dzwoniłem do ASO, ponieważ wyje mi rozrusznik, ale mówili, że trzeba się umawiać, najszybciej za 2 tygodnie, zostawić auto... Co za żenada - jak mam być bez auta. BTW - wam też wyje bendiks zaraz po odpaleniu - tylko na zimnym silniku to słychać, potem już nie. Sprawdzałem 2 inne FR-y i mają to samo.
5500km, ale dziwne dźwieki są od zawsze; tylko że teraz przejeżdżałem przez bramki, gdzie kartą otwieram szlaban i okna nie zamknąłem (gorąco jest) i słychać to z zewnątrz dość mocnosarius napisał(a):Jaki masz przebieg?
Krzyzak napisał(a):też nie kupię więcej seata i to dość przykre, że po 3 miesiacach czekam na koniec leasingu i go chcę sprzedać... a miałem w planach Ateca...
Dokręcenie jakiś śrub u mnie problem występował od początku tylko nie mogłem się zebrać na wizytę w serwisie...Sturnn napisał(a):Mike Poznan napisał(a):U mnie też trzeszczało z okolic DSG, ASO w Poznaniu rozwiązało problem, mieli na to gotowe/opisane rozwiązanie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A co było przyczyną i jakie było rozwiazanie? Myślę, że mogłoby to pomóc reszcie tutaj by naprowadzić mniej bystre ASO na to.
Krzyzak napisał(a):ze słabości dopiszę też klimatyzację - chłodzi wg mnie słabo (znów porównuję z Galantem
Jak wszystkie auta z grupy VAGSturnn napisał(a):Jest. Słabsze wersje wyposażenia to zupełnie inny samochód jeśli chodzi o takie rzeczy.
szadubaba napisał(a): ktos tutaj porownuje Galanta.. segment D czy tam E.. do segmentu C aut kompaktowych..
Krzyzak napisał(a):ale 1.8 miał skrzynie 6 biegową (mowa tylko o automacie, bo innych nie używam) a ta na jeździe próbnej strasznie szarpała przy niskiej prędkości... generalnie z przodem jest podobny problem, że zawieszenie "pierdzi" jakby było rozwalone... a tu nasze zawiechy się wiele nie różnią
nic - trzeba się przyzwyczaić
Krzyzak napisał(a):A to nie wiedziałem - jeździłem na jeździe próbnej tylko takim 4x4 i stąd pomyłka. Nie wiedziałem też, że te 7 biegowe wytrzymują większy moment niż generowane przez 1.4 150KM - 250Nm... W katalogu nigdzie nie było 1.8 z DSG7.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości