Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Większe hamulce na tył - z czego?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Większe hamulce na tył - z czego?

Postprzez countryfan » 12 lipca 2018, 11:27

Witajcie,

Zachęcony świetnymi rezultatami wymiany przednich zacisków z 288mm na 312mm chcę zmienić również hamulce z tyłu z fi=253mm na jakieś 270-280mm tylko pytanie z czego pasują zaciski na tył? Oczywiście rozumiem, że pasują z Leona ale potrzebuję kupić taniej niż nowe w ASO ;)
W A3, Golfach, Octaviach najczęściej są hamulce 272mm ale z elektrycznym ręcznym - ja mam dźwignię.
Z czego więc powinny pasować zaciski, jarzma, tarcze, klocki i osłony?

Z góry dzięki,
Piotr
Leon ST FR 2.0tdi - CRBC, oryginalny Castrol LL zmieniony na coś normalnego.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: CRBC 2.0

Reklama

Re: Większe hamulce na tył - z czego?

Postprzez Tomektr » 12 lipca 2018, 15:49

W temacie Belka na wielowahacz jest kolega który założył bodajrze hamulce z Audi A4 B7 (naradzie przód a tył 288mm czeka na zmianę) zajrzyj w tamten temat na końcu. Komplet na allegro od 600 do 1000.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez mczelny2401 » 12 lipca 2018, 21:43

Tomektr napisał(a):W temacie Belka na wielowahacz jest kolega który założył bodajrze hamulce z Audi A4 B7 (naradzie przód a tył 288mm czeka na zmianę) zajrzyj w tamten temat na końcu. Komplet na allegro od 600 do 1000.

:mrgreen: :brawo: siebie samego raczej nie zapyta :roll:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez countryfan » 13 lipca 2018, 07:55

mczelny2401 napisał(a):
Tomektr napisał(a):W temacie Belka na wielowahacz jest kolega który założył bodajrze hamulce z Audi A4 B7 (naradzie przód a tył 288mm czeka na zmianę) zajrzyj w tamten temat na końcu. Komplet na allegro od 600 do 1000.

:mrgreen: :brawo: siebie samego raczej nie zapyta :roll:

Cały czas sam sobie zadaję pytania i nijak na niektóre nie uzyskuję odpowiedzi ;)
Natomiast hamulce przód nie spasują z A4B7 (i zapewne tył też nie ), o Audi pisałem w kontekście pytania o wielkość tarcz vs. felgi jaka na nie wchodzi i 312mm to max co wchodzi pod felgę 16".
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez wujekcybul » 13 lipca 2018, 14:53

Tylu bym nie ruszal bo i tak malo hamuje. Wieksze zaciski z przodu wystarcza.
wujekcybul
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez countryfan » 13 lipca 2018, 14:58

wujekcybul napisał(a):Tylu bym nie ruszal bo i tak malo hamuje. Wieksze zaciski z przodu wystarcza.

Moje doświadczenia są inne - na podstawie Audi - zmieniłem tył z 254 na 288mm i hamulce zasadniczo się poprawiły.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 13 lipca 2018, 15:10

wujekcybul napisał(a):Tylu bym nie ruszal bo i tak malo hamuje. Wieksze zaciski z przodu wystarcza.

Jesteś w błędzie :-)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez Tomektr » 13 lipca 2018, 21:44

Oj tam oj tam :mrgreen: nie zwróciłem uwagi że tamten temat też założył Stella. Bawi ja :brawo:
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez mczelny2401 » 14 lipca 2018, 18:22

Stella to poziom na forum nick masz wyżej :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Postprzez Tomektr » 14 lipca 2018, 22:06

No popatrz, faktycznie, coś niesamowitego - u mnie też jest Stella :D No i znowu Brawo ja :brawo: :mrgreen:
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez wujekcybul » 16 lipca 2018, 12:33

piotrassenior napisał(a):

Tyl odpowiada w niewielkim stopniu za hamowanie zwlaszcza w sportowej jezdzie. Przeciez na tor nikt nie jedzie w 5 osob. No ale skoro sie myle to jak juz kolega zalozy to chetnie zobacze roznice przed i po wymianie.
wujekcybul
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 290

Postprzez countryfan » 16 lipca 2018, 14:27

wujekcybul napisał(a):
piotrassenior napisał(a):

Tyl odpowiada w niewielkim stopniu za hamowanie zwlaszcza w sportowej jezdzie. Przeciez na tor nikt nie jedzie w 5 osob. No ale skoro sie myle to jak juz kolega zalozy to chetnie zobacze roznice przed i po wymianie.

Odczucie (subiektywne) było zupełnie inne przed i po zmianie na duże tarcze z tyłu. To jakie są siły można zmierzyć na SKP. Mi zależy na tym by hamulce nie traciły na skuteczności, całość na dużych tarczach z tyłu i przodu wytrzyma na pewno więcej km.
Poza tym jakieś musi być uzasadnienie dla którego w Golfie minimalny wymiar tarcz z tyłu to 272mm :?:

Ps. Nie wiem dlaczego taki problem jest z ustaleniem od czego pasują hamulce na tył - mam info że ponoć z Golfa V/VI GTI (282mm) pasują... ale na ile to wiarygodne tego nie wiem.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez Pik » 16 lipca 2018, 17:17

Tarczę tył 272x10 ma także Leon 5F 1,8 i taka opcja powinna zawsze pasować.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez [gypsymh] » 16 lipca 2018, 18:07

Nie wiem czy dużo wniose w temat i czy będzie to szczególnie pomocne.
W moim dupowozie Leon 5f cupra 2.0Tsi 280Km DSG z tylu na ośce zamontowane są tarczę 310x22mm. Faktem jest iż auto doposarzone jest w pakiet Performance Black i z przodu są tarczę 370 perforowane.
Jeśli jakieś nr będą potrzebne dawaj na pw. Pozdrawiam
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez servo » 16 lipca 2018, 19:34

countryfan napisał(a):To jakie są siły można zmierzyć na SKP
Nie można. Tam nie masz prędkości, więc nie ma transferu masy na przód. Tym samym nacisk na oś wynika ze statycznego rozkładu masy a nie z dynamicznego. Pomiar z SKP nie ma coś wspólnego z rzeczywistością na drodze tylko wtedy, kiedy hamujesz bardzo delikatnie - ale po co ci wtedy lepsze hamulce? :)
Współczesne systemy pozwalają maksymalnie wykorzystać przyczepność każdego koła, uwzględniając przyczepność wynikającą z chwilowego rozkładu masy. Czasy mechanicznych rozdzielaczy siły hamowania już minęły. Można więc zahamować mając lewe koła na lodzie a prawe na asfalcie i auto powinno jechać na wprost.

Podczas dynamicznego hamowania przód masz mocno dociśnięty a tył słabo - i na przodzie większe ciśnienie nie spowoduje zablokowania kół. Więc na przód pójdzie większa a na tył mniejsze. Tego na SKPO nie zasymulujesz. Tylne hamulce są ważne, ale nie tak, jak przednie.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Pik » 16 lipca 2018, 20:46

Moim zdaniem wielkość hamulców (czyli siła hamowania) przód/tył powinna być odpowiednio dobrana i zmieniając np tarcze bez odpowiedniej wiedzy można sobie napytać biedy. Co prawda jest w aucie mechanizm zwany korektorem hamowania, który powinien dbać o właściwy rozkład siły hamowania, ale trudno orzec jak może zareagować na parametry inne od założonych w sytuacjach ekstremalnych.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez countryfan » 17 lipca 2018, 09:10

Pik napisał(a):Tarczę tył 272x10 ma także Leon 5F 1,8 i taka opcja powinna zawsze pasować.

Zgadza się, to największe tarcze na zaciski z ręcznym na lince - nie elektrycznym. Gdybym miał elektryczny ręczny nie byłoby problemu. Zakładam od mocniejszych wersji A3, Golfa etc. A tak to muszę kombinować :|

-- 17 lipca 2018, 10:10 --

Pik napisał(a):Moim zdaniem wielkość hamulców (czyli siła hamowania) przód/tył powinna być odpowiednio dobrana i zmieniając np tarcze bez odpowiedniej wiedzy można sobie napytać biedy. Co prawda jest w aucie mechanizm zwany korektorem hamowania, który powinien dbać o właściwy rozkład siły hamowania, ale trudno orzec jak może zareagować na parametry inne od założonych w sytuacjach ekstremalnych.

Hmm... fakt, skoro przeszedłem z 288mm na 312mm czyli o rozmiar większe na przodzie więc pod względem rozkładu sił dobrze będzie też przejść o rozmiar więcej z tyłu czyli z 254mm na 272mm 8)
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez servo » 17 lipca 2018, 09:49

Pik napisał(a):Moim zdaniem wielkość hamulców (czyli siła hamowania) przód/tył powinna być odpowiednio dobrana i zmieniając np tarcze bez odpowiedniej wiedzy można sobie napytać biedy. Co prawda jest w aucie mechanizm zwany korektorem hamowania, który powinien dbać o właściwy rozkład siły hamowania
Nie sądzę. O rozkład siły hamowania dbają układy stabilizacji toru jazdy, kontroli trakcji i ABS. W momencie, w którym koło lub oś za bardzo zwalnia - system zmniejsza ciśnienie w jego zacisku. Stare korektory siły hamowania chyba już odeszły do lamusa?
servo
Sport
Sport

Postprzez countryfan » 17 lipca 2018, 11:31

servo napisał(a):
Pik napisał(a):Moim zdaniem wielkość hamulców (czyli siła hamowania) przód/tył powinna być odpowiednio dobrana i zmieniając np tarcze bez odpowiedniej wiedzy można sobie napytać biedy. Co prawda jest w aucie mechanizm zwany korektorem hamowania, który powinien dbać o właściwy rozkład siły hamowania
Nie sądzę. O rozkład siły hamowania dbają układy stabilizacji toru jazdy, kontroli trakcji i ABS. W momencie, w którym koło lub oś za bardzo zwalnia - system zmniejsza ciśnienie w jego zacisku. Stare korektory siły hamowania chyba już odeszły do lamusa?

Mamy za mało danych jak działają te układy, znalazłem takie info :
Zgodnie z Prawem o Ruchu Drogowym
hamulec główny musi spełniać następujące zadania:

-Występujące przy hamowaniu przesunięcie obciążenia osi w kierunku osi
przedniej musi być uwzględnione przy rozkładzie sił hamowania na 73%
przód i 27% tył tak, aby nie dochodziło do nadmiernej siły hamowania osi
tylnej

Z drugiej strony w nowych modelach samochodów jest mała różnica wielkości tarcz hamulcowych pomiędzy osiami np. 312mm przód i 300mm tył. Skoro tył ma hamować na 30% to jakie jest uzasadnienie stosowania takich dużych tarcz tylnych w stosunku do przednich? A musi być bo producenci przecież oszczędzają jak się da i gdzie się da więc niczego nie dają co nie ma silnego uzasadnienia do stosowania.

PS. Co sądzicie o takim tropie, otóż tarcza 272mm ma nr 1K0615601AA -> po tym numerze ETKA podaje, że owe tarcze pasują m.in. do Golfów V i VI, Audi A3 od 2009-2017r, Skody Octavii od 2009, Superba od 2008, Yeti, to może da się od tych modeli założyć zaciski i tarcze np 282mm ? Jest to jakiś trop?
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez servo » 17 lipca 2018, 17:00

Wszystkie wymagania sa uwzględnione w nowoczesnych systemach kontroli hamowania. One nie dopuszczają do zablokowania przedniej lub tylnej osi. Wymagania w naszym prawie dotyczą prymitywnych układów rodem z Golfa MK1 lub Malucha. Obecnie układ potrafi przekazać na przód nawet 99% siły hamowania.
A duże tarcze z tyłu wynikają z "doskonałości" systemów, które mogę tył lepiej wykorzystać i skrócić drogę hamowania.
servo
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 17 lipca 2018, 18:30

[gypsymh] napisał(a):W moim dupowozie Leon 5f cupra 2.0Tsi 280Km DSG z tylu na ośce zamontowane są tarczę 310x22mm

U Ciebie Mistrzu jest to samo co w RS3 także tego zestawu bym się trzymał jeżeli ktoś chce swapować na wydajniejsze.

http://pl.realoem.me/Audi/RDW/RS3/2017/858/R/6/615/615070#14

Tarcze wynika że RS3 oraz Cupra mają takie same, zaciski i jarzma mają już inne numery z racji zapewne Quattro w RS3.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez countryfan » 18 lipca 2018, 08:04

Dostałem info, że hamulce mają faktycznie pasować z VAGów 282/286mm o grubości 12mm. Zaciski i klocki zamówione, po urlopie czyli w sierpniu będę montował i się przekonamy czy to prawda :boje:
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez Kris1988 » 31 lipca 2018, 22:08

Podobno pasują tez , jak się nie mylę 312mm z T5
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Auto: Leon ASV +
Silnik: ASV 1.9

Postprzez mateoturbo » 1 sierpnia 2018, 18:31

odnośnie swapu 288 na 312 co jest potrzebne i mniej wiecej jakie koszty modu ?? z góry dzięki za info
mateoturbo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 5F 1.4 Tsi
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez countryfan » 4 sierpnia 2018, 10:09

mateoturbo napisał(a):odnośnie swapu 288 na 312 co jest potrzebne i mniej wiecej jakie koszty modu ?? z góry dzięki za info

Potrzebne są zaciski z jarzmami, klocki i tarcze - no i nowy płyn hamulcowy ;) Osłony tarcz nie są potrzebne bo fabrycznie montowane są pod 312mm.
Ja płaciłem 11 stówek - wszystko nowe OE VW - kolor zacisków srebrny (malowane w kolory - mi osobiście się nie podobają).
Pojawiło się trochę ofert, niedawno widziałem opisaną aukcję jako do Golfa VII z zaciskami nówkami malowanymi fabrycznie na czerwono za 8 stówek, kpl z tarczami i klockami - wszystko OE. Nie wiem skąd to mają :?: ale pojawiają się te oferty. Zobacz na wiadomy portal aukcyjny.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez Petik206 » 8 sierpnia 2018, 09:26

z golfa 5, A3 8p octavii, leona 2 podchodzą zestawy na 312mm tak jak napisał "countryfan" potrzebny zacisk, jarzmo, wiadomo tarcze i klocki bo są inne niz w seryjnym zacisku leona. prawdopodobnie tył tez powinien pasowac na dniach bede miał zestaw z octavii 170km z tarcza 282 na tył i całym zaciskiem wiec sprawdze.
Petik206
Stella
Stella

Auto: 5F 2.0 tdi

Postprzez countryfan » 8 sierpnia 2018, 19:54

Petik206 napisał(a):z golfa 5, A3 8p octavii, leona 2 podchodzą zestawy na 312mm tak jak napisał "countryfan" potrzebny zacisk, jarzmo, wiadomo tarcze i klocki bo są inne niz w seryjnym zacisku leona. prawdopodobnie tył tez powinien pasowac na dniach bede miał zestaw z octavii 170km z tarcza 282 na tył i całym zaciskiem wiec sprawdze.

To daj znać czy spasowało, mam zaciski i klocki ale brak czasu na skompletowanie reszty i montaż, ciekaw jestem czy będzie P&P ?
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne