przez marekzielinski » 24 sierpnia 2018, 07:50
Cześć
Akumulator odpiąłem na 1 min. (nie pomogło), bezpiecznik raczej dobry bo wycieraczki działają
normalnie tylko jak odpoczywają to wchodzą w tryb serwisowy. Przekaźnika nie sprawdzałem. VCDS nic nie pokazuje.
Tak jak piszesz w punktach bardzo podobnie robiłem . kombinowałem i z trybem serwisowym i z odpalaniem samochodu.
Może jeszcze spróbuje z tym akumulatorem na kilka minut, może więcej czasu potrzeba na reset.
Ciekawe jest też to, że jak prawa jest odłączona to lewa pracuje i parkuje prawidłowo, a jak tylko podłączę prawą to wracają obie w tryb serwisowy.
Dzisiaj będę miał nowy (używany) prawy silniczek i zamontuje to wszystko. Może jakieś sterowanie padło (w układzie scalonym przy silniczku) i o ile silniczek mechanicznie jest sprawny to soft się pierdzieli. Gdzieś czytałem, że jest potzrebne kodowanie na nowo wycieraczek, ale w to nie bardzo wierzę.
pzdr Marek
-- 24 sierpnia 2018, 08:50 --
Problem rozwiązany (opiszę dla potomnych).
Jeśli Wam się zdarzy wymiana silniczka wycieraczki lub czyszczenie od niego trzpienia to należy zaadaptować silniczki na nowo w następujący sposób.
1. Po czyszczeniu czy też wymianie silniczka/czków podłączamy oba silniczki pod zasilanie (same silniczki, bez trzpieni - czyli bez tego całego mechanizmu, który wprawia w ruch ramię wycieraczki).
2. Włączamy manetką aby sobie chwilkę pochodziły i się zsynchronizowały.
3. Wyłączamy na 0.
4. Odłączamy i wyciągamy ponownie silniczki, a następnie montujemy cały mechanizm na silniczkach tak aby ramiona obu mechanizmów były zwrócone max na zewnątrz. Ważne aby nie przekręcić zębatek silniczków.
5. Ostrożnie montujemy w podszybiu.
6. Zakładamy wieloklin z wycieraczkami tak aby się znalazły w słupkach.
Powinno hulać. U mnie działa (inaczej jak podłączałem silniczki czyli wraz z całym mechanizmem to po wykonaniu ruchu wchodziły w stan serwisowy).
pozdrawiam Marek