Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Co to za rura?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Co to za rura?

Postprzez kasir_pp » 28 sierpnia 2018, 10:36

Dzień dobry,
Co to za rura? Przy wymianie oleju zauważyłem , że się poci.
https://zapodaj.net/779cb51b2514e.jpg.html
Dziękuje za odpowiedź.

Czyżby to:
viewtopic.php?t=5186
kasir_pp
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1P Style
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Co to za rura?

Postprzez adrusek » 28 sierpnia 2018, 11:19

To nie jest odma tylko rura od dolotu ktora idzie z turbiny przez intercooler do silnika. Przeważnie każdy ma wilgotne złączki. Można to trochę zniwelować wymieniając oringi i skręcając je na sztywno. Dużą poprawę również wnosi założenie oil tanka.
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kasir_pp » 28 sierpnia 2018, 17:06

Dziękuje za odpowiedź. Dobrze wiedzieć pewien własnie nie byłem wolałem najpierw przeczytać trochę forum zanim założę nowy wątek. Jeśli można z tym żyć to ok wolnym czasem przeczyszczę. Czy to może mieć związek z jakby to nazwać dźwięk sygnału karetki pogotowia na niskich obrotach, które wydaje turbina? Dodam, iż zmieniłem olej z castrola na motul i ten sygnał się pojawił... Teraz znów wracam do castrola.
kasir_pp
Stella
Stella

Postprzez adrusek » 28 sierpnia 2018, 17:24

Wymiana oleju to chyba zbieg okoliczności.

Sprawdź ten wąż czy nie wypiął się z jednego zatrzasku bo na górze widać że jest dość mocno wysunięty z gniazda. Tak samo sprawdź inne szybko złączki
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kasir_pp » 7 maja 2019, 17:59

Sprawdziłem tą złączkę. Wziąłem inny oring(z rury po drugiej stronie, jest identyczny) i zatrzaskując wszytko dalej się rusza i wystaje tak jak na zdjęciu. Wymienię ten oring na nowy.
Szybko złączek za dużo tam nie ma ale jeszcze na spokojnie popatrzę przy wymianie filtrów. Auto ma najechane 92 tyś a już turbo by się pomału kończyło? Staram się na rozgrzanym silniku "pałować go trochę" jak to niektórzy się na forum wypowiadają. Tak samo nie gaszę od razu auta po trasie tylko jak już jestem blisko chałupy to z gazem delikatnie i chwilę jeszcze auto pracuje na postoju. Irytujący jest ten sygnał karetki pogotowia w aucie chociaż dobrze, że tylko na 1 i 2 to słychać a potem to już ognia. Może sprawdzić intercooler i egr?

-- 7 maja 2019, 17:59 --

Sprawdź ten wąż czy nie wypiął się z jednego zatrzasku bo na górze widać że jest dość mocno wysunięty z gniazda

Poczytałem na forum i jak radzili koledzy "trytytkami" to czasowo spiąłem i jest różnica tzn. karetka niestety dalej jest ale przy zmianie biegów nie słychać już tak dziwnie z turbo. Wyraźnie jeździ się lepiej ciszej jest.
Adrusek te inne szybko złączki to w których miejscach? Może zrobię fotki a Ty zaznaczysz :)
kasir_pp
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel