Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

dziwny dźwięk w kabinie auta seat leon 1p 2010 1,9tdi

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

dziwny dźwięk w kabinie auta seat leon 1p 2010 1,9tdi

Postprzez szynszyl » 17 września 2018, 14:36

Witam,

Mam Seata Leona model: 1p, 1,9TDI - 2010r.

W kabinie słychać regularny cichy, metaliczny dźwięk.
Dźwięk słychać tylko gdy silnik jest gorący. Gdy silnik jest zimny, dźwięku nie ma.
Gdy otwieram maskę i nasłuchuję na biegu jałowym - dźwięku nie słychać.
Słychać go tylko i wyłącznie w kabinie, na obrotach od 1000 do 2000.

Miesiąc temu wymieniałem rozrząd oraz wszystkie filtry.

Czytałem pozostałe wątki dotyczące podobnej sytuacji w waszych Leonach. Najczęściej pojawiają się takie przyczyny:
1. Na przewodzie ciśnieniowym przy turbinie może być nieszczelność
2. pasek rozrządu za mocno naprężony
3. napinacz paska klinowego + ewentualnie koła pasowe klimy i alternatora
4. pompa od wspomagania
5. czynnik w klimatyzacji

Jaka jest wasza opinia w tym temacie? Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu tej łamigłówki.

-- 9 września 2018, 11:36 --

Dodaje do tego jeszcze jeden punkt:
6. wentylator/y w kabinie pod deską rozdzielczą od nawiewu

Sprawdziłem, że metaliczny dźwięk był ostatnio głośniejszy - włączyłem nawiew z klimą na max po 10sek wyłączyłem i dźwięk był cichszy. Momentami nie było go słychać.

-- 17 września 2018, 15:36 --

nagrałem filmy na których wyraźnie słychać ten dźwięk. Robiłem też testy czy na obecność dźwięku ma wpływ wentylator włączony-wyłączony.
Poniżej wideo z testów. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną tego dźwięku piszcie. Dzięki.

Film 1/3 " telefon przyłożony do nawiewu na środku konsoli
https://www.youtube.com/watch?v=a0yeRtCmSH4

Film 2/3 " testy z nawiewem 1
https://www.youtube.com/watch?v=-cauwx-Hktc

Film 3/3 " testy z nawiewem 2
https://www.youtube.com/watch?v=fNI9kWaMAr8
szynszyl
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: seat leon 2
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: dziwny dźwięk w kabinie auta seat leon 1p 2010 1,9tdi

Postprzez qq91 » 17 września 2018, 19:22

Część. Mam taki sam problem. Dodałem nawet wczoraj oddzielny temat. Ile to u Cb trwa ? Byłeś gdzieś z tym ?

Posiadam Leona z 2008r 1.9 TDI 90km. Podczas pracy silnika da się usłyszałec w środku samochodu spod maski dziwny dźwięk 'hrobotania' / tarcia. Jestem świeżo po wymianie dwumasy. Problem występował także przed wymiana. Myślałem że po wymianie dźwięk zniknie lecz nic z tego. Ktoś wie co to może być ? Link : https://www103.zippyshare.com/v/ahHFExdu/file.html

-- 16 września 2018, 21:00 --

podczas postoju się tak dzieje czy jazdy

Podczas postoju na pewno. Podczas jazdy wydaje mi się że ten dźwięk zmienia się na bardziej ciągły, tak jakby szybkiego nadawania. Od dłuższego czasu tak mam. Niby nic się nie dzieje ale jest dosyć irytujace.
Ostatnio edytowano 17 września 2018, 19:22 przez adrusek, łącznie edytowano 3 razy
Powód: połączyłem tematy
qq91
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 08
Silnik: BXF 1.9

Postprzez szynszyl » 17 września 2018, 20:16

Temat dość ciekawy bo na zimnym silniku nie słychać tego dźwięku. Dzisiaj robiłem jeszcze dodatkowe testy i zrobiłem tak:
1. pojeździłem aż się rozgrzał do 90stopni
2. wyjechałem na długa prostą i kręciłem silnik do 4~4,5tyś obrotów
3. sprawdziłem czy dźwięk się pojawi na biegu jałowym

moje spostrzeżenia:
1. po rozgrzaniu silnika i przegazowaniu na 4~4,5tyś obrotów metaliczny dźwięk jest intensywniejszy
2. w miarę dodawania gazu na biegu jałowym dźwięk jakby zanika - ale moim zdaniem jest zagłuszany przez silnik, przy 2tyś nie słychać dźwięku.

hmm --- turbina....? albo jakiś nieszczelny przewód...?

Zastanawiam się czy skoro 1,9tdi to silnik grupy VW czy ten problem występuje w innych autach grupy VW z roku 2007-2013

Byłem u mechanika. Po oględzinach stwierdził, że to na pewno nie ma związku z silnikiem ani ze świeżo wymienionym rozrządem. Nie potrafi zlokalizować źródła dźwięku. Otwierał maskę nasłuchiwał i nic. Siedzi w aucie i dźwięk słychać.
szynszyl
Stella
Stella

Postprzez qq91 » 17 września 2018, 20:36

Dokładnie tak. Wszystkie Twoje spostrzeżenia zgadzają się z moimi obserwacjami. Na zewnątrz nic nie słychać bo po prostu jest to zagłuszane przez silnik i nic nie da się stwierdzić. Na inny forum poradzono mi sprawdzić ustawienie napinacza. Niestety z mechanicznych rzeczy jestem lewy i będę musiał po znajomych poszukać aby to sprawdzić.Niedawno miałem też problem - odczepiła mi się gumowa rura tuż przy podłodze ze strony prawej lampy idącą do turbo. Czy to może oznaczac że jest jakoś nie strzelna ? Hm raczej dźwięk by z tamtad nie docierał.
Sprawa dość irytująca. Z mojej strony bez mechanika się nie obejdzie. Dobrze by było wiedzieć przed wizytą co to i ile mniej więcej $.
qq91
Stella
Stella

Postprzez szynszyl » 18 września 2018, 13:51

Rozmawiałem z serwisem VW w moim mieście. Powiedzieli mi, że mimo, że to silnik z VW to lepiej zapytać w serwisie Seata. mogą znać przyczynę tego dźwięku - gdyż być może rozwiązywali już taki problem w przeszłości. Koszt za roboczogodzinę w SEAT prawie 250pln. Niestety nie powiedzieli ile czasu zajmie im diagnostyka.

Szukałem rozwiązania na zagranicznych forach. Znalazłem wzmiankę o tym, że problem "dziwnego dźwięku w kabinie" tkwi w tzw:
"radiador de la calefaccion"

https://img.milanuncios.com/fg/1874/26/187426061_1.jpg?

ale głowy sobie nie dam obciąć, że dobrze Google Translator przetłumaczył.
szynszyl
Stella
Stella

Postprzez qq91 » 18 września 2018, 21:05

To będzie prawdopodobnie sprężarka klimatyzacji.
qq91
Stella
Stella

Postprzez szynszyl » 19 września 2018, 20:23

Zrób takie coś: Jak będziesz słyszał na zimnym/rozgrzanym silniku ten "dziwny metaliczny dźwięk", włącz przycisk dmuchowa na pierwszy stopień. Potem naciśnij przycisk "obieg wewnętrzny". I daj znać czy występują wtedy jakieś odgłosy z konsoli. Odgłos nie zrobił się cichszy?

U mnie po włączeniu słychać, jak jakiś plastik mechanizmu wewnątrz konsoli trze o plastik. Potem odgłos jest cichszy.

https://www.youtube.com/watch?v=kA9bnWfBg84
szynszyl
Stella
Stella

Postprzez qq91 » 20 września 2018, 15:57

Myślę że nie ma tego aż tak analizować. Nie ma tarcia przy włączonej klimie i na zimnym. Jest tarcie gdy klima wyłączona i silnik nagrzany. Na ciepłym silniku przy wyłączonej klimie trze bo coś tam w sprężarce ma luzy, sprężarka pod wpływem ciepła myśli że ma pracować ale nie ma sygnału z klimy i nie załącza się. Tak mniej więcej można to opisać. Można jeździć aż padnie jeżeli nie wkurza dźwięk. Orientowałem się cenowo. Zregenerowana koszt ok 300.
qq91
Stella
Stella

Postprzez szynszyl » 29 września 2018, 18:56

Dzięki za info.
Czyli trzeba zregenerować sprężarkę od klimy ?
szynszyl
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel