Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.4 TSI - trzeszczenie sprzęgła po rozgrzaniu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.4 TSI - trzeszczenie sprzęgła po rozgrzaniu

Postprzez jendrjej » 9 sierpnia 2018, 14:08

Witam wszystkich serdecznie
Mam pytanie do użytkowników którzy mają więcej doświadczenia z serwisowaniem Seata bo ja nie mam wcale i nie wiem za bardzo jak mam z nimi rozmawiać. Przypadłość mojego Leona z przebiegiem 62 tys polega na takiej dziwnej trzeszczącej\skrzypiącej pracy sprzęgła po rozgrzaniu silnika do 95 - 100 stopni. Na początku myślałem że to gdzieś przy pedale ale po dłuższych obserwacjach stwierdzam ewidentnie że to odgłos pochodzący z komory sprzęgłowej i występuje tylko po rozgrzaniu na zimnym silniku rano pracuje cichutko i gładziutko, do tego poza trzeszczącym odgłosem jest to również wyczuwalne na pedale taka jakby schodkowa praca pedału, na zimnym zero gładziutko tak jak powinno być. Sprawdzałem u znajomej w 1.4 tsi 140km i tak jest bajka silnik nagrzana sprzęgło pracuje ciągle idealnie ale fakt to nie jest ta sama skrzyni a i to samo sprzęgło, ona nie ma dwumasy ja mam.

No więc pojechałem do ASO przyjęli mi auto i potwierdzili że coś jest nie do końca ok z pracą tego sprzęgła ale to wystarczy tam w jednym miejscu nasmarować i będzie ok, no więc coś tam nasmarował i oddali auto oczywiście już w drodze powrotnej jak tylko auto się rozgrzało usterka była wyczuwalna identycznie jak przed naprawą więc znowu się umówiłem na wizytę no i pytam czy trzeba będzie zostawić auto bo domyślam się że będą musieli zdjąć skrzynię żeby zerknąć co nie gra przy sprzęgle, a oni nie że auto będzie do odbioru tego samego dnia. Z tego co czytałem po forach może to być uszkodzona łapa sprzęgła i naprawdę nie chce mi się tam jeździć 5 razy zanim podejmą decyzję dobra ściągamy skrzynię zwłaszcza, że te terminy mają co 3 tygodnie a ja mam do końca roku gwarancję i mam wrażenie że grają na zwłokę. Nie wiem co oprócz odpowietrzenia wysprzęglika mogli by zrobić żeby to poprawić bez ściągania skrzyni, więc pewnie taki mają plan aczkolwiek wiem że to g.... da.
jendrjej
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Leon III 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: 1.4 TSI ACT 150 - trzeszczenie sprzęgła po rozgrzaniu

Postprzez adrusek » 9 sierpnia 2018, 19:52

Jak masz auto na gwarancji to niestety trzeba ich cisnąć o naprawę. Do napraw gwarancyjnych zawsze mają długie teminy a za gotówkę to już na drugi dzień mogą przyjąć auto.
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez verton91 » 9 sierpnia 2018, 20:46

jendrjej, mam to samo z tym skrzypieniem i schodkową pracą sprzęgła, ale u mnie jest na odwrót, na zimnym silniku, a jak się mocno rozgrzeje to wszystko wraca do normy :P
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez jendrjej » 16 sierpnia 2018, 11:02

bardzo dziwne u mnie jak jest zimny to jest wzór pracy sprzęgła, nawet jak dłużej pojeżdżę w stylu emeryta to też nie czuję tego za mocno ale jak tylko temp oleju zacznie osiągać powyżej 90 stopni to z każdą chwilą czuć to coraz mocniej tą schodkową pracę, w robocie mam golfa 1.4 mpi tyle że on nie ma dwumasy to zupełnie inna konstrukcja słabiutki silnik ale objawy ma podobne też coś słychać i czuć po nagrzaniu ale troszkę mniej niż u mnie dlatego zacząłem się zastanawiać czy może tak musi być, ale byłem w aso i mechanior kręcił głową że nie do końca jest ok
jendrjej
Stella +
Stella +

Re: 1.4 TSI - trzeszczenie sprzęgła po rozgrzaniu

Postprzez rafko1 » 16 sierpnia 2018, 19:56

Przejechałem z tym skrzypieniem 80tys servis mówi to tulejka przy pedale maja mi to wymienić przy przegladzie .Ja uważam że przyczyna tkwi w wysprzegliku lub w osprzecie skrzyni biegów.Na razie tak jeżdzę i o tym nie myśle.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez jendrjej » 17 sierpnia 2018, 09:05

nie wiem jak u Ciebie ale u mnie to na 100% nie ma nic wspólnego z pedałem, nasmarowałem go w każdym możliwym miejscu, przy zamkniętych szybach w środku cisza nawet ręką go wciskałem żeby osłuchać i druga osoba mi pomagała nachylając się nad silnikiem i potwierdzała że to z okolic sprzęgła ten dźwięk, nawet naszła mnie taka myśl choć wątpię żeby wymienić płyn hydrauliczny w układzie wysprzęglika może jest zapowietrzony delikatnie lub jakiś syfiasty płyn jest i przy wyższej temp zaczyna gorzej wysprzęglać i może tak zrobię niski koszt ale to po aso bo na przyszły tydzień jestem z nimi umówiony
jendrjej
Stella +
Stella +

Postprzez rafko1 » 17 sierpnia 2018, 21:31

Płyn wymieniłem nic nie pomogło.
rafko1
Sport
Sport

Postprzez Jan89 » 3 października 2018, 20:09

Mam dokładnie to samo w Golfie VII, właśnie z tym silnikiem. Pojawiło się ponad rok temu, gdy auto miało dwa lata i przebieg ok 50kkm.
Objaw taki jak opisywany, gdy auto się porządnie nagrzeje, sprzęgło skrzypi. Na zimnym jest idealnie. Dźwięk pochodzi z okolic siłownika sprzęgła jak dla mnie.

Gdy auto było na gwarancji pomęczyłem o ten temat. Zrzucili skrzynię, wymienili łożysko oporowe. Nic to nie dało. Cała reszta wyglądała okej. Nie wiedzą czemu tak się dzieje :|
Od tamtego czasu temat zostawiłem, bo zaczęło się robić chłodno i żeby auto rozgrzać do temperatury gdzie było to słychać, musiałem z 30km przejechać. Po roku sprawa ma się dokładnie tak samo, nic się nie zmieniło, skrzypi tak samo. Jak będzie się to nasilać czy zmieniać to wrócę do tematu.
Jan89
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Golf VII

Postprzez jendrjej » 4 października 2018, 18:53

a mi to naprawili na gwarancji zrzucili skrzynię powiedzieli że było za mało smaru na tym całym mechanizmie i do tego wymienili jakąś plastikową tuleją i jak ręką odjął jest idealnie
jendrjej
Stella +
Stella +

Postprzez verton91 » 4 października 2018, 19:41

Na jakiś czas, bo u mnie kiedyś zrobili to samo i pomogło na jakieś 40 tys km.

U mnie jest odwrotnie, pedał sprzęgła skrzypi i "lekko się przycina" jak silnik jest zimny.
Jak dam mu trochę po garach, to dźwięk cichnie, a przycinanie znika.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez jendrjej » 5 października 2018, 08:43

z opisu wynika że masz 125 koni jeśli tak to masz zupełnie inną skrzynię i sprzęgło bez dwumasy jeździłem takim zupełnie inna charakterystyka pracy sprzęgła, ja mam dwumas wersja 150 koni
jendrjej
Stella +
Stella +

Postprzez verton91 » 5 października 2018, 10:06

ale pewnie wysprzęglik jest ten sam, jak i łożysko oporowe z łapą i tuleją, a to w tym zestawie tkwi problem, a nie w tym jaka jest skrzynia, i czy dwumas czy nie.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez brzooza » 5 października 2018, 13:27

Trochę nie na temat, ale jeździłem ostatnio autem zastępczym przez tydzień, była to skoda octavia najnowsza z 1,4 tsi 150km. Swoje auto mam Leona 125km. Praktycznie nie odczułem żadnej różnicy w pracy sprzęgła, a także samej jeździe.
Powyżej 100 fakt ze octavia miała lepsze odejście, ale do 100 nie wielka różnica.
brzooza
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez rafko1 » 5 października 2018, 18:14

Skrzypienie i tarcie generuje dźwignia wyłączająca sprzęgło w aso smarują ten element ale pomaga to na krótko.
rafko1
Sport
Sport

Postprzez jendrjej » 6 października 2018, 08:03

to dziwne bo w salonie ostatnio wsiadłem do 125 obok stał 150 i równica w pracy pedału ewidentna w 125 pedał chodzi leciutko a 150 tak jak u mnie w połowie dostaje troszkę większego oporu dlatego stwierdzam że tak ma być
jendrjej
Stella +
Stella +

Postprzez mirek_p11 » 6 października 2018, 08:12

jendrjej napisał(a):jendrjej

w 1.4 125 KM jet mniejszy opór bo ta wersja nie posiada koła dwumasowego

żona ma Polo 1.2 tsi bez dwumaowego koła i sprzęgło chodzi bardzo lekko
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez jendrjej » 6 października 2018, 14:55

Trochę nie na temat, ale jeździłem ostatnio autem zastępczym przez tydzień, była to skoda octavia najnowsza z 1,4 tsi 150km. Swoje auto mam Leona 125km. Praktycznie nie odczułem żadnej różnicy w pracy sprzęgła, a także samej jeździe.
Powyżej 100 fakt ze octavia miała lepsze odejście, ale do 100 nie wielka różnica.

ja to wiem ale kolega wcześniej właśnie mówił że nie odczuwa różnicy
jendrjej
Stella +
Stella +

Postprzez hyden » 26 listopada 2018, 13:52

Ktoś mi powie czy 1.4 125 km czca ma dwumas ?
hyden
Stella
Stella

Auto: a3 ASZ

Postprzez metzz » 26 listopada 2018, 15:54

Nie ma dwumasy.
metzz
Signo
Signo

Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez tomyw » 26 kwietnia 2019, 17:28

Witam u mnie takie zjawisko jak opisujecie pojawilo sie przy przebiegu 10 tys km tylko skoro serwis nic z tym nie potrafi zrobi pytanie czy ich o to cisnac oczywiscie jak jest cieplo i sprzeglo rozgrzane nieukrywam ze jest to irytujace w rocznym samochodzie pytanie czy jest szansa zeby sie samo ulozylo po jakims wiekszym przebiegu
tomyw
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon ST Style

Postprzez dnn » 3 sierpnia 2020, 23:48

Ktoś coś w tym temacie? jendrjej, rafko1, tomyw, rozwiązaliście problem?

U mnie jest podobnie w 1.8 TSI (CJSA), przebieg 130kkm. Skrzypienie przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła przy nagrzanym silniku. Co ciekawe, po wyłączeniu silnika też jest ten dźwięk podczas wciskania/puszczania pedału sprzęgła.
dnn
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: 5F8 1.8 TSI
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna