Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Seat Leon 1.4 tsi 125 km FR czy XCELLENCE ?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Seat Leon 1.4 tsi 125 km FR czy XCELLENCE ?

Postprzez marekwar » 2 października 2018, 20:26

servo napisał(a):
marekwar napisał(a):Zanim kupiłem swojego Leona dostałem od dealera wersję FR z silnikiem 1.4 TSI 125KM do przetestowania na cały dzień.
Jaki to dealer? Kiedy kupowałem swojego - dealer odmówił użyczenia jakiegokolwiek auta. Więc dokonałem "bezpiecznego wyboru" i wziąłem to, co raczej powinno jakoś działać: 1.8 FR+DCC+ACC+DSG+NAVI+keyless+kamera+wielowahacz z tyłu.
Przedtem miałem użyczone na dzień auto hybrydowe innej marki, od innego dealera i dzięki mu za to! Przekonałem się, że takiego auta nie chcę :)

mczelny2401 napisał(a):Będzie twardo i będzie skrzypiało
Dlaczego twardo? FR ma bardzo fajne zawieszenie. I jeszcze "fajniejszy" układ kierowniczy. Kierownica w Leonie FR jest przyjemniejsza niż w Audi (a jeżdżę oboma na co dzień).

servo napisał(a):
marekwar napisał(a):Zanim kupiłem swojego Leona dostałem od dealera wersję FR z silnikiem 1.4 TSI 125KM do przetestowania na cały dzień.
Jaki to dealer? Kiedy kupowałem swojego - dealer odmówił użyczenia jakiegokolwiek auta. Więc dokonałem "bezpiecznego wyboru" i wziąłem to, co raczej powinno jakoś działać: 1.8 FR+DCC+ACC+DSG+NAVI+keyless+kamera+wielowahacz z tyłu.
Przedtem miałem użyczone na dzień auto hybrydowe innej marki, od innego dealera i dzięki mu za to! Przekonałem się, że takiego auta nie chcę :)

mczelny2401 napisał(a):Będzie twardo i będzie skrzypiało
Dlaczego twardo? FR ma bardzo fajne zawieszenie. I jeszcze "fajniejszy" układ kierowniczy. Kierownica w Leonie FR jest przyjemniejsza niż w Audi (a jeżdżę oboma na co dzień).

Seat Bednarek w Łodzi. Pierwszą jazdę miałem przypadkowo i krótko. Chyba było widać, że się waham i dostałem propozycję użyczenia w późniejszym terminie. Jak tylko auto stało się dostępne dostałem rano a oddałem po 17:00.
Nazajutrz przyjechałem swoim autem zamówić Leona. Dzięki tej jeździe wycofałem się z FR (dla mnie za twardo) i wziąłem mocniejszy silnik (150KM) po jeździe na autostradzie. Ponieważ miałem problemy ze zgraniem skrzyni manualnej (przyzwyczajenia z wolnossaka Hondy), zdecydowałem się na DSG.
Za spalone paliwo w użyczonym samochodzie nie wzięli ani grosza.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez servo » 2 października 2018, 23:07

marekwar napisał(a):Dzięki tej jeździe wycofałem się z FR (dla mnie za twardo) i wziąłem mocniejszy silnik (150KM) po jeździe na autostradzie.
Dlatego taka jazda, w tylko swoim towarzystwie, po znanych sobie drogach daje bardzo dużo! Każdy powinien mieć opcje na takie użyczenie.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Eleonor » 3 października 2018, 11:00

Mi przed zakupem Centrum Poznań użyczyło Leona FR w DSG na cały weekend od piątku popołudnia do poniedziałku 09.00 :) z limitem 200 km, paliwo do uzupełnienia.
To w zupełności mi wystarczyło :)
Niedawno podobnie testowałem Ibizę - także cały weekend :)
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Postprzez piotrmat79 » 5 października 2018, 10:31

Jeszcze dorzucę dwa słowa. Miałem podobny problem co do wersji. Jednak zdecydowałem sie na XC niż FR. Doposażyłem do lekko. Jedynie czego brakuje w XC to przycisku stylu jazdy. Dorzuciłem Pakiet Comf +, full linka, nagłośnienie. Cena niewielka a wyposażenie podobne co w FR tylko bardziej miekko i komfortowo jak na polskie drogi.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Postprzez dudek_jd » 5 października 2018, 11:08

piotrmat79 napisał(a):bardziej miekko i komfortowo jak na polskie drogi.

Czyli na autostrady i drogi szybkiego ruchu... Ehhh czas płynie, drogi się poprawiają a pieśń przeszłości dalej płynie pośród ludu ;) po Europie chyba mało jezdzicie skoro Waszym zdaniem wciąż mamy słabe drogi :P
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez damyok » 5 października 2018, 11:43

dudek_jd napisał(a):

Czyli na autostrady i drogi szybkiego ruchu... Ehhh czas płynie, drogi się poprawiają a pieśń przeszłości dalej płynie pośród ludu ;) po Europie chyba mało jezdzicie skoro Waszym zdaniem wciąż mamy słabe drogi :P

widzę, że kolega za wszelką cenę pragnie wcisnąć swoje przekonania innym. tak się składa, że drogi mamy dobre na tle europy, po której podrózuje dość czesto, na prywatne wypady :) /najczestszy kierunek Austria i Włochy/. Niektórzy natomiast lubią bardziej komfotowo zestrojone zawieszenie, a to moim zdaniem posiada xcellence, nie fr. Czuć to choćby przejeżdżajac przez progi, przejazdy kolejowe itd itp - do domu jakoś trzeba dojechać, a niemal każde osiedle posiada choćby próg zwalniajacy.
Obydwie wersje wyposażenia oraz wyglady zew. są wg mnie naprawde świetne. To co jest lepsze zależy w tym przypadku jedynie od preferencji. Ty natomiast za wszelka cene starasz sie wynieść fr na salony... czyżbyś załował, że nie kupiłeś xcellence? :D
damyok
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: brak
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez 19dawid91 » 5 października 2018, 11:53

Ja osobiście tylko przez chwilę zastanawiałem się nad xcellence. Początkowo kusiło mnie keyless, ale stwierdziłem, że w sumie wolę normalnie na kluczyk stacyjkę ;-P. Środek w XC jest taki szary a czerwone obszycia w jakiś sposób je ożywiają. Co do wyglądu zewnętrznego to XC wygląda pospolicie jak Style czy Reference. Może gdybym był w wieku mojego ojca to możliwe, że zdecydowałbym się na bardziej stonowanego xc ;-)
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez dudek_jd » 5 października 2018, 16:03

damyok napisał(a):
dudek_jd napisał(a):

widzę, że kolega za wszelką cenę pragnie wcisnąć swoje przekonania innym. tak się składa, że drogi mamy dobre na tle europy, po której podrózuje dość czesto, na prywatne wypady :) /najczestszy kierunek Austria i Włochy/. Niektórzy natomiast lubią bardziej komfotowo zestrojone zawieszenie, a to moim zdaniem posiada xcellence, nie fr. Czuć to choćby przejeżdżajac przez progi, przejazdy kolejowe itd itp - do domu jakoś trzeba dojechać, a niemal każde osiedle posiada choćby próg zwalniajacy.
Obydwie wersje wyposażenia oraz wyglady zew. są wg mnie naprawde świetne. To co jest lepsze zależy w tym przypadku jedynie od preferencji. Ty natomiast za wszelka cene starasz sie wynieść fr na salony... czyżbyś załował, że nie kupiłeś xcellence? :D

Ciekawi mnie gdzie Ty w tej wypowiedzi zauważyłeś moje zachwalanie frki... może chciałeś zobaczyć? od poczatku tonuje wypowiedzi kolegow o wyzszosci jednej wersji od drugiej bo jeden woli to a drugi co innego wiec sie ode mnie ODPR... skad ta agresja? Przyczepilem sie jedynie do marudzenia na Polskie drogi ktore w mojej ocenie jest teraz bezpodstawne. Mamy drogi lepsze niz czesi, skowacy itp. Sorry za OT ale takich osobistych wycieczek nielubie, szczególnie jeśli są bezpodstawne
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez damyok » 5 października 2018, 16:23

xxx napisał(a):
widzę, że kolega za wszelką cenę pragnie wcisnąć swoje przekonania innym. tak się składa, że drogi mamy dobre na tle europy, po której podrózuje dość czesto, na prywatne wypady :)

dudek_jd napisał(a):ale on już wybrał... :P

taki masz przekaz i sam robisz wycieczki, a sie wypowiadasz...
a wnioski moje są proste - "ton" wypowiedzi
damyok
Stella +
Stella +

Auto: brak
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marwisn » 5 października 2018, 18:19

Panowie. Czy to Excellence czy FR to oba dają frajdę z jazdy :D.

EX faktycznie wygląda trochę jak dziadkowóz, ale zmiana kilku detali i już wygląda dużo lepiej ;).

Obrazek
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez gdx » 6 października 2018, 12:57

To teraz benzyna do ognia... :-)

Tylko cupra wygląda dobrze i tak samo jeździ, i jest przy tym ekonomiczna...

Takie tam. Kulisy internetu...
Pozdrawiam

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka
gdx
Stella +
Stella +

Auto: mercedes
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez dudek_jd » 7 października 2018, 07:20

Cupra ekonomiczna :) szkoda tylko że obecnie za nową cupre z salonu można kupić Leo 1.4 I fr i excellence :(
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Krzysiek8167 » 17 października 2018, 07:34

Witam ponownie Panowie,
dopiero wczoraj odebrałem samochód od dealera, przejechałem 200 km i powiem szczerze, że nie żałuje wyboru wersji (choć są to dopieor pierwsze wrażenia na gorąco). Zawieszenie faktycznie miękkie nie jest, ale nastawiałem się na to, byłem świadomy i mimo wszystko myślałem, że będzie gorzej, ale jest przyzwoicie (mazdę miałem na tym samym profilu z 19" także komfort podobny). Za to jak auto się trzyma w zakrętach to jest fantastyczna sprawa, nie wiem gdzie jest granica przyczepności ;) . Silnik mógłby być żwawszy, jednak trochę koni i momentu brakuje. Jadąc samemu z pustym autem w miarę sobie radzi, ale gdy wejdą na pokład 3 osoby dodtakowe i bagaż to już nie będzie kolorowo. Za jakiś czas po tzw. dotarciu będzie trzeba zainwestować w Powerboxa i podbić wartość do tych 160 KM i wyższych NM. Jestem też pozytywnie zaskoczony nagłośnieniem seat sound system, w porównaniu do mazdowskiego bose tutaj gra o niebo lepiej i czyściej. Poza tym zachwycony jestem środkiem pojazdu, fotele wygodne, choć wąskie (osoby o większej masie będą miały ciężko, trzeba się wcześniej przymierzyć), dobrze trzymają boczki, kierownica świetna. Jedyne czego mi brakuje to automatycznych świateł (automatyczna zmiana mijania na drogowe i na odwrót), asystenta martwego pola (chociaż autko zwinne i małe ale mimo wszystko trochę się człowiek do tego przyzwyczaił w poprzednim aucie), zamiast zwykłego oświetlenia w środku producent mógł już dać oświetlenie LED w wyposażeniu standardowym wersji. Światła zewnętrzne LED fajnie świecą, ale mam wrażenie, że mijania są trochę za nisko ustawione, jest jakaś możliwość ich regulacji ? Światła długie świetne. Na gorąco to chyba tyle. A no i sprawa wyciszenia auta. Wiele pochlebnych opinii czytałem o wyciszeniu pojazdu, natomiast jak dla mnie jest średnio - tym jestem najbardziej rozczarowany. Przy prędkości autostradowej robi się głośno. Wiem że to auto z segmentu "C", ale czytając opinie nastawiałem się na trochę lepsze wyciszenie. W hyundaiu i30 było pod tym względem lepiej. Co ciekawe Mazda 6 GJ, a więc segment "D", była wyciszona trochę gorzej. Ale jak to mówią, nie można mieć wszystkiego. Wtrącę jeszcze 2 słowa o spalaniu. Przy 200 km większość trasy - krajówki, trochę miasta z korkami wyszło mi średnie spalanie na poziomie 5.8 (w tym jazda autostradą ok. 30 km licznikowe 140 miejscami 150). Jestem zadowolony ze spalania, o ile komputer nie przekłamuje dużo, ale to już się okaże przy następnym tankowaniu i wyliczeniu z dystrybutora. Do baku wlałem 52,83 litra. Podsumowując, póki co jestem umiarkowanie zadowolony, zobaczymy jak auto będzie się sprawować, mam nadzieję że dobrze :)
Krzysiek8167
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez dudek_jd » 17 października 2018, 08:32

no i dobrze że jesteś zadowolony :) :brawo: oby furmanka Ci dobrze służyła. Co do wyciszenia leona- zgadzam się z Tobą w 100%, kupiłem handlowcom dwie i30stki i są o wiele cichsze od mojego Leona, przymierzam się do wygłuszenia podłogi w bagażniku bo szum kół tylnych jest mocno wyczuwalny :(
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 17 października 2018, 17:44

Co do świateł to też miałem za nisko. Można podnieść je samemu śrubokrętem, są dwie białe śruby jak otworzysz maskę jedna lewo-prawo druga Góra-dół, na równym przed jakąś ścianą najlepiej w garaży podziemnym. Albo jechać na stację kontroli pojazdów lub ASO. Ja polecam stacje bo ASO to zależy bo np w Toruniu zaczęli od dupy stratny czyli soft i nic to nie dało, trzeba by pokazać palcem bo oni wiedzą najlepiej
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Albert1988 » 18 października 2018, 09:20

Też polecam SKP bo jak mówiłem w ASO, że świecą za nisko to powiedzieli, że sprawdzili i jest ok ale jak byłem przy okazji koło SKP to gość mi pokazał, że jest za nisko i po regulacji jest wyraźna poprawa.
Albert1988
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 fr
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Tomektr » 18 października 2018, 14:14

ASO to odrazu soft by wygrywali. SKP skasuj 10-20zl i co najważniejsze bez umawia, z marszu
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez Makgajwer » 8 listopada 2018, 21:58

Obecnie jestem na etapie wyboru auta i Leon Full Led wpadł mi w oko, mimo tego, że cena aktualnie nie jest atrakcyjna w stosunku do kompaktów konkurencji. Jestem po jazdach testowych FR oraz Xcellence i mi osobiście bardziej odpowiada ta druga. Auta używam w 80% w mieście, dlatego dla mnie komfort zawieszenia jest najważniejszy. Poza tym nie muszę się wyróżniać na drodze znaczkiem FR, a w przypadku finalizacji decyzji cena będzie głównym czynnikiem jakie auto wybiorę. FR jest droższy od Full Led więc wybór mam w miarę prosty.

-- 8 listopada 2018, 21:58 --

Autko zamówione: wybór padł na Xcellence :-)
Makgajwer
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez marekwar » 8 listopada 2018, 23:35

Gratulacje [emoji106]
Ile teraz się czeka na zamówionego Leona?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 9 listopada 2018, 07:37

@marekwar Dzki. Auto jest z wyprzedaży, gotowe do odbioru. Zarejestrowane pod koniec sierpnia z uwagi na silnik 1.4 TSI 125 KM, którego już nie można sprzedawać. Nie ma jeszcze przeglądu zerowego, muszę przerejestrować, wstępny termin odbioru mam na 20.11. U innego dealera jak pytałem o nowy do produkcji to dowiedziałem się, że ta będzie dopiero koło lutego. Już nie mogę doczekać się jazdy. Auto odbieram w Poznaniu więc do Wwy A2 "dotrę" na spokojnie, oczywiście nie zamierzam piłować go >120.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 9 listopada 2018, 09:08

Życzę Ci abyś był zadowolony tak jak ja.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 9 listopada 2018, 09:20

To gitara. Mam nadzieję, ze będę. Jeszcze nie miałem Seata, jeżdżę Francuzem, ale nie mam uprzedzeń do aut czy marek. Leon z pewnością wyróżnia się i w Stolicy o dziwo nie ma dużo tych aut na ulicach i b. dobrze, bo o takie auto mi chodziło.
Muszę tylko jeszcze zaopatrzyć się w zimówki. Rozmawiałem już z salonem, gdzie zaoferowali mi zestaw Pirelli 205/55/16 z felgami stalowymi za ok. 2600 więc muszę rozważyć.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 9 listopada 2018, 21:55

Czemu stalówki. Kupujesz ładny samochód i będziesz się bujac pół roku na nich i to 16. Średnio trochę. Takie moje zdanie.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez Makgajwer » 9 listopada 2018, 22:12

Taki zestaw mi zaoferowali mówiąc, że na zimę lepsze węższe opony i 16" Ale po namyśle doszedłem do wniosku, że kupię opony 17" i będę przekładał. Za duży wydatek na dodatkowe felgi alu na zimę. W dotychczasowym aucie mam felgi aluminiowe ponad 6 lat i wg mnie są w b. dobrym stanie.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 9 listopada 2018, 23:05

Ja na oryginalne założyłem zimówki a na lato kupiłem nowe alufelgi. Stwierdziłem że jak mam płacić w granicach 100-120zl (czyli 200-240zł na rok) za przekładkę opon to wolałem kupić drugi komplet alufelg i sam zmieniać kiedy stwierdzę że już pora.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez bigmazi » 10 listopada 2018, 07:59

Tomektr napisał(a):Ja na oryginalne założyłem zimówki a na lato kupiłem nowe alufelgi. Stwierdziłem że jak mam płacić w granicach 100-120zl (czyli 200-240zł na rok) za przekładkę opon to wolałem kupić drugi komplet alufelg i sam zmieniać kiedy stwierdzę że już pora.

A wyważasz kiedykolwiek koła?
bigmazi
Signo
Signo

Postprzez Tomektr » 10 listopada 2018, 09:01

Nie, bo po co? Przez zimę leżąc na stojaku stracą wyważenie? Bez przesady.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez mczelny2401 » 10 listopada 2018, 09:06

Tomektr napisał(a):Nie, bo po co? Przez zimę leżąc na stojaku stracą wyważenie? Bez przesady.

Przez zimę nie ale podczas pokonywania kilometrów już tak :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tomektr » 10 listopada 2018, 10:04

Ok, ale jeśli opony nie zhamujesz i nie będziesz z każdego skrzyżowania ruszał z piskiem no to nie stracisz wyważenia tak żeby miało to jakiś wpływ na zużycie zawieszenia bo opona zużywa się równomiernie. Wiele ludzi i tak nie ma świadomości że na maszynie do wyważania operator może ustawić tolerancję do kilku %. Zazwyczaj tolerancja jest ustawiona bliska maximum, żeby wulkanizator zaoszczędził na czasie (precyzyjne ustawienie odważnika). Jeśli klient wraca bo mu bije przy 120km/h to gość zjeżdża z tym parametrem. Tak miał mój ojciec przy przekładce opon. Jeśli ja poproszę o tolerancję zerową to przez te trzy lata użytkowania opon strata wyważenia mieści się w tej tolerancji.

Takie moje zdanie i go nie zmienię i będę w tym tkwił :wink:
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez biz0n » 10 listopada 2018, 11:14

Ustawienie maszyny nie ma znaczenia, pierwsza lepsza dziura, nawet nie duża i wyważenie się poszło w pis...
Po każdym sezonie powinno się wyważać koła.
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Tomatok » 20 listopada 2019, 12:36

I ja stoję przed wyborem.
Excellence ST, DSG, plus kamera, ACC, NAVI, pakiet zimowy, full link, asystent pasa ruchu
vs
FR ST wersja Black, DSG, 18 cali, plus kamera, ACC (pakiet comfort assistant, czyli wszyscy asystenci), Beats, full link, profile, pakiet zimowy, kamera, lopatki przy kierownicy, wirtualny kokpit, (BEZ DCC niestety) - 7500 więcej
Warto dopłacić?
Tomatok
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST III

Postprzez mczelny2401 » 20 listopada 2019, 12:53

Wizualnie oczywiście FR ale nawet z DCC zawieszenie jest twarde i tłucze na dołkach zwłaszcza tył a latam tylko w trybie comfort
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez piorun » 20 listopada 2019, 13:17

Mam oba, zdecydowanie przyjemniej się jeździ na codzień Xcellence a i tak porównuję do FRki na 17".
Dodatkowo masz tam KESSY i zasłonki przeciwsłoneczne w tylnich drzwiach.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez Tomatok » 20 listopada 2019, 13:21

Czyli byście nie dodplacili? :)
I wzięli XC?
Tomatok
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 20 listopada 2019, 13:39

Do gorszego wyglądu w w wersji X się przyzwyczaisz a twardy zawias będzie ci przypominał o sobie codziennie :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Tomatok » 20 listopada 2019, 13:44

Raczej mi chodziło o wyposażenie
Tomatok
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 20 listopada 2019, 14:00

Ty chyba najlepiej sam wiesz ile chcesz kasy wydać i z czego będziesz korzystał podczas jazdy więc jak tu ci doradzić
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Tomektr » 20 listopada 2019, 17:25

FR jest twardsze owszem ale dużo zależy od ciśnienia w oponach. Są podane trzy: pełna załadowanie, komfort i standard. Z salonu wyjeżdża na standard czyli 2.5 (czuć było każdą nierówność), ustawiłem na komfort 2.2 i jest jak dla mnie ok.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez MarkusD » 20 listopada 2019, 18:06

Tomektr napisał(a):FR jest twardsze owszem ale dużo zależy od ciśnienia w oponach. Są podane trzy: pełna załadowanie, komfort i standard. Z salonu wyjeżdża na standard czyli 2.5 (czuć było każdą nierówność), ustawiłem na komfort 2.2 i jest jak dla mnie ok.

Powiem tak musiałem niedawno zmieniać ciśnienie kilka razy ze względu na dalekie trasy i pełne obciążenie, koła 17’ wersja FR 150 KM, i zbyt dużej różnicy nie było, potężna różnica zrobiła się przy zmianie kół na zimowe 16’...
Wersja FR lepiej się prezentowała i żona kategorycznie nie chciała Xcelence, jedynie chciała ewentualnie Xperiens lecz nigdzie nie było wersji bez dachu panoramicznego...
Różnica na plus powinna być przy silniku 2.0 TSI ze względu na zawieszenie wielowahaczowe
Nie wiem co się uparliście że twardo? Twardo to było w Ibizie 97 sx tam jak złośliwy sąsiad położył bilet tramwajowy na ulicy to buło DUP! DUP! ale za to trzymał się drogi jak gokart...Przepraszam taki żarcik :aniol:
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez Tomatok » 20 listopada 2019, 18:17

Podobny do tego Obrazek
tylko kolor dynamic grey, jak w Cuprze
Obrazek
Tomatok
Stella +
Stella +

Postprzez Tom_O » 21 listopada 2019, 23:19

biz0n napisał(a):Ustawienie maszyny nie ma znaczenia, pierwsza lepsza dziura, nawet nie duża i wyważenie się poszło w pis...
Po każdym sezonie powinno się wyważać koła.

Kiedyś też tak robiłem, ale ostatnio 2x pojechałem po 3 latach przekładania kół na sprawdzenie.
Co ciekawe wyważenie było cały czas na tyle dobre, że wulkanizator powiedział, że jakby nie to że sciągnął koła to nie robiłby tego.

-- 21 listopada 2019, 23:19 --

Tomatok napisał(a):I ja stoję przed wyborem.
Excellence ST, DSG, plus kamera, ACC, NAVI, pakiet zimowy, full link, asystent pasa ruchu
vs
FR ST wersja Black, DSG, 18 cali, plus kamera, ACC (pakiet comfort assistant, czyli wszyscy asystenci), Beats, full link, profile, pakiet zimowy, kamera, lopatki przy kierownicy, wirtualny kokpit, (BEZ DCC niestety) - 7500 więcej
Warto dopłacić?

Z tego co piszesz komfort jest dla Ciebie bardzo ważny. FR z felgami 18 cali będzię bardzo niekomfortowy szczególnie na krótkich nierównościach. Dodatkowo przy podjeżdżaniu na krawęznik łatwiej uszkodzić taką felgę.
Leon ST FR
Tom_O
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna inny

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne