Od kilku dni jestem posiadaczem LII FL 2010 o dziwo z silnikiem 1.9 TDI BXE 105 (polska salon)
Auto kupiłem od poprzedniego właściciel z wgranym chipem na 140KM
Niestety zaniepokojony jestem spalaniem jakie mam w aucie. Wg wskazań komputera przy normalnej jeździe w trasie 20-30km wynosi ono czasami 8,0l/100km a czasami lekko mnie czy też więcej.
Czy to norma? Czy może ten program jest do dupy?
Dodam że auto aktualnie stoi na felgach 18stkach z oponami 225x40
Stoje przed dylematem czy pozostawić sobie te felgi czy moze sprzedac i kupić cos innego bo może to one generują takie spalanie (szczerze mówiąc użytkownikowi auta (żona) bardzo się one podobają i nie wyobraża sobie abym zmienił je na inne mniejsze a w dodatku o innej kolorystyce. Pozostaje mi jeszcze jedna możliwość - wyrzucenie tego chipa i wgranie normalnego programu 105KM albo korektę tego co jest.
Generalnie niedługo sezon zimowy i przymierzam się do zmiany opon na mnejsze i węższe - wtedy też porównam czy auto pali mniej i czy jest to wina opon czy tez programu.
Ogólnie na tym chipie auto bardzo przyjemnie przespiesza... pomio szerokość kół i ich wielkości
W załączeniu przesyłam wykresy jakie otrzymałem od poprzedniego właściciela auta