Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lampy LED - ciągła regulacja podczas jazdy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Lampy LED - ciągła regulacja podczas jazdy

Postprzez m_d930615 » 13 listopada 2018, 20:06

Witam
NIe wiem czy to jest normalne żeby ciągle podczas jazdy regulowały się lampy przednie. Poniżej zamieszczam link do filmu https://www.youtube.com/watch?v=-7Ajf6fRk28
Kilku kierowców już mi mrugało, że są oślepiani. Pytałem w serwisie i twierdzą że jest to normalne. NIe wiem jak przy lampach led ale poprzednio miałem ksenony to regulacja się odbywała tylko przy uruchomieniu auta a następnie ciągle pozostawały na zadanej wysokości. Tutaj natomiast strumień światła ciągle "pływa". Też tak macie w swoich Leonach ?
m_d930615
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Leon ST
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Lampy LED problem ciągła regulacja

Postprzez Albert1988 » 13 listopada 2018, 20:16

U mnie tylko przy odpalaniu jest poziomowanie. A z drugiej strony ciekawe, w którym momencie się poziomują jak odpalamy i włączają się dzienne a później czujnik stwierdzi, że trzeba włączyć mijania
Albert1988
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 fr
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez pinkibass » 13 listopada 2018, 21:19

Nie no, to jest jakiś absurd. Mogą się poziomować ale przy zmianie obciążenia bagażnika albo podnosić nieco przy jeździe autostradowej, ale nie w takiej sytuacji jak na tym filmie.
Poziomują się przy uruchomieniu. Przy odpalaniu na dziennych pewnie poziomują się tak samo, tylko nie świecą ;)
Chyba był jakiś wątek na temat tego czy jeśli po uruchomieniu obciążymy bagażnik to czy światła się dostosują, ale nie pamiętam dokładnie.

Tak czy inaczej, jeśli na tym filmiku nikt nie skacze po bagażniku to jest to jakiś problem, może z czujnikiem ugięcia tylnego zawieszenia bo chyba tak to jest realizowane.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez Pik » 13 listopada 2018, 21:58

Nie mogą się poziomować tylko przy odpalaniu, bo co będzie jeśli auto będzie stało w tym momencie na jakimś nachyleniu, np na na stoku?
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pinkibass » 13 listopada 2018, 23:49

Tak, w czasie jazdy przy zmianie obciążenia też się powinny poziomować. Na tym filmie jednak na to nie wyglada. A przy odpalaniu po prostu to najlepiej widać.

Ale tak ogólnie to chyba nachylenie podłoża nie ma tu znaczenia a odchylenie samego nadwozia. No chyba że przyjmiemy, że przy tej okazji mamy większe ugięcie tylnego zawieszenia niż przedniego, wtedy pełna zgoda :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez Pik » 14 listopada 2018, 02:08

Nachylenie podłoża na pewno zmienia nacisk między osiami, choć trudno orzec na ile to istotny parametr dla ustawienia świateł.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tango11 » 16 listopada 2018, 10:12

To zdecydowanie nie jest normalne, jedź do innego ASO.
tango11
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mm.max » 16 listopada 2018, 11:18

Z uwagi na to iż w Leonach z klasycznym zawieszeniem posiadamy tylko jeden czujnik poziomowania (w tylnym zawieszeniu) regulacja poziomu jest określona w sterowniku jako statyczna (czyli nie mając danych z przedniej osi Leon "waży" tylko to co się dzieje z obciążeniem z tyłu).
W niektórych starszych systemach xenonowych występowała regulacja dynamiczna i faktycznie podczas jazdy po wybojach widać było jak reflektor próbuje nadążyć za tym co się na drodze dzieje.
Regulacja w Leonie III jest minimum wymaganym przez prawo (czyli jak zapakujemy 3 mięśniaków z tyłu to zamiast kręcić pokrętłem poziomu, kąt świecenia reflektora ustawia się w zależności od ugięcia tylnej osi).
To co pokazałeś na zdjęciu nie jest normalnym zjawiskiem. Może w zaawansowanych systemach z dynamiczną regulacją wiązki światła byłoby to normalne ale zakładając ze masz klasyczne zawieszenie nie jest to normalne.
Trzeba by się przyjrzeć jak wyglądają wartości rzeczywiste w sterowniku poziomowania oraz czy nic nie uszkodziło czujnika poziomu.
Ja np. w A3 miałem uszkodzoną lekko obudowę czujnika / weszła woda i zaczęły się głupoty, ale był to system 2 czujnikowy więc czujnik przód z czujnikiem tył "nie dogadywał się" więc od razu wywaliło na desce błąd.

Twój problem wymaga głębszej analizy nie koniecznie w ASO
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez m_d930615 » 24 listopada 2018, 15:24

Temat rozwiązany. Pomogło zresetowanie ustawień w serwisie. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam
m_d930615
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Leon ST

Postprzez bigmazi » 25 listopada 2018, 18:31

m_d930615 napisał(a):Temat rozwiązany. Pomogło zresetowanie ustawień w serwisie. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam
I to się chwali- jedna z nielicznych osób, która po rozwiązaniu problemu napisała na forum, co zostało zrobione. [emoji3]

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne