barti340 napisał(a):ale ten nieszczęsny egr jest trudny (ostatnia śruba na dole) narazie odpuściłem
- tak ja pisałem lekko nie ma.
barti340 napisał(a):Zrobiłem zdjęcie za przepustnica i oceńcie sami
- jak sam widzisz warto przeczyścić czyli odkręcić wymoczyć ale bez elektroniki /wiadomo/ i wytrzeć do ,,białego,,.
barti340 napisał(a):Sprawdzałem na postoju i po 2 min faktycznie albo się zamyka zawór albo otwiera. Prosiłbym o ocenę tego, wrzucę link do filmiku co nagrałem
- wszystko prawidłowo.. po około 2 min. zamyka się. Z filmiku widać, że EGR pracuje jak najbardziej prawidłowo.
barti340 napisał(a):Sprawdzałem tez test n18 cykl pracy i otwiera się i zamyka tylko od 0 do 30%, czy to ok?
- przyznam, że muszę sprawdzić u siebie. Nigdy procentowo nie testowałem. Ten sporadyczny błąd N18 to albo sprawka nagaru lub też samego zaworku ale obstawiam to pierwsze. Zwróć uwagę i dobrze obejrzyj przewody podciśnieniowe, które dochodzą do zaworku. ściągaj je po kolei i ,,okulistycznie,, zbadaj. /ten z N18 do gruszki w szczególności/.
Z filmu - podnieś sobie obroty biegu jałowego do 840 obr/min. - łatwiej dla motoru będzie przy ruszaniu a i DM trochę odetchnie

.
PS: Wrzuć taki sam filmik na YT /nawet w tym swoim temacie/ - z obrazkami z grup 03,04,11,13,18 i 23 to się zobaczy parametry pracy motoru i może coś mądrego podpowie.