Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zapach palonego plastiku lub przewodu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zapach palonego plastiku lub przewodu

Postprzez mani552 » 18 listopada 2018, 17:43

Witam, od kiedy zawitały u mnie chłodne poranki w okolicach 0 stopni Celcjusza, wydobywa się z nawiewów przy właczonym ogrzewnaniu i wentylatorze na maksymalne obroty, mocno gryzący zapach topionego plastiku lub przewodu. Ten zapach jest na tyle drażniący, że ostatnio aż się w głowie zakreciło, pojawia się odrazu po uruchomieniu silnika i właczeniu ogrzewania. Sprawdzałem oczywiście czy żadna foliówka lub coś tego typu nie zaplątało się przy wydechu, spradzawałem czy filtr kabinowy był zapchany i czy do wentylatora wdarło się coś co nie powinno, niestety nic tego typu nie znalazłem. Wymontowałem ustrojstwo, niby był delikatny zapach jak wcześniej wspomniany, ale nie tak bardzo intensywny jak przy uruchomionym silniku.

Spotkał się z was może z taką usterką lub orientuje się co to może być?

Jutro planuje rozebrać dokladnie wentylator, okolice nagrzewnicy, sprawdzić prace klap itp. Prawdopodonie wymienię Wentylator razem z Regulatorem
Dodam, że wentylator popiskuje/trzeszczy, piski występują przy skrecaniu w lewo, dość dziwne :|
mani552
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Leon SC FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Zapach palonego plastiku lub przewodu

Postprzez marekwar » 18 listopada 2018, 21:00

Polecam aplikację Kanarek ze sklepu Google. Jeśli zobaczysz przekroczenie norm zanieczyszczenia powietrza o kilkaset procent to zacznij śledztwo od tego zanim coś rozbierzesz lub pojedziesz do serwisu.
Jeden z kolegów na forum z Rybnika walczył w ostatnim sezonie smogowym z "palącą" się klimą przy cofaniu.
Myślę, że to teraz jemu wróciło.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez MarkusD » 18 listopada 2018, 21:19

Nie wiem ile latek ma Twój leon, ale coś podobnego miałem kiedyś w Skodzie 105 :-D
Ale do rzeczy, albo masz luźne przewody, chodzi o połączenia lub z samym wentylatorem coś się dzieje, np ułożyskowanie, bez demontażu się nie dowiesz, ale jak czułeś zapach palonego tworzywa to zły sygnał, bo już coś może być nadtopione i jak to zlokalizujesz to może być już tylko wymiana.
Mi w Skodzie topiły się bezpieczniki , powodem były luźne połączenia przewodów od wentylatora i wycieraczek, najpierw wymieniałem po kilku latach zaczeły strzelać po 5 min, ale tak może być tylko u elektryka :-D
W czasie deszczu jak mnie złapało i nie szło jechać, to na drugi dzień wybebeszyłem całą instalację i poprawiłem fabrykę, wszystkie połączenia nitowane zamieniłem na skręcane, ale w tamtych samochodach było 2 km przewodów mniej 8)
Smród spalenizny na końcu miałem... lecz jak był bardzo intensywny u Ciebie to może być bardzo zły sygnał...
Pozdrawiam
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mani552 » 21 listopada 2018, 20:54

Leon właśnie skończył 5lat. A więc tak, wentylator zdiagnozwałem sprawny bez wady, regulator również, dzisiaj z rana w drodze do pracy, wziął się za kolejne części, które mogą mieć coś wspólnego z wentylacją/ogrzewaniem. Swąd doprowadził mnie po rozbiórce lewej osłony tunelu (obszar po prawej stronie od nóg kierowcy) do nagrzewnicy, ale że ona nie ma nic wspólnego z elektryką odpada, więc wymontowałem nagrzewnice elektryczną i to od niej ciągnie sie ten zapach. Dodatkowo wyczytałem błędy i są dwa klimatyzacją (B10CD00 i P171900) jeden od ECU, drugi od sterownika klimatyzacji który wyłączył nagrzewnice z powodu zbyt wysokiego poboru. Na dzień dzisiejszy odłączyłem nagrzewnicy i wyłaczyłem w ustawieniach klimatyzacji. Jutro będę dalej sprawdzał czy zapach znowu się pojawi. Jak zniknie to podłączę znowu, żeby sie upewnić, że to jest to.
Odpukać żaden przewód się nie przypalił hehe

Ps. dzięki za rady, zobaczymy czy to będzie to.

pozdrawiam

-- 21 listopada 2018, 21:54 --

Up. Jeżdżę od dwóch dni bez podłączonej nagrzewnicy, wychodzi na to, że pozystor chyba będzie walnięty i zamiast przy większej temperaturze zwiększać opór żeby ustabilizować się, to on dalej pobiera prąd i zaczyna się przypalać, narazie pojeżdżę jeszcze na odłączonej, żeby się upewnić. Koszt u mnie w aso za część ok. 750zł. Jak będę brał się za wymianę, to wstawię jakieś zdj.
Jeszcze dla pewności podłączę na weekend jak będą mrozy. (Nagrzewnica uruchamia się przy temp. <5 Celcjusza). Jak zacznie znówu czadzić to wiadomo co jest grane.
mani552
Stella
Stella

Postprzez 19dawid91 » 8 lutego 2019, 19:19

Odkopię trochę temat ale może to być też jakiś trop na zapach spalenizny w aucie. Wideo w języku niemieckim ale chyba na oko będzie wiadomo o co chodzi.
https://youtu.be/suFbQhN7IWs
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez mani552 » 8 lutego 2019, 21:19

Tak tak, widziałem już, ale dziękuję za zainteresowanie :-D . Część wymieniłem gdzieś na początku stycznia, bo tak samo wyglądała u mnie masa, na chwilę obecną brak objawów, rozwiązaniem jest też wyłączenie nagrzewnicy z punktu menu klimatyzacji.
mani552
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne