Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pomoc w konfiguracji SEAT LEON ST FR DSG benzyna

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pomoc w konfiguracji SEAT LEON ST FR DSG benzyna

Postprzez kwrzochu » 5 grudnia 2018, 14:01

Cześć wszystkim!
Piszę do Was swój pierwszy post, aczkolwiek od jakiegoś czasu jestem biernym obserwatorem tego forum.
Noszę się z zamiarem kupna Leona ST skonfigurowanego pode mnie,niestety nie potrafię samodzielnie podjąć decyzji co do konkretnej konfiguracji. I tu zwracam się do Was o pomoc.
Na wstępie może kilka podstawowych knformacji:
- samochód ma służyć przede wszystkim do codziennych dojazdów do pracy (około 13 km w jedną stronę) oraz weekendowych sporadycznych wypadów. Koniecznie musi posiadać skrzynię DSG
- jeździłem Leonem ST 2.0 190 dsg oraz Golfem Variantem 1.5 150 dsg na jazdach testowych
Załączę Wam specyfikację mojego wyboru oraz kilka rozważań co do konfiguracji. Liczę, że uda mi się przy Waszej pomocy dobrać odpowiednią konfigurację.

Rozważania:
- zastanawiam się nad silnikiem 1.5 150 km a 2.0 190 km. Mam niestety duszę rajdowca :mrgreen: ale nie chce wydawać majątku na benzynę i teraz pytanie, czy te 1.5 na codzień powinno mi starczyć do dojazdów do pracy pozwalając mi jednocześnie czerpać radość z jazdy :)
- kolejna kwestia - zostawić standardowe 17, czy może pokusić się o 18? Dopłata niewielka, ale z drugiej strony można byłoby przeznaczyć środki na coś innego
- rozważanie co do słuszności wyboru tyczy się także systemu multimedialnego - dopłata do Navi System Plus w Pakiecie Confort po odjęciu już Full Linka to dopłata tylko 1000 zł a dostaje się czytanie i pisanie SMS, wyższą rozdzielczość i DVD
- czy warto wybrać zawieszenie adaptacyjne DCC? Czy różnica jest znacząca między usztywnionym zawieszeniem FR?
- mam jeszcze obawy co do standardowej tapicerki. Niestety alcantara została wycofana, a na forum czytałem o watpliwościach dotyczących tkaniny. Czy w takim razie powiniennem zdecydować się na skórę, mimo że nie jestem jej fanem?

W załączeniu znajdziecie specyfikację oraz liczę na pomoc do powyższych rozważań, ewentualnie co byście zmienili?
Czy cena, którą zaproponował mi dealer według Was jest ok?
Przepraszam z góry za błędy, post piszę z telefonu :)

Obrazek
kwrzochu
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Honda
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Pomoc w konfiguracji SEAT LEON ST FR DSG benzyna

Postprzez dragonflymr » 5 grudnia 2018, 14:24

Jak dla mnie wyposażenie jest OK. Co do Navi Plus to sporym plusem wydaje się możliwość uruchomienia Wi-Fi hotspot - to właściwie jedyne czego mi brakuje w Navi - DVD raczej mało mnie rusza, co do większej rozdzielczości to jaka jest różnica w porównaniu do zwykłego? Co do pisania i czytania SMS to wydaje mi się że w telefonie spiętym przez Full Link też się da zrobić - ale nie testowałem więc mogę się mylić.

Czy rozumiem że chcesz zrezygnować z Full Link? Jeśli tak to warto się zastanowić - mimo różnych drobnych narowów to wg mnie jedna z pożyteczniejszych opcji.

Nie wiem czy dla tej wersji jest więcej opcji (dla Cupra 300 ST jest bieda z nędzą :-() ale jeśli tu jest większy wybór to na pewno wziąłbym ogrzewanie przedniej szyby, może mniej ale też monitorowanie martwego pola - wg mnie powinno być w standardzie w każdym samochodzie.
dragonflymr
Sport
Sport

Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marekwar » 5 grudnia 2018, 15:09

Warto brać ST.
150KM z DSG to na światłach 90% aut w tyle.
Koniecznie ACC a i Lane Assist też się przydaje.
Tapicerka z tkaniny jest całkiem OK. Ogrzewanie siedzeń docenia się teraz.
Koniecznie Full Link jeśli chcesz mieć nawigację on line.
Odrzuciłem FR bo dla mnie za twardy. DCC ma sens tam gdzie drogi liche.
Tego nie mam bo wersja Xcellence jest zestrojona na komfort.
Kessy jest bardzo wygodne.
Mam felgi 17 a na zimę zainwestowałem w alufelgi 16.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez freak13 » 5 grudnia 2018, 15:13

Była dyskusja 1.5 czy 2.0, więc możesz poczytać: viewtopic.php?f=14&t=65899&view=unread#unread
Od siebie Media System Plus bym nie brał - za pomoca Fulllink'a można sporo rzeczy robić. Resztę rzeczy, które wymieniłeś to bym wziął. Ostatnio swojego odebrałem, ale trochę skromniejsze wyposażenie - wziąłem tylko to z czego będę korzystał (nie chodziło o cenę). FR jak dla mnie nie jest wcale twarde ;)
freak13
Stella +
Stella +

Region: podlaskie
Auto: Cupra

Postprzez JanuszJanuszewski » 5 grudnia 2018, 17:53

112 tysięcy za 1.5 tsi? To ja miałem ofertę na cupre 290 z dsg7 za 135 tyś zł. Co prawda w hb ale wcale nie duzo gorsze wyposażenie.
Ja osobiście bym brał 2.0 tsi. Gwarantuję Ci, że z perspektywy czasu braknie Ci pod nogą. Zawsze lepiej mieć więcej niż mniej. Nauczysz się oszczędnie jezdzic to i 2.0 nie zrujnuje portfela, a zawsze lepiej mieć zapas mocy. Wiem co mówię. Właśnie przesiadłem sie z FR 1.4 Tsi 2017 do Cupra 290 2018 tez kolor Magnetic Tech. Kozacko wyglada z tymi miedzianymi wstawkami.
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez marekwar » 5 grudnia 2018, 19:16

1.4TSI 125 KM czy 150KM? Bo to duża różnica w trasie.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez flito » 6 grudnia 2018, 09:24

weź sobie czarną podsufitkę bo robi robotę jak 102 ;D
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez kwrzochu » 6 grudnia 2018, 09:33

Cześć, dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Co do Waszych pytań":
- na podstawie Waszych wypowiedzi, rzeczywiście można zrezygnować z navi plus (wyższa rozdzielczość to ponoć błąd w tłumaczeniu, była ta kwestia poruszana gdzieś na forum) oraz felg 18 i zamiast tego po prostu dołożę DCC.
Po swojemu policzyłem, że taką wersję co wymieniłem wcześniej z silnikiem 2.0 i DCC (po odjęciu 18stek oraz nbavi plus) dopłaciłbym gdzieś ze 2 tysiące zł i może za 114 000,00 zł pewnie by poszedł :)
- na pewno będzie to ST, zastanawiam się tylko nad silnikiem - czy jazda w korkach (taka przede wszystkim trasa poranna do pracy) nie pożre mojego portfela przy 2.0. Czy realnie trzeba liczyć około 10 litrów w mieście?
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez Evo » 6 grudnia 2018, 09:44

Mi Cupra w warszawiskich korkach pali ok. 15 litrów jak dojeżdzam do pracy. Nie sądze, żeby zwykłe 2.0 paliło znacząco mniej, moim zdaniem 10l jest nierealne jeżeli mówimy o jeździe w godzinach szczytu.
Evo
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F

Postprzez dragonflymr » 6 grudnia 2018, 09:55

No 15 to mi nie wychodzi, chyba że bardzo krótka trasa. Na mojej 8 km w jedną stronę przy raczej umiarkowanych korkach jest od 11,5 do 13,5. Ale faktycznie raczej w mieście spokojnie jeżdżę i rzadko w trybie Cupra.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kwrzochu » 6 grudnia 2018, 10:58

Znalazłem coś takiego, ale w stosunku do T-Roca, nie wiem na ile to się sprawdza z rzeczywistością w Leonie :)

Obrazek

no i 1.5 150 dsg

Obrazek
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez kamatosek » 6 grudnia 2018, 11:42

Siema ja mam 1.8 TSI w DSG7

W Warszawie dojazd do roboty 8KM to spalanie wychodzi od 8.8L do 10.2L Trasa z centrum na Bemowo

Bierz 2.0 TSI 190PS argumenty to:

1) Zawieszenie wielowachaczowe z tyłu
2) Zajebiste nowe mokre DSG7 takie same jak w Audi S3/Golfie R Facelift
3) Wieksze/lepsze Hamulce
4) Pali zauważalnie mniej na autostradzie przy V-150-170/H w stosunku do 1.4/1.5TSI
5) Nie puchnie powyżej 3500RPM
6) Dzwiek Silnika
7) Nie bedziesz mial cyrków z ACT (odlaczane cylindry)
8) Jest to czystrzy silnik ma 8 wtryskiwaczy 4 TSI i 4 MPI co dodatkowo daje czysty dolot przy wiekszych przebiegach
9) Jak pisze reszta bedzie Ci brakowalo przyzwyczaisz sie 1.5 TSI ze starym DSG niema sensu chipowac skrzynia się posypie limit 250NM,
2.0 TSI @ Mokre DSG7 spokojnie bez ryzyka robisz samym programem na 240 koni jak zmienisz turbo to zrobisz 300PS ;)
kamatosek
Signo
Signo

Auto: Seat Leon III 1.8 FR
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez flito » 6 grudnia 2018, 12:06

kamatosek napisał(a):Bierz 2.0 TSI 190PS argumenty to:

Chyba namówiłeś mnie by wystawić cesję mojego 1.4 DSG na sprzedaż :D
flito
Signo
Signo

Postprzez dragonflymr » 6 grudnia 2018, 12:09

A ja właśnie zrobiłem traskę ok 20-30 km po Białołęce w trybie "nigdzie mi się nie spieszy" i o dziwo pod koniec pokazał 9.8 od uruchomienia :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez brzooza » 6 grudnia 2018, 12:14

Jeśli możesz dopłacić do 2,0 tsi 190 to zrób to.
Mnie niestety ograniczał budżet i mam 1,4 tsi 125km tyle ze jeszcze zalapalem się na silniki bez gpf (ten 2,0 i wszystkie inne już maja)

ale...

Do pracy dojazd przez centrum Warszawy w godzinach 10-11 to spalanie średnie na dystansie 16km to 8-9l teraz przy obecnym temp
(W lato 7-8)
Powrót obwodnica s8 to spalaniesrednie 6-7 na dystansie 27km przy prędkościach 140-150-170

Także nie zastanawiaj się bo nie wielka różnica e spalaniu (chyba ze będziesz ostro butowal) i lepszy osprzęt i skrzynia na przyszłe mody ( ja w 1,4 niestety podciągnę max na 150-160km i 250nm )

Pozdro!
brzooza
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez kwrzochu » 7 grudnia 2018, 10:28

Cześć wszystkim,
po Waszych postach zadałem pytanie handlowcowi na temat DSG w 1.5 oraz 2.0, a także o DCC.
Czy to co napisał jest prawdą? Czytałem na forum, że jednak te skrzynie w 1.5 a 2.0 się różnią.

Obrazek

Pytanie jeszcze do osób, które posiadają wersję xcellence - czy jak wybiorę do tej wersji DCC, to czy zawieszenie może przyjąć tryb sport?
Wiem, że w FR jest dobór profilu jazdy (reakcja na gaz, reakcje DSG), którego nie ma w xcellence. Czy jak wezmę np. xcellence z DCC, to odczuję różnicę w porównaniu z FR pod kątem zawieszenia oraz tych reakcji na gaz i dsg? Czy np. jak wezmę xcellence ustawię w zawieszenie DCC przez sport i wrzucę skrzynię na tryb S, to czy to będzie znacząca różnica w porównaniu z FR?
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez servo » 9 grudnia 2018, 00:53

Co do DSG w 2.0 - z informacjami jest ciągle bałagan i nikt nie wie :( Powinien jakiś user pokazać wklejkę i sprawa się wyjaśni...
Jeśli chodzi o spalanie: 1.8 w mieście pali ok. 8-9/100. Na krótkich odcinkach (2km) do 12/100. W trasie udało mi się raz zejść do 4.5/100 ale to już była "jazda o kropelce" dla wyniku :) I robiłem to w nocy, żeby ludzi nie denerwować.
Poniżej 8 w korkach NIE ZEJDZIESZ. Niestety :(
Silnik jest mocniejszy niż 1.5 i całkiem cichy. Dla mnie i tak "nie jedzie", ale jest szybszy od wielu innych aut. Ja na co zień jeżdżę czymś mocniejszym niż Cupra, więc w tej materii zapewne nie powinienem się odzywać! :) Z drugiej strony - A3 1.5 to już nawet nie "nie jedzie", tylko "stoi" ;)

Polecam:
- DCC - czasem na dziurach można ulżyć pasażerom nie zwalniając o połowę. Wersja FR ma bardzo przyjemną - sztywniejszą kierownicę w trybie "sportowym". Nie wiem, czy tak jest w Xcellence?
- światła FULL-LED. Jeśli można inne-tańsze, nawet o tym nie myśl! :)
- asystent świateł drogowych
- aktywny tempomat z systemem hamowania przed przeszkodą (znam przypadki, w których już uratował komuś skórę :) )
- czerwone przeszycia w wersji FR - dodają nieco życia... niezbyt wyszukanemu wnętrzu
- FR ma genialną kierownicę (jak na swoją półkę cenową) - mała średnica, dość gruby wieniec - doskonale leży w dłoniach. Nie pamiętam, czy w Excellence jest inna? Tą kierownicę przełożyłbym do swojego auta bez mrugnięcia okiem! :)
Obrazek
- fotele w FR: trzymają na boki zaskakująco dobrze (lepiej niż w BMW 6 Grand Coupe) i nie są zbyt twarde. Dla "puszystych" mogą być zbyt wąskie.
- Kamera cofania jest przydatna i tania, ale długo się włącza

Co do czytania SMS-ów: może i przydatne, ale i tak trzeba przełazić przez kilka menu, żeby ci pierwszego przeczytał :)
Sterowanie głosem jest... ale nie znam nikogo, kto ma na tyle cierpliwości, żeby go używać :)
Nawigacja jest, jakoś tam działa... szału nie ma. Jeśli na co dzień jeździsz z MMI w Audi lub, co gorsze, z iDrive w BMW - to szlag cię trafia! :)
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Tomektr » 9 grudnia 2018, 09:46

W zwykłej navi też jest czytanie i pisanie smsow, co nie zmienia faktu że to zbedny bajer dla mnie. Co do skrzyni to w temacie porównującym 1.5 i 2.0 kolega napisał że jest DQ381 czyli A3 i nowe Cupry
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez flito » 9 grudnia 2018, 14:23

servo napisał(a):Sterowanie głosem jest... ale nie znam nikogo, kto ma na tyle cierpliwości, żeby go używać

Jeśli chodzi o sterowanie głosem:

Przycisk sterowania > dźwięk > Zadzwoń do Jan Kowalski > Czy chcesz nawiązać połączenie z Jan Kowalski? > tak > połączenie z kontaktem

To działa bardzo dobrze. Zakładając że Jan Kowalski nie jet na liście lubionych, podczas jazdy wybranie numeru z listy kontaktów jest trochę ciężkie (gdy ktoś ma kilkaset numerów w telefonie)
flito
Signo
Signo

Postprzez miroA3 » 9 grudnia 2018, 16:00

Tomektr napisał(a):Co do skrzyni to w temacie porównującym 1.5 i 2.0 kolega napisał że jest DQ381 czyli A3 i nowe Cupry

pisalem w tamtym temacie, pisalem tutaj, ale jak widac trzeba silowo udowadniac i tak

prosze, po VIN, 2.0 190PS my2019

Obrazek

Obrazek

wersji 1.5 nie bede wklejal, tak ma ujnie DQ200

różnica jest tez w hamulcach, 312 vs 288

servo napisał(a):Co do DSG w 2.0 - z informacjami jest ciągle bałagan i nikt nie wie

taaa, a świstak siedzi...
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez servo » 9 grudnia 2018, 17:15

miroA3 napisał(a):taaa, a świstak siedzi...
a świstak siedzi w ASO i twierdzi, że 1.5 ma taką samą skrzynię, jak 2.0 :(
Obrazek
servo
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 9 grudnia 2018, 17:39

ja Cie rozumiem, ale wskazuje to tylko i wylacznie na niekompetencje sprzedawcy, chyba ze dla niego DSG7 to po prostu DSG7, a reszta to czarna magia...

zeby nie byc goloslownym, bo w eTKA czy innym katalogu z dostepem do rozkodowania po VIN nie kazdy sobie sprawdzi

ale kazdy moze wziac VIN takiego auta z google, prawie w kazdym ogloszeniu aut nowych taki VIN jest podany
np , otomoto

https://www.otomoto.pl/oferta/seat-leon ... Bpozr.html

vin VSSZZZ5FZKR005029

i w pierwszym lepszym dekoderze VIN pełnym :

VIN VSSZZZ5FZKR005029
Sales id 5F15QZ
Production date 2018-09-07
Model year 2019
Engine code DKZA
Engine volume, L 0.00
Colour of body L5 (: )
Colour of roof L5 (: )
Trim GE
Gearbox code TDK ()
Country of sale 000 ()
Custom options
Parameter Value
E0A Special editions: No special edition
1PA Lockable wheel bolts: Standard wheel bolts
7LF Vehicle class differentiation units/platform components: Vehicle class differentiation -5F0-
0P1 Exhaust tailpipe: Rear side exhaust tailpipe
UG0 Hill start assist: Without hill start assist/hill descent control/comfort driving assist
7CS Emissions standard: Emission standard EU6 BG/H/I
1D0 Trailer hitch: Without trailer hitch
4UP Airbag: Airbag for driver and front passenger with knee airbag and front passenger airbag deactivation
1E5 Activated carbon canister: Activated carbon canister (Evaporative Emission Control System (EVAP))
7N0 Tray: Without overhead storage compartment
8ZQ Antennas: Antenna for FM reception only, diversity
6XE Exterior mirror setting: Exterior mirrors, power-folding/ adjustment, heated
EA0 Follow-on warranty: Without follow-on warranty
5SJ Left exterior mirror: Left exterior mirror, convex
GM1 Electronic engine sound measures: Standard electronic engine sound
5RQ Right exterior mirror: Right exterior mirror, convex
0K0 Alternative drive system: Without alternative drive system
1X0 Drive layout: Front-wheel drive
9WT "Multimedia", video/DVD/notebook connection: MirrorLink
A8H Equipment levels: Top sports equipment
6K0 Area monitoring systems: Without forward collision warning/ autonomous emergency braking
1KE Brake type in rear: Disc brakes in rear
itd . tu nie ma to znaczenia...

za każdym razem bedzie wychodzić skrzynia TDK , tak samo jak przy pełnym rozkodowaniu które wkleiłem wcześniej

sprawdziłem tych VIN leonów 2.0TSI 190PS my2019 kilkanascie, wszędzie była skrzynia DQ381

a skrzynia TDK, żeby nie było wątpliwości :

Obrazek
miroA3
FR
FR

Postprzez kwrzochu » 9 grudnia 2018, 23:26

A czy ta skrzynia w 1.5 dsg ma aż tak niepochlebne opinie by to przeważyło na wyborze silnika?
Zaznaczam, że samochód głównie po mieście i raczej bez ochoty na chipowanie czy podnoszenie mocy :)
Mam czerpać radość z jazdy, wyprzedzić wtedy kiedy potrzeba, ale nie mam też gdzie się zbytnio rozpędzać w drodze do pracy :)
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez servo » 10 grudnia 2018, 01:21

miroA3 napisał(a):ja Cie rozumiem, ale wskazuje to tylko i wylacznie na niekompetencje sprzedawcy
Ja cię rozumiem i nie twierdzę, że podajesz złe info! To bardzo dobrze, ze jest tam skrzynia DQ381! Wskazuję jedynie na sprzeczne informacje z różnych źródeł. Ehh... szkoda, że nie wiedziałem przed zakupem, że wstawią tam skrzynię na mokrych sprzęgłach :( Może bym zaryzykował zakup z oczekiwaniem na auto? Jednak ryzyko sprzedaży po nowym roku było zbyt duże. Planowali mi odbiór "z zamówienia" na połowę grudnia... :(

kwrzochu napisał(a):A czy ta skrzynia w 1.5 dsg ma aż tak niepochlebne opinie by to przeważyło na wyborze silnika?
Zaznaczam, że samochód głównie po mieście
Jeśli po mieście - to tym bardziej :) Jazda w trasie nie szkodzi tak, jak częste zmiany biegów.
Chyba, że auto ma być na 3 lata i do oddania do ASO??
servo
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 10 grudnia 2018, 08:05

Myślisz że klęknie po 3 latach. Co do DQ381 to chodzi raczej o potencjał tuningowy
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez kaCuCh » 10 grudnia 2018, 10:47

Mój ojciec ma DQ200 przy 1.8tsi 160km od 2012 roku. Nic się z tym nie dzieje. Gdyby to był taki szrot to już dawno by tego nie wkładali. Ja owszem w altei robiłem, ale chyba miałem pecha. Teraz 3 lata mija od naprawy.
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Auto: C300 ST 4drive

Postprzez kwrzochu » 10 grudnia 2018, 11:57

Auto będzie w Kredycie Moc Niskich Rat na 48 miesięcy i z wysokim wykupem. Gwarancja jest na 5 lat, więc jeżeli coś miałoby się dziać przez okres finansowania, to tę skrzynię powininni by za darmo naprawić :)
Jeżeli coś by się działo to nie wykupię samochodu, planowo jednak chciałbym i sprzedać za wyższą wartość końcową niż jest proponowana przez VW Bank.
Czyli mimo głosów nalegających na 2.0, zapewne wezmę 1.5, jest różnica w cenie i w spalaniu.
Poza tym ciekawi mnie to, że w symulacjach finansowych Leon w 1.5 ma wyższą wartość rynkową niż 2.0 po takim samym okresie. (48% do 46%). Ktoś orientuje się dlaczego tak jest?
Czy warto dopłacić za sportowe czarne fotele podgrzewane? Szczerze powiedziawszy nie przekonuje mnie ta tkanina, bardzo żałuje, że alcantara jest niedostępna - może jednak w 2019 wprowadzą ponownie?
W niemieckim konfiguratorze jest alcantara.
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez czapel » 10 grudnia 2018, 12:20

Największy minus to brak alcantary w wersjach nie cupra. Tkanina jest do du.... :) a skóra 5 tys kosztuje.
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F

Postprzez mczelny2401 » 10 grudnia 2018, 12:24

Skóra w leonie jest z plastikowej krowy i po paru miesiącach fotele wyglądają jak flaki. Ja w kolejnym leonie biorę szmate bo przynajmniej nie skrzypią fotele co ma miejsce w alcantarze
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez kwrzochu » 10 grudnia 2018, 12:34

Czyli to i to jest do dupy? :D
Nawet te w pełni skórzane fotele nie są polecane?
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez dragonflymr » 10 grudnia 2018, 12:43

kwrzochu napisał(a):Czyli to i to jest do dupy? :D
Nawet te w pełni skórzane fotele nie są polecane?

Trochę skrzypi, ale bez przesady. Chyba bardziej obawiam się czy te wstawki (ze skóry?) po bokach które ocierają się o plastik (to właśnie skrzypi) nie przetrą się za jakiś czas. Był jakiś patent na wsunięcie tam jakieś gąbki czy coś w tym stylu - chyba w lato pokombinuję :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez czapel » 10 grudnia 2018, 12:48

Ja mam alcantare i mi nic nie skrzypi. Bardziej chodzi o wygląd ja szmaty tym bardziej takiej jak w leonie bym nie przetrawil w aucie za ponad 100tys. To chyba wolałbym dołożyc już do tego pakietu skóra plus grzanie.
czapel
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 10 grudnia 2018, 13:00

czapel napisał(a):Ja mam alcantare i mi nic nie skrzypi. Bardziej chodzi o wygląd ja szmaty tym bardziej takiej jak w leonie bym nie przetrawil w aucie za ponad 100tys. To chyba wolałbym dołożyc już do tego pakietu skóra plus grzanie.

Hmm, a masz boczki siedzenia w skórze (czy co to tam jest)? To nie skrzypi często, u mnie głownie na wybojach większych i jak tyłkiem ruszając przycisnę krawędź siedzenia do plastiku. Chyba że w innych modelach tego feleru nie ma...
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 10 grudnia 2018, 13:03

czapel napisał(a):Ja mam alcantare i mi nic nie skrzypi. Bardziej chodzi o wygląd ja szmaty tym bardziej takiej jak w leonie bym nie przetrawil w aucie za ponad 100tys. To chyba wolałbym dołożyc już do tego pakietu skóra plus grzanie.

Widocznie masz wyjątkowe fotele skoro w nówkach skrzypi a u ciebie już nie :wink:

-- 10 grudnia 2018, 14:03 --

Skrzypi eko- skóra które występuje we fotelach z alcantary i pełnej skóry
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez dragonflymr » 10 grudnia 2018, 13:35

mczelny2401 napisał(a):Widocznie masz wyjątkowe fotele skoro w nówkach skrzypi a u ciebie już nie :wink:

Może z czasem tak się dociera że już nie skrzypi :-P
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez czapel » 10 grudnia 2018, 13:50

Mam alcantare jak każdy po bokach jest ekoskora. 3 lata mam prawie auto i nic nigdy mi nie skrzypialo
czapel
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 10 grudnia 2018, 15:16

Także potwierdzam brak skrzypienia foteli z alcantarą - samochód z 2014... :-P

Poza tym - zgadzam się, że szmata w Leonie (i w ogóle w samochodzie za ponad 100k PLN) to nędza straszliwa.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez dragonflymr » 10 grudnia 2018, 15:35

Oracle napisał(a):Także potwierdzam brak skrzypienia foteli z alcantarą - samochód z 2014... :-P

Poza tym - zgadzam się, że szmata w Leonie (i w ogóle w samochodzie za ponad 100k PLN) to nędza straszliwa.

Wychodzi na to że kiedyś po prostu robili te fotele lepiej, pewnie ekonomia doszła do głosu i "poprawili" projekt żeby parę euro oszczędzić :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kwrzochu » 10 grudnia 2018, 22:46

No właśnie te "szmaty" nie przemawiają do mnie w samochodzie za ponad 100k :)
ale równie dobrze, skóra też do mnie nie przemawia. Najbardziej mi podpasowała alcantara i wpadłem na taki pomysł, by zamówić auto z tkaniną i kupić gdzieś na allegro fotele (wcześniej obejrzeć na żywo) np. takie: https://allegro.pl/seat-leon-iii-fr-fot ... 59577.html
i podmienić. Co o tym sądzicie? Poduszki powinny działać wtedy? I czy za to można stracić gwarancję? :boks:
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 10 grudnia 2018, 22:54

Zapytaj w ASO. Niby wszystko fabryczne, ale mogą się czepić, że nie od tego konkretnego auta i nie było tego na wyposażeniu. Być może będą chcieli sami przełożyć dla zachowania gwarancji. Z ASO nigdy nie wiadomo. Trafiają się tam ludzie bardzo uczynni (osobiście doświadczyłem) jak i tacy, którzy nie mają o niczym zielonego pojęcia.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez servo » 10 grudnia 2018, 23:24

Tomektr napisał(a):Myślisz że klęknie po 3 latach.
Zależy, jak sie po mieście jeździ. A kolega będzie robił jazdy po mieście. Polecam podłączyć VCDS'a do skrzyni z suchymi sprzęgłami i obserwować temperaturę sprzęgieł przy jeździe "w korku". Ja to zrobiłem :D
kwrzochu napisał(a):Gwarancja jest na 5 lat, więc jeżeli coś miałoby się dziać przez okres finansowania, to tę skrzynię powininni by za darmo naprawić
Czy to dotyczy tarcz sprzęgła, które są elementem eksploatacyjnym tak jak klocki hamulcowe?
czapel napisał(a): Tkanina jest do du....
Nie jest taka zła. Przynajmniej w wersji FR. Szału nie ma, ale nie odrzuca. W swoim aucie mam wentylowaną skórę z masażem i po wejściu do Leona nie czuję obrzydzenia :)
servo
Sport
Sport

Postprzez kwrzochu » 10 grudnia 2018, 23:29

@ servo,
czyli mimo wszystko do miasta polecałbyś te 2.0 ze względu na skrzynię?
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez servo » 10 grudnia 2018, 23:39

kwrzochu napisał(a):czyli mimo wszystko do miasta polecałbyś te 2.0 ze względu na skrzynię?
tak. Moim zdaniem skrzynia jest największym atutem tego silnika. Ale to jest tylko moja opinia. (Miałem już "przyjemność" remontować S-Tronika za kilkanaście tys. PLN i pewnie jestem uprzedzony)
Żona, która dostała Leona ma już kilka lat doświadczenia z DSG a mimo to zdarza się jej czasem "podjeżdżać", co dla skrzyni zdrowe nie jest.

Nie wiem, jak żywotne są te skrzynie, zapewne wytrzymają swoje. Jednak wiem, że do ZF 8HP czy nawet ZF 6HP nie mają najmniejszego podejścia! :)
servo
Sport
Sport

Postprzez czapel » 11 grudnia 2018, 01:22

Podjeżdżać? Możesz wyjaśnić o co chodzi? Chętnie bym się dowiedział też mam Dsg i może cóż źle robię.
czapel
Sport
Sport

Postprzez servo » 11 grudnia 2018, 01:50

Stoisz w korku 3m za jakimś autem i podjeżdżasz baaardzo powoli 1 metr a później nadal stoisz. Ewentualnie zbliżasz się do stojących pojazdów, zwalniasz daleko od nich i później dojeżdżasz bardzo powoli (np. 4kph). Sprzęgła w skrzyni pracują wtedy w trybie poślizgu (zwą to chyba "creeping mode").
Sama jazda w mieście powoduje bardzo dużo zmian biegów - co mocno zużywa elementy wykonawcze mechatroniki.
servo
Sport
Sport

Postprzez kamatosek » 11 grudnia 2018, 07:50

Jeśli chcesz koniecznie 1.5 TSI ale z dobrą mokrą skrzynią DSG7 to pozastaje Golf 7 lub Audi A3

W Seacie i Skodzie ten silnik ma stare ch..we suche DSG
kamatosek
Signo
Signo

Auto: Seat Leon III 1.8 FR
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez kwrzochu » 11 grudnia 2018, 09:46

A w Golfie 7 1.5 nie ma przypadkiem też tej dq200?
kwrzochu
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 11 grudnia 2018, 10:53

kamatosek napisał(a):W Seacie i Skodzie ten silnik ma stare ch..we suche DSG

w leonie 1.5 150PS my2019 jest taka sama skrzynia ( te same oznaczenia kodowe ) jak w a3 8V, takie same nowe DQ 200 7F, to co piszesz nie jest prawdą

Obrazek

Obrazek

kwrzochu napisał(a):i kupić gdzieś na allegro fotele (wcześniej obejrzeć na żywo)

zawsze mozesz sobie zmienic na skore z a3 czy nawet z a5 z mala przerobka tylnej kanapy, leon 5F naprawde nie jest promem kosmicznym, z mega unikalnymi rozwiazaniami, tylko zwyklym VAGiem.
miroA3
FR
FR

Postprzez czapel » 11 grudnia 2018, 10:55

servo napisał(a):Stoisz w korku 3m za jakimś autem i podjeżdżasz baaardzo powoli 1 metr a później nadal stoisz. Ewentualnie zbliżasz się do stojących pojazdów, zwalniasz daleko od nich i później dojeżdżasz bardzo powoli (np. 4kph). Sprzęgła w skrzyni pracują wtedy w trybie poślizgu (zwą to chyba "creeping mode").
Sama jazda w mieście powoduje bardzo dużo zmian biegów - co mocno zużywa elementy wykonawcze mechatroniki.

Czyli trzeba podjeżdżać na prędkości i w ostatniej chwili hamować? :-D
czapel
Sport
Sport

Postprzez kwrzochu » 11 grudnia 2018, 11:06

a taka konfiguracja?
muszę zamknąć się w kwocie około 113 000 zł brutto, by rata Kredytu wyszła około 1500 zł brutto. jest wtedy 2.0, comfort, kamera cofania, VC.
Rezygnuję ze fabrycznych skórzanych foteli lub DCC oraz kessy na rzecz lepszego silnika i lepszej DSG.

Obrazek

Fotele już sobie sam wymienię później jeżeli będą mi mega przeszkadzały :)
@ czapel - chyba o to chodzi: https://moto.wp.pl/czego-nie-robic-z-au ... 321251457g
tam jest opisane "podjeżdżanie".
kwrzochu
Stella
Stella

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne