Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przycisk systemów wsparcia kierowcy uszkodzony

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przycisk systemów wsparcia kierowcy uszkodzony

Postprzez frycu » 16 grudnia 2018, 16:32

Dzisiaj po uruchomieniu zapłonu na wyświetlaczu pojawił się komunikat "przycisk systemów wsparcia kierowcy uszkodzny". Pojawia się teraz za kazdym razem po odpaleniu auta i co jakiś czas w trakcie jazdy. Myślałem ze to coś z line assist i to wyłączyłem jednak komunikat nadal wyskakuje.
Pytanie więc co to może być i jak groźnie to jest? Czeka mnie dłuższa trasa więc muszę reagować
frycu
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Przycisk systemów wsparcia kierowcy uszkodzony

Postprzez marekwar » 16 grudnia 2018, 18:10

Może to oznaczać uszkodzenie zestawu wskaźników który w tym aspekcie utracił komunikację z samochodem. Ewentualnie walnięty moduł w kolumnie kierownicy.
Gdyby tak to byłaby to dość droga naprawa chyba że na gwarancji.
Zawsze jest możliwość braku kontaktu na złączkach czyli coś trywialnego ale mało prawdopodobne. Raczej ASO.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez frycu » 16 grudnia 2018, 18:19

Na szczęście mam jeszcze 9mc gwarancji. Wskaźniki działają normalnie, tylko jest ten komunikat...
frycu
Stella +
Stella +

Postprzez marekwar » 16 grudnia 2018, 18:46

To raczej chodzi o przyciski na kierownicy - czy powodują np. zmianę menu pomiędzy zegarami. Jeśli nie ma reakcji to babol może być albo w kolumnie kierownicy albo w elektronice zestawu wskaźników.
Zobacz co działa a co nie z poziomu przycisków na kierownicy - raczej to będą wskazówki dla ASO.
Gdzieś na forum VW czytałem o tym aby najpierw sprawdzić napięcie na akumulatorze podczas pracy silnika ale to może być szamaństwo.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez frycu » 16 grudnia 2018, 18:49

Wszystkie przyciski na kierownicy działają prawidłowo, może to jakiś błąd komputera?
frycu
Stella +
Stella +

Postprzez marekwar » 16 grudnia 2018, 20:58

To może być coś w kolumnie kierownicy, jest tam sporo elektroniki i elektryki przekazującej informacje nie tylko związane z interakcją kierowcy z przyciskami na kierownicy ale np. o poduszce, kącie położenia kierownicy.
Tam może być generowany komunikat jak gdzieś czytałem na forach.
Na Youtube pokazany jest ten komunikat w VW ale tam przy okazji widać na konsoli choinkę losowo zapalających się wskaźników - jakiś totalny problem.
Generalnie jeśli ten błąd jest powtarzalny to pół sukcesu - da się zdiagnozować przez odczyt kodów błędów.
Z lektury różnych porad wynika, że nie ma zagrożenia dla jazdy gdyż przede wszystkim kierownica nadal pozostanie sterowna mimo awarii modułu w jej kolumnie. Mogą się pojawić błędy wycieraczek, tempomatu, kierunkowskazów - trzeba obserwować. Bez wizyty w ASO się nie obejdzie.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez frycu » 20 grudnia 2018, 13:00

Diagnoza ASO. Uszkodzony kabel łączacy moduł z kierownicą. Nie mają go na miejscu, zamówią, naprawa po nowym roku. Można z tym jeździć.
frycu
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne