Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ukryte funkcje / kodowania 5F

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Ukryte funkcje / kodowania 5F

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 14:52

servo napisał(a):
dragonflymr napisał(a):Czy ma to sens w przypadku jazdy po mieście?
Raczej nie ma
dragonflymr napisał(a): Jakiś wpływ na spalanie - znaczy wzrost?
Może mieć, ale minimalny. Zwiększa za to naprężenia w układzie przeniesienia napędu i skraca żywot dyfrów, przegubów i sprzęgieł haldex.

A w jakich sytuacjach drogowych ma to sens? Czy tylko na torze?
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez servo » 12 grudnia 2018, 14:58

dragonflymr napisał(a):A w jakich sytuacjach drogowych ma to sens? Czy tylko na torze?
Zależy co kto lubi i jak jeździ. Na suchym asfalcie, przy spokojnej jeździe to nie ma sensu. Na mniej przyczepnym podłożu może wcześniej zapinać tył, co da bardziej przewidywalne zachowanie.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 15:45

servo napisał(a):
dragonflymr napisał(a):A w jakich sytuacjach drogowych ma to sens? Czy tylko na torze?
Zależy co kto lubi i jak jeździ. Na suchym asfalcie, przy spokojnej jeździe to nie ma sensu. Na mniej przyczepnym podłożu może wcześniej zapinać tył, co da bardziej przewidywalne zachowanie.

Dzięki za info, pewnie potestuję :-) A orientujesz się może w ustawieniach XDS - można tam wybrać: Weak - Normal - Hard. Tyle że nie wiem czy do Cupry 300 ST to się w ogóle odnosi?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez servo » 12 grudnia 2018, 16:07

XDS to elektroniczna szpera - blokada mechanizmu różnicowego (dyfra) realizowana za pomocą indywidualnego sterowania hamulcami na każdym kole. W Cuprze międzyosiowa szpera jest realizowana przez Haldex, natomiast na każdej osi moze być zastosowany XDS, jeśli masz tam otwarte dyfry (bez wewnętrznej blokady na sprzęgle wielopłytkowym lub np. torsenie). Znając życie (i oszczędności) - zgaduję, że Cupra ma otwarte dyfry, więc zastosowali XDS :) Z tym możesz poeksperymentować - najwyżej klocki szybciej się zużyją (po 40 tys. km zamiast po 41 tys. km ;) ). Zauważysz różnicę jedynie wtedy, gdy przynajmniej jedno z napędzanych kół będzie się ślizgać.
servo
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 17:14

servo napisał(a):XDS to elektroniczna szpera - blokada mechanizmu różnicowego (dyfra) realizowana za pomocą indywidualnego sterowania hamulcami na każdym kole. W Cuprze międzyosiowa szpera jest realizowana przez Haldex, natomiast na każdej osi moze być zastosowany XDS, jeśli masz tam otwarte dyfry (bez wewnętrznej blokady na sprzęgle wielopłytkowym lub np. torsenie). Znając życie (i oszczędności) - zgaduję, że Cupra ma otwarte dyfry, więc zastosowali XDS :) Z tym możesz poeksperymentować - najwyżej klocki szybciej się zużyją (po 40 tys. km zamiast po 41 tys. km ;) ). Zauważysz różnicę jedynie wtedy, gdy przynajmniej jedno z napędzanych kół będzie się ślizgać

Dzięki za wyjaśnienie! Szczególnie że jest zrozumiałe dla osoby niezbyt technicznej :oops:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 12 grudnia 2018, 17:38

servo napisał(a):Ambientowe.
BPNMSP

:?: :roll: :?:
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 19:50

@servo - tak przy okazji, czy wiesz coś na temat skuteczności zmiany tego kodowania:

Audi Engine - Throttle response
according to some if you change your make to Audi then the throttle response is much faster

Select Control Unit 01: Engine
Select Long Coding (1)
Select byte 0
You will see that Bit 0, 1 & 2 are all one option if you select it you will be given a dropdown list, select Audi from the list and save.

Trochę się boję ustawić tutaj Audi, ale jeśli masz doświadczenie że jest odczuwalna różnica na gaz to by zaryzykował - głównie chodzi mi o zmniejszenie lag przy kick-down - nie tylko przy ruszaniu ale bardziej przy dynamicznym wyprzedzaniu.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 12 grudnia 2018, 20:17

ramzei napisał(a):
servo napisał(a):Ambientowe.
BPNMSP

:?: :roll: :?:

Dobra juz wiem ;)

Ale wracajac do problemu, moze ktos mi podac kod koloru oryginalnego nr 8 w adaptacja- Ambientelicht Farbliste dziekuje z gory
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez Ttoomek » 12 grudnia 2018, 21:13

Panowie nie wiem jakim cudem mi sie zmienilo gdzies w kodowaniu ze przy zamykaniu samochodu nie swieca mi ledy ale przy otwieraniu tak. Jak to ustawic? Bo w opcjach jest wlaczona opcja coming home leaving home.
Ttoomek
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Leon ST FT
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez raflo83 » 13 grudnia 2018, 10:35

servo napisał(a):Sugerujesz, że w Cuprze FWD jest Haldex?

nie sugeruję, tylko to wiem :-D Już 2 razy zmieniałem olej w pompie haldexa FWD.

Ogólnie to w FWD można spróbować sobie ustawić dyfer na "increased traction" w module 32 i w module 03 (ABS) XDS na "strong". Poprawi to trakcję w zakrętach.

dragonflymr napisał(a):Dzięki za info, a jakieś wrażenia z różnicy w jeździe? Czy ma to sens w przypadku jazdy po mieście? Jakiś wpływ na spalanie - znaczy wzrost?
to zależy, jak jeździsz. Jak lubisz ostro w mieście, to poczujesz różnicę. Co do spalania, to nic nie wpływa tak mocno, jak sposób traktowania gazu. Najlepiej przetestuj, bo zmiana w VCDS zajmuje chwilę.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez dragonflymr » 13 grudnia 2018, 11:08

raflo83 napisał(a):
servo napisał(a):Sugerujesz, że w Cuprze FWD jest Haldex?

nie sugeruję, tylko to wiem :-D Już 2 razy zmieniałem olej w pompie haldexa FWD.

Ogólnie to w FWD można spróbować sobie ustawić dyfer na "increased traction" w module 32 i w module 03 (ABS) XDS na "strong". Poprawi to trakcję w zakrętach.

dragonflymr napisał(a):Dzięki za info, a jakieś wrażenia z różnicy w jeździe? Czy ma to sens w przypadku jazdy po mieście? Jakiś wpływ na spalanie - znaczy wzrost?
to zależy, jak jeździsz. Jak lubisz ostro w mieście, to poczujesz różnicę. Co do spalania, to nic nie wpływa tak mocno, jak sposób traktowania gazu. Najlepiej przetestuj, bo zmiana w VCDS zajmuje chwilę.

Ciekawe. Czy można się spodziewać znacznie lepszej trakcji na śliskim i śniegu? Piszesz o FWD ale zakładam że tak jak wcześniej kolega servo napisał w 4Drive też są XDS i ma sens zmaiana na Strong?

Wiem że nudzę ale bardzo mnie gnębi temat zmiany trybu silnika na Audi - nie masz jakiegoś info czy to faktycznie zmienia reakcję na gaz czy to tylko mitologia?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 13 grudnia 2018, 16:23

dragonflymr napisał(a):Wiem że nudzę ale bardzo mnie gnębi temat zmiany trybu silnika na Audi - nie masz jakiegoś info czy to faktycznie zmienia reakcję na gaz czy to tylko mitologia?
jak będę miał czas, to zejdę do garażu i sprawdzę, czy działa.
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez dragonflymr » 13 grudnia 2018, 16:40

raflo83 napisał(a):
dragonflymr napisał(a):Wiem że nudzę ale bardzo mnie gnębi temat zmiany trybu silnika na Audi - nie masz jakiegoś info czy to faktycznie zmienia reakcję na gaz czy to tylko mitologia?
jak będę miał czas, to zejdę do garażu i sprawdzę, czy działa.

Super!! Wielkie dzięki - tyle że nie chodzi mi czy można zmienić kodowanie (bo to na 99% tak) tylko czy faktycznie po zmianie jest różnica w reakcji na gaz samochodu - chyba że planujesz zmienić i przetestować?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 13 grudnia 2018, 21:26

Zmieniłem, przejechałem kilka km, ale nie czuję różnicy. Pojeżdżę na tym ustawieniu i poobserwuję. Niech ktoś jeszcze się wypowie, jak zmieni.
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez sql » 13 grudnia 2018, 21:53

A da się w ACC wyłączyć blokadę wyprzedzania z prawej? W Polsce akurat jest to dozwolone, a nagminnie trafiają się łosie, którzy tną cały czas środkowym, podczas gdy prawy jest wolny. Jako, że ja zawsze się trzymam prawej, to trochę mi się nie chce skakać między trzema pasami, żeby takiego gamonia wyprzedzić, a standardowo ACC się boi wyprzedzać z prawej (piszą o tym nawet w instrukcji).
sql
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dragonflymr » 13 grudnia 2018, 22:09

sql napisał(a):A da się w ACC wyłączyć blokadę wyprzedzania z prawej? W Polsce akurat jest to dozwolone, a nagminnie trafiają się łosie, którzy tną cały czas środkowym, podczas gdy prawy jest wolny. Jako, że ja zawsze się trzymam prawej, to trochę mi się nie chce skakać między trzema pasami, żeby takiego gamonia wyprzedzić, a standardowo ACC się boi wyprzedzać z prawej (piszą o tym nawet w instrukcji).

Da się, mam wyłączone. Poszukam kodowanie i wrzucę

-- 13 grudnia 2018, 23:09 --

raflo83 napisał(a):Zmieniłem, przejechałem kilka km, ale nie czuję różnicy. Pojeżdżę na tym ustawieniu i poobserwuję. Niech ktoś jeszcze się wypowie, jak zmieni.

Dzięki za test, skoro nie czujesz to raczej wielka ściema, efekt placebo raczej nie ma sensu. Jeszcze raz dzięki!
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamdz » 14 grudnia 2018, 10:14

raflo83 napisał(a):Zmieniłem, przejechałem kilka km, ale nie czuję różnicy. Pojeżdżę na tym ustawieniu i poobserwuję. Niech ktoś jeszcze się wypowie, jak zmieni.

masz tempomat zwykły czy aktywny? wg zagranicznego forum obd11 przy zwykłym tempomacie ten mod powoduje błędy acc
kamdz
Stella
Stella

Auto: Leon III FR

Postprzez dragonflymr » 14 grudnia 2018, 10:27

sql napisał(a):A da się w ACC wyłączyć blokadę wyprzedzania z prawej?

Tu masz kodowanie które u mnie działa:

Disabling Overtaking right prevention
CU: 13 ACC
Kod: 20103
Long coding text
Overtaking_right_prevention
activated
zmienić na Deactivated
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez sql » 14 grudnia 2018, 10:40

Super, dzięki. To jeszcze ostatnie pytanie - czy ktoś z Warszawy (najchętniej północno-zachodniej) ma to ustrojstwo do kodowania i zechciałby poświęcić chwilę? Mogę się odwdzięczyć brązową, śmierdzącą cieczą na W. - sam nie piję tego badziewia, ale w zawodach w których startuję ciągle to dają za medale i trochę się uzbierało.
sql
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 14 grudnia 2018, 10:54

Który rok produkcji Twojego Leona?
Mam kabel który obsługuje grupę Vag wyprodukowaną do 08.2016.
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez sql » 14 grudnia 2018, 11:05

Trzydniowy, czyli 2018 :).
sql
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 14 grudnia 2018, 11:27

No to ja niestety nie pomogę :)
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez dragonflymr » 14 grudnia 2018, 11:41

sql napisał(a):Super, dzięki. To jeszcze ostatnie pytanie - czy ktoś z Warszawy (najchętniej północno-zachodniej) ma to ustrojstwo do kodowania i zechciałby poświęcić chwilę? Mogę się odwdzięczyć brązową, śmierdzącą cieczą na W. - sam nie piję tego badziewia, ale w zawodach w których startuję ciągle to dają za medale i trochę się uzbierało.

Odezwij się na PW, ciecz z chęcią przyjmę ale i bez cieczy pomogę :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez servo » 14 grudnia 2018, 13:39

raflo83 napisał(a):nie sugeruję, tylko to wiem Już 2 razy zmieniałem olej w pompie haldexa FWD.
Masz rację - Cupra FWD ma szperę na sprzęgle wielopłytkowym sterowanym ciśnieniem oleju. Co prawda nie jest to Haldex V5 tylko VAQ, ale zasada działania jest zbliżona do Haldexa a producentem... może być skandynawska firma o nazwie Haldex Automotive czy jakoś tam :) . No... postarali się! :brawo: Cupra 4x4 ma już tylko "elektroniczną" szperę w postaci XDS.

kamdz napisał(a):wg zagranicznego forum obd11 przy zwykłym tempomacie ten mod powoduje błędy acc
"Zwykły" tempomat oznacza BRAK ACC. Zwykły tempomat nie ma połączenia z radarem i czujnikami - jedynie pilnuje stałej prędkości. Z dużą dozą pewności można założyć, że nie wykrywa auta z lewej. Jeśli kodowaniem wymusisz jakąs funkcję dedykowaną do ACC a na pokładzie nie ma ACC - to moga pojawić się błędy.

sql napisał(a):Trzydniowy, czyli 2018
W takim razie bardzo proszę:
Kod: Zaznacz cały
insert into profil (Auto, Silnik) select Auto, Silnik from YourCar

;)

Kiedy zamawiałeś?

Służę pomocą za free (bez brązowego "W", którego nie pijam), jeśli wpadniesz do Wrocka.
servo
Sport
Sport

Postprzez sql » 14 grudnia 2018, 13:47

Zamawiałem jakieś 3 tygodnie temu. Dogadywałem z Carsedem kilka dni cenę, bo mieli jedną na placu co mi pasowała, ale się w międzyczasie sprzedała, a nowa w identycznej specyfikacji właśnie wyjeżdżała z fabryki, więc musiałem zaczekać jakieś 2 tygodnie, aż przyjedzie plus kilka dni na uszykowanie. Odebrałem ostatecznie we wtorek. Fajna jest, nie powiem! Brałem kombiaka w AWD.
sql
Sport
Sport

Postprzez jedreg » 14 grudnia 2018, 22:29

Taka sytuacja - skrzynia w pozycji D/S lub R i otwieram drzwi, wtedy dostaje alert na kokpicie "ustaw dzwignie zakresów w położeniu P" i zaczyna piszczeć sygnał przerywany. Ktoś z Was może podpowiedzieć jak wyłączyć część dźwiękową?
jedreg
Signo
Signo

Auto: Cupra 300 ST 4Drive

Postprzez mczelny2401 » 16 grudnia 2018, 10:19

Select Control Unit 01: Engine
Select Long Coding (1)
Select byte 0
You will see that Bit 0, 1 & 2 are all one option if you select it you will be given a dropdown list, select Audi from the list and save.

Wie ktoś jak to ogarnąć przez OBDeleven? Bo bity nie posiadają opisów nawet jak zmienię język. Na forum kury czytałem że po zmianie tego ustawienia zmniejsza się zamulenie podczas ruszania więc chętnie to ustawienie sprawdzę
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez Ttoomek » 16 grudnia 2018, 13:24

Witam Panowie, chce sobie to ustawic ale nie moge znalezc opcji lighting comfort w adptacjach? Ktos moze pomoc? Rowniez chcialbym ustawic aby w coming home leaving home swiecily sie tylko paski ledowe z przodu. Ktos wie jak to ustawic? Z Gory dziekuje za pomoc!

Aktywacja Coming Home bez czujnika zmierzchu
Wybierz sterownik 09 (Centralny układ elektroniczny)
Dostęp bezpieczeństwa (31347)
Adaptacje
Wybierz - Lighting comfort
Sub - Coming Home Verbaustatus
- Zmień na Automatic
Sub - Menueeinstellung cominghome
- Zmień na 20. Domyślnie 10 s
Sub - Coming home Einschaltereignis
- Zmień na Driver door
Sub - Menuesteuerung coming home Werkseinstellung
- Zmień na On
Sub - Coming home leuchteng
- Zmień na Low beam
Ttoomek
Stella
Stella

Auto: Leon ST FT

Postprzez dragonflymr » 16 grudnia 2018, 13:35

mczelny2401 napisał(a):Select Control Unit 01: Engine
Select Long Coding (1)
Select byte 0

Wie ktoś jak to ogarnąć przez OBDeleven? Bo bity nie posiadają opisów nawet jak zmienię język. Na forum kury czytałem że po zmianie tego ustawienia zmniejsza się zamulenie podczas ruszania więc chętnie to ustawienie sprawdzę

Rozumie że chodzi Ci o zmianę tryby silnika na Audi - było o tym parę postów wcześniej i kolega który włączył twierdzi że nie czuje różnicy. U mnie w Byte long tekst są opisy, co ciekawe są pozycje Skoda Seat VW, Audi ale u mnie jest ustawiony jakiś kod zero jedynkowy który nie ma opisu (mam namyśli domyślnie, tak jak z fabryki wyjechał)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 16 grudnia 2018, 14:09

Wiem że pisano wyżej ale może kolega Eldar wie coś na ten temat
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Postprzez ma16 » 16 grudnia 2018, 14:20

Cześć, mam u siebie rozkładane lusterka automatycznie przy otwarciu auta oraz składają sie jak przytrzymam dłużej zamykanie na pilocie. Chciałem zmienić żeby same się zamykały i otwierały dopiero na zapłonie. Użyłem do tego kodowania jak poniżej. Udało się to zakodować jednak podczas otwierania auta lusterka się otwierają i po chwili zamykają a przy przekręcaniu zapłonu znowu otwierają. Macie pomysł jak to poprawić?

Select 09-Cent. Elect.
Click Secirity Access - 16 and enter 31347
Select channel (22)-Access control 2-Funk Spiegelanklappung Modus
Change value to look command via remote control key
Confirm it by clicking Do it!

Procedura (oczywiście trzeba wcześniej powłączać wszystko jak jest w modach opisane)
1 - Module 09- Electronic control unit. Code (31347)
2 - Adaptation
3 - Access control 2 Up to MY16 or enter Spiegelverstellung From MY17 and later
4 - Signalisierung_Spiegelanklappung - (Change value to Off)
ma16
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR CJSA

Postprzez raflo83 » 16 grudnia 2018, 16:10

kamdz napisał(a):masz tempomat zwykły czy aktywny? wg zagranicznego forum obd11 przy zwykłym tempomacie ten mod powoduje błędy acc
hej, mam zwykły tempomat. Dziś zeskanowałem błędy z modułu ABS i faktycznie pojawił się błąd braku komunikacji z powodu złego kodu z ECU. Wykasowałem, ale powrócił. Dopiero po zmianie do pierwotnych ustawień w Silniku błąd trawle został wykasowany. Sam błąd nie powodował mi jakichkolwiek obajwów.
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez pawlo88 » 24 grudnia 2018, 12:53

ma16 napisał(a):Cześć, mam u siebie rozkładane lusterka automatycznie przy otwarciu auta oraz składają sie jak przytrzymam dłużej zamykanie na pilocie. Chciałem zmienić żeby same się zamykały i otwierały dopiero na zapłonie. Użyłem do tego kodowania jak poniżej. Udało się to zakodować jednak podczas otwierania auta lusterka się otwierają i po chwili zamykają a przy przekręcaniu zapłonu znowu otwierają. Macie pomysł jak to poprawić?

Select 09-Cent. Elect.
Click Secirity Access - 16 and enter 31347
Select channel (22)-Access control 2-Funk Spiegelanklappung Modus
Change value to look command via remote control key
Confirm it by clicking Do it!

Procedura (oczywiście trzeba wcześniej powłączać wszystko jak jest w modach opisane)
1 - Module 09- Electronic control unit. Code (31347)
2 - Adaptation
3 - Access control 2 Up to MY16 or enter Spiegelverstellung From MY17 and later
4 - Signalisierung_Spiegelanklappung - (Change value to Off)

Tez mam taki sam problem..
Czy ktos potrafi pomóc?
pawlo88
Stella +
Stella +

Auto: Fr st

Postprzez Tomektr » 26 grudnia 2018, 23:14

Witam.
Włączyłem "pozostała ilość paliwa do zatankowania" jak miałem rezerwę i pokazywało 40l, a po zatankowaniu do pełna mam cały czas kreski. Czy to normalne?? czy może wyświetli się jak poziom paliwa zejdzie poniżej jakiegoś progu??

Chciałem sobie włączyć widok SportHMI ale nie idzie, Offroad poszło gładko i jest. Da się to włączyć?? Wiem że to tylko bajer ale co tam :-D

W "Elektronika informacyjna 5F" --> Adaptacja --> Car_Function_Adaptations_Gen2 jest "menu_display_oil_level" próbował ktoś??
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Miguel07 » 27 grudnia 2018, 09:09

Tomektr napisał(a):Witam.
Włączyłem "pozostała ilość paliwa do zatankowania" jak miałem rezerwę i pokazywało 40l, a po zatankowaniu do pełna mam cały czas kreski. Czy to normalne?? czy może wyświetli się jak poziom paliwa zejdzie poniżej jakiegoś progu??

Dokładnie tak jak napisałeś
Miguel07
Sport
Sport

Auto: Cupra R ST

Postprzez dudek_jd » 27 grudnia 2018, 13:43

co do XDS Panowie to ja się wypowiem jak ja to odczułem w FWD 1.8. Po zmianie na strong po śniegu auto na otwartej przepustnicy jedzie tylko i wyłącznie prosto, jest mega podsterowne. Na asfaltach faktycznie wydaje się być trochę "agresywniejsze" ale może to efekt placebo a nie rzeczywistość. Przerzuciłem na weak i mi po zaśnieżonych drogach jechało się lepiej, na mokrym też tak nie buksuje.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Eldar » 27 grudnia 2018, 18:23

To chyba coś źle robisz po na XDS strong auto powinno być nadsterowne ;)
Eldar
Signo
Signo

Auto: Ibiza FR 6j

Postprzez servo » 27 grudnia 2018, 20:31

Eldar napisał(a): na XDS strong auto powinno być nadsterowne
a niby dlaczego? Mocniejsze "spięcie" dyfra utrudnia skręt - to dlatego dawne, rajdowe auta brały mocniejsze zakręty w poślizgu.
servo
Sport
Sport

Postprzez Eldar » 27 grudnia 2018, 20:35

XDS przyhamowuje wewnętrzne koło na szybkim zakręcie aby ograniczyć wyjeżdżanie przodu do zewnętrznej (podsterowność). W związku z tym przenosi zachowanie samochodu w kierunku nadsterowności.
Eldar
Signo
Signo

Postprzez servo » 27 grudnia 2018, 22:55

XDS przyhamowuje to koło, które się ślizga, więc na śliskim śniegu może najpierw przyhamować wewnętrzne a zaraz później zewnętrzne... to udawana szpera - nie musi działać idealnie na śliskim zakręcie. Opisany przez ciebie efekt da się osiągnąć na przyczepnym asfalcie.
servo
Sport
Sport

Postprzez Eldar » 27 grudnia 2018, 23:02

Na śniegu startując na prosto to działa zwykła pospolita kontrola trakcji i raczej nie ma do tego nic ustawianie XDS.
Podejrzewam, że mają minimalnie inne algorytmy obliczeniowe. Jeśli kiedykolwiek doprowadziłeś na suchym asfalcie w zakręcie XDS do działania to powinieneś widzieć różnicę.
Eldar
Signo
Signo

Postprzez servo » 27 grudnia 2018, 23:04

Eldar napisał(a):Jeśli kiedykolwiek doprowadziłeś na suchym asfalcie w zakręcie XDS do działania to powinieneś widzieć różnicę.
Doprowadzałem wielokrotnie w Leonie 180KM i za każdym razem była to "kupa" w porównaniu do 4x4 400+ KM , którym jeżdżę na co dzień :)
servo
Sport
Sport

Postprzez Eldar » 27 grudnia 2018, 23:07

Z tym nie dyskutuję :D
Eldar
Signo
Signo

Postprzez Langusta 2018 » 27 grudnia 2018, 23:49

Tomektr napisał(a):Witam.

Chciałem sobie włączyć widok SportHMI ale nie idzie, Offroad poszło gładko i jest. Da się to włączyć?? Wiem że to tylko bajer ale co tam :-D

W "Elektronika informacyjna 5F" --> Adaptacja --> Car_Function_Adaptations_Gen2 jest "menu_display_oil_level" próbował ktoś??

W Audi ładnie to wygląda https://youtu.be/yhfKl-1lDMI
Langusta 2018
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia 3FL MY18 150

Postprzez kamdz » 28 grudnia 2018, 00:51

da się włączyć automatyczne zamykanie okien po zamknięciu auta?
kamdz
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 28 grudnia 2018, 09:20

w polifcie się chyba nie da... :( przetrzepałem wszystkie opcje w OBDeleven i nie ma tego sterownika co jest w podpowiedziach kodowania :( a szkoda bo kanapa po dziś dzień brudna po tym jak żona "zapomniała zamknąć okna dachowego" :(

Ja wiem jak powinna działać szpera dlatego spiąłem ją na najmocniejsze ustawienie 8) i tak jak mówiłem, zdawało mi się że na asfalcie jest lepiej ale to co się na śniegu działo to masakra. Leon po śniegu to w ogóle dla mnie porażka jest, trakcji zero (a w 1.8 tylko 250nm), prowadzenia zero- nie wiem może przód lekki i będąc przyzwyczajonym do diesela mam takie negatywne opinie
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Tomektr » 28 grudnia 2018, 09:47

Właśnie widziałem to w Audi i byłem ciekaw czy da rade w Leonie to włączyć. Może ktoś udzieli jakiejś odpowiedzi co do tego i co do HMI
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez kamdz » 9 stycznia 2019, 11:50

odkryłem że w Ustawieniach jak jest włączona opcja "komfortowe otwieranie okien" to działa zamykanie i otwieranie okien z kluczyka jak się dłużej przytrzyma przycisk otwierania/zamykania. Mi wystarczy :P
kamdz
Stella
Stella

Postprzez adam_waw » 9 stycznia 2019, 14:43

Orientuje się ktoś czy można zmienić "czułość" czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy? W mojej ocenie powiadomienie na desce włącza się zdecydowanie za wcześnie - mam wrażenie jakby w zbiorniku była jeszcze połowa płynu...
adam_waw
Stella +
Stella +

Postprzez mm.max » 9 stycznia 2019, 15:18

adam_waw napisał(a):Orientuje się ktoś czy można zmienić "czułość" czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy? W mojej ocenie powiadomienie na desce włącza się zdecydowanie za wcześnie - mam wrażenie jakby w zbiorniku była jeszcze połowa płynu...