Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kamera cofania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Kamera cofania

Postprzez trezor » 29 września 2017, 14:58

Quarien napisał(a):Szczególnie, że w moim Leonie nie raz przekonałem się, że nos i zad nie idą w tej samej linii,

Jakoś mam wrażenie, że tak jest w każdym pojeździe dwuosiowym, jeśli tylne koła nie są skrętne. :wink:
trezor
Sport
Sport

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez Quarien » 29 września 2017, 15:16

Napisałem pod spodem, że nic odkrywczego ;)
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez Cobra_o7o » 30 września 2017, 10:09

Tych linii trzeba się "nauczyć". Są tak narysowane że znajdują się jakby w powietrzu, bliżej kamery niż droga.
W konsekwecji jeśli wyjeżdżasz sobie na miejsce parkingowe zaznaczone liniami i widzisz ze linia kamery pokrywa się z linią parkingu to po zaparkowaniu okaże się że kola są poza linią, na wewnętrznej stronie.
A piszą że linie kamery oznaczają obrys plus lusterka.
Czyli niby się zgadza tylko że koła będą znacznie dalej od linii niż szerokość lusterka.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez marco » 4 stycznia 2018, 13:45

Trochę odświeżam wątek ale może ktoś z Was zlecał w ASO montaż takiej kamery dodatkowo? Od jednego z dealerów dowiedziałem się, że w ich serwisie mają taką usługę. Pytanie moje dotyczy tego jak się taka kamera sprawuje i ile kosztowało jej zamówienie i zamontowanie przez ASO.
marco
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez werbelikus » 5 stycznia 2018, 00:12

marco napisał(a):Trochę odświeżam wątek ale może ktoś z Was zlecał w ASO montaż takiej kamery dodatkowo? Od jednego z dealerów dowiedziałem się, że w ich serwisie mają taką usługę. Pytanie moje dotyczy tego jak się taka kamera sprawuje i ile kosztowało jej zamówienie i zamontowanie przez ASO.

Ja pytałem w ASO w Łodzi o montaż kamery do mojego Leona ST Xcellence (2017 r.), bo po zmroku NIC nie widać przy cofaniu, ta jedyna zwykła żarówka w tylnych lampach (na szczęście już zamówiłem sobie LED-ową na podmiankę) nic nie daje, a w tej wersji są przyciemniane szyby z tyłu i widoczność po zmroku to DRAMAT... Kamera powinna być w standardzie moim zdaniem, szczególnie przy tych przyciemnianych szybach. Magicy z Łodzi sprawdzili mój numer VIN i powiedzieli, że dołożenie kamery jest niemożliwe, nie precyzując za bardzo dlaczego. Moim zdaniem nie powinno być z tym problemu, bo mam w aucie Media System Plus i to radio raczej powinno udźwignąć zwykłą kamerę cofania :P Muszę próbować gdzie indziej. Może ktoś z Was już znalazł sposób i miejsce żeby to ogarnąć?
werbelikus
Stella
Stella

Auto: LEON ST Xcellence
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez trixtin » 5 stycznia 2018, 00:29

Ja przed zakupem mojego Leona (też xcellence) pytałem w salonie czy da się już po produkcji samochodu dołożyć w ASO kamerę i również uzyskałem informację, że kamerę da się tylko zamontować podczas produkcji samochodu. Dealer z Krakowa.
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Kusza » 5 stycznia 2018, 08:12

werbelikus napisał(a):
marco napisał(a):Trochę odświeżam wątek ale może ktoś z Was zlecał w ASO montaż takiej kamery dodatkowo? Od jednego z dealerów dowiedziałem się, że w ich serwisie mają taką usługę. Pytanie moje dotyczy tego jak się taka kamera sprawuje i ile kosztowało jej zamówienie i zamontowanie przez ASO.

Ja pytałem w ASO w Łodzi o montaż kamery do mojego Leona ST Xcellence (2017 r.), bo po zmroku NIC nie widać przy cofaniu, ta jedyna zwykła żarówka w tylnych lampach (na szczęście już zamówiłem sobie LED-ową na podmiankę) nic nie daje, a w tej wersji są przyciemniane szyby z tyłu i widoczność po zmroku to DRAMAT... Kamera powinna być w standardzie moim zdaniem, szczególnie przy tych przyciemnianych szybach. Magicy z Łodzi sprawdzili mój numer VIN i powiedzieli, że dołożenie kamery jest niemożliwe, nie precyzując za bardzo dlaczego. Moim zdaniem nie powinno być z tym problemu, bo mam w aucie Media System Plus i to radio raczej powinno udźwignąć zwykłą kamerę cofania :P Muszę próbować gdzie indziej. Może ktoś z Was już znalazł sposób i miejsce żeby to ogarnąć?

Jak możesz podaj link do żarówki Led do tylnej lampy którą zamowiles.
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez werbelikus » 6 stycznia 2018, 00:34

Proszę bardzo:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7057492376
Dzisiaj ją zainstalowałem, świeci trochę mniej źle w porównaniu do zwykłej, no ale w końcu jest prawdziwe full led z tyłu ;)
werbelikus
Stella
Stella

Auto: LEON ST Xcellence

Postprzez wsowa » 26 stycznia 2018, 09:08

Czasami, raz na sto powiedzmy, nie uruchamia się obraz z kamery jak wrzucę wsteczny. Czujniki się włączają ale kamera nie. Ktoś tez tak ma?
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez piorun » 26 stycznia 2018, 09:45

Potwierdzam, też tak miewam od czasu do czasu, najczęsciej przy manewrowaniu gdy podjeżdzam kawałek do przodu, potem do tyłu, potem znów do przodu. Najczęściej jest ok i kamera od razu się załącza ale czasem system o niej "zapomina"
piorun
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F

Postprzez szadubaba » 26 stycznia 2018, 12:42

Moze miec to zwiazek z czujnikiem otwarcia klapy bagaznika - przy otwartym bagazniku albo niedomknietym kamera sie nie wlaczy.

Mnie wkurza ze po dluzszym postoju jak wrzucam R to android auto czesto jest przed kamera cofania..
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez trezor » 26 stycznia 2018, 13:16

szadubaba napisał(a):Mnie wkurza ze po dluzszym postoju jak wrzucam R to android auto czesto jest przed kamera cofania..

To taki znak czasu. Zanim odpalą się wszystkie "systemy", to trwa. Mnie wkurza, że przestawienie trybu jazdy nie działa od razu po odpaleniu silnika, tylko dopiero po kilkunastu sekundach.
trezor
Sport
Sport

Auto: C300

Postprzez Kusza » 26 stycznia 2018, 13:32

a przycisk CUPRA powinien być umieszczony bezpośrednio na kierownicy do bezpośredniego i szybkiego uruchomienia...
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez marwisn » 22 lutego 2018, 07:10

Czy wg Was lepiej kupić ori kamerę z rozbitka czy byle chinola ?

Jakieś wady i zalety jednej i drugiej ?
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez bzykofm » 22 lutego 2018, 08:06

Moja pierwsza kamera była w ramce rejestracji (zdecydowanie nie polecam), obecnie mam dedykowaną do mojego modelu maxitec i jest kolosalna różnica w jakości obrazu, zwłaszcza w nocy.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez lukaszenka » 22 lutego 2018, 19:11

Wiatacje mam leona po facelifingu z czujniami cofania,ale bez kamerki.Znalazlem taką http://allegro.pl/kamera-3q0980121t-sea ... 72620.html i pytanie czy ona bedzie pasowac?Mam navi 8 calowe.
Fiat Punto 1.1 2000r.-2005.
Seat Leon 1M 1.6 2005r.-2010.
Seat Leon 1P 1.9 2010r.-2015
Seat Leon 5F 1.4 2015-2017.
Seat Leon 5F ST 1.4 tsi-2017...
lukaszenka
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez komoornik » 22 lutego 2018, 19:50

komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI

Postprzez marwisn » 22 lutego 2018, 20:07

Jak to faktycznie ori pod Leon'a to co ma nie działać.

Tylko drogo jak cholera. Generalnie potrzeba kamerkę podającą sygnał w NTSC. Teoretycznie nawet najtańszy chińczyk.

Na niemieckim forum montują i polecają model Ampire KC403.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez LooKatME » 26 marca 2018, 17:05

Czy ktoś wie czy jest możliwy dostęp do oryginalnej kamery bez demontażu zderzaka? Potrzebuję jedynie ja ustawić bo została nieco obrócona przy montażu...
LooKatME
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Cobra_o7o » 6 kwietnia 2018, 01:02

Kusza napisał(a):a przycisk CUPRA powinien być umieszczony bezpośrednio na kierownicy do bezpośredniego i szybkiego uruchomienia...

... i krótkie naciśnięcie powinno budzić Cupre a dłuższe menu wyboru.

maryousz napisał(a):Czy ktoś wie czy jest możliwy dostęp do oryginalnej kamery bez demontażu zderzaka? Potrzebuję jedynie ja ustawić bo została nieco obrócona przy montażu...

No ona wystaje to może spróbuj chwycić i obrócić. Jeśli nie to może jest jakiś dostęp po demontażu lampek tablicy.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez jedreg » 28 grudnia 2018, 20:47

Odgrzeje troche wątek. Sam zamówiłem auto z kamerą bo to fajny dodatek ale nie spodziewałem się, że jej lokalizacja przy tablicy rejestracyjnej w Leonie będzie tak fatalnie zbierać wodę i brud. Parkowanie po przejechaniu 10km podczas przelotnego deszczu, ostrość kamery jak po nocnej libacji - jak na załączonym obrazku. W innych autach gdzie kamera jest wyżej (np na klapie bagaznika) nie zauważyłem tego problemu. Tak więc w naszej szerokości geograficznej nisko położona kamera jest warta powtórnego przemyślenia...
Obrazek
jedreg
Signo
Signo

Auto: Cupra 300 ST 4Drive

Postprzez Hrabia93 » 28 grudnia 2018, 22:02

Miejsce na kamerkę nie jest najlepsze - powinni zamontować od razu spryskiwacz kamerki lub montować w znaczku.
Hrabia93
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CAYC 1.6

Postprzez MarkusD » 29 grudnia 2018, 14:34

Jak linie Ci pokazują? Prosto?
Bo ja mam wrażenie że wg tych lini nie da się ... jakby obraz był przesunięty w prawo, linie pokazują że już w krawężnik powinienem wjeżdżać patrzę w lusterka nic z tego, wg kamerki nie mogę się ustawić równolegle do krawężnika...
Jazda w deszczu niestety u mnie to samo, generalnie z tyłu nigdzie nie będzie dobrego miejsca, bo zawsze jest chmura wody w czasie jazdy, chlapacze również niewiele pomogą... myślę że miejsce jest przemyślane i że lepszego nie ma, tylko spryskiwacz ale czy wtedy krople z niego dalej nie będą rozmazywać obrazu...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez LooKatME » 29 grudnia 2018, 14:39

Linie odpowiadają krawedzią lusterek bocznych a nie kół jeśli o to Ci chodzi.
LooKatME
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR HB

Postprzez MarkusD » 29 grudnia 2018, 16:33

Mam jeszcze jedno pytanie, czy macie możliwość włączenia wizualizacji na wstecznym? raz na chwilę mi się włączyła wizualizacja przy cofaniu, później już nie tylko kamerka plus oczywiście czujniki...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez sql » 30 grudnia 2018, 10:59

Też mi dzisiaj ta kamerka po deszczu średnio ostry obraz pokazywała, ale nie rezygnowałbym z niej - jak nie pada, to jest dobrze.
sql
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez JanuszJanuszewski » 1 stycznia 2019, 14:32

Ta kamera to jakieś nieporozumienie. Taka jest moja subiektywna opinia. Gdyby nie to, że samochód, który przyjechał ja po prostu mial to bym tego w życiu nie zamówił. Nie dość, że tak jak przedmówcy piszą brudzi się non stop (w zasadzie przez większość czasu jest tak brudna, że bezużyteczna) to w dodatku obraz z niej wyglada prze tragicznie. Rozdzielczość rodem z telefonów sprzed dekady.
Jeśli mam być szczery to może ze dwa albo trzy razy mialem sytuację kiedy mogłaby mi pomóc ale oczywiście byla bezużyteczna bo ugnojona tak, że i tak nic nie widać.
Jak dla mnie, przynajmniej w leonie ze względu na umieszczenie, zbędny gadżet i strata kasy.
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Postprzez andrew56 » 1 stycznia 2019, 15:06

Jako że będę zakładał hak / mam platformę na rowery / na częściach fabrycznych / kupiłem już wszystkie graty i wyszło jakieś 700 zł łącznie z modułem i wiązką / to postanowiłem do tej wiązki dorzucić również instalację dla kamery / no i może zapalniczkę w bagażniku /. Za jednym zdjęciem zderzaka i zabawą w przeciągnięcie wiązki myślę że jest to uzasadniony wydatek choć nie mam jeszcze odpowiedniego radia / może będzie to lusterko od Toyoty /.Myślałem o takiej kamerce :
https://sklephadron.pl/wpuszczane/1008- ... -ntsc.html
https://sklephadron.pl/wpuszczane/1007- ... -ntsc.html
https://sklephadron.pl/wpuszczane/4438- ... -ntsc.html
Czy ktoś z kolegów spotkał się z tym sprzętem ..??
Chciałem zamontować / choć wiem ze jest narażona na zabrudzenia / jak w tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=5W1T9i5hLJc
Jak do tej pory wymieniłem przedni zderzak zakładając fabryczne czujniki PDC / wiązkę zrobiłem/ i zmieniając moduł na 8k.Jak ktoś chętny na kodowanie i wyświetlanie przód tył na podstawowym radiu to na podstawie kodu z VCDSa z tego filmu / działa /
https://www.youtube.com/watch?v=5Wfxq4A34MQ
andrew56
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3
Silnik: DADA 1.5

Postprzez czapel » 1 stycznia 2019, 16:45

Dla mnie kamera jest ok. Bardzo pomocna. Jakiś problem macie z wytarciem przed wejściem do samochodu tej kamery.? Wiadome też bym chciał jakiś daszek spryskiwacze itp dla wygody ale dla mnie nie ma problemu wytrzeć zajmuje to 10 sekund
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F

Postprzez jedreg » 1 stycznia 2019, 18:05

czapel napisał(a):Jakiś problem macie z wytarciem przed wejściem do samochodu tej kamery?

Przepraszam, czy Ty używasz kamery po wejsciu do auta? Bo ja raczej po trasie jak parkuje a wtedy to jesli mam juz wyjsc z auta i czyscic kamere tuż przed zaparkowaniem to juz mi kamera nie potrzebna bo widze gdzie zaraz bede tylem wjezdzal :)

Jak napisalem wziałem kamerke bo i tak chcialem miec, czasem dodatkowa "inspekcja" sie przydaje. Liczylem jednak na to ze statystycznie czesciej bedzie widac lepiej. No ale coz, taki urok tego modelu, tej ułomności nie wychwyciłem na "demo" aucie bo nie miał kamery cofania...
jedreg
Signo
Signo

Auto: Cupra 300 ST 4Drive

Postprzez Tomektr » 1 stycznia 2019, 18:32

andrew56 napisał(a):Jako że będę zakładał hak / mam platformę na rowery / na częściach fabrycznych / kupiłem już wszystkie graty i wyszło jakieś 700 zł łącznie z modułem i wiązką / to postanowiłem do tej wiązki dorzucić również instalację dla kamery / no i może zapalniczkę w bagażniku /. Za jednym zdjęciem zderzaka i zabawą w przeciągnięcie wiązki myślę że jest to uzasadniony wydatek choć nie mam jeszcze odpowiedniego radia / może będzie to lusterko od Toyoty /.Myślałem o takiej kamerce :
https://sklephadron.pl/wpuszczane/1008- ... -ntsc.html
https://sklephadron.pl/wpuszczane/1007- ... -ntsc.html
https://sklephadron.pl/wpuszczane/4438- ... -ntsc.html
Czy ktoś z kolegów spotkał się z tym sprzętem ..??
Chciałem zamontować / choć wiem ze jest narażona na zabrudzenia / jak w tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=5W1T9i5hLJc
Jak do tej pory wymieniłem przedni zderzak zakładając fabryczne czujniki PDC / wiązkę zrobiłem/ i zmieniając moduł na 8k.Jak ktoś chętny na kodowanie i wyświetlanie przód tył na podstawowym radiu to na podstawie kodu z VCDSa z tego filmu / działa /
https://www.youtube.com/watch?v=5Wfxq4A34MQ

A nie lepiej kupić używaną na Allegro od np VW??
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez andrew56 » 1 stycznia 2019, 19:18

Od VW masz pod znaczkiem. A znaczek Seata jest innego kształtu.Chyba nie będzie pasować
andrew56
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 1 stycznia 2019, 20:14

Wiem że pod znaczkiem ale można ją wymontować spod znaczka
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez andrew56 » 1 stycznia 2019, 20:19

nawet gdybym zastosował oryginalna kamerę
https://allegro.pl/kamera-cofania-seat- ... 92369.html
to nie ma opcji aby ją rozsądniej przymocować do zderzaka niż w podanych wyżej linkach
andrew56
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 1 stycznia 2019, 20:22

A ta https://allegro.pl/oferta/kamera-cofani ... 7645826813
Grupa VAG jest dość duża i napewno coś by się znalazło
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez andrew56 » 1 stycznia 2019, 20:39

a masz pewność że jest ntsc a nie pal.. a swoją drogą to kosztuje bez wiązki tyle ile ta z pierwszego linku o rozdzielczości 768 x 576 .W tej z linku zwierając przewody mam możliwość wyłączenia linii itd.Nie wiem ..muszę zobaczyć jak wygląda mocowanie fabrycznej ;).I tak nie będę instalował oryginalnego radia tylko chcę zainwestować w androida z marketu. Czytałem wpisy kolegów o problemach i możliwościach aktualizowania map.. bez sensu wydać 4 tys. i zakładać blokady CANu i patche i kupować aktualizacje za osiem stówek.
andrew56
Stella +
Stella +

Postprzez sql » 7 stycznia 2019, 07:56

Wczoraj na spacerze widziałem u sąsiada jak fajnie problem brudzącej się kamery rozwiązał Mercedes :).
https://www.caricos.com/cars/m/mercedes ... es/41.html
Genialne!
sql
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 7 stycznia 2019, 08:23

sql napisał(a):Wczoraj na spacerze widziałem u sąsiada jak fajnie problem brudzącej się kamery rozwiązał Mercedes :).
https://www.caricos.com/cars/m/mercedes ... es/41.html
Genialne!

VW ma identyczne rozwiązanie... Nawet tu na forum ktoś przerobił seatowski znaczek na taki patent.
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez bzykofm » 7 stycznia 2019, 13:48

ramzei napisał(a):VW ma identyczne rozwiązanie...

Nie tylko VW, pierwszy był...Hyundai. Skoda za to ma spryskiwacz kamery. Przynajmniej w Superbie III.

ramzei napisał(a):Nawet tu na forum ktoś przerobił seatowski znaczek na taki patent.

Rozmawiałem z tym forumowiczem i widziałem ten patent na spocie, Robi wrażenie. Aczkolwiek sam twórca twierdzi, że jest niedopracowany.

filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=_Gs_Ypi ... e=youtu.be

i temat:

viewtopic.php?t=60288

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez chlorek » 7 stycznia 2019, 14:14

bzykofm napisał(a):Skoda za to ma spryskiwacz kamery

To można prostym sposobem zamontować :P
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez bzykofm » 7 stycznia 2019, 14:18

chlorek napisał(a):To można prostym sposobem zamontować :P

Coś więcej? :mrgreen:

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez mm.max » 7 stycznia 2019, 14:51

chlorek napisał(a):To można prostym sposobem zamontować

Kamera w skodzie Octavii/Superb jest zintegrowana z włącznikiem (otwieraniem) bagażnika więc nie wiem czy to takie "proste zadanie"
Ale efektywność spryskiwacza kamery jest zadziwiająca na plus oczywiście
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST

Postprzez Raul26 » 7 stycznia 2019, 22:35

Panowie odebrałem dzisiaj w końcu swojego leona ST Fr i pierwsze co zauważyłem, że nie działa kamera cofania Nie wiem o co chodzi Jestem zielony w temacie Czy coś w ustawieniach trzeba zrobić? jeżeli tak to gdzie?
Raul26
Stella +
Stella +

Auto: Leon III kombi FR
Silnik: diesel inny

Postprzez bzykofm » 7 stycznia 2019, 22:39

Odebrałeś nówkę z salonu? To nic nie rób tylko wracaj do ASO.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez mm.max » 8 stycznia 2019, 09:10

Raul26 napisał(a):Panowie odebrałem dzisiaj w końcu swojego leona ST Fr i pierwsze co zauważyłem, że nie działa kamera cofania Nie wiem o co chodzi Jestem zielony w temacie Czy coś w ustawieniach trzeba zrobić? jeżeli tak to gdzie?

Z tego co pamiętam z Twoich poprzednich postów samochód miałeś z przygodami blacharskimi więc zacznij od tego czy wszystko jest poprawnie naprawione i złożone, skoro odebrałeś od mechanika to do niego wróć.
Nie ma żadnych opcji uruchomienia kamery, ma działać i tyle chyba że ktoś mocno namieszał w kodowaniach oraz w okablowaniu
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez MarkusD » 8 stycznia 2019, 10:04

Raul26 napisał(a):Panowie odebrałem dzisiaj w końcu swojego leona ST Fr i pierwsze co zauważyłem, że nie działa kamera cofania Nie wiem o co chodzi Jestem zielony w temacie Czy coś w ustawieniach trzeba zrobić? jeżeli tak to gdzie?

Tak przy okazji czy czujniki parkowania z tyłu działają ?
Wczoraj specjalnie instrukcję poczytałem i nie ma rzeczywiście opcji włączania kamery, tylko bieg wsteczny włącza. Grzej do serwisu...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Raul26 » 8 stycznia 2019, 13:46

Tak , czujniki działają Nie odbierałem go z Aso tylko po sprowadzeniu z francji od lakiernika

-- 8 stycznia 2019, 13:46 --

To chyba jakiś dobry elektronik by sie przydał?
Raul26
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 8 stycznia 2019, 13:53

A co było robione u lakernika? Może zderzak był ścigany i nie podpioł kamery spowrotem
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez mm.max » 8 stycznia 2019, 14:52

Raul26 napisał(a):To chyba jakiś dobry elektronik by sie przydał?

Trzeba zacząć od porządnego auto scana wszystkich sterowników również kamery - przy okazji wyjdzie czy w ogóle ją widać w systemie.
Nie zaszkodzi także sprawdzić czy jest podłączona tak jak należy być może podczas kolizji pojawiły się jakieś zwarcia lub przewody gdzieś się przycięły.
Kokpit miałeś wymieniany? Bo może po prostu wtyczka jest nie wpięta albo w jednostce sterującej albo przy kamerze
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Raul26 » 8 stycznia 2019, 16:14

Tak , zderzak był ściągany ale kamera chyba nie działała Nie pamietam dokładnie ale raczej nie działała

-- 8 stycznia 2019, 16:14 --

Kokpit był nie ruszany
Raul26
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne