Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez marekwar » 8 grudnia 2018, 18:53

MarkusD napisał(a):
4przemo77 napisał(a):A moze ktos jest w stanie ulatwic zycie potencjalnym kupujacym nowy telefon i napisac na ktorych najnowszych telefonach AA i ML dzialaja prawidłowo. Ja ze swojej strony mam LG G6 i AA działa OK, ale juz ML wcale.

Odpowiadając na Twoje pytanie to napewno działają telefony Samsung Galaxy S5, S6, S7,S8, S9
Musisz ten wątek przeczytać cały, bo nikt nie prowadzi tego wątku, trochę się ludzi przewinęło i opisywało swoje spostrzeżenia ...
Ważne jest aby mieć dobry kabel, nie tylko do ładowania ale i do przesyłu danych.
Jeżeli pełne lustro to najlepsza alternatywa Mirrorlink mimo swoich wad, musisz wtedy zainstalować LG Mirror Drive w wersji 1.2.1.2 , RockScout, Easy Touch, Nova Launcher, nie instaluj Car Mode bo w najnowszym wydaniu skutecznie blokuje...
Radio wtedy musisz puszczać sobie z telefonu, lub inną muzykę, bo Mirrorlink wyłącza inne źródła.
Przez miesiąc ten temat męczyłem i udało mi się...
Zobacz film:
https://youtu.be/dVI4I7Ba47I
Jedynie ja musiałem odinstalować Car Mode....
W tym wątku już wcześniej było to opisywane, przeczytaj cały...
dragonflymr napisał(a):Zakładam że chodzi Ci o gwarancję na tele (czyli brak root)? To akurat ma w czterech :-) Kupiłem używane S5 w celu wykonania root, ale ponieważ AAMirror przestało działać to okazało się trochę bez sensu, na szczęście działa super ML :mrgreen:

Kabel magnetyczny nie załatwia nic - od początku używam i uważam że super - tyle że taki kabel nie schowa tele :-) Mnie chodziło o to żeby można było bezpiecznie = nie na widoku zostawić podłączmy tele w samochodzie, położenie go w dziupli - nawet podłączonego kablem magnetycznym nic nie załatwia, nadal ktoś zaglądający przez szybę może go zobaczyć i szybę... zutylizować...bolesne raczej. Obecnie albo odpinam tele i zabieram, albo odpinam i chowam w schowku między siedzeniami - mało fajna opcja :-( Gdyby dziupla telefonu miała jakieś zamknięcie wystarczyłoby zamknąć bez odłączania tele - o to mi głównie chodziło.

Nie wiem co masz na myśli z tym, możesz rozwinąć???
MarkusD napisał(a):szkoda że nie idzie Mirrorlink ustawić aby inne źródła dźwięku grały..

MarkusD napisał(a):Teraz będę ćwiczył navi oryginalną bo trochę inaczej działa, Automapa i Naviexpert informuje o każdym zakręcie a Seatowska już nie, jeżeli jedziesz drogą np. 43 i przez miasto kluczy uliczkami to oryginalna mówi prosto

Jak wg mnie, nie ma co testować, wbudowane Navi to szajs, nigdy nie dorówna navi z telefonu, dla mnie wbudowane Navi jest tyle warte ile umożliwia działanie rozpoznania znaków :mrgreen:

Pojedziesz za granicę np Austria i odszczekasz co do nawigacji... Tylko w Polsce nie działa TCM, bo się firmy nie umiały dogadać, za granicą nasze Navi ożywiają... poza tym są to mapy Here...
Sprawdzone w drodze do Chorwacji... kolega prowadził swoim Leonem...
Tutaj masz lekturę:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel
Na moim S8 nie da się w żaden sposób uzyskać mirroringu ekranu na bazie LG Mirrordrive.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez MarkusD » 8 grudnia 2018, 22:50

Marekwar
Więc tak, dzisiaj uważnie przeczytałem od początku jeszcze raz wątek i widziałem Twoje wcześniejsze wpisy na temat S8.
Sugerowałem się filmikem, bo mi się udało odpalić na S7, bo pomimo wielu prób nie mogłem nic zrobić ponieważ nie działało u mnie za żadne skarby.
Jutro biorę Samsunga S9 mojej żony i powalczę czy na nim da się odpalić ten nieszczęsny Mirrorlink przez LG Mirror Drive, dam Ci znać jutro co z tego wyszło.
Telefonu Samsung S8 nie posiadam.
Ja na moim S7 również nie potrafiłem włączyć pełnego lustra, dopiero teraz po aktualizacji zabezpieczeń Samsunga jeszcze raz spróbowałem i się udało.
Z tego wszystkiego zaczynam wnioskować że jeżeli teraz działa to wystarczy jedna aktualizacja czegoś tam w telefonie i może być nawet po Mirrorlink przez LG, już teraz CarMode nie może być na telefonie .
Telefony wieczne nie są, sam powoli zaczynam się zastanawiać nad wymianą na nowy, tylko zaraz pytanie czy Mirrorlink przez LG Mirror Drive będzie działać.
Najlepiej jakby Naviexpert przestał obserwować i wszedł w Mirrorlink lub CarPlay sprawa byłaby jasna i legalna bez kombinacji, Automapa jest w CarPlay sam o tym dobrze wiesz...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez marwisn » 8 grudnia 2018, 23:43

Mam S8+. Mirrorlink z apką LG nie działa. Próbowałem wielokrotnie i kicha.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez MarkusD » 9 grudnia 2018, 01:15

Znalazłem na forum Skody Superb, można spróbować:
"Odgrzewam kotleta. Walczyłem przez dwa dni, żeby w pełni móc korzystać z telefonu patrząc i używając wyłącznie wyświetlacza Skody - zarówno na postoju jak i w drodze. Po wielokrotnych próbach poniżej przepis na sukces dla posiadaczy Samsungów. W razie co mogę nakręcić wideo co i jak :) Powodzenia

Testowane telefony : Samsung s7 edge (Android 7.0) / Samsung s8+. (Android 8.0)
1) Instalujemy Car Mode for Galaxy wersja 6.1.11.4348215
2) Intstalujemy LG MirrorDrive wersja 1.2.1.2
3) Instalujemy RockScout - aktualna wersja
3) Blokujemy autoaktualizacje - prawy górny róg w Google Play po wyszukiwaniu zainstalowanego już programu
4) Instalujemy : Easy Touch czy też Nova Launcher w celu łatwej obsługi telefonu na wyświetlaczu
5) Łączymy się przez Mirrorlink - jeżeli mamy również Android Auto na telefonie może się zdarzyć, iż po uruchomieniu silnika z 1:1 obrazu z telefonu przeskoczy nam na Android Auto
6) Klikamy na RockScouta / Youtube - otrzymujemy informacje brak mediów do wyświetlenia
7) Cofamy używając dolnego/bocznego menu Mirrorlinka
8) Włączamy LG MirrorDrive - widzimy informacje, że program nie bangla
9) Cofamy używając dolnego/bocznego menu Mirrorlinka
10) Włączamy 1:1 - jeden z dolnych przycisków
11) Widzimy dalej ekran Youtube, cofamy 2 razy używając strzałki w lewym górnym rogu

12) Efekt: Widzimy już telefon ( Brawo! Zadanie zakończone) lub widzimy skopiowany ekran telefonu przez 1s po czym RockScout ponownie sie uruchamia ( Patrz niżej)
13)Wychodzimy do głównego Menu Mirrorlinka. Zakańczamy program RockScout, ponownie otwieramy LG MirrorDrive, ponownie widzimy informacje, że program nie bangla - cofamy
14) Klikamy 1:1 - teraz wszystko powinno śmigać.

Uff!
Powodzenia!"

http://www.superbclub.pl/viewtopic.php? ... &start=420
W następnych odpowiedziach są linki do aplikacji podanych.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 9 grudnia 2018, 11:10

Z nowymi tele zdajsie jest problem, dlatego za radą tutaj kupiłem używkę S5 i wszystko śmiga. Wyłączyłem automatyczne aktualizacje żeby mi LG Mirror nie zaktualizowało i jest OK. Jest dosyć kapryśnie, czasami kilka razy trzeba włączać ML, odpinać tele ale w końcu zawsze się spina :-)
Nie wiem od czego zależy że raz zapina się szybko a innym razem marudzi :-(
Ja ma tylko LG Mirror i praktycznie automatycznie jak się już zapnie przechodzi w tryb 1:1 - pod warunkiem że robię to na postoju, w trakcie jazdy się nie da. Wygląda też (ale nie 100%) że jak mam wyłączone BT to nie chce się spiąć - mimo że ML nie używa BT (a przynajmniej tak to wygląda bo drugi tele bez problemu się spina po BT mimo że S5 jest podłączony po ML)
Generalnie super z wyjątkiem ostatniej rzeczy której chyba się nie da przeskoczyć - zawłaszczanie dźwięku przez ML - przynajmniej dla wbudowanego radia (pisałem wcześniej)

Tak na marginesie, nie wiem czy to nowe (wcześniej nie zauważyłem), w Waze dla odcinków o dużym zapchaniu (oznaczone na czerwono) pokazuje się teraz dymek ze średnią prędkości ruchu na takim odcinku - fajne :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez MarkusD » 9 grudnia 2018, 12:52

Witam
Dzisiaj zrobiłem teścik Samsung Galaxy S9
Zainstalowałem LG Mirror Drive 1.2.1.2
Easy Touch
Nova Launcher
RockScout
Systemu Infotaiment wymusił instalację Car Mode, zainstalowałem, podłączyłem aktywowałem co trzeba, następnie odinstalowałem Car Mode
Pierwsze podłączenie po Mirrorlink przeszło rewelacyjnie za pierwszym razem uzyskałem pełne lustro...
Włączyłem mój telefon aby nagrać filmik i teraz zaskoczyło za którymś razem, czyli na Samsung Galaxy S9 działa...
Sprawdziłem od razu Android Auto i wydaje mi się że lepiej na ekranie wygląda to niż na Samsung Galaxy S7...

Wracając do Mirrorlink... po próbie z S9 włączyłem z powrotem mojego S7 i kapa nie można było się połączyć, reset naszego radia i nadal nic, za dwudziestym razem zaskoczyło i teraz się łączy...
Na Youtube znalazłem filmik gdzie gość zainstalował program MyAndroidTools Pro dzięki któremu dołożył protokół do Car Mode i dzięki temu wszystko działa... tylko że to chyba jest Root...
https://youtu.be/n21tM_Yc_bE
Rosyjski do przypomnienia :-)
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 9 grudnia 2018, 14:27

Fix na AA. Na telefonie S5 znów działa AA Mirror w wersji +.
U mnie dzisiaj działa mirroring na Android Auto. Z XDA:

This one finaly works fine for me (with all up-to-date version of AA and GPS):

1.) Install aa mirror plus

https://drive.google.com/uc?au...m-jnZT ... t=download

2.) Install Sqlite3 for root, launch it and click Install

https://play.google.com/store/...s?id=c ... lite&hl=en

3a.) Activate USB Debugging on your rooted phone (Android developer setting)

b.)Download Windows Tool

https://www.mediafire.com/file.../ANDRO ... R.exeJen94

Connect you phone via USB, start exe on your Windows PC, choose you tools (AA Mirror, A Mirror Plus etc.) and patch.
Thank you very much @
slashmax, Jen94 and shmykelsa
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 9 grudnia 2018, 14:48

Dzięki!

Doszedłem że ta heroiczna walka mnie przerasta, dopóki mi się LG Drive nie zbiesi to nie tknę AA nawet kijem, trochę za bardzo mnie wkurzyło Google :twisted:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 10 grudnia 2018, 10:02

Tutaj podaję link do filmiku z drugiego podłączenia Samsunga S9, przepraszam za jakość nie mam uchwytu i byłem sam, trochę zakręciłem się bo to nie mój telefon, za pierwszym podłączeniem od razu chwycił ekran, przy przesyłaniu na Youtube zrobiła się kaszana z obrazem ale to tylko przez chwilę...
https://www.youtube.com/channel/UCzdAL_ ... lRw9IUiA4A
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marco » 12 grudnia 2018, 09:43

MarkusD napisał(a):Znalazłem na forum Skody Superb, można spróbować:
"Odgrzewam kotleta. Walczyłem przez dwa dni, żeby w pełni móc korzystać z telefonu patrząc i używając wyłącznie wyświetlacza Skody - zarówno na postoju jak i w drodze. Po wielokrotnych próbach poniżej przepis na sukces dla posiadaczy Samsungów. W razie co mogę nakręcić wideo co i jak :) Powodzenia

Testowane telefony : Samsung s7 edge (Android 7.0) / Samsung s8+. (Android 8.0)
1) Instalujemy Car Mode for Galaxy wersja 6.1.11.4348215
2) Intstalujemy LG MirrorDrive wersja 1.2.1.2
3) Instalujemy RockScout - aktualna wersja
3) Blokujemy autoaktualizacje - prawy górny róg w Google Play po wyszukiwaniu zainstalowanego już programu
4) Instalujemy : Easy Touch czy też Nova Launcher w celu łatwej obsługi telefonu na wyświetlaczu
5) Łączymy się przez Mirrorlink - jeżeli mamy również Android Auto na telefonie może się zdarzyć, iż po uruchomieniu silnika z 1:1 obrazu z telefonu przeskoczy nam na Android Auto
6) Klikamy na RockScouta / Youtube - otrzymujemy informacje brak mediów do wyświetlenia
7) Cofamy używając dolnego/bocznego menu Mirrorlinka
8) Włączamy LG MirrorDrive - widzimy informacje, że program nie bangla
9) Cofamy używając dolnego/bocznego menu Mirrorlinka
10) Włączamy 1:1 - jeden z dolnych przycisków
11) Widzimy dalej ekran Youtube, cofamy 2 razy używając strzałki w lewym górnym rogu

12) Efekt: Widzimy już telefon ( Brawo! Zadanie zakończone) lub widzimy skopiowany ekran telefonu przez 1s po czym RockScout ponownie sie uruchamia ( Patrz niżej)
13)Wychodzimy do głównego Menu Mirrorlinka. Zakańczamy program RockScout, ponownie otwieramy LG MirrorDrive, ponownie widzimy informacje, że program nie bangla - cofamy
14) Klikamy 1:1 - teraz wszystko powinno śmigać.

Uff!
Powodzenia!"

http://www.superbclub.pl/viewtopic.php? ... &start=420
W następnych odpowiedziach są linki do aplikacji podanych.

MarkusD napisał(a):Tutaj podaję link do filmiku z drugiego podłączenia Samsunga S9, przepraszam za jakość nie mam uchwytu i byłem sam, trochę zakręciłem się bo to nie mój telefon, za pierwszym podłączeniem od razu chwycił ekran, przy przesyłaniu na Youtube zrobiła się kaszana z obrazem ale to tylko przez chwilę...
https://www.youtube.com/channel/UCzdAL_ ... lRw9IUiA4A

Łączę się dokładnie wg instrukcji którą podałeś (pisałem ją parę czy paręnaście stron wcześniej) na swoim S8+. Czasem za 1 razem, czasem za 3 a czasem 4 czy 5 i się połączę. Nie wiem od czego to zależy ale mam wrażenie, że najtrudniej się połączyć podczas jazdy dlatego odpalam mirroring na postoju.

Swoją drogą u Ciebie przejścia między ekranami w infotainmencie są płynniejsze niż u mnie. Dziwne...
marco
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez MarkusD » 12 grudnia 2018, 10:22

Marco
Czyli jak pisałem, telefony Samsung Galaxy S5, S6, S7, S8 i S9 działają na Mirrorlink przez LG Mirror Drive...
Pod Android Auto bezproblemowo się łączą bez rota ,czyli tylko Google Maps i Waze ...
Marco mam pytanie czy jak masz włączony telefon przez LG Mirror Drive i jak wykonasz połączenie telefoniczne to również gaśnie obraz przez Mirrorlink? Później muszę go przywrócić znowu przez włączanie RockScout i cała procedura, zaznaczam że nie dzieje się tak za każdym razem...
Dziękuję za informację Marco
Ważna uwaga Samsung wymaga zainstalowania Car Mode, trzeba zainstalować wszystko zatwierdzić przez nasze radio i następnie odinstalować Car Mode, nie trzeba czyścić pamięci, tak zrobiłem w S9...
Ktoś pisał że Google nie miesza w Mirrorlink, otóż miałem niespodziankę nie mogę wyświetlić sobie pogody z Google, ekran jest czysty... po odpięciu kabla wszystko jest, dzieje się tak w Samsung Galaxy S7, którego używam na codzień...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 12 grudnia 2018, 10:36

Na moim S8 wyczerpałem wszystkie możliwości mirroringu poprzez ML i LG Mirrordrive - za Chiny nie chce zadziałać.
Natomiast już kilka dni jeżdżę na AA Mirror+ i Naviexpertem wraz z aktywną pływającą ikoną Yanosika. I to bez żadnych cudowań.
Wygląda na to, że ostatni fix jest na razie skuteczmy.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 12 grudnia 2018, 10:51

marekwar napisał(a):Na moim S8 wyczerpałem wszystkie możliwości mirroringu poprzez ML i LG Mirrordrive - za Chiny nie chce zadziałać.
Natomiast już kilka dni jeżdżę na AA Mirror+ i Naviexpertem wraz z aktywną pływającą ikoną Yanosika. I to bez żadnych cudowań.
Wygląda na to, że ostatni fix jest na razie skuteczmy.

Wcześniej ja nie umiałem odpalić na moim S7, po próbie z S9, nie mogłem znowu włączyć dopiero za 20 razem zaskoczyło...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 12 grudnia 2018, 11:08

Na S7 jak go miałem to jakoś to chodziło ale bez pływającej ikony Yanosika.
Na S8 Samsung na chama każe instalować Car Mode a z nim na pierwszym ekranie Mirrorlinka nie pokazują się żadne ikony poza CarMode, więc nie ma jak działać dalej według instrukcji na YT.
Może komuś na tym forum udało się odpalić na S8 Naviexperta albo Automapę, bez roota oczywiście?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marco » 12 grudnia 2018, 11:28

MarkusD napisał(a):Marco
Marco mam pytanie czy jak masz włączony telefon przez LG Mirror Drive i jak wykonasz połączenie telefoniczne to również gaśnie obraz przez Mirrorlink? Później muszę go przywrócić znowu przez włączanie RockScout i cała procedura, zaznaczam że nie dzieje się tak za każdym razem...

Jak jadę sobię z aktywnym mirroringiem i chcę zadzwonić to korzystam zazwyczaj z wybierania głosowego z przycisku na kierownicy. Po połączeniu na ekranie pojawia się oczywiście z kim rozmawiam a po zakończeniu rozmowy wchodzę sobie do funkcji Mirrorlink dedykowanym koło ekranu przyciskiem i nawigacja wraca od razu.

-- 12 grudnia 2018, 11:26 --

marekwar napisał(a):Na S8 Samsung na chama każe instalować Car Mode a z nim na pierwszym ekranie Mirrorlinka nie pokazują się żadne ikony poza CarMode, więc nie ma jak działać dalej według instrukcji na YT.

Przy pierwszym uruchomieniu miałem to samo, zainstalowałem go, potem wypieprzyłem i pamiętam jeszcze, że wszedłem w Ustawienia->Aplikacje->Pokaż aplikacje systemowe i próbowałem wywalić/wyłączyć jeszcze co znalazłem pasującego do Samsung Car Mode, na pewno CarModeRemote i CarModeStub. Wtedy po kolejnym podłączeniu telefon przestał wołać o Car Mode i mogłem normalnie działać wg instrukcji. Co ciekawe wszedłem właśnie w Aplikacje systemowe CarModeRemote i CarModeStub mam widoczne nadal a mimo to ML działa...
Na pewno też już tak kombinowałeś ale wspominam o tym dla innych którzy być może też utkną w tym miejscu...

Mirrorlink to jest jedno wielkie dziurawe badziewie i naprawdę boję się cokolwiek w telefonie zmieniać a już nie daj Boże zrobić wipe i ustawiać wszystko na nowo bo jestem pewien, że przestanie wszystko działać.
marco
Stella +
Stella +

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 12:15

Wychodzi na to że najprościej jest z S5 - oczywiście jeśli komuś nie przeszkadza dedykowany telefon do samochodu :-P Obecnie mam normalny tele podpięty po BT a S5 przez ML. Jedyna wada to jak już było wcześniej pisane że nie da się sensownie korzystać z radia jeśli ML ma produkować jakikolwiek dźwięk (np navi, Yanosik). Niestety po wydaniu odgłosu przez ML dźwięk już do radia nie wraca :-( Mnie nie przeszkadza bo i tak używam apek na S5 ale...

Co do pływającej ikony Yanosik - jedyny działający sposób jaki znalazłem to (wszystko przed podłączeniem po ML):

Uruchomić Yanosika, schować żeby pojawiła się pływająca ikona
Uruchomić jakąś aplikację (np. Waze) - widać oczywiście pływającą ikonę
Nie wiem czy istotne ale zawsze to robię z tele w poziomie (sprawdzę czy ma to znaczenie)
Podłączyć po ML - u mnie obraz wskakuje sam (jedyna kompatybilna z ML apka na tele to LG Mirrordrive)
Efekt - widać uruchomioną apkę i pływającą ikonę

Jedyna ważna rzecz - nie można wejść w pełny interfejs Yanosik - wtedy pływająca ikona znika na dobre :-(
U mnie także nie da się podłączyć ML kiedy samochód jedzie, muszę to robić w trakcie postoju.

ML to generalnie badziewie jeśli chodzi o dostępne aplikacje ale jeśli działa LG Mirrordrive to jest spoko - obraz lepszy niż na AA, nie zajmuje BT, no i jest dostęp do Yanosik bez względu na navi - czyli także z GM - a tego się nie da pod AA.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 12 grudnia 2018, 12:35

Mnie w ruchu udało się uruchomić, wiadomo trzeba patrzeć na drogę i nie jest to komfortowe...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 13:14

MarkusD napisał(a):Mnie w ruchu udało się uruchomić, wiadomo trzeba patrzeć na drogę i nie jest to komfortowe...

U mnie nie, wyrzuca błąd że samochód nie może się poruszać, może jest jakiś patent ale ja nie odkryłem :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 12 grudnia 2018, 16:10

marekwar napisał(a):Na S7 jak go miałem to jakoś to chodziło ale bez pływającej ikony Yanosika.
Na S8 Samsung na chama każe instalować Car Mode a z nim na pierwszym ekranie Mirrorlinka nie pokazują się żadne ikony poza CarMode, więc nie ma jak działać dalej według instrukcji na YT.
Może komuś na tym forum udało się odpalić na S8 Naviexperta albo Automapę, bez roota oczywiście?

Dobra nie cierpię Yanosika (szpieg pieprzony), ale do testów go zainstaluję i powiem jak to wygląda, I czy udało się tą pływającą ikonkę uzyskać na S7...
Co do Automapy, jest najmniej problemowa, Naviexpert też chodzi jak należy, problem się robi, gdy próbuje się używać programów do włączania poprzez okienka np. Full Mirror for Mirrorlink, wtedy Mirrorlink blokuje przesył danych, a np. Here i Sygic są całkowicie zablokowane, najlepszym rozwiązaniem jest uruchomić przez lukę w programie LG Mirror Drive, wtedy mamy pełne lustro i pełną funkcjonalność...
Jeszcze raz napiszę Zainstalować Car Mode aktywować co trzeba odłączyć i ODINSTALOWAĆ CAR MODE, następnie powinno być widoczne LG Mirror Drive i RockScout i próbować
Poza tym w instrukcji że strony Skody jest podana wersja Car Mode i strona skąd można pobrać, pobrałem ją ale nie instalowałem bo na telefonie żony czyli S9 zaskoczyło bez Car Mode, ale je odinstalowałem!!! po zatwierdzeniu... I nie czyściłem pamięci...

-- 12 grudnia 2018, 15:31 --

MarkusD napisał(a):
marekwar napisał(a):Na S7 jak go miałem to jakoś to chodziło ale bez pływającej ikony Yanosika.

Dobra nie cierpię Yanosika (szpieg pieprzony), ale do testów go zainstaluję i powiem jak to wygląda, I czy udało się tą pływającą ikonkę uzyskać na S7...
Co do Automapy, jest najmniej problemowa, Naviexpert też chodzi jak należy, problem się robi, gdy próbuje się używać programów do włączania poprzez okienka np. Full Mirror for Mirrorlink, wtedy Mirrorlink blokuje przesył danych, a np. Here i Sygic są całkowicie zablokowane, najlepszym rozwiązaniem jest uruchomić przez lukę w programie LG Mirror Drive, wtedy mamy pełne lustro i pełną funkcjonalność...
Jeszcze raz napiszę Zainstalować Car Mode aktywować co trzeba odłączyć i ODINSTALOWAĆ CAR MODE, następnie powinno być widoczne LG Mirror Drive i RockScout i próbować
Poza tym w instrukcji że strony Skody jest podana wersja Car Mode i strona skąd można pobrać, pobrałem ją ale nie instalowałem bo na telefonie żony czyli S9 zaskoczyło bez Car Mode, ale je odinstalowałem!!! po zatwierdzeniu... I nie czyściłem pamięci...

Gdzieś w czeluściach systemu musi zostać ślad że Car Mode było i zalogowało się do naszego Infotaimentu :-D

-- 12 grudnia 2018, 17:10 --

Na postoju, odpaliłem Yanosika i Naviexpert, można zgłaszać komunikaty, jak będę miał więcej czasu to sprawdzę na drodze...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 18:42

MarkusD napisał(a):Na postoju, odpaliłem Yanosika i Naviexpert, można zgłaszać komunikaty, jak będę miał więcej czasu to sprawdzę na drodze...

Jakie podłączenie - ML z LG Mirror czy inne? Można zgłaszać z pływającej ikony czy pełnego interfejsu?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 12 grudnia 2018, 19:37

dragonflymr napisał(a):
MarkusD napisał(a):Na postoju, odpaliłem Yanosika i Naviexpert, można zgłaszać komunikaty, jak będę miał więcej czasu to sprawdzę na drodze...

Jakie podłączenie - ML z LG Mirror czy inne? Można zgłaszać z pływającej ikony czy pełnego interfejsu?

Jasny gwint piszemy cały czas o podłączeniu przez LG Mirror Drive...
Zainstaluj sobie Easy Touch, żeby móc mieć przyciski funkcyjne
Zainstaluj sobie Nova Launcher żeby mieć pełny ekran, nie obcięty w połowie...
RockScout...
Yanosik normalnie się uruchamia i można przejść w stan czuwania czyli ikonę pływającą...
Tylko nie wiem po co Naviexpert razem z Yanosikiem...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 19:44

MarkusD napisał(a):Jasny gwint piszemy cały czas o podłączeniu przez LG Mirror Drive...
Zainstaluj sobie Easy Touch, żeby móc mieć przyciski funkcyjne
Zainstaluj sobie Nova Launcher żeby mieć pełny ekran, nie obcięty w połowie...
RockScout...
Yanosik normalnie się uruchamia i można przejść w stan czuwania czyli ikonę pływającą...

Oj nie nerwowo :-) różne kombinacje były na rozkładzie, więc straciłem wątek. Ja nie mam problemu z Y, pod warunkiem że uruchomię wszystko jak opisywałem przed podłączeniem. Mam Button Savior który działa spoko (z wyjątkiem możliwości zamknięcia aplikacji), RockScout zainstalowałem ale raczej robił zamieszanie niż pomagał więc wywaliłem, teraz mam tylko LG Mirror i jest OK.

Ciekaw byłem tylko czy zgłaszanie działa na pełnym interfejsie Y, bo u mnie nie. Z pływającej ikony działa bez problem, z pełnego interfejsu ni diabła. Poza tym jak tylko uruchomię pełny to pływająca ikona idzie w diabły :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 12 grudnia 2018, 19:51

Easy Touch umożliwia zamykanie niektórych aplikacji, Automapa i Naviexpert oraz inne nawigacje, Replaio znowu muszę zatrzymać w programie bo niby się zamyka a dalej gra...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 12 grudnia 2018, 19:51

MarkusD napisał(a):
dragonflymr napisał(a):

Naviexpert to świetna, kompletna nawigacja ale słabe ostrzeganie o suszarkach. Yanosik - super na mobilne suszarki ale prymitywna nawigacja.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 12 grudnia 2018, 19:55

MarkusD napisał(a):Easy Touch umożliwia zamykanie niektórych aplikacji, Automapa i Naviexpert oraz inne nawigacje, Replaio znowu muszę zatrzymać w programie bo niby się zamyka a dalej gra...

A to sprawdzę, może będzie skuteczniejsze, chociaż brak możliwości zamknięcia aplikacji jakoś bardzo mi nie doskwiera :-) Bardzie jakieś dziwne drgawki ekranu jak się wchodzi na desktop żeby zmienić apkę - ale też nie jakiś wielki problem...
U mnie gra dalej Google Play ale dopiero po odłączeniu od ML, chyba nie o to Ci chodziło?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 23 grudnia 2018, 12:16

Nova Launcher jest w tej chwili w promocji za 1.79 zł
Program przydatny w Mirrorlink do uzyskania pełnego ekranu, przez LG Mirror Drive...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez gg123456 » 3 stycznia 2019, 22:29

Gdzie najtaniej kupić kod i jak wygląda procedura aktywacji ML?Obrazek

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
gg123456
Stella
Stella

Auto: Cupra 300

Postprzez mczelny2401 » 3 stycznia 2019, 23:08

Poczytaj temat a wszystko będziesz wiedział :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez gg123456 » 3 stycznia 2019, 23:10

1700 postów? :)

gg123456
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 3 stycznia 2019, 23:16

Tylko ASO między 700 a 900 bliżej 900 :D
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez gg123456 » 3 stycznia 2019, 23:18

Thx

gg123456
Stella
Stella

Postprzez cukiernik » 10 stycznia 2019, 19:17

Cześć wszystkim!
Panowie sorry może za to pytanie ... lecz po prostu nie wiem (mały staż na forum).
Czy do:

dragonflymr napisał(a):Zezwalaj na wyjście wideo 720p oraz 1080p

konieczny jest "zrootowanie" telefonu? Bo jakoś nie widzę opcji "Opcji programistycznych".

Z góry dziękuję
cukiernik
Stella
Stella

Auto: LEON
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez Cubaza » 10 stycznia 2019, 19:47

Opcje programistyczne uruchamiasz przez wejście do ustawień -> O telefonie -> napierniczasz w przycisk Numer kompilacji aż pojawi się informacja "Już jesteś programistą" albo coś podobnego.
Menu "Opcje programistyczne" pojawi się w głównym menu ustawień.
To samo możesz zobaczyć na tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=uMjyb3wf1Lw
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F
Silnik: benzyna inny

Postprzez marekwar » 10 stycznia 2019, 20:08

W Android Auto 3 beleczki w górnym lewym rogu, potem - Informacje - i pukamy chyba 10 razy na górze ekranu jak na poniższym zdjęciu - na napis O Adroidzie Auto. Po wejściu w kółko zębate pojawi się opcja programisty.
Obrazek
marekwar
Sport
Sport

Postprzez cukiernik » 10 stycznia 2019, 20:31

marekwar napisał(a):W Android Auto 3 beleczki w górnym lewym rogu, potem - Informacje - i pukamy chyba 10 razy na górze ekranu jak na poniższym zdjęciu - na napis O Adroidzie Auto.

Super, dziękuję, działa!
cukiernik
Stella
Stella

Auto: LEON
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez sdr046 » 11 stycznia 2019, 15:20

Po 2 tygodniach walki z Full Linkiem udało się w końcu odpalić Mirror Link, podzielę się swoją konfiguracją:
- Xperia Z2 (2014), android 6.0 - bezproblemowo, bez doinstalowywania jakichkolwiek aplikacji pełne wsparcie dla ML i AA
- Xperia XZ (2017), android 8.1 - brak wsparcia dla ML, wyłącznie AA, DriveApp tylko na ekranie telefonu

Pytanie, bo widzę że dawno temat nie poruszany - Seat DriveApp - na telefonie owszem działa, instalowanie aplikacji z nieznanych źródeł w AA aktywne, pomimo tego driveapp nie chce wyświetlić się w ostatniej zakładce AA. Udało się komuś odpalić to na ekranie w aucie? 8)
sdr046
Stella
Stella

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0

Postprzez marco » 14 stycznia 2019, 00:09

sdr046 napisał(a):- Xperia Z2 (2014), android 6.0 - bezproblemowo, bez doinstalowywania jakichkolwiek aplikacji pełne wsparcie dla ML i AA

ML działa Ci tylko na postoju czy także podczas jazdy?
marco
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 14 stycznia 2019, 13:41

sdr046
Z tym Seat Drive App jest problem, w Polsce nie ma go oficjalnie, obecnie ściągłem ostatnią działającą wg forum i teraz nawet nie chce się zainstalować, zresztą żadna oficjalna aplikacja Seata nie działa u mnie, będzie trzeba wybrać się Serwisu Seata i zadać parę pytań, bo np. na VW opisują że po podłączeniu telefonu z radiem nawigacja pobiera dane trafic i to tutaj w Polsce.
Poszukaj informacji na różnych forach na temat możliwości podłączenia Twoich telefonów pod Mirrorlink, pożyczyłem niedawno od teścia Xperię Premium ale niestety dokładnie jaki model nie pamiętam chyba XZ i miałem za mało czasu, w każdym bądź razie nie udało mi się wogóle uruchomić, ale na ręce mi patrzono... :-)
Wszystkie Sony Xperia Z miały Mirrorlink, to prawdopodobnie wystarczy Ci zdjąć blokadę przez OBD i będziesz miał pełne lustro na Xperia Z2, są tutaj na forum ludzie którzy Ci to załatwią...

-- 14 stycznia 2019, 14:40 --

Poprawka
Seat Driveapp i Seat Driveapp for Mirrorlink
Obydwie się instalują i... pierwsza nie łączy się z samochodem, a druga po instalacji żąda aktualizacji...
Pierwsza jest widoczna po podłączeniu z Mirrorlink... I właściwie tyle nic nie idzie zrobić...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez sdr046 » 15 stycznia 2019, 20:25

marco napisał(a):ML działa Ci tylko na postoju czy także podczas jazdy?

Nie doprecyzowałem wcześniej - tak, tylko na postoju, dopiero planuję pozbyć się blokady,

MarkusD napisał(a):Wszystkie Sony Xperia Z miały Mirrorlink, to prawdopodobnie wystarczy Ci zdjąć blokadę przez OBD i będziesz miał pełne lustro na Xperia Z2, są tutaj na forum ludzie którzy Ci to załatwią...

-- 14 stycznia 2019, 14:40 --

Poprawka
Seat Driveapp i Seat Driveapp for Mirrorlink
Obydwie się instalują i... pierwsza nie łączy się z samochodem, a druga po instalacji żąda aktualizacji...
Pierwsza jest widoczna po podłączeniu z Mirrorlink... I właściwie tyle nic nie idzie zrobić...

Dokładnie tak, przymierzam się do zakupu OBDeleven :-D

Driveapp for Mirrorlink z tego co czytałem po prostu nie jest już rozwijana, działało to bodajże do marca czy maja 2018, teraz pozostaje Driveapp.

Zresztą przeglądając listę telefonów ze wsparciem ML trudno oprzeć się wrażeniu, że technologia umiera. Galaxy S8 jest bodaj jedynym smartfonem wypuszczonym na rynek w ciągu ostatniego roku, który jeszcze wspiera ML.
sdr046
Stella
Stella

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0

Postprzez MarkusD » 15 stycznia 2019, 22:28

Samsung S9 próbowałem łączyć i działa, Android 8, jest teraz nowy Android 9, ale żona nie chce go aktualizować i nie wiem jak będzie się łączyć przez Mirrorlink.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 16 stycznia 2019, 12:50

Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez UniqueSilver » 23 stycznia 2019, 22:18

Mam pytanie. Posiadam leona cupre rocznik 2015, mam fulllinka, na s7 edge dzialalo bez problemu. Przesiadlem sie na Iphone XS i zonk, podlaczam dwoma roznymi kablami i samochod kompletnie nie widzi telefonu. Siri wlaczone, system zaktualizowany, zadnych ograniczen carplay. W menu fulllink nie mam carplay do wyboru w preferowanym polaczeniu. Ktos sie spotkal z takim problemem i ma pojecie jak to zrobic, zeby dzialalo?
UniqueSilver
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Cupra 280

Postprzez marekwar » 23 stycznia 2019, 22:44

Sprawdź czy masz aktywny port USB puszczając przez niego jakąś muzę z pendrive
marekwar
Sport
Sport

Postprzez UniqueSilver » 23 stycznia 2019, 22:53

Hmm na tym samym porcie dzialal bez problemu s7 edge z android auto
UniqueSilver
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 23 stycznia 2019, 22:58

Tak jak u mnie z S7. Przy pierwszym podłączeniu S8 zawiesił mi się port USB i to w sposób kompletny - z odcięciem napięcia. Pomógł zwykły reset infotainmentu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez UniqueSilver » 23 stycznia 2019, 23:10

marekwar napisał(a):Tak jak u mnie z S7. Przy pierwszym podłączeniu S8 zawiesił mi się port USB i to w sposób kompletny - z odcięciem napięcia. Pomógł zwykły reset infotainmentu.
rozumiem, resetowalem caly infotaiment, samochod itd nie pomoglo. Napiecie jest, telefon sie laduje
UniqueSilver
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 23 stycznia 2019, 23:36

Tu coś jest na ten temat:
https://www.imobie.com/support/fix-carp ... orking.htm
Kabel masz oryginalny Apple?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez UniqueSilver » 23 stycznia 2019, 23:41

marekwar napisał(a):Tu coś jest na ten temat:
https://www.imobie.com/support/fix-carp ... orking.htm
Kabel masz oryginalny Apple?
dzieki, stronka i internety przekopane juz dawno. Kabel ori i nie ori testowalem. Najbardziej mnie zastanawia ze w menu wyboru polaczen mam tylko aa i ml. Czy to moze byc kwestia tego, ze auto jest MY2015? W glownym ekranie pokazuje mi standardowo ikony aa, cp, ml.
UniqueSilver
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 23 stycznia 2019, 23:48

To jeszcze zostaje wipe telefonu i sprawdzenie w salonie w dowolnym Leonie z full link
marekwar
Sport
Sport

Postprzez UniqueSilver » 4 lutego 2019, 10:22

Sprawdzone na drugim leonie, wszystko działa bez problemu. W ASO nie mają oczywiscie pojęcia jaki mam problem. Pan nie rozróżnia android auto od carplay.

Żeby jeszcze raz wspomnieć, może ktoś zna rozwiązanie:
Telefon Apple Iphone XS os 12.1.2
Samochód Leon Cupra 280 2015 wersja MIB2: 5QA035824 H24 update 0241
Bez problemu działało na 5QA035824A H30 update 0351

Podłączane tym samym kablem, na drugim seacie działa od razu, u mnie w ogóle nie widzi telefonu.
UniqueSilver
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja