Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Reflektory LED Cupra

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Reflektory LED Cupra

Postprzez GazMajster-G1 » 29 grudnia 2018, 19:28

Witam , szukałem w innych tematach -ale nie znalazłem .

Czy ktoś próbował zwiększyć moc świateł LED w Leonie III - bo jak kupowałem to zdawało mi się ,że świecą nieźle. Ale jak teraz Mam T6 z ledami to jak wsiadam w nocy do Leona to jest mi trochę ciemno. Chyba ,że te Ledy się jakoś wypaliły przez 2 lata.

Kombinowałem już z sprawdzeniem czy świecą dobrze na ścianie , -prawy minimalnie podniosłem śrubką. (mimo to wydaje mi się ,że prawy świeci jakoś bardziej żółto niż lewy) Jest jakaś regulacja , może OBD11 jakaś regulacja mocy , co można z tym zrobić ?

Pozdrawiam Bartek.
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Auto: LEON CUPRA ST 290
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Reflektory LED Cupra

Postprzez lechu_stg » 29 grudnia 2018, 23:57

Przed lift świeci gorzej od po lifta, światła jest bardziej skupione i ciemniejsze w porównaniu do 3-tki :-P
lechu_stg
Signo
Signo

Auto: Szybkie
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez B3N » 1 stycznia 2019, 23:43

Ostatnio widziałem SEAT'a Arone w nocy i powiem, że LED'y o wiele lepiej świeciły. Jakby były mocniejsze lub diody były bliżej siebie i dawały efekt mocniejszej wiązki. Po prostu LED'y Leonie przedliftem są już passe :)
W ciągu 4 lat wymyślone mocniejsze LED'y dla ludu :) i wydaje się że są gorsze
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez servo » 2 stycznia 2019, 14:23

B3N napisał(a):wydaje się że są gorsze
To w końcu "wydaje się" , czy "faktycznie są gorsze"?
Bo skoro: "W ciągu 4 lat wymyślone mocniejsze LED'y" to te słabsze są gorsze i nic się nie wydaje, tylko tak jest.

B3N napisał(a):Po prostu LED'y Leonie przedliftem są już passe

"passe" oznacza "niemodne" a tutaj wygląd zewnętrzny jest niemal identyczny - więc z moda nie ma to nic wspólnego. Rozmawiamy o skuteczności oświetlania drogi. W tym zakresie polift jest lepszy od przedlifta.
LEDy w nowym Leonie są trochę gorsze niż LEDy w kilkuletnim A6 (nie matrix). Są natomiast o niebo lepsze niż LEDy w nowym Aurisie :)
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018

Postprzez sdss » 2 stycznia 2019, 15:13

Przeszczep z FL
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez GazMajster-G1 » 3 stycznia 2019, 03:20

Akurat światła -przed liftowe -jakoś bardziej mi się podobają ( w sensie wyglądu auta ) nie skuteczności świecenia. Jednak zauważyłem ,że po 2 latach -światełka są zdecydowanie słabsze niż były nowe- dodatkowo prawy coś świeci słabiej. Może to też kwestia kurzu - bo zauważyłem ,że się trochę zakurzyły lustra i szyba w środku . Nie wiem czy to mogło by podpadać pod gwarancję . Bo mam jeszcze prawie do końca sierpnia.
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Postprzez kaCuCh » 3 stycznia 2019, 09:11

Jak nie zgłosisz, to się nie dowiesz ;)
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: C300 ST 4drive

Postprzez maciek89 » 3 stycznia 2019, 10:04

Firmy, które zajmują się regeneracją LED mogą Ci spokojnie wlutować jaśniejsze diody i przy okazji się wyczyści reflektor i uszczelni, na gwarancję nie licz w tym przypadku. Po lifcie są nieco jaśniejsze ale to niestety wszystko i różnica jest niewielka :mrgreen: , wciąż jest bardzo delikatnie mówiąc- przeciętnie, a do tego po lifcie jest wyraźniejsza granica światło-cienia z wadą optyczną w postaci fioletowej poświaty. Nadal brakuje doświetlania w zakrętach, ogólnie najprostsza konstrukcja jaka może być. To tylko Leon.. Wymiana lamp na poliftowe niewarta zachodu wg. mnie, bo dużo kombinacji, kasy, a korzyść nieduża no i też uważam, że przed liftem jakoś bardziej dostojnie wyglądały te reflektory. :p A jak powinny świecić ledy pięknie pokazuje Benz z multibeam ;) Jazda w nocy to przyjemność tylko wciąż janusze nieprzyzwyczajone do czegoś takiego i migają długimi ze swoich pasatów, choć albo mają kieszonkę na auto albo w ogóle góra zgasła ale z zewnątrz nadal widać, że cała lampa się świeci i januszek myśli, że się jedzie na długich... :roll: Generalnie jak na klasę auta i to, że w lepszych wersjach te ledy to był standard to te światła są na 4 tylko niektórzy mają problem z parowaniem, czy poziomowaniem...
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez kaCuCh » 3 stycznia 2019, 11:16

Jak nie ma doświetlania zakrętów w polifcie, jak jest? W halogenach.

Fakt, mój ojciec ma MB GLC i te światła robią robotę.
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Auto: C300 ST 4drive

Postprzez Tomektr » 3 stycznia 2019, 11:37

Pewnie chodzi koledze o aktywne doświetlaniem przez główny reflektor jak to jest w markach premium
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez sdss » 3 stycznia 2019, 11:47

Tomektr napisał(a):Pewnie chodzi koledze o aktywne doświetlaniem przez główny reflektor jak to jest w markach premium

Albo w golfie astra focusie itd....
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez maciek89 » 3 stycznia 2019, 12:03

Dokładnie o to mi chodziło, bo rozmawiamy o reflektorach głównych, doświetlanie tymi halogenami działa tylko przy niższych prędkościach przy jeździe po mieście i świecą na niewielki dystans, a reflektory skrętne, czy w ledach doświetlające dodatkowymi segmentami podążają dynamicznie za zakrętem. Wg. mnie to wyraźnie podnosi bezpieczeństwo choć oczywiście można bez tego żyć
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez servo » 3 stycznia 2019, 14:12

maciek89 napisał(a): Po lifcie są nieco jaśniejsze ale to niestety wszystko i różnica jest niewielka

tutaj wygląda to jednak na znaczną różnicę:
Obrazek
https://youtu.be/pEL4ruDNOs4?t=75
maciek89 napisał(a):do tego po lifcie jest wyraźniejsza granica światło-cienia z wadą optyczną w postaci fioletowej poświaty
Nie zauważyłem aberracji chromatycznej a kilkadziesiąt godzin w nocy przejechałem.
maciek89 napisał(a): że przed liftem jakoś bardziej dostojnie wyglądały te reflektory
Dostojnie? W Seacie?
I faktycznie - olbrzymia różnica :)
Obrazek

maciek89 napisał(a): tylko wciąż janusze nieprzyzwyczajone do czegoś takiego i migają długimi ze swoich pasatów, choć albo mają kieszonkę na auto
tylko kieszonka słabo wyszła... Jeździłem z matrixami w Audi i Adaptive LED w BMW. "Kieszonka" nie zawsze nadąża a światła potrafią dać po oczach.
Znam kolesia, który też śmiał się z innych "Januszy", że mu mrugają a on tylko ma dobre światła. To raz wsadziłem go do innego auta a sam pojechałem jego - był przekonany, że złośliwie włączyłem długie, bo światła go oślepiały. A to były krótkie, ale za wysoko ustawione.

Chcecie zobaczyć kiepskie LED'y -zapraszam do Toyoty. Nowy Auris na full-wypasie: w ostrzejszych zakrętach wjeżdżasz "w ciemność" a długie świeca wąska wiązką tylko do przodu. Niczego z boku nie zobaczysz... to jest dopiero tragedia. Seat w porównaniu do tego wynalazku ma super-doświetlanie-zakrętów :)
(Wiem, bo zanim kupiłem zonie Seata - robiliśmy porównanie wielu pojazdów. Ona nie lubi jeździć w nocy, bo wtedy słabiej widzi, więc światła były akurat mocno sprawdzane)
servo
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 3 stycznia 2019, 14:52

Servo kieszeń w Multibeam słabo wyszła? Jeździłeś dłużej aktualną E klasą, czy tak sobie napisałeś, bo jeździłeś czymś innym?? Jedyne, co można zarzucić to jak jest las i auto wyłania się zza drzew to mógłby wcześniej zareagować ale wystarczy samemu cofnąć wajchę na chwilę. Matrix np. w poprzedniej A8 po lifcie to jest zupełnie inna technologia, tam w ogóle nie robi dynamicznej kieszonki tylko wyłącza jeden z ledwie kilku segmentów i to z opóźnieniem...
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez servo » 3 stycznia 2019, 15:25

maciek89 napisał(a):Servo kieszeń w Multibeam słabo wyszła?
Nie ważne, czym jeździłem. Jeśli ludzie ci mrugają, to znaczy, że trafia do nich więcej światła niż powinno i ich oślepia.
Ja tu nie mam znaczenia.
maciek89 napisał(a):Jeździłeś dłużej aktualną E klasą, czy tak sobie napisałeś, bo jeździłeś czymś innym??
Tak tobie napisałem, bo sam przyznałeś, że oślepiasz innych ludzi.
servo
Sport
Sport

Postprzez GazMajster-G1 » 3 stycznia 2019, 15:25

Tak sobie myślę żeby kupić jakiś reflektor na aukcji. I spróbować się pobawić. Swoją drogą za 1-2 miesiące będę miał termin na przegląd. To spróbuje reklamować. Tylko zastanawiam się żeby zmierzyć ile faktycznie jest lumenów-bo niby powi no być 2000. A wydaje się że świeca jak soczewki w skodzie Roomster.
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Postprzez servo » 3 stycznia 2019, 15:37

GazMajster-G1 napisał(a):Tylko zastanawiam się żeby zmierzyć ile faktycznie jest lumenów-bo niby powi no być 2000. A wydaje się że świeca jak soczewki w skodzie Roomster.
Znajdź kogoś z Forum, z przedliftowymi lampami i poliftowymi - i zrób porównanie. Może twoje akurat świecą słabiej?
servo
Sport
Sport

Postprzez GazMajster-G1 » 3 stycznia 2019, 18:51

tutaj widać przed liftem i po lifcie DRL
https://www.google.com/search?q=leon+cu ... MYsUvHEdEM:

Widać ,że te po liftowe świecą inną barwą , oraz jest równomierniej oświetlone .
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Postprzez servo » 3 stycznia 2019, 19:12

GazMajster-G1 napisał(a):tutaj widać przed liftem i po lifcie DRL
dałem tego linka kilka godzin temu wraz ze screenshotem i porównaniem :D
servo
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 4 stycznia 2019, 08:47

Servo żyj sobie dalej w tym małym światku swoich specyficznych teorii (bardzo delikatnie ujmując), kolejny raz dajesz popis. :mrgreen: Kiedyś nie raz jak jechałem Cuprą na dobrze ustawionych ledach to mi migali (zawsze w jakichś starych trupach) i podobnie jak w mercu odpalałem długie na chwilkę żeby gość zrozumiał, że to są długie.

Natomiast jeżdżąc sporo po zmierzchu chyba każdy widzi, że jakieś 5-10% aut ma źle ustawione światła, w większości właśnie w takich starych trupach, gdzie pewnie mocowanie odbłyśnika po czwartej stłuczce się urwało i lampy nie da się już ustawić ale Stachu diagnosta za siódemkę grantsa z promocji podbił przegląd i latamy dalej...
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez piorun » 4 stycznia 2019, 12:20

Mam dwa Leon'y, FR 2016 i Xcellence 2018. Również uważam, że po FL jest zdecydowana poprawa jeżeli chodzi o przednie światła i jazdę w nocy. Dodatkowo mam wrażenie, iż automatyka sterująca światłami długimi działa o wiele sprawniej niż przed FL.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez B3N » 4 stycznia 2019, 12:59

Pamiętajcie żeby sprawdzać na czystych reflektorach. Bo aktualnie z dróg leci pył soli, woda itp. i osiada na lampach , zasycha i tworzy barierę dla światła, więc można mieć wrażenie że słabiej świeci.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez servo » 5 stycznia 2019, 04:18

maciek89 napisał(a):Servo żyj sobie dalej w tym małym światku swoich specyficznych teorii
ROTFL - teorie to ty masz dziwne:
1 - po lifcie światła świecą tak samo, jak przed liftem (choć wszyscy twierdzą, że jest inaczej)
2 - przedliftowe światłą sa lepsze, bardziej eleganckie i ciul wie, co jeszcze
3 - jak twoje światła oślepiają, to dlatego, że oślepiani są debilami i nie wiedzą, co widzą. Jak ciebie ktoś oślepia, to dlatego, że ma złe światła! Typowa logika Kalego.

wspólny mianownik twoich dziwnych teorii jest jeden: to, co twoje jest najlepsze: przedliftowe lampy albo oślepiające reflektory :D Cokolwiek, byle twoje - to szczytowe osiągnięcie techniki. :)

Zdrowia życzę...

piorun napisał(a):Dodatkowo mam wrażenie, iż automatyka sterująca światłami długimi działa o wiele sprawniej niż przed FL.

Przynajmniej w przypadku LEDów automat świateł drogowych jest zaskakująco dobry. Lepszy niż w autach premium sprzed kilku lat.
servo
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 5 stycznia 2019, 22:53

Pisałem wyżej, że poliftowe są nieco jaśniejsze (choć dla mnie wciąż kiepskie) ale chyba multibeamy jakiegoś merca cię tak oślepiły, że przed oczami ci się mieni panie Rotfl. :boje: A, że design lamp przed liftem jest bardziej przemyślany i lepiej te lampy wyglądają jako całość to nie tylko moje zdanie i nie jest to moja wina. Takie jakieś wadliwe auta mi się trafiają oślepiające nawet na światłach mijania pomimo poprawnego ustawienia, przykro mi. :twisted:

-- 5 stycznia 2019, 23:47 --

piorun napisał(a):Mam dwa Leon'y, FR 2016 i Xcellence 2018. Również uważam, że po FL jest zdecydowana poprawa jeżeli chodzi o przednie światła i jazdę w nocy. Dodatkowo mam wrażenie, iż automatyka sterująca światłami długimi działa o wiele sprawniej niż przed FL.

Moje pierwsze wrażenia po bezpośredniej przesiadce na ezgemplarz poliftowy to, że choć szerokość strumienia jest taka sama to na bokach jest jaśniej (w przedlifcie plama jest jaśniejsza na środku, a na bokach jest ciemniej... W przedlifcie według mnie kierunki są słabo widoczne, ten migający niewielki trójkącik to zdecydowanie za mało, w polifcie są wręcz oczoj€bne ale takie właśnie powinny być. Ogólnie główny plus ledów w Leonie jest taki, że przy włączeniu drogowych całość się podnosi, bo gdyby nie to to byłaby kicha.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez GazMajster-G1 » 6 stycznia 2019, 23:34

Zrobiłem fotki. I wydaje mi się. Że niektóre diody zrobiły się żółte. ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Postprzez ramzei » 7 stycznia 2019, 08:27

Czym ty wycierasz samochód po myciu? Papierem ściernym 120? Reflektory do polerki i to już!
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez maciek89 » 7 stycznia 2019, 09:06

Ramzei to raczej brudne ślady po przetarciu, a nie rysy. A przed pierwszą polerką reflektorów radzę się 10 razy zastanowić, czy na pewno są w tak złym stanie żeby to robić usuwając powłokę ochronną.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Krzyzak » 7 stycznia 2019, 13:27

robiłem już regenerację plastikowych kloszy w mazdzie i powiem tak - zaczyna się od papieru 800, potem 1000 a potem już wodne 1500, 2000 i to wystarczy w zupełności
na to lakier z utwardzaczem, kupiłem na All za 45zł i już pół roku jest OK
mogę tylko dodać, że nie warto dawać 3 warstw, 2 wystarczą, druga nakładana po 15 minutach, czyli mokre na mokre (przy +20)
jak dałem 3-cią po 45 minutach to się zrobiła lekka skórka a nawet zaciek, więc albo zawsze mokre na mokre albo bez 3-ciej warstwy
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez pingor » 7 stycznia 2019, 13:44

Szczerze mówiąc ja polerowałem już ok 15 aut. Nigdy nie zabezpieczałem kloszy, przejazdy finiszowe 2500 papierem lub 3000 zależy od plastiku, polerka mechaniczna na lustereczko i na to twardy wosk. Dopiero po 2 latach klosze wymagały przelecenia lekko pastą - ręcznie wystarczyło. Nic się nie łuszczyło nie odpadało znowu. 3 albo 4 auta były u mnie po regeneracji lamp w jakimś warsztacie (ok rok wcześniej - być może były źle zrobione tego nie wiem, ale własnie ktoś pokrył je bezbarwnym i po niecałym roku wszystko złaziło i mleczniało).
Rozwiązanie z pozostawiem golutkiego plastiku może też nie jest rewelacyjne ale się sprawdzało.
pingor
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST 2017

Postprzez GazMajster-G1 » 7 stycznia 2019, 19:57

Nic nie trzeba polerować . były przetarte mokrą chustką , dada. stąd te mazy. :oops: Jeśli ktoś może porównać u siebie czy ma też takie ,żółte , niektóre diody . Bo u mnie nie świecą równomiernie biało (niektóre są bielsze a inne bardziej żółte ) chyba ,że mam coś z oczami.
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Postprzez mani552 » 7 stycznia 2019, 20:07

U mnie jak narazie świecą się wszystkie równo, ale dla 100% pewności zrobię jutro zdj. i podeślę. Nie wiem jak to u Ciebie na żywo wygląda, ale na zdjęciu nie widzę bardzo dużej różnicy.
mani552
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Leon SC FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez GazMajster-G1 » 7 stycznia 2019, 20:20

ramzei napisał(a):Czym ty wycierasz samochód po myciu? Papierem ściernym 120? Reflektory do polerki i to już!
A gdzie ty czytałeś ,że po myciu ? Nie widzisz ,że auto jest brudne -od soli i paiachu i stoi w śniegu na -10. Gdzie twa roztropność.
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Postprzez Krzyzak » 7 stycznia 2019, 20:44

pingor napisał(a):przejazdy finiszowe 2500 papierem lub 3000
raz użyłem 2500, ale z niego całe ścierniwo odpada... nigdy więcej, może maszynowo jest inaczej, ale ręcznie byłem brązowy "po pachy" :)
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez maciek89 » 7 stycznia 2019, 21:01

Grunt to papier wysokiej jakości, bo taki z castoramy to faktycznie jest lipa, ja polecam papierki SIA. Jeśli chodzi o pierwsze zmatowienia po polerce to zależy od reflektora- na jednym wyjdzie po 2 latach, na drugim po 2 miesiącach, oczywiście systematyczne nakładanie jakiejś powłoki, czy wosku wydłuży efekt. Wspomniana wyżej metoda z matowieniem i lakierowaniem klarem to najtrwalszy sposób na zregenerowanie reflektora- warto pamiętać żeby nie szaleć na końcu ze zbyt wysoką gradacją papieru żeby klar się lepiej związał- IMO 1000 na koniec w zupełności wystarczy. :-D U mnie po 80k widoczne jedynie małe odpryski od kamyczków, lampy świecą normalnie.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez ramzei » 7 stycznia 2019, 21:41

A ja okleiłem przeźroczystą folią i myślę, że mam problem z głowy na długi czas 8)
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat