Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Tuleje wahaczy do wymiany

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Tuleje wahaczy do wymiany

Postprzez LeonCzeladz » 6 lutego 2019, 15:41

Witajcie,

postanowiłem się z wami czymś podzielić bo możecie mieć ten sam przypadek co w moim Leonie i zaoszczędzi to czasu wam i mechanikowi. Samochód ma przejechane 17 tys, w czerwcu 2018 wyjechał z salonu.
Jakoś 3 tygodnie temu przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające usłyszałem jakieś dziwne ''trzeszczenie" spod nadwozia.
Pojeździłem jeszcze z jakiś tydzień bo myślałem że może samo przejdzie ( myślałem ze jakiś piach/sól się gdzieś dostała ), ale nie przeszło.
Wybrałem się do ASO wyjaśniłem o co chodzi no i wzięli do naprawy. Następnego dnia pojechałem po odbiór auta i diagnoza była następująca:
"poluzowane 3 śruby osłony wydechu". Troche sie zdziwiłem no ale mówie ok. Wyjechałem z ASO i jakie było ich większe zdziwienie jak za chwile do nich wróciłem...
Umówiłem się na kolejny termin by sprawdzili 'dokładniej'.
Okazało się, że winowajcą są tuleje wahaczy, które ten hałas powodowały. Podobno nawet dostali instrukcję od producenta że mogą takie przypadki się zdarzyć. Nie wystarczyło samo nasmarowanie czy konserwacja, ale musieli je wymienić ( po 17 tys przebiegu - nieźle... ).

Jedynym plusem jest to że w ramach rekompensaty dostałem na cały ten czas auto zastępcze za 1 zł :D
Także posiadacze nowych Seatów - jeśli coś wam tam w zawieszeniu trzeszczy, macie już jedną z opcji.
LeonCzeladz
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon III FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Tuleje wahaczy do wymiany

Postprzez mczelny2401 » 6 lutego 2019, 15:52

Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Tuleje wahaczy do wymiany

Postprzez Podkopnik » 6 lutego 2019, 15:56

Kup tu nowe auto żeby mieć spokój .... Dobrze, że chociaż nie miałeś jaj z wymianą itp.
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne