Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez marekwar » 26 lutego 2019, 08:42

Niedawno była dyskusja na temat kabelków do Full Linka.
Załączam zdjęcie jak to wygląda z kątowym kabelkiem o długości 20cm co jest sprawdzoną, idealną długością dla standardowej wielkości smartfonów.
Ale np. dla S8+ wygodniejszy może być 25cm.Obrazek
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez Swatek » 27 lutego 2019, 14:59

marekwar napisał(a):Niedawno była dyskusja na temat kabelków do Full Linka.
Załączam zdjęcie jak to wygląda z kątowym kabelkiem o długości 20cm co jest sprawdzoną, idealną długością dla standardowej wielkości smartfonów.
Ale np. dla S8+ wygodniejszy może być 25cm.

Niestety czasami trzeba podnieść telefon (np. żeby znaleźć album na Spotify), a w takiej sytuacji taki kabel jest za krótki. Ze swojej strony polecam bardziej ~50cm.
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marekwar » 27 lutego 2019, 15:27

Ja w takiej sytuacji nie dotykam smartfona tylko przełączam się na ekranie auta na mirror ekranu telefonu co działa jakbyś wziął go do ręki.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Swatek » 27 lutego 2019, 15:41

marekwar napisał(a):Ja w takiej sytuacji nie dotykam smartfona tylko przełączam się na ekranie auta na mirror ekranu telefonu co działa jakbyś wziął go do ręki.
Jak masz roota i mirror to spoko :) na stockowym "nieroocie" niestety nie mam wyjścia :wink:
Swatek
Signo
Signo

Postprzez MarkusD » 27 lutego 2019, 17:16

Swatek napisał(a):
marekwar napisał(a):Ja w takiej sytuacji nie dotykam smartfona tylko przełączam się na ekranie auta na mirror ekranu telefonu co działa jakbyś wziął go do ręki.
Jak masz roota i mirror to spoko :) na stockowym "nieroocie" niestety nie mam wyjścia :wink:

Ja mam Samsunga Galaxy S7 ale na S9 również sprawdzałem, telefony bez rota, wszystko robię na ekranie radia, podczas połączenie z Mirrorlink, ekran telefonu gaśnie i jest niedostępny...
Dłuższy kabel nie zaszkodzi, ja mam metrowy i niestety ale jest za długi, muszę poszukać czy z "Garas " mają również kable magnetyczne kątowe...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez marekwar » 27 lutego 2019, 19:46

Swatek napisał(a):

Niestety czasami trzeba podnieść telefon (np. żeby znaleźć album na Spotify), a w takiej sytuacji taki kabel jest za krótki. Ze swojej strony polecam bardziej ~50cm.
Przy okazji zdjęcie jak wygląda Spotify na ekranie AA Mirror+.
Jeśli chodzi o kabelek kątowy do wyjmowania aby coś poszukać na ekranie smartfona to jest jeszcze jedno rozwiązanie, które pokazuję na zdjęciach: kabel spiralny, który w stanie spoczynku ma ok . 25cm a można go rozciągnąć nawet powyżej metra. Ja na codzień używam go do kamerki ale dzisiaj podłączyłem go i przy okazji odpaliłem Spotify jak wyżej.
ObrazekObrazekObrazek
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 28 lutego 2019, 18:27

Swatek napisał(a):

Kolego marekwar ma rację nawet bez root dziala Spotify i wszystkim steruje się na konsoli, bynajmniej na mojej 8calowej ale na 6calowych tez widzialem ze dziala bez roota i wszystko sterujesz dotykim na ekranie.
Ogolnie Android auto bo o tym mowa umozliwia i dopusza aplikacje które sa do słuchania tj radiowe muzyczne booki itd natomiast blokuje video... Ja jeszcze nie zdecydowalem sie na root telefonu bo to jednak trochę uposledza telefon, kiedyś bylo to modne bo zwykle stare aplikacje nie pozwalaly na prawie pelna kontrole telefonu teraz jest inaczej...
oraz uwazam ze zeby odblokowac YouTube na Android Auto tez jest sposób bez root bo to tylko kwestia poprawy kodu źródłowego aplikacji ale programisci wolą pokazac jak zrobic root wedlug ich wytycznych tak ze w ten sposób pozyskuja dostęp do telefonów zrootowanych a w zamian za to daja ludzipm dostęp do YouTube np w AA, dlatego root najlepiej wykonac na tel którego nie uzywamy do aplikacji bankowych, spolecznosciowych i do dzwonienia.... Ale szukam dalej sposobu zeby odpalic YT bez Root na AA...,
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi

Postprzez marekwar » 28 lutego 2019, 19:33

Nie uda się odpalić Youtube na Android Auto bez roota i trzech programów które wymagają uprawnień administratora urządzenia. Nawet jakby udało się "włamać" do Android Auto aby odpalić "obcą" aplikację to Google to natychmiast zablokuje zaawansowanymi metodami.
Trzeba było kilku miesięcy pracy wielu entuzjastów z XDA aby opracować skutecznego patcha znieczulacza.
Szkoda czasu na skazane na porażkę próby.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 28 lutego 2019, 22:17

Ogolnie blokada jest tylko w kodzie aplikacji Android Auto. Więc wystarczy dobrac sie do kodu i to zmienic jedynym minusem jest to ze po upowszechnieniu takiej wersji Google moze wyposcic nową i wymusić aktualizację tak jak to było z wersją AA2. 9. Entuzjaści z XDA gdyby chcieli to udostepniliby wersję bez root ale nic by z tego nie mieli a tak w zamian za root wedlug ich wytycznych i ich aplikacjami oddaje sie wszystkie dane na temat telefonu m.in. IMEI itd. oraz danych w nim zawartych jak i umozliwia sie sledzenie i gromadzenie danych na temat uzywania telefonu w zamian za te bezcenne informacje otrzymuje sie mozliwosc kozystania z odblokowanych telefonów. Te dodatkowe programy typu Patcher itd. najpierw sprawdzają czy telefon ma odblokowany dostęp do systemu i jezeli warunek jest spelniony wtedy kojarzy wybrane programy z odblokowaną aplikacją.
To samo można zrobic bez odblokowywania systemu, ogolnie prościej jest napisać nowa aplikację wlasnego autorstwa ktorej Google nie zablokuje ale ktos musialby wziąć na siebie odpowiedzialność za ewentualne wypadki tak samo byloby gdyby XDA udostępniło odblokowaną wersję AA..., i z tego powodu tez Google zablokowalo wideo Android auto, poniewaz rosla liczba smiertelnych wypadkow z udziałem kierowców oglądających YouTube podczas jazdy a co za tym idzie liczba pozwow przeciwko Google o odszkodowania.

Jak jeżdżę to uzywam MapGoogle w wersji satelitarnej w trybie dziennym wyglada super i super dokladne., a w tle wlaczam sobie Sotify i wszystko dziala, Niedlugo bo maj/czerwiec pojawi sie aktualizacja Google z funkcją informowania o fotorafarach, wiec bedzie jeszcze lepiej..., a jakbym chciał obejrzeć youtube to moge zrobic to bez root na telefonie z Mirrorlink np Sony Xperia ale tylko na postoju bo jak sie rusza gasi ekran, a jak jeżdżę to i tak nie mam czasu patrzeć na ekran, więc w drodze korzystam z ANDROID AUTO z HuP20Lite bez root i mam romowy, smsy, nawigacje, radio, oraz programy muzyczne Spootify, YouTube ale tylko dźwięk, carstreem tylko dźwięk, Google music itd...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 28 lutego 2019, 23:25

Jak mogło dochodzić do wypadków śmiertelnych z powodu oglądania Youtube na Android Auto skoro nigdy Google żadnego wideo nie udostępniał. Nie musiał więc czekogolwiek blokować bo niby co miał?
Zresztą Youtube to ciekawostka. Zasadniczy pozytyw z AA Mirror to wymuszenie wyświetlania obcych nawigacji w programie Android Auto.
Ponieważ Google nie chce dopuścić konkurentów Google Maps to blokuje taką możliwość. Co więcej, ciągle udoskonala systemy blokowania.
Na to jest nowy sposób XDA i jak na razie działa. I musi być root bo hackuje się brutalnie oficjalną apkę Googla co rządzi Androidem. Podobnie nie zmodyfikujesz wielu rzeczy w Windowsie bez uprawnień administratora. Nie ma to nic wspólnego ze śledzeniem, IMEI itd.
Nie ma innego rozwiązania na świecie i nie będzie - czyli np. Automapy czy Naviexperta i Yanosika na ekranie googlowego Androida Auto bez roota i cracka.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 1 marca 2019, 14:35

Do ok. 2018.04.23 Android auto do wersji2.9 umożliwiał odpalenie YouTube itd. za pomoca Carstream oraz uruchomienie AA Mirrorlink. Wystarczyło tak jak teraz wybrać w ustawieniach programisty Android auto 2.9 zezwalaj z innych źródeł. Ale Google poprzez wymuszenie aktualizacji do nowszej wersji AA3. 0 zablokowalo możliwość odtwarzania filmów, ale zrobiono to z pozycj aplikacji. Dopiero po tej wersji 3.0 wymyslono obejscie za pomocą root i upowszechniono to rozwiązanie a biarac skalę na jaką to zrobiono bylo to celowe działanie żeby niby za darmo a jednak w zamian za pełną kontrolę nad telefonem oraz pozyskane dane.
Na początku Android A raczkował i był malo popularny dlatego celowo zeby zareklamowac aplikację pozwolono na YouTube itd. Gdzie jak juz kogoś to wciagnelo to byl nawet gotow uceglic telefon żeby mieć dostęp do aplikacji, do których się przyzwyczaił. Co do wpadkow to byla nieoficjalna informacja podana przez media i to nie dotyczylo tylko Polski ale calego świata.
Jeżeli ktoś mysli ze w internecie dostaje coś za darmo to musi się liczyc ze placi za to najwyższą cenę jaka jest prywatnosc i dane z tym zwiazane.

Ale nie o to tu chodzi, każdy ma wlasne pitrzby i sam podejmuje decyzje co i jak robi.

Android Auto to nie jest jakas hipertajemna aplikacja wojenna tylko zwykla aplikacja bazujaca na podwalinie linuxa zwanego teraz androidem, za stworzenie ktorego trzeba było zapłacić wiec teraz nikomu nie jest na reke za darmo ja odblokowywac tym bardziej ze sa ludzie których oplaca Google zeby pilnowali i wdrazali nowe zabezpieczenia kiedy te obecne staja się juz nieoplacalne..., ale niedlugo moga pojawic sie platne aplikacje pozwalajace na ogladanie YouTube itd bez root...

-- 1 marca 2019, 14:35 --

A nawet juz są...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Swatek » 1 marca 2019, 14:44

Odnośnie Spotify - na Android Auto działa w ograniczony sposób - pokazuje tylko część list, ogranicza wyszukiwanie
Swatek
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 1 marca 2019, 14:56

Dokładnie. Ale na AA Mirror ma się to samo co na smartfonie 1:1 i bez ograniczeń w prędkości przewijania list.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 1 marca 2019, 15:43

SPOTIFY to aplikacja ktora działa tak samo na Aa jak i na Mirrorlink występuje w wersji darmowej i platnej oraz uzalezniona jest od wersji aplikacji, polecam ostatnią po aktualizacji. w darmowej mamy sporo bez ograniczeń utworów albumow itd... Ale mamy ograniczone możliwości np nie mozna cofac, w danej kategorii mozna przepuscic tylko 6 utworów później trzeba zmienic katalog lub sluchac co nam aplikacja zaproponuje ale tez sa sposoby zmiany utworów itd... Co pare utworów zalaczaja się reklamy, nie mozemy przewijac utworow ale mozna wybrac z ostatnio sluchanych jeszcze raz... Jest nieźle ale polecam zaktualizować aplikacje do najnowszej wersji.
Natomiast w platnej chyba 10Usd na miesiac wersja Pro, prawie pelny dostęp ale i tak pewnie za cos trzeba dopłacić.

- gdzie zamieszczacie zdjęcia zeby je dodac do postu?
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Swatek » 1 marca 2019, 15:57

Kanisz napisał(a):SPOTIFY to aplikacja ktora działa tak samo na Aa jak i na Mirrorlink występuje w wersji darmowej i platnej oraz uzalezniona jest od wersji aplikacji, polecam ostatnią po aktualizacji. w darmowej mamy sporo bez ograniczeń utworów albumow itd... Ale mamy ograniczone możliwości np nie mozna cofac, w danej kategorii mozna przepuscic tylko 6 utworów później trzeba zmienic katalog lub sluchac co nam aplikacja zaproponuje ale tez sa sposoby zmiany utworów itd... Co pare utworów zalaczaja się reklamy, nie mozemy przewijac utworow ale mozna wybrac z ostatnio sluchanych jeszcze raz... Jest nieźle ale polecam zaktualizować aplikacje do najnowszej wersji.
Natomiast w platnej chyba 10Usd na miesiac wersja Pro, prawie pelny dostęp ale i tak pewnie za cos trzeba dopłacić.

- gdzie zamieszczacie zdjęcia zeby je dodac do postu?

Mam premium, spróbuj jadąc przewijać listę piosenek - będzie ograniczenie.
Swatek
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 1 marca 2019, 16:37

Też mam Spotify premium i wersja na AA jest zubożona. Nawet jak się stoi na parkingu to nie pozwala na pełne przewijanie z szybkością smarfona.
Jeśli chodzi o zamieszczanie zdjęć to jest to banalnie łatwe poprzez Tapatalk do przeglądania forum. Ja mam wersję Pro.
Pod wpisywanym tekstem jest ikona Photos którą się klika, wybiera się zdjęcie z galerii i OK.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 1 marca 2019, 20:39

Tak nie ma możliwości przewijania utworu mozesz go tylko sluchac zatrzymac cofnac o jeden lub pchnac o jeden do przodu lub wybrać ponownie... I tak ma to dzialac zeby nie rozkojżać kierowcy w czasie jazdy. Ale jak widzę to koledze z rootem na Aa mirrorlinku ogranicza rowniez więc co chcieć od Android auto bez Root? Gdzie dziala na wersji free i wiele mozna zrobić... Po co mam przewijać utwór mogę go odsluchac ponownie...,
To jak bedzie dzialal Soptify wystarczy sprawdzic uruchamiajac na smartfonie Android Auto i odpalajac Soptify z aplikacji Android auto wtedy tez na smartfonie nie mozna sterowac przewijaniem i jak za dlugo wybierasz utwor pojawia sie pasek z napisem Skup się na drodze..., natomiast kiedy włączę niezaleznie Spotify jako aplikacje na tel poza AA wtedy wygląda to inaczej... Każdy moze sobie przetestować bez pidlaczania do auta...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 1 marca 2019, 20:59

Nic mi na AA Mirrorlinku nie ogranicza bo nie ma czegoś takiego jak AA Mirrorlink. Jest albo AA albo Mirrorlink, tak jak osobno je wybierasz w Full Linku.
Wyraźnie napisałem, że Spotify na AA (Android Auto) ogranicza, czyli na zwykłej aplikacji Google, którą używasz.
Natomiast poprzez AA Mirror ( a nie Mirrorlink) mogę robić to samo ze Spotify co na smartfonie bez pośrednictwa żadnego Android Auto czyli płynnie i szybko.
Najgłupsze jest to w Android Auto, że jak uruchomisz Spotify poprzez Android Auto to nawet odpoczywając na parkingu przy autostradzie blokuje ci przewijanie utworów czy przewijanie kontaktów, gdybyś przez tę apkę chciał zadzwonić.
Po prostu nie wyczuwa czy jedziesz czy nie.
Na AA Mirror wszystko dziala płynnie i z pełną grafiką Spotify.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 1 marca 2019, 22:00

Tak wiem ze jest Android Auto, CarPlay i Mirrolink.
Pisząc na tel czasami piszę mniej dokladnie.
zle przeczytałem bo wydawało mi się ze na AaMirror ogranicza Ci Spotify... Tez mnie to dziwilo, ponieważ powinno byc to lustro telefonu z ktorym się laczysz.

Tak to przecież tez napisalem ze nie da sie przewijać tylko danego utworu, i uważam to za zbędna czynność
... Ale po za tym Spotify dziala u mnie plynnie i szybko, to tez uzaleznione jest od szybkości internetu oraz transmisji z telefonem.
Dodatkowo u mbie lepiej i wygodniej szuka sie przez Spotify w Android Auto niz na smartfonie ale to pewnie kwestia przyzwyczajeń i kto co lubi...
W Android Auto mozna szukać i przewijać kontakty w tel ale jest to czasochlonne tj po kliknieciu słuchawki tezeba poczekać na zaladowanie kontaktów i dopiero mogę przewijać ale faktycznie kiedy klikne jakis kontakt to czasami rozlaczy albo muli... I dlatego uzywam telefonu sparowanego z autem za pomoca Bluetooth i aplikacji Seata działa bezbłędnie.
Oraz lubię jeździć na mapach Google w wersji sayelitarnej widok dzienny, ładnie wygląda na zielono i jest wyraźnie. Oraz niedługo dojdzie funkcja ostrzegania o fotoradarach i prędkości na danej drodze. Więc Android Auto na tel bez Root jest i tak calkiem niezłe... a może niedługo będzie sposób na Carstream i/lub AaMirror bez root tel.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez jedreg » 2 marca 2019, 19:33

Taka sytuacja, Samsung S9 na androidzie 8.0 z oryginalym softem (nie root-uje bo nowy na gwarancji, korzystam z płatnosci telefonem itp), AA działa ok ale chciałem pełny mirroring. No więc wczytując się w opis tego wątku spróbowałem kombinacji z LG mirrodrive, instalacji car mode (a potem dezinstalacji zeby soft LG zadziałał), rockscout itd. Zgodnie z zapowiedziami wymagane jest kilka prób uruchomienia w odpowiedniej sekwencji by zadziałało. W końcu pojawiło się mirrorowanie telefonu, uruchomiłem różne apki itp. Dźwięk przez BT zadziałał od razu.

Niestety po przedarciu się przez wszystkie te ciernie okazało się, że Google Maps pod odpaleniu i wybraniu celu nie pozwala na wybranie "rozpocznij", de facto żadne przyciski na tej stronie nie reagują. Ale po wycofaniu się do wczesniejszego ekranu wszystko działa normalnie, łącznie ze skalowaniem mapy dwoma palcami itp. Czy to jest jakiś znany problem GMaps / Samsungów? Nikt w tym wątku nie raportował takiego problemu.
jedreg
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 ST 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marekwar » 2 marca 2019, 20:47

Czegoś nie rozumiem. Opisujesz męki aby uzyskać mirroring ekranu poprzez LG Mirrordrive i chcesz korzystać Google Maps?
Przecież bez tych zabiegów (apka LG na Mirrorlink) możesz mieć Google maps bezpośrednio z Android Auto.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 2 marca 2019, 20:57

Ja mam S7... ale do testów wziąłem Samsunga S9 mojej żony i po odpaleniu nie było żadnych problemów... przez Mirrorlink i LG Mirror Drive...
Google Maps działają bezproblemowo przez Android Auto tak jak wcześniej napisał marekwar.
Chyba że Google coś namieszało w sofcie i... dla pewności jutro sprawdzę .
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 2 marca 2019, 21:07

MarkusD - czy na S9 wchrzaniał ci się na siłę Car Mode i musiałeś go odinstalować?
Apkę LG użyłeś najnowszą ze sklepu czy starą?
Ja mam S8 i nie udało mi się uzyskać w ten sposób mirroringu. Jeszcze gorzej - przestał mi działać Android Auto i musiałem robić wipe telefonu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez sql » 2 marca 2019, 21:42

Może trochę obok, ale jednak mniej więcej w tamcie: po co Leonowi internety? Mam w opcjach WiFi w obie strony. O ile podłączenie telefonu do samochodu jak rozumiem ma umożliwić smartfonowym apkom sterowanie np. nawiewami albo nie wiem, wyświetlanie prędkości, czy temperatury oleju na telefonie, o tyle zupełnie nie potrafię wymyślić, po co druga opcja - mianowicie podpięcie Leona do telefonicznego hotspota. Ma ktoś jakieś pomysły?
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon

Postprzez marekwar » 2 marca 2019, 22:26

Chyba to jest pod apkę Seat Media Control. Zobacz co to jest z opisu w sklepie Google.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 2 marca 2019, 23:50

marekwar napisał(a):MarkusD - czy na S9 wchrzaniał ci się na siłę Car Mode i musiałeś go odinstalować?
Apkę LG użyłeś najnowszą ze sklepu czy starą?
Ja mam S8 i nie udało mi się uzyskać w ten sposób mirroringu. Jeszcze gorzej - przestał mi działać Android Auto i musiałem robić wipe telefonu.

Tak Car Mode musisz zainstalować i następnie odinstalować, LG Mirror Drive ostatnia działającą wersja 1.2.1.2.
Wcześniej wrzuciłem link na Youtube jak robiłem testowe podłączenie
https://youtu.be/99SJM7mP0Ww
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 3 marca 2019, 00:21

Dzięki. Też tak próbowałem ale chyba nie miałem tyle cierpliwości.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 3 marca 2019, 04:06

Dzieki za podpowiedź wczesniej tez próbowałem z Lg Mirro ale chyba coś zle robiłem albo moj tel Huawei P20lite nie chciał współpracować z Mirrorlink.

Ale jutro zobaczę jeszcze raz..., jak nie to tak jak pisalem wczesniej nie potrzebny jest root tel poniewaz blokowane są funkcje w aplikacji nie tel i tak na XDA dokopalem sie do tematu gdzie samemu mozna zrobic klona aplikacji i pozmieniać w kodzie źródłowym lub isc na skroty i pobrać gotowca na komputer pliczek samowykonywalny ... Exe, ktorym instaluje sie zmodyfikowany pakiet Android auto2. 9 lub 3.0 z Carstream gotowy do użytkowania:
https://forum.xda-developers.com/androi ... l-t3758294
...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 3 marca 2019, 07:59

marekwar napisał(a):Dzięki. Też tak próbowałem ale chyba nie miałem tyle cierpliwości.

Po tej próbie mojej S7 nie umiałem podłączyć chyba że 20 razy a może i więcej, dopiero jak zrobiłem reset Infotaimentu mogłem na nowo podłączyć S7, podłączenie pod Mirrorlink również zależy od humoru, niekiedy za pierwszym strzałem, innym razem za trzecim...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 3 marca 2019, 08:49

Kanisz napisał(a):Dzieki za podpowiedź wczesniej tez próbowałem z Lg Mirro ale chyba coś zle robiłem albo moj tel Huawei P20lite nie chciał współpracować z Mirrorlink.

Ale jutro zobaczę jeszcze raz..., jak nie to tak jak pisalem wczesniej nie potrzebny jest root tel poniewaz blokowane są funkcje w aplikacji nie tel i tak na XDA dokopalem sie do tematu gdzie samemu mozna zrobic klona aplikacji i pozmieniać w kodzie źródłowym lub isc na skroty i pobrać gotowca na komputer pliczek samowykonywalny ... Exe, ktorym instaluje sie zmodyfikowany pakiet Android auto2. 9 lub 3.0 z Carstream gotowy do użytkowania:
https://forum.xda-developers.com/androi ... l-t3758294
...
Muszę Cię rozczarować. To jest dokładnie metoda którą użyłem i stosuję. Ponieważ była nieskuteczna ani na S5 ani na S8 musiałem zdecydować się na zrootowanie S5. I tak używałem go tylko jako terminal do Seata.
Jeśli uda Ci się mirroring według linka który podałeś daj od razu znać.
Skoro mówisz, że to da się bez roota - przekonaj o tym kolegów na forum.
Najlepiej jakieś zdjęcie np. działającego Youtube na Android Auto.
Dopóki tego nie zrobisz będę uważać, że wprowadzasz ludzi na forum w błąd.
Chętnie odszczekam.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 3 marca 2019, 10:02

Sprubóję, i będę próbował nawet jak ta metoda nie zadziała.

Metoda z linku nie wymaga roota, tylko jak dobrze przekazałem i zrozumiałem wgrywa na telefon rozinstalowana starą wersje Android Auto pod zmienioną nazwą pakietu apk żeby system nie blokował działania, ponieważ oficjalnie nie mozna zainstalowac starej wersji.
... Jak wiemy stare wersje mogły uzyeac video tj youtube vlc itd.
... Dlatego jak dobrze zrozumialem do Linku ktory podałem uzyto metody klonowania aplikacji oraz podmieniono w kodzie nazwy pakietów ktore maja dzialac pod zmienionymi nazwami.

... Natomiast Ty jezeli masz roota... A to nic innego jak głównie dostem jako SuperUżytkownik do aplikacji linuksowej gdzie podobny programik typu patcher, zmienia ścieżki dostepu (path) wyswietlania programów w najnizszej powloce linuxa tzw jadra systemu dzieki temu w Android Auto widzisz programy które w normalnym oprogramowaniu nie są zamontowane w katalogach wyswietlania.

... Ja nie neguję Twojej metody ale wiem, ze można w Android Auto wyswietlic YouTube itd bez koniecznosci rootowania telefonu, poniewaz to nie kwestia dostępu do jadra systemu tylko odpowiednia modyfikacja aplikacji Android Auto tj zwyklego programiku linuxowego napisanego przy uzyciu m.in. jezyka Java, Html i może cos jeszcze...

... Tym bardziej, ze inni koledzy jak dobrze rozumiem odpalili youtube i Mirrolink na telefonach bez roota... jeszcze za pomocą aplikacji od innego telefonu... Więc da się, i z czasem to udowodnię, muszę mieć czas przetestować opcje z linku a jak nie wyjdzie pobrac programy do konowania i sprubóję zrobic własny pakiet jesli czas pozwoli bo to juz nie te czasy gdzie ma weekend wolny i mogę sobie odpalic kompa i cos zaprogramowac... jest to czasochłonne ale nie niemożliwe... Wcale sie nie zdziwie jak szybciej kolejna wersja Android Auto bedzie miała platny dostęp do YouTube... bez kombinowania...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 3 marca 2019, 10:10

W czyn problem. W linku który podałeś masz gotowego patcha. Nie musisz nic robić z żadnymi kodami. Masz gotowca do użycia nawet przez laika Androida. Po prostu spróbuj bez roota. Patcha sorawdzałem kilkoma antywirusami i jest czysty.
Mi instacja krok po kroku zajęla 5 minut. Następne kilka minut w aucie.
W 10 minut będziesz znał odpowiedź.
Bez szumu informacyjnego.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 3 marca 2019, 10:28

Tak tez zrobię kolego tylko muszę miec dostęp do komputera, zeby to zrobić. A narazie mam tylko telefon i neta... bo jestem w trasie i czasami w wolnej chwili odpale neta i szukam i czytam m. in. przegladam forum, od którego sie chyba uzaleznilem... , stąd nie mogę przejść do praktyki bo brak mi podstawowych narzędzi.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 3 marca 2019, 13:57

jedreg napisał(a):Taka sytuacja, Samsung S9 na androidzie 8.0 z oryginalym softem (nie root-uje bo nowy na gwarancji, korzystam z płatnosci telefonem itp), AA działa ok ale chciałem pełny mirroring. No więc wczytując się w opis tego wątku spróbowałem kombinacji z LG mirrodrive, instalacji car mode (a potem dezinstalacji zeby soft LG zadziałał), rockscout itd. Zgodnie z zapowiedziami wymagane jest kilka prób uruchomienia w odpowiedniej sekwencji by zadziałało. W końcu pojawiło się mirrorowanie telefonu, uruchomiłem różne apki itp. Dźwięk przez BT zadziałał od razu.

Niestety po przedarciu się przez wszystkie te ciernie okazało się, że Google Maps pod odpaleniu i wybraniu celu nie pozwala na wybranie "rozpocznij", de facto żadne przyciski na tej stronie nie reagują. Ale po wycofaniu się do wczesniejszego ekranu wszystko działa normalnie, łącznie ze skalowaniem mapy dwoma palcami itp. Czy to jest jakiś znany problem GMaps / Samsungów? Nikt w tym wątku nie raportował takiego problemu.

Zrobiłem dzisiaj test, co prawda S7 android 8, ale normalnie wszystko się wyświetlało, Google Maps normalnie pokazał przycisk Trasa a potem bodajże Nawiguj.
Po Mirrorlink trochę gorzej reaguje przekazanie dotyku z ekranu "radia" do telefonu, np w Automapie nie rozpoznaje dotknięcia trzema palcami... jeden lub dwa rozpoznaje bezproblemowo, na pewno nie można wejść np. w ustawienia telefonu, bo ekran wtedy jest nad wszystkim i nie ma Easy Touch, ciężko wtedy wrócić, Easy Touch pojawia się na ułamek sekundy w momencie przełączania się ekranu pomiędzy ustawieniami...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 3 marca 2019, 14:11

Wypróbuj Button Savior do tego że "ciężko wtedy wrócić".
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 3 marca 2019, 14:28

marekwar napisał(a):Wypróbuj Button Savior do tego że "ciężko wtedy wrócić".

Button Savior niestety ale częściowo nie działa u mnie, dlatego zostaję przy Easy Touch, bardzo mi się spodobało że B.S. praktycznie nie jest widoczny na ekranie, ale nie działał mi do końca.
W sumie to jeszcze raz zainstaluję i sprawdzę, ale wydaje mi się że ustawienia telefonu są nad wszystkim...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez _arecki_ » 3 marca 2019, 21:11

marekwar, masz chyba optymalne rozwiązanie, które mnie interesuje, umożliwiające korzystanie z naviexpert i yanosika na ekranie multimedialnym.

Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jak wygląda sprawa podłączenia BT głównego telefonu (nie tego S5 służącego za terminal)? Czy S5 też jest/musi być podłączony po BT? Czy podłączenie S5 nie rozłącza głównego telefonu?
2. Jak wygląda kooperacja nawigacji NE/Yan, czy ogólnie AAmirror i połączeń telefonicznych z głównego telefonu? Czy przyjście połączenie telefonicznego nie wyłącza/przerywa nawigacji?
3. Jak wygląda korzystanie z innych źródeł dźwięku podczas używania NE? Czy można słuchać zwykłego radia FM i jednocześnie korzystać z nawigacji? Czy można słuchać spotify/radia internetowego podczas nawigowania NE? Czy komunikaty nawigacji przyciszają, czy wyłączają całkowicie na czas komunikatu inne źródła dźwięku?
4. Czy myślisz, że zostawienie na stałe telefonu terminala w aucie to dobry pomysł (np. gdzieś ukryty, aby nie kusił)? Czy też konieczne jest każdorazowe podłączanie wszystkiego w odpowiedniej kolejności?

Jeśli odpowiedzi na te pytania już się pojawiły to przepraszam, możliwe że coś przegapiłem.
_arecki_
Stella
Stella

Auto: Mazda 6

Postprzez marekwar » 3 marca 2019, 21:31

_arecki_ napisał(a):marekwar, masz chyba optymalne rozwiązanie, które mnie interesuje, umożliwiające korzystanie z naviexpert i yanosika na ekranie multimedialnym.

Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jak wygląda sprawa podłączenia BT głównego telefonu (nie tego S5 służącego za terminal)? Czy S5 też jest/musi być podłączony po BT? Czy podłączenie S5 nie rozłącza głównego telefonu?
2. Jak wygląda kooperacja nawigacji NE/Yan, czy ogólnie AAmirror i połączeń telefonicznych z głównego telefonu? Czy przyjście połączenie telefonicznego nie wyłącza/przerywa nawigacji?
3. Jak wygląda korzystanie z innych źródeł dźwięku podczas używania NE? Czy można słuchać zwykłego radia FM i jednocześnie korzystać z nawigacji? Czy można słuchać spotify/radia internetowego podczas nawigowania NE? Czy komunikaty nawigacji przyciszają, czy wyłączają całkowicie na czas komunikatu inne źródła dźwięku?
4. Czy myślisz, że zostawienie na stałe telefonu terminala w aucie to dobry pomysł (np. gdzieś ukryty, aby nie kusił)? Czy też konieczne jest każdorazowe podłączanie wszystkiego w odpowiedniej kolejności?

Jeśli odpowiedzi na te pytania już się pojawiły to przepraszam, możliwe że coś przegapiłem.

1. Podłączenie S5 kablem USB powoduje rozłączenie innego telefonu.
2. Po przyjściu rozmowy na S5 nawigacja jest kontynuowana w tle. Nie przerywa jej.
3. Ponieważ jest to nakładka na Android Auto tak samo się zachowuje. Można z menu AA wybrać Spotify, TuneIn i.t.p.
Radio FM włącza się z menu infotainmentu a fizycznym przyciskiem Full Link wraca się do NE. Komunikaty nawigacji przyciszają mocno inne źródła dźwięku.
4. W praktyce ponowne podłączenie jest tak szybkie i powtarzalne, że nie zostawiam S5. Gdybyś chciał zostawić to można w schowek wcisnąć np. irchę - nic nie widać. Tak robię np. podczas tankowania w trasie.
Ale nie ma to sensu - jeśli zostawisz włączony telefon z aktywnymi apkami to bateria może rozładować się do zera. Po wyłączeniu silnika napięcie w USB zanika.
Pamiętaj, że dzisiaj to wszystko świetnie działa ale nie ma gwarancji, że Google coś brzydkiego nie wymyśli.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 3 marca 2019, 21:40

Marekwar
Właśnie zamówiłem S5 ... czyli będę rotować mam nadzieję że pomożesz swoją wiedzą, już się wkurzyłem klikaniem;-)
I pomyśleć że przed zakupem Leona sprzedałem Samsunga S5 mini w idealnym stanie, szkoda że wcześniej nie zainteresowałem się tym tematem...

-- 3 marca 2019, 22:38 --

Jeżeli Google coś brzydkiego zrobi zawsze można chyba włączyć LG Mirror Drive ...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez jedreg » 4 marca 2019, 13:56

jedreg napisał(a):Google Maps pod odpaleniu i wybraniu celu nie pozwala na wybranie "rozpocznij", de facto żadne przyciski na tej stronie nie reagują.

No i wyjaśniło się. Generalnie Mirrorlink w trybie pełnego lustra ma problem z oknami wyskakującymi w aplikacjach androida - nie rysuje ich w trybie Mirrorlinka i nie przyjmuje wejscia (klikniec/klawiatury) na nich! Moja apka Google Maps byla po czyszczeniu danych i pierwsze wytyczenie trasy wyrzucało dialog z koniecznością skupienia się na drodze i takie tam. Po przeklikaniu się najpierw na telefonie zaczelo dzialac na mirrorlinku. Ten sam problem ma dowolna inna apka ktora probuje wywietlic dialog/popup (np liste wyboru) i na mirrorlinku nic sie nie dzieje.
jedreg
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 4 marca 2019, 14:03

Oświeć mnie po co używać Google Maps poprzez Mirrorlink skoro GM jest wbudowane przez Google w Android Auto?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez jedreg » 4 marca 2019, 14:14

marekwar napisał(a):Czegoś nie rozumiem. Opisujesz męki aby uzyskać mirroring ekranu poprzez LG Mirrordrive i chcesz korzystać Google Maps?
Przecież bez tych zabiegów (apka LG na Mirrorlink) możesz mieć Google maps bezpośrednio z Android Auto.

Możesz nie rozumieć bo nie przedstawiałem całego kontestu "po co chce używać", tylko opis niezbędny do ewentualnej podpowiedzi dlaczego utknąłem z nieklikalnym ekranem ;)

Po prostu chciałem sprawdzić zasadność używania pełnego lustra po to by np. miec dwie apki odpalone równolegle tylko na jednym ekranie - umownie GMaps + Yanosik itp. Ponieważ i tak potrzebny jest kabel (czy to AA czy Mirrorlink) a na nawiewie mam uchwyt na telefon, to dalej mam wrazenie, że szybciej bedzie uzywac AA + co tam sie chce na telefonie. Jedyną lepszą opcją wydaje się  AA+root+mirror i dedykowany telefon, ale na razie odpuszczam z tego kierunku.

PS. Poza niepełnym odwzorowaniem zachowania aplikacji (niewyświetlanie dialogów wyskakujących) nie działają też inne rzeczy w mirrorze. Np nie działa Samsungowy gest zmiany jezyka klawiatury (muśnięcie na bok po klawiszu spacji). Nie aktywuje się wprowadzanie głosowe w GMaps.
jedreg
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 4 marca 2019, 14:39

Z tego co pamiętam, jak używałem Mirrorlinka poprzez LG Mirrordrive, to bez problemu miałem aktywną pływającą ikonę Yanosika na tle Naviexperta lub Automapy.
Natomiast nie udało mi się to nigdy w przypadku Google Maps.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 4 marca 2019, 14:52

jedreg napisał(a):
marekwar napisał(a):Czegoś nie rozumiem. Opisujesz męki aby uzyskać mirroring ekranu poprzez LG Mirrordrive i chcesz korzystać Google Maps?

Możesz nie rozumieć bo nie przedstawiałem całego kontestu "po co chce używać", tylko opis niezbędny do ewentualnej podpowiedzi dlaczego utknąłem z nieklikalnym ekranem ;)

Po prostu chciałem sprawdzić zasadność używania pełnego lustra po to by np. miec dwie apki odpalone równolegle tylko na jednym ekranie - umownie GMaps + Yanosik itp. Ponieważ i tak potrzebny jest kabel (czy to AA czy Mirrorlink) a na nawiewie mam uchwyt na telefon, to dalej mam wrazenie, że szybciej bedzie uzywac AA + co tam sie chce na telefonie. Jedyną lepszą opcją wydaje się AA+root+mirror i dedykowany telefon, ale na razie odpuszczam z tego kierunku.

PS. Poza niepełnym odwzorowaniem zachowania aplikacji (niewyświetlanie dialogów wyskakujących) nie działają też inne rzeczy w mirrorze. Np nie działa Samsungowy gest zmiany jezyka klawiatury (muśnięcie na bok po klawiszu spacji). Nie aktywuje się wprowadzanie głosowe w GMaps.

Jedreg
Nie wiem jak masz rozwiązaną sprawę podłączenia pod Mirrorlink, u mnie bynajmniej wszystko działa, a przycisk tzw powrót, realizuje się przez Button savior lub Easy Touch.
Dzisiaj sprawdzę jeszcze wyszukiwanie w Google Maps głosowe, choć z tego co pamiętam Asystent Google działał generalnie go nie używam,
Marekwar
Zainstalowałem ten Button Savior i o dziwo teraz działa, a wcześniej nie działał przycisk powrotu czy Back, można teraz spokojnie wejść w ustawienia telefonu i robić cokolwiek się chce...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez jedreg » 4 marca 2019, 15:05

Nie wiem co rozumiesz przez "wszystko działa", ale ja bym powiedział że jak na lustro to "większość nie działa", w ścisłym sensie odwzorowania zachowania ekranu telefonu :) Oczywiście stosowanie protez umozliwia jakieś sensowne poruszanie sie po ekranie (back button, floating panels etc) i oczywiście tylko do momentu, aż się na czymś nie utknie i trzeba wypiąć kabel by "doklikać" reszte lub dołożyć kolejną proteze...

PS. nie mam zamiaru mącić wody co ma sens a co nie, po prostu sprawdzam opcje FullLinka i im dalej w las tym wiecej drzew. Proste rzeczy działają, trudniejsze robią się nieproporcjonalnie skomplikowane. I weź to wytłumacz potem komuś nietechnicznemu, np żonie.
jedreg
Signo
Signo

Postprzez _arecki_ » 5 marca 2019, 20:10

Dzięki marekwar za wyjaśnienie.

Poniższe jednak komplikuje bardzo sprawę.
marekwar napisał(a):1. Podłączenie S5 kablem USB powoduje rozłączenie innego telefonu.

Powstaje wybór: nawigacja, czy telefon.

Ewentualnie można jeszcze spróbować z bezprzewodowym android auto: https://www.youtube.com/watch?v=J3a-wKIww-w
Źródło (po niemiecku, można użyć translatora): https://www.ateca-forum.de/index.php?th ... auto-nachrüsten/
Ciekawe, czy wtedy działa dzwonienie z głównego telefonu (przez AA?).

Gwoli wyjaśnienia. Chcę uzyskać następujący efekt: główny telefon, który używam, jest cały czas gdzieś w kieszeni, nie muszę go za każdym razem wyciągać gdy wsiadam do auta. Za każdym razem gdy uruchamiam auto uruchamia się też nawigacja (idealnie: NaviExpert + Yanosik, ostatecznie: google maps) oraz mogę rozmawiać korzystając z głównego telefonu.
_arecki_
Stella
Stella

Auto: Mazda 6

Postprzez marekwar » 5 marca 2019, 21:26

Android Auto wymusza połączenie telefoniczne przez urządzenie na którym jest zainstalowany i podłączony do auta.
Tylko poprzez Mirrorlink udawało mi się to o czym piszesz - główny telefon do rozmów w kieszeni a dodatkowy tylko AA.
Czyli to Ci się nie uda na AA nawet bez żadnego roota i nakładki w postaci AA Mirror.
Ja po prostu skopiowałem kontakty z głównego telefonu. Jeśli ktoś ma długie trasy to na tym smartfonie można przekierować rozmowy na ten telefon do AA.
A jeśli chodzi o oczekiwanie, że włączasz auto i masz od razu Naviexperta z Yanosikiem - to niestety, to nie jest fabryczna nawigacja. Musisz kliknąć belkę AA Mirror aby uzyskać lustro smarfona i na ekranie auta otworzyć Yanosika, zminimalizować do pływającej ikony a potem odpalić Naviexperta i wybrać cel.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marco » 9 marca 2019, 11:55

Robił ktoś na S8/S8+ update do Androida 9 i może potwierdzić że sposób na mirroring przez RockScout + LG MirrorDrive nadal działa? :-P
marco
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez trixtin » 10 marca 2019, 22:18

Panowie pytanie do Was: zaktualizowałem swojego Galaxy S9 do Androida 9.0 i teraz nie przełącza mi się AA w tryb nocny, kiedy odpalają się światła mijania w samochodzie... Jedynie wybór trybu nocnego w telefonie przełącza AA wtryb nocny[emoji853] Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym? Czy może aktualizacja AA do ver. 4... jest problemem?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST

Postprzez Cubaza » 11 marca 2019, 06:26

Raczej jest to wina Samsunga bo ktoś już tutaj miał podobny problem. Mam u siebie onePlus 6 z Androidem 9 i ściemnienie działa mi tak jak powinno. Chyba, że coś zepsuli w jakiejś aktualizacji do Google Maps.
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F
Silnik: benzyna inny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja