@sql no weź pomyśl, a potem zrób doświadczenie, bo widzę, że piszesz tak od tak i brak Ci doświadczenia,... Podałem przykład jak urtaowałem koledze Passata przed ślizganiem sprzęgła bo brało mu już za wysoko i jeszcze chwila i zaczełoby mu ślizgać.
Jak piszę to z doświatczenia nie z rozważań lub opowieści ludowych innych forum.
Więc Panie kolego weź nie Pier...
Link od 24sek:)
https://youtu.be/-gNUPf9iXII-- 1 maja 2019, 22:09 --
@sql pomyliłeś działanie pedału hamulca ze sprzęgłem!
... i nie mów innym co mają robić, myśl o tym co Ty robisz lub co piszesz...
-- 2 maja 2019, 09:21 --
sql napisał(a):Kanisz, litości... Naprawdę nie musisz się wypowiadać w każdym temacie na tym forum.
Pomyśl, co się dzieje, gdy masz za mało płynu w układzie hydraulicznym lub jest on zapowietrzony. Serio sprzęgło złapie wysoko? No na moje, to właśnie odwrotnie będzie - będzie łapało z samego dołu, aż dojdzie do tego, że w ogóle będą problemy z wysprzęgleniem.
Na chwilę obecną stosowane są 4 Rodzaje sterowania sprzęgłem:
1- sprzęgło na linkę
2- sprzęgło na linkę z samoregulatorem
3- sprzęgło hydrauliczne
4- sprzęgło hydrauliczne z samoregulatorem
Kolega wyżej zgłosił zapytanie do 1.4TSi zACT tj do nowszego auta, które wyposażone jest
4- sprzęgło hydrauliczne z samoregulatorem
Dlatego odpwiedziałem stosownie do rodzaju sterowania sprzęgłem, czyli:
- jeżeli w takim sprzegle zużywają się okładziny, dochodzi do niewielkiego ubytku płynu lub małego zapowietrzenia to w takich przypadkach zadziała Samoregulator, który zawsze ustawi nam pedał sprzęgła na równi z hamulcem, ponieważ będzie kasował powstający luz, czasami przy lekkim zapowietrzeniu może nawet ciutkę wyżej, ale zmieni się wysokość brania sprzegła tj puszczając pedał coraz wyżej auto będzie sie zbierać i:
Jeżeli problem będzie dotyczył małej ilości płynu, w wyniku np nieszczelności i nic z tym nie zrobimy, sprzeglo będzie bralo coraz wyżej aż w konsekfencji usterki przestanie wysprzęglać.
Jeżeli problem będzie dotyczyć zużywajacych się okladzin, sprzeglo będzie bralo coraz wyżej aż w końcu będzie sie ślizgać tzn po puszczeniu sprzegla auto będzie wolno przyspieszać a obroty będą rosły szybko.
Kolega @sql podał przykład niskiego stanu płynu ale w układzie ze sprzęgłem sterowanym tylko hydraulicznie i bez samoregulatora.