Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Fachowe nagłośnienie-> Jak położyć kable

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Fachowe nagłośnienie-> Jak położyć kable

Postprzez Kubuś1155 » 9 lutego 2014, 21:28

Witam.
Plan jest taki aby założyć nagłosnienie do leona. Zastanawiam sie jak najlepiej pociągnąć kable z akumulatora do bagażnika. Chodzi mi bardziej o to jak przedostać sie z komory silnika do środka... którędy?? Reszta kabli np z radia czy głośnikowe to mniejszy problem ale jak to zrobić aby tez problemu i wiercenia pociągnąć kable zasilające i którędy je puścić aby było estetycznie. jakieś porady?
Kubuś1155
Stella
Stella

Auto: leon ARL
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Fachowe nagłośnienie-> Jak położyć kable

Postprzez DawidLeonMsDesign » 9 lutego 2014, 21:42

Kolego ja swoim 1p mam zrobione tak że lecą od akumulatora po przez sciana grodziową potem wpadają w podłogę po listwie od strony kierowcy jeśli się nie myle potem z tyłu też lecą po listwie następnie pod tylna kanapą aż do bagażnika. Ja sam tego nie robiłem robiła mi to firma Auto HiFi z Kielc ale z tego co widziałem tak mogę wywnioskować. Ja u siebie nie mialem koła zapasowego tylko zestaw naprawczy więc w nęce został zamontowany subufer oraz wzmacniacz a na to poszła nowa pólka więc bagaznik jest jak wczesniej. Będe miał więcej czasu to podeśle fotki
DawidLeonMsDesign
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Kubuś1155 » 10 lutego 2014, 07:31

Podeślij prosze fotki na maila. Litwa12@op.pl

Będę niezmiernie wdzięczny.
Kubuś1155
Stella
Stella

Postprzez Sebool2006 » 10 lutego 2014, 07:52

Wyjątkowo przeniosę temat do odpowiedniego działu...
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kubuś1155 » 11 lutego 2014, 14:56

Przepraszam :)

-- 11 lutego 2014, 14:56 --

Jaka jest głębokość montażowa głośnika w drzwiach? I jakiej grubości podkładki MDF zalecacie?
Kubuś1155
Stella
Stella

Postprzez MrSiara » 11 lutego 2014, 22:02

dystans 36 mm lub 30mm obojetne i tak jest gleboko spokojnie wsadzisz kazdy glosnik no chyba ze jakis nietypowy co ma magnes wiekszy niz membrane :P co do kabli niedaleko serva jest gumowa zaslepka wystarczy ja wcisnac i wylatuje i mamy otwor dajacy nam mozliwosc puszczenia kabla. Ogólna zasada ukladania okablowania w leonie 1M:
- Zasilajacy lewym progiem
- sygnałówka srodkiem czyli pod konsola albo prawym progiem
- glosnikowe progami
- masa najlepiej z aku ale w Leonie dobra masa jest tez masa pod sruba mocowania pasów bezpieczenstwa
MrSiara
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez kuba_666 » 1 maja 2019, 16:57

Trochę czasu minęło, ale może komuś się to jeszcze przyda...
Fachowcem nie jestem, ale niedawno montowałem skrzynię w bagażniku i miałem podobny problem.
Pomogły filmy z youtuba:
https://www.youtube.com/watch?v=XROMciAUH2M&t=758s
https://www.youtube.com/watch?v=RNGW4oPDIR4
https://www.youtube.com/watch?v=mcnn61qaSRg
Uprzedzam, że filmy są w języku NIEMIECKIM, ale można wyłączyć głos, obraz wystarczy (a pozostaje jeszcze funkcja napisów :wink: )
Kable możesz położyć bardziej niechlujnie, po prostu wsuwając je pod plastikowe progi, ale przy słupku i przy oparciu kanapy, będzie je widać.
MrSiara - według wszelkich zaleceń i instrukcji producentów NIE zaleca się podłączenia masy pod pasy. Ja mam po prostu zdrapany kawałek lakieru do gołej blachy w bagażniku, tam jest blachowkręt z podkładką, a wszystko zalane "cynkiem w spayu", żeby nie korodowało. Kładzenie masy od aku to dodatkowe koszy za kabel i nie wiem czy to coś daje...
Co do sygnału - fakt, że nie powinno się go kłaść razem z zasilaniem, bo może łapać zakłócenia.
W wątku "Głębokość głośników w przednich drzwiach" niejaki Iwo napisał:
"jezeli bylby ktos jeszcze zainteresowany to od blachy do szyby jest 75mm wiec spokojnie mozna tam pakowac glebokie glosniki, ja montowalem dls r6a 76mm glebokosci na dystansie 28mm"
Wiadomo - głośnik głośnikowi nie równy, więc wysokość dystansu zależy od głębokości głośnika, ale lepiej mieć zapas miejsca do szyby.

PS. Ciekawe, czy jeszcze ktoś z tego skorzysta :oops: :-P
kuba_666
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez MrSiara » 2 maja 2019, 07:39

kuba_666, ale czemu sie nie zaleca podpinania masy pod pasy? chodzi mi konkretnie o Leona? do pasów nie masz zadnych napinaczy ani innych cudów. Co do masy z aku daje to ze są mniejsze spadki napięć wiec np dla mnie lepszym rozwiązaniem jest danie masy bezpośrednio z aku
MrSiara
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez kuba_666 » 21 lutego 2020, 16:29

Zgadza się MrSiara że nie powinno się nic stać. Sugeruję się tylko zaleceniami producentów, którzy pewnie "dmuchają na zimne". Pozostaje problem odpowiednio dużego oczka na kablu do podłożenia pod śrubę od pasów gdyby ktoś chciał tam podpinać. :wink:
kuba_666
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja