Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Kyo napisał(a):Jaki olej zaleca lać serwis? Zależy od serwisu, czy wszyscy taka sama wytyczna? Będę chciał zmieniać na pewno na interwał 10k/roczny.
metzz napisał(a):Uzyskanie średniej z trasy po krajówkach/wojewódzkich na poziomie 60-65km/h to normalna jazda bez pałowania samochodu, a nie toczenie się przez całą trasę 60 km/h...
metzz napisał(a):Wszystko zależy od tego jak obchodzisz się z gazem i po jakim terenie jedziesz. Jeśli toczysz się po płaskim, bez gwałtownego przyspieszania, nie widzę powodu, żeby taką jazdę nazwać pałowaniem.
marcinch napisał(a)::| No bez jaj moj dsg ma drive mode, mozesz go tez w manual dac
Dajesz drive eco mode i masz niskie obroty
marcinch napisał(a)::| No bez jaj moj dsg ma drive mode, mozesz go tez w manual dac
Dajesz drive mode i masz niskie obroty
Kyo napisał(a):Cześć wszystkim,
1. Czy powinienem uważać na coś jeszcze, oprócz wymienionych powyżej zaleceń?
Szybka jazda mnie nie bawi, na tej 65km trasie z domu do pracy, ostro "cisnąc", mogę zyskać 10 minut maksymalnie. Co kawałek 70 i światła.Teoretycznie są odcinki gdzie można jechać 100 km/h, ja tam jadę 90 km/h, na ekspresówce 100-110 km/h, i tak wiele czasu nie zyskam, a spalanie łatwo mogę zrobić 2 l na setkę większe, więc to nie ma sensu. Przy delikatnym obchodzeniu się z gazem DSG zmienia bieg na wyższy poniżej 1500 obr/min... ale to w 1.8, bo w 1.4 to akurat manuala mam, ale podpowiedzi zmiany biegu są w podobnych momentach. Ostatnio przejechałem tę trasę w trybie Sport i spalanie było wyższe o ok 0,4-0,5 l/100km, ale reakcja na gaz jest w tym trybie, przynajmniej dla mnie, zbyt nerwowa do normalnej jazdy. Staram się jechać tak, by nie przekraczać 2000 obr/min. i nie wychodzić z trybu 2-cylindrowego, większość trasy na tempomacie, odpowiednio wcześniej wyłączanym przed światłami lub innymi spowolnieniami, hamowanie silnikiem i ogólnie płynna jazda. Chcę się pobawić to mogę sobie podjechać na tor albo wsiąść na motocykl.marcinch napisał(a):Pokaz ile to pali przy 140 na autostradzie, kto kupuje nowe auto zeby sie toczyc 60km/h
marcinch napisał(a):metzz napisał(a):Uzyskanie średniej z trasy po krajówkach/wojewódzkich na poziomie 60-65km/h to normalna jazda bez pałowania samochodu, a nie toczenie się przez całą trasę 60 km/h...
Palowanie auta to wrzucanie 6 przy 60
sql napisał(a):Może trochę pobocznie w temacie, ale nie wiem jak trzeba się toczyć, żeby średnia bez korków wyszła 65km/h.
[/img][/url]
Kazdemu moze zliczac inaczej srednia bo w kompie jest opcja nie zliczzania sredniej predkosci w czasie postoju. Tak mam w rapidzie, a wiec srednia z trasy moze byc duzo wyzsza.Vampire1984 napisał(a):sql napisał(a):Może trochę pobocznie w temacie, ale nie wiem jak trzeba się toczyć, żeby średnia bez korków wyszła 65km/h.
[/img][/url]
Trasa Koszalin-Slupsk, srednia rzadko kiedy przekraczala 70/h a uwierz nie toczylem sie, wyprzedzalem wszystko jak tylko sie dalo.
Trasa Koszalin-Kolobrzeg, srednia 60/h, j.w.
Chyba logiczne ze majac pusta droge, 0 zwolnien jadac 90/h bedziesz mial srednia tez 90/h i nie bij piany ze ktos sie toczy bo Ty nie potrafisz rozroznic roznych warunkow, tras, zwolnien, wiosek itd no chyba ze jezdzisz przez wiochy 90/h a na trasie ciagle zasuwasz 160/h ale tacy dlugo nie zyja...
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości