Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Economy parts

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ECONOMY PARTS

Postprzez Darek Budzynski » 29 listopada 2011, 10:44

Witam!
Co sądzicie o częściach zamiennych z linii ECONOMY PARTS oferowanych przez ASO seat?
Czy ktoś z was kupował i użytkuje te części np.(akumulator,klocki hamulcowe itp.) jaka jest ich jakość?
daro
Darek Budzynski
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: leon 5f 1M
Silnik: DACA 1.5

Reklama

Re: ECONOMY PARTS

Postprzez marcin7x5 » 29 listopada 2011, 14:02

Dają normalną gwarancję. Tyle, że sa to części regenerowane tzn że były juz uzywane i zostały "odnowione przez fabrykę".
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: ECONOMY PARTS

Postprzez kriswoj2 » 14 grudnia 2011, 21:45

Kolego jak Ty sobie wyobrażasz regeneracje akumulatora lub klocków?? Pomyliłeś pojęcia. Części AUSTAUSCH czyli te z "X" na końcu są to części fabrycznie regenerowane czyli spełniają te same normy co nowe. Części economy są to części spełniające te same właściwości co original ale mają "krótszą żywotność" aczkolwiek nie koniecznie. Z tego co wiem są dostępne w grupie VW poza AUDI. Porównywałem klocki i te economy są minimalnie cieńsze inaczej są tej samej jakości co dobry zamiennik z tym że tu masz gwar jak na original.
kriswoj2
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Economy parts

Postprzez koka » 19 sierpnia 2016, 23:19

Czy ktoś korzystał w ASO z części w tym programie ? dostałem info o wymianie tłumików - cena za oba 770 zł - warto ? Co to mogą być za części (firma) ? Jakiś wymysł Seata/VW czy może tani Bosal z linii ekonomicznej ? Szukam czegoś zbliżonego do oryginału bo powyżej 3 tys. obr. łeb mi pęka ... (teraz Polmo Ostrów).
koka

Re: Economy parts

Postprzez marcin7x5 » 22 sierpnia 2016, 19:02

Na ogół są to części oryginalne po fabrycznej regeneracji.
Chcesz mieć cicho to kup Walker. Dużo lepsze niż Bosala.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 26 sierpnia 2016, 11:05

marcin7x5 napisał(a):Na ogół są to części oryginalne po fabrycznej regeneracji.

hmmm, mam nadzieję, że ta zasada nie dotyczy wszystkich części np. klocków :mrgreen: z tłumikami to jeszcze pół biedy :-P

marcin7x5 napisał(a):Chcesz mieć cicho to kup Walker. Dużo lepsze niż Bosala.

gadałem dziś z tłumikarzem - twierdzi, że Walker jest trwalszy od Bosala ale ciut głośniejszy ... a tak w ogóle to jeden pies ... liczy się tylko Eberspacher :mrgreen:

-- 26 sierpnia 2016, 11:05 --

marcin7x5 napisał(a):Chcesz mieć cicho to kup Walker. Dużo lepsze niż Bosala.

pisałeś kiedyś, że "przejechałeś" się na Bosal-u i chyba chodziło o usterkę mechaniczną (spaw) a ja zapytam tak : czy jeśli weźmiemy pod uwagę tylko ocenę "na ucho" to który był (jest) cichszy - Bosal czy Walker ? środkowy Walker-a jest do dostania ale końcowego nie uświadczysz tak łatwo i wszyscy mówią "bierz Bosala" pod warunkiem, że nie jest to linia VFM.
koka

Postprzez marcin7x5 » 26 sierpnia 2016, 15:54

Wymieniałem środkowy i mogę powiedzieć szczerze że Walker cichszy. Być może trafiłem na pechowy egzemplarz ale wolałem nie ryzykować drugi raz oraz to jak zostałem potraktowany wpłynęły na moją decyzję.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 31 sierpnia 2016, 13:58

marcin7x5 napisał(a):Wymieniałem środkowy i mogę powiedzieć szczerze że Walker cichszy. Być może trafiłem na pechowy egzemplarz ale wolałem nie ryzykować drugi raz oraz to jak zostałem potraktowany wpłynęły na moją decyzję.

no i wymieniłem oba tłumiki :-D niestety nigdzie nie mogłem trafić na końcowy Walker-a więc poszedł Bosal. Przypomnę, że priorytetem nie była trwałość a raczej cisza - przedtem miałem oba z wytłoczoną literką "P" na blasze. Powiem tak - nie jest to cisza jak przy ori (tym bardziej, że nie mam pre-kata) ale w odniesieniu do poprzednich to różnica klasy, mało - to mega różnica :mrgreen: w końcu jest normalnie w całym zakresie obrotów no i mam wrażenie, że silnik lepiej oddycha. Zobaczymy jak będzie dalej, tymczasem jestem b. zadowolony. :brawo:
koka

Postprzez neostar » 1 września 2016, 15:31

koka napisał(a):. a tak w ogóle to jeden pies ... liczy się tylko Eberspacher :mrgreen:

Założyłem Eberspachera środkowy i końcowy to toledo II i jest jak ori.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez koka » 1 września 2016, 20:21

neostar napisał(a):Założyłem Eberspachera środkowy i końcowy to toledo II i jest jak ori.

gdzie kupowałeś i konkretnie jakie ? może jakiś link ?
koka

Postprzez neostar » 4 września 2016, 16:06

a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez koka » 4 września 2016, 20:56

neostar napisał(a):Kupowałem w lokalnym sklepie z częściami a oni z intercars.
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... dkowy.html
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... o-tyl.html

Dzięki, zakup trafiony w 10 :brawo: linia EBE to "normalny" produkt w przeciwieństwie do APE, czyli "odchudzonej" linii eko. Chyba najlepszy (choć nie tani) sposób na odbudowanie wydechu i doprowadzenie do stanu "ori". Za to samo w ASO zaśpiewali mi 1500 zł i to z 30% zniżką :mrgreen:
koka

Economy Parts

Postprzez dzwon » 21 maja 2019, 13:40

Cześć! Ostatni wątek na ten temat znalazłem jakoś z 2016 roku, więc nie wiem na ile info jest aktualne. Mam w samochodzie do wymiany kilka części na raz (klocki, tarcze, może amortyzatory) i szykuje mi się spory wydatek. Chciałbym kupić części w dobrej cenie i znajomy podpowiedział mi economy parts, ale nie wiem co o tym myśleć. Jakie macie zdanie o tej opcji? Kupowaliście tam części? Jak jest z jakością? Nie chciałbym bubla, który zepsuje się po dwóch czy trzech miesiącach.
dzwon
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon Cupra 2010
Silnik: BVY 2.0

Postprzez Podkopnik » 21 maja 2019, 15:24

Nie piszcie bzdur o częściach economy. Nie są to żadne części regenerowane!!!!!
Sam ostatnio kupowałem komplet tarcz i klocków i zastanawiałem się nad Economy w odpowiedzi na moje zapytanie dostałem taką wiadomość:
Numer JZW 615 301G - są to tarcze porównywalnej jakości z linii Economy, który jest kierowany do pojazdów z II i III segmentu, nie są one montowane fabrycznie przy produkcji pojazdu. Mówiąc prościej są skierowane do starszych samochodów, po gwarancyjnych.

Rozmawiałem również z inną osobą na ten temat która handluje w ASO i generalnie reasumując części są fabrycznie nowe ale nigdzie oficjalnie informacji nie ma z jakiej jakości materiałów są robione. Ja jako że kupowałem tarcze a mam trochę mocy w aucie zdecydowałem się że nie będę oszczędzał na tym i kupował Economy. Gdyby to była inna część być może wziąłbym economy. Jednak różnica w cenie dwukrotna o czymś świadczy wg mnie choć tak naprawdę tylko Ci w fabryce mają na to odpowiedź.
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez dzwon » 22 sierpnia 2019, 09:17

Wracam z info - w kwietniu ogarniałem auto i zgodnie z poleceniem kilka części faktycznie wybrałem z economy. Na razie wszystko pięknie chodzi, a auto mam stale na oku. Jeżeli ktoś chce doprowadzić samochód do porządku i nie wydawac przy tym zawrotnych kwot, to polecam.
dzwon
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon Cupra 2010
Silnik: BVY 2.0

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne