Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Fon napisał(a):Czy w XP 125km są tryby jazdy?
4przemo77 napisał(a):Wszystkie te SUV-y z Ateca na czele maja jedna zasadnicza wade w stosunku do kombii. Powierzchnia zaladunku. Zauwazyliscie ze bagazniki suvów na papierze wygladaja calkiem fajnie, ale jak w rzeczywistosci sie spojrzy to dostaje się maly bagazniczek za to bardzo wysoki. I gdzie tu zaladowac wozek dzieciecy, bagaze czy zakupy. Co ? Warstwowo mam ładowac ?
mar napisał(a):Fon napisał(a):Czy w XP 125km są tryby jazdy?
Nie ma trybów jazdy. Silnik daje radę, ale szału nie ma, szczególnie przy większych prędkościach. Raczej do spokojniejszej jazdy. Wcześniej jeździłem hatchem FR 140 km i różnicę zdecydowanie było czuć po przesiadce. Fajnie jak by była wersja ze 150 km - byłoby idealnie moim zdaniem. Też sie zastanawiałem czy brać FR/Xcelence, ale jednak jakoś tak wygląd tego XP mnie przekonał. Ogólnie jestem zadowolony.
KubaaBia napisał(a):DCC nie jest dostepna w XP.
artospaj napisał(a):KubaaBia napisał(a):DCC nie jest dostepna w XP.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Ja w XP (produkcja 2018) mam DCC i on jest podobno w standardzie - co by się zgadzało z tym że nie miałem opcji wyboru DCC w konfiguratorze.
KubaaBia napisał(a):Wiec temu w moim 125km nie byl dostepny wiec masz racje.
artospaj napisał(a):Podsumujmy, żeby nie mieszać co jest w XP:
1) JEST Seat Drive Profile
2) nie ma DCC (Dynamic Chasis Control)
to masz i BEZ DCC.KubaaBia napisał(a):po nacisnieciu przycisku mode wyskakuja ci profile na wyswietlaczu i
tojaro napisał(a):Witam kolegów, właśnie zakupiłem Leona XP 1.4, więc gdyby jakieś pytanie, można słać. Samochód będzie użytkować przede wszystkim moja żona, która pokonuje rocznie 30 tys. km, jeżdżąc do pracy z tym, że końcówka trasy wiedzie przez leśną "drogę", często z koleinami po ciężkim sprzęcie leśnym. Stąd poszukiwania samochodu z wyższym prześwitem ale nie koniecznie z napędem 4x4 za to koniecznie z dużym bagażnikiem, gdyż co tydzień cała rodzina ze zwierzętami podróżuje do domku weekendowego w lesie (wtedy auto przeistacza się w samochód rodzinny, którym kieruję). Jest to moja pierwsza przygoda z autem z VAG, zobaczymy jak udana. Na co dzień jeżdżę Mitsubishi Lancer Sportback 1.8 a poprzednikiem Leona XP był Subaru Legacy 2.0D z 2009 r.
Do tego musiałbyś albo jechac wolniej albo zmienić skrzynię. Koła nic tu nie dadzą.xtonyx napisał(a):Miło byloby także obniżyć obroty (i spalanie tym samym -mam nadzieję) przy jeździe autostradowej.
Ale X-Perience jest własnie podniesiony!xtonyx napisał(a):Zasadniczo zależy mi na obniżeniu/"przyklejeniu" auta do drogi
Tutaj pasowałby FR (ale nie ma z 4x4xtonyx napisał(a):Zaznaczam że samochód wykorzystuję w 80% na autostradach
xtonyx napisał(a):Podepnę się pod wątek żeby nie tworzyć nowego.
Aktualnie w x-perience 2.0 184km mam fabryczne felgi z oponami Continental 205/55 r17.
Chciałbym zmienić na felgę 18" na wiosnę. I teraz pytanie; jaki rozmiar opon polecacie do tego bolidu? Jaki profil i szerokość? A może jeszcze większą felga? Zaznaczam że samochód wykorzystuję w 80% na autostradach (mieszkam za granicą), 10% miasto ale też i 10% teren (żwir, piasek, zdarzają się strome podjazdy po trawie i w lesie).
Zasadniczo zależy mi na obniżeniu/"przyklejeniu" auta do drogi jak i poprawieniu trzymania w zakrętach. Mam wrażenie że teraz przy szybkiej jeździe autostradowej nie jest stabilne zwłaszcza przy silnym wietrze (podwiewa go do góry) i na mokrej nawierzchni. Miło byloby także obniżyć obroty (i spalanie tym samym -mam nadzieję) przy jeździe autostradowej.
Parametry terenowe mają mniejsze znaczenie - byleby się dało przejechać, w terenie mi się nie spieszy i jeżdżę powoli i ostrożnie.
Dzięki za wszelkie sugestie, zarówno rozmiar, jak i konkretne marki albo i modele do tego pojazdu.
AKa napisał(a):Jeżeli seryjnie leci 205/55r17 to przy r18 powinno wlecieć 225/45r18 z tego co pamietam. Najprościej można zadzwonić do ASO- powinni pomoc. Ostatecznie zapytać się na fb Seata- powiedzą.:p
KubaaBia napisał(a):AKa napisał(a):Jeżeli seryjnie leci 205/55r17 to przy r18 powinno wlecieć 225/45r18 z tego co pamietam. Najprościej można zadzwonić do ASO- powinni pomoc. Ostatecznie zapytać się na fb Seata- powiedzą.:p
W XP seryjne jest 205 ?Cos cie pomieszało kolego
W Leonie 17'tki maja 225/45/17
18'tki maja 225/40/18 i tyle
artospaj napisał(a):KubaaBia napisał(a):AKa napisał(a):Jeżeli seryjnie leci 205/55r17 to przy r18 powinno wlecieć 225/45r18 z tego co pamietam. Najprościej można zadzwonić do ASO- powinni pomoc. Ostatecznie zapytać się na fb Seata- powiedzą.:p
W XP seryjne jest 205 ?Cos cie pomieszało kolego
W Leonie 17'tki maja 225/45/17
18'tki maja 225/40/18 i tyle
Mam Leona XP na felgach Machined 18" i potwierdzam że rozmiar to 225/45/R18 - czyli inny niż w zwykłym Leonie.
boban napisał(a):Też bym rzucił okiem bo cały czas waham się pomiędzy 17" vs 18"
boban napisał(a):Obawiam się tylko czy nie będzie zbyt twardo na18-tkach, z drugiej strony zawieszenie jest bardziej miękkie niż w FR...
bigmazi napisał(a):Te profile to tylko "atrapa". Opcja jest, ale nic nie przełącza. Po prostu Seat montuje uniwersalne menu.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
bigmazi napisał(a):W Xcellence tryby jazdy to atrapa. Więc się tym sugerowałem. Nie miałem racji. Co nie oznacza, że nie powinniśmy się trochę szanować na forum. Bardzo ciepło pozdrawiam.
mczelny2401 napisał(a):Jestem właśnie pod ASO w Rzeszowie i XP ma fabrycznie DCC ale klops
Przecież napisałem, że w Xcellence nie ma trybów jazdy. Jest atrapa, czyli uniwersalne menu, które można sobie poklikać, a oczywiście nie działa.mczelny2401 napisał(a):bigmazi napisał(a):W Xcellence tryby jazdy to atrapa. Więc się tym sugerowałem. Nie miałem racji. Co nie oznacza, że nie powinniśmy się trochę szanować na forum. Bardzo ciepło pozdrawiam.
A od kiedy to wersja X posiada tryby jazdy?
-- 12 lipca 2019, 15:20 --
Wybacz jeżeli Cię uraziłem nie miałem złych intencji
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości