Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon XP

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Leon XP

Postprzez sql » 15 lipca 2019, 06:56

Dziwne to DCC w XP, jeśli nie da się go wyczuć. W Cuprze zmiana między komfort, a Cupra jest gigantyczna.
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez boban » 15 lipca 2019, 22:18

Nie można porównywać zawieszenia Cupry do XP, w Cuprze DCC działa bardziej "zdecydowanie". Ponadto weź pod uwagę, profil opony, na pewno zmiana charakterystyki tłumienia amorów w Cuprze będzie bardziej odczuwalna ;).
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez sql » 16 lipca 2019, 05:49

W porządku, ale jeśli trzeba badań laboratoryjnych, żeby stwierdzić jaka jest różnica między trybami pracy i czy w ogóle ma się DCC, to chyba coś tu nie tak.
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez boban » 16 lipca 2019, 07:30

Haha. Może masz trochę racji, tylko sytuacja wygląda tak ,że dla mnie DCC nie było kwestią must have, a skoro nie było takiej opcji w konfiguratorze to temat był czysty. Mnie bardziej chodzi o to że odbierając auto nagle mam coś czego nie zamawiałem, nie za bardzo jest to jak potwierdzić, handlowiec nic na ten temat nie wie wysyła zapytanie do fabryki :shock: . Poza tym nie wiem jak w innych modelach jest to odczuwalne, (może ktoś kto ma XP się wypowie), ale byc może ze względu na inne fabryczne zawieszenie praca DCC nie jest aż tak mocno wyczuwalna :wink:
boban
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 16 lipca 2019, 08:26

Ja w swoim FR pomimo DCC zawsze sprawdzam czy napewno jest w trybie komfort bo i tak czuje każde przełamanie drogi czy studzienkę :roll:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez dudek_jd » 16 lipca 2019, 08:31

w FRce i DCC na sport czuć każdą nierówność drogi, nawet te których nie widać a na comfort jest bardzo fajnie i miękko :) także jak w XP nie czujesz różnicy to serio nie wiem na grzyba wkładali to DCC- w myśl zasady skoro nie widać różnicy to po co przepłacać (a amorek z DCC boli po kieszeni :P)
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez mczelny2401 » 16 lipca 2019, 08:53

Jestem ciekaw efektu jak na zimę założe pozostałe po poprzedniku felgi 16" :mrgreen:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Postprzez sdss » 16 lipca 2019, 11:25

sql napisał(a):W porządku, ale jeśli trzeba badań laboratoryjnych, żeby stwierdzić jaka jest różnica między trybami pracy i czy w ogóle ma się DCC, to chyba coś tu nie tak.

Jak wejdziesz w tryb indwywidualny trybów jazdy, jak masz DCC będzie opcja DCC, tak jak silnik kiere Klima acc.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez boban » 17 lipca 2019, 14:25

dudek_jd napisał(a):w FRce i DCC na sport czuć każdą nierówność drogi, nawet te których nie widać a na comfort jest bardzo fajnie i miękko :) także jak w XP nie czujesz różnicy to serio nie wiem na grzyba wkładali to DCC- w myśl zasady skoro nie widać różnicy to po co przepłacać (a amorek z DCC boli po kieszeni :P)

Wiem właśnie że koszt tych amorów jest spory dlatego nie byłem za tą opcją, natomiast jak już jest to trudnooo.. :mrgreen: A tak serio to myślę że przy moich przebiegach rzędu 15tys./rok do końca 5-cio letniej gwarancji nic się nie bedzie działo. Poza tym gdzieś czytałem że te amory niby jakieś "lepsiejsze" wytrzymalsze, ale czy tak jest w rzeczywistości??
boban
Sport
Sport

Postprzez karlos » 18 lipca 2019, 09:42

boban napisał(a):
Wiem właśnie że koszt tych amorów jest spory dlatego nie byłem za tą opcją, natomiast jak już jest to trudnooo.. :mrgreen: A tak serio to myślę że przy moich przebiegach rzędu 15tys./rok do końca 5-cio letniej gwarancji nic się nie bedzie działo. Poza tym gdzieś czytałem że te amory niby jakieś "lepsiejsze" wytrzymalsze, ale czy tak jest w rzeczywistości??

W rzeczywistości amorki nie podlegają gwarancji :) Ale nie psuj sobie radości z auta myśleniem o tym co może się zepsuć i ile wytrzyma.
karlos
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 1.4 TSI
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez boban » 25 września 2019, 15:55

Jasna sprawa :wink:

-- 25 września 2019, 16:55 --

Panowie mam pytanie, może głupie, ale dzisiaj mnie zdziwiła jedna rzecz. W moim XP jest podwójny wydech ( 2.0TSI ) i teraz w chłodniejsze dni pojawia się czasami para z końcówek. Tylko u mnie "paruje" jedna strona prawa, sprawdziłem dzisiaj i spaliny z prawej końcówki są wyraźnie cieplejsze niż z lewej. Czy ten typ tak ma? Jest to zjawisko normalne? Czy po prostu nie był jeszcze zagrzany ( zrobiłem kilka kilometrów )?
boban
Sport
Sport

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne