Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pęknieta szyba przednia podczas urlopu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pęknieta szyba przednia podczas urlopu

Postprzez corey_8 » 16 czerwca 2019, 15:44

Witam.

Mam do Was pytanie czy ktokolwiek naprawił coś w swoim Leonie za granicą. Aktualnie przybywam na urlopie w Chorwacji i dostałem kamykiem w szybę. Z uwagi na gwarancję chciałem naprawić auto w lokalnym ASO z AC, ale wszystkie terminy są grubo po moim urlopie. Generalnie mógłbym tak autem wracać ale obawiam się policji szczególnie w Austrii.
corey_8
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Pęknieta szyba przednia podczas urlopu

Postprzez ramzei » 17 czerwca 2019, 05:44

Myślę, że za samą szybę, rzadko kiedy zatrzymują. Bardziej za prędkość. Byłem w Chorwacji z 5 razy, też prze Austrię, nigdy mnie policja zatrzymała ;) A jak już by się doczepili o samą szybę to niech dzieci się rozpłaczą, żona udaję zdenerwowaną, a ty sam udawaj, że to były najgorsze wakacje ever... :P

Aha i już sobie dzwoń/ pisz maila do swojego serwisu, bo oczekiwanie na szybę to jakieś 2-6tyg ;)
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Pik » 17 czerwca 2019, 13:40

O co chodzi z tą gwarancją? Na szybę???

Ja bym wymienił w wyspecjalizowanym serwisie zajmującym się szybami. W Polsce to chyba serwisy np Nordglass, za granicą to nie wiem, ale na pewno takie są. Zrobią taniej, szybciej i lepiej niż ASO.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez corey_8 » 17 czerwca 2019, 13:42

Udało mi się dogadać z Warta i ASO w Rijece. 600 euro szyba i zgoda ubezpieczyciela na "naprawdę konieczną" realizowaną z AC.

Chodziło mi o gwarancję na samochod
corey_8
Stella
Stella

Postprzez Pik » 17 czerwca 2019, 14:03

I bardzo dobrze, że zmieniłeś. Z pękniętą szybą się nie jeździ, i to już nawet nie z powodu, że złapie policja, tylko jest to potencjalnie niebezpieczne.

Wymieniając szybę poza ASO oczywiście tracisz gwarancję fabryczną NA TEN ELEMENT, ale zyskujesz nową gwarancję producenta szyby i serwisu, który ją wymieniał (na usługę), także ja nie widzę powodu do jakichkolwiek obaw.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez corey_8 » 17 czerwca 2019, 14:55

Zmieniam w środę - zmiana podyktowana komfortem psychicznym (zarówno kwestie bezpieczeństwa jak i prawne).

Odnośnie wymiany poza ASO - Seat Promoto Katowice przekazał mi że tracę gwarancję na element wymieniany oraz wszystkie inne, które były "ruszane" na potrzeby demontażu szyby. Będąc w PL temat do rozważenia co robić, w przypadku wymiany za granicą pozostaje ASO - wymiana objęta jest gwarancją w całej Europie (wymieniając u Pana Mirka musiałbym w temacie gwarancji dylać do CRO).
corey_8
Stella
Stella

Postprzez Matador » 17 czerwca 2019, 16:14

Pik napisał(a):serwisy np Nordglass

Nie chcę robić antyreklamy, ale miałem w poprzednim aucie założoną, tuż po tym jak się gwarancja skończyła i ta szyba łapała odpryski 3x szybciej,
może przypadek, ale przy naszym krajowym "utrzymaniu dróg w czystości" ma dość spore znaczenie myślę..
Tak jak i różnica przy odsprzedaży auta, jeden zwróci uwagę inny nie.
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Region: łódzkie
Auto: Leon ST
Silnik: CYVB 1.2

Postprzez corey_8 » 24 czerwca 2019, 14:46

Info dla potomnych. Szyba wymieniona, łączny koszt 700 euro, zrobione z AC Warty (miałem wykupione ubezpieczenie od utraty zniżek). Duże brawa dla Porsche InterAuto w Rijece za załatwienie tematu w 3dni - poniedziałek rozmowa, środa wymiana.
corey_8
Stella
Stella

Postprzez ramzei » 24 czerwca 2019, 15:11

corey_8 napisał(a):miałem wykupione ubezpieczenie od utraty zniżek

Nie chce niepokoić ale gwarancje na utrate zniżek bedziesz mial tylko w warcie... Bo skorzystanie z ac bedziesz mial wpisane w ogólny regres... to samo przechodzilem. I przy przedluzaniu AC w innym ubezpieczycielu bedziesz widoczny jako szkodnik z ac...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez sql » 25 czerwca 2019, 05:59

Regres jest wtedy, kiedy zakład ubezpieczeniowy wypłaci odszkodowanie, a później zwróci się do osoby trzeciej (lub nawet nas - posiadaczy np. OC) z "prośbą" o refundację poniesionych wydatków. Tutaj niczego takiego nie będzie.
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie

Postprzez alehandro » 25 czerwca 2019, 21:01

ramzei napisał(a):
corey_8 napisał(a):miałem wykupione ubezpieczenie od utraty zniżek

Nie chce niepokoić ale gwarancje na utrate zniżek bedziesz mial tylko w warcie... Bo skorzystanie z ac bedziesz mial wpisane w ogólny regres... to samo przechodzilem. I przy przedluzaniu AC w innym ubezpieczycielu bedziesz widoczny jako szkodnik z ac...

To prawda. Bez znaczenia na inne czynniki ochrona działa tylko u tego samego ubezpieczyciela. Po zmianie / przy zmianie ubezpieczyciela nie widzi on naszej byłej ochrony.
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez piorun » 1 października 2019, 08:13

Wymieniał ktoś ostatnio przednią szybę w Leon'ie? Dziś niemiła niepodzianka spotkała małżonkę na eS'ce, panowie sobie kosili i nagle jeb, kamień walnął w szybę, pęknięcie posuwa się szybko, doszło już do połowy szyby więc raczej tylko wymiana na nową wchodzi w grę. Oczywiście firma "kosząca" wypięła się na wszystko a policja jedynie zasugerowała powołanie rzeczoznawcy i oddanie sprawy do sądu...
Pytanie jaki to mniej więcej koszt w PL, z tego co pisał kolega powyżej za granicą płacić 700EUR... I co wstawiać, oryginał czy zamiennik?
Zastanawiam się czy robić z AC czy za gotówkę. W szybie wszystkie możliwe czujniki, Lane Assist, itp...
piorun
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Sivass » 1 października 2019, 09:58

Miesiąc temu miałem podobna sytuacje, szybę wymieniłem z AC, oryginał, całość zmiany trwała może z 1h. ASO w Jaworniku. Nie wiem niestety jaki byłby koszt wymiany za gotówkę, z drugiej strony za coś płacimy to AC..
Sivass
Stella
Stella

Auto: Leon 5f
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez metzz » 1 października 2019, 11:55

U mnie wymiana szyby w modelu przed FL, bez lane assist wyszło 2800 w ASO - robione z AC oczywiście.
metzz
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna turbo inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne