Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Sławomir napisał(a):Część, nastawiłem się, na to, że kupię na tyle ciche zimówki, na ile to możliwe.
Jeżdził ktoś na Michelin Alpin 6?Jakieś negatywne uwagi?
Sławomir napisał(a):Część, nastawiłem się, na to, że kupię na tyle ciche zimówki, na ile to możliwe.
Do rzeczy... Czy mam z jakiegoś powodu uważać na wzmocnione opony (XL) z wyższym indeksem nośności niż wymagany (91 -> 94), czy też mogę kupować śmiało?
superdenim napisał(a):Panowie, szukam odpowiedniego zestawu na moją pierwszą zimę z Cupra ST 300 4drive i potrzebuję porady co lepsze:
1. fabryczne felgi 19" + Nokian WR Snowproof 235/35 R19 91 W
2. felga BorbetRE black glossy 18" (8,00x18 5x112.00 ET48,00) + Nokian WR Snowproof 225/40 R18V 92
3. felga Pro LinePXK BG 18" (8,00x18 5x112.00 ET45,00) + Nokian WR D4 225 40 R18 92 V
Z góry wielkie dzięki za sugestie.
zdyni16 napisał(a):Sprawdzał już kotoś nowe Nokiany WR Snowproof - na mokrej nawierzchni?
Tomatok napisał(a):Imperial... Oceny przyzwoite, a cena robi ważenie.
Matador napisał(a):Tomatok napisał(a):Imperial... Oceny przyzwoite, a cena robi ważenie.
Wychodzę z założenia, że jak ktoś nie ma kasy, to zawsze lepiej jak kupi takie,
niż ma jeździć na ośmio, czy dziesięciolatkach z bieżnikiem 4mm.
Jednak bałbym się jeździć na takich oponach dłużej jak cztery sezony..
zdyni16 napisał(a):Sprawdzał już kotoś nowe Nokiany WR Snowproof - na mokrej nawierzchni?
superdenim napisał(a):2. felga BorbetRE black glossy 18" (8,00x18 5x112.00 ET48,00) + Nokian WR Snowproof 225/40 R18V 92
superdenim napisał(a):zdyni16 napisał(a):Sprawdzał już kotoś nowe Nokiany WR Snowproof - na mokrej nawierzchni?superdenim napisał(a):2. felga BorbetRE black glossy 18" (8,00x18 5x112.00 ET48,00) + Nokian WR Snowproof 225/40 R18V 92
Tak więc wleciał zestaw nr 2 i śmigam na nim już prawie miesiąc. Przez ten czas trafiłem chyba na większość możliwych warunków jakie mogą mnie czekać w sezonie jesienno-zimowym. Po tym czasie mogę powiedzieć, że:
- jest bardzo cicho - miałem jakoś zakodowane w głowie, że kiedy zmieniam buty na zimowe, to musi być głośniej niż w lecie, ale okazało się że wcale tak być nie musi. Nie odczuwam praktycznie żadnej różnicy, akustycznie jest na 5+
- na mokrym (nieważne czy konkretny deszcz czy śnieg z deszczem w okoliach 0st) auto pewnie trzyma się drogi. Przy wyprzedzaniu nie czuć żadnych utrat przyczepności, jest pewnie. Oby tak dalej.
mkozak napisał(a):dobrze wiedzieć, zamówiłem też te Nokiany i jutro zmieniam. bałem się trohcę, że na mokrym będzie kaszana
zdenek napisał(a):Na zimę dobre są również opony marki Falken Eurowinter - mają dobry stosunek ceny do jakości.
zdenek napisał(a):@bad a co jest z nimi nie tak? Czy na pewno masz na myśli te tutaj opony: https://www.sklepopon.com/model-opony/f ... inter-hs01![]()
Możesz opisać swoje wrażenia?
Tomatok napisał(a):Kupiłem ostatecznie Klebery
pajda_SM napisał(a):Jeździ ktoś na 205/50 r17?
Bo myślę czy takiego rozmiaru nie założyć na zimę czy seria 225/45 r 17
Auto obecnie jest na 225/40 r18 (lato) i na eibachu
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
No tak tylko myślę, bo 17"50 będzie ciutke wyższe od 17"45Tomektr napisał(a):pajda_SM, naprawdę chcesz jeździć prawnie pół roku na takim balonie?Seria na 17 naprawde daje radę w zimę
Fr masz i na 17" i 16" tyć do jest zbrodnia w biały dzień!MarkusD napisał(a):pajda_SM napisał(a):Jeździ ktoś na 205/50 r17?
Bo myślę czy takiego rozmiaru nie założyć na zimę czy seria 225/45 r 17
Auto obecnie jest na 225/40 r18 (lato) i na eibachu
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ja jeżdżę na 16’ 205/50 Kleber i nie narzekam, latem mam 17’ seria, w salonie nie chcieli zdjąć z auta bo są przypisane do samochodu a proponowałem że kupię u nich 18’
Zimy jakie mamy takie mamy ale jeżeli już spadnie śnieg to lepiej mieć węższe opony i koszty są niższe przy zakupie, na rajdy zimą się nie wybierasz to niski profil jest niepotrzebny...
Pacjent FR ST 150 KM
pajda_SM napisał(a):No tak tylko myślę, bo 17"50 będzie ciutke wyższe od 17"45
Tomektr napisał(a):pajda_SM, naprawdę chcesz jeździć prawnie pół roku na takim balonie?
pajda_SM napisał(a):No tak tylko myślę, bo 17"50 będzie ciutke wyższe od 17"45
pajda_SM napisał(a):Teraz pytanie co wybrać:
Dębica
Fulda
Hannkook
Nokian
A co byś polecił z innych, bo producentów jest od groma?bzykofm napisał(a):pajda_SM napisał(a):Teraz pytanie co wybrać:
Dębica
Fulda
Hannkook
Nokian
Z tych co napisałeś wybrałbym Nokiana.
Tomektr napisał(a): Najlepiej szukać testów dla danego modelu i rozmiaru
MarkusD napisał(a):Może to Was pogodzi:są we wszystkich rozmiarach
https://www.oponeo.pl/model-opony/goody ... 4MQAvD_BwE
Swego czasu jeździłem na Ultragrip 7+ nigdy już lepszych nie miałem, ja zużyję moje Klebery to sobie sprawię Ultragripy ale jeszcze trochę to potrwa...
We wszystkich testach przeważnie te opony są wzorcowymi, tylko cena bez promocji wysoka...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości