Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Montaż świateł do jazdy dziennej

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Montaż świateł do jazdy dziennej

Postprzez onybysz » 12 października 2015, 10:45

Dzwoniłem z ciekawości na serwis Proximy i dowiedziałem się, że KAWA-Z doświetla po zmierzchu dzięki czujnikowi. W dzień nie doświetla.
onybysz
Stella
Stella

Auto: LEON 1M
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Postprzez Maras2003 » 12 października 2015, 17:37

Spoko, ale niech zrobią na to dodatkowy kabel podłączany pod moduł komfortu albo siłownik zamka - po pojawieniu się tam 12v niech sprawdzi jasność i ew. doświetli ileśtam sekund. Wtedy biorę od razu w zamian za mój Lepardowski moduł :)

I jeszcze rzecz którą zrobiłem w Lepardzie - DRL są na drogowych, a CLH są na halogenach, pomimo tylko 1 wyjścia tego modułu ;)
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez cynamon » 7 grudnia 2015, 11:24

u siebie w zderzaku cupra r w miejsce oryginalnych swiatel przednich przeciwmgielnych (ktore zreszta sa za male i nieciekawie wygladaja) wstawilem okragle swiatla do jazdy dziennej na dodatek o nieco wiekszej srednicy:
http://www.m-tech.pl/products.php?id=470

nalezy tylko rozwiercic najlepiej otwornica, kratki wlotow powietrza i pozniej delikatnie podgrzac opalarka.. oprawki pasuja idealnie na lekki wcisk. podlaczenie oczywiscie pod wiazke od swiatel przecimgielnych, a w przelaczniku przepiecie pina na pin od swiatlel jazdy dziennej.

fotek nie zalaczam bo nie posiadam galerii. szkoda, ze nie mozna wstawic ich tutaj bezposrednio.

swieca bardzo jasno. w porownaniu do wszelkich innych tego typu produktow wyrozniaja sie aluminiowa obudowa oraz odpowietrznikiem !

okraglych dodatkowych maskownic nie stosowalem.
cynamon
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9 TDi 110 KM

Postprzez _carlos- » 7 grudnia 2015, 15:02

Jestem ciekawy jak długo będą świecić...
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Postprzez N3ss » 20 stycznia 2016, 09:29

Cześć, mam pytanie odnośnie podłączenia drugiej linii +12.
Do zasilania świateł kupiłem już moduł/automat.
http://allegro.pl/automat-modul-swiatel ... 55223.html

Jest tam drugie wejście po stacyjce. Czytałem, już tutaj, ze dobrym pomysłem są podgrzewane spryskiwacze. Nie mam jednak w Leonie podgrzewanych siedzeń, a rozumiem, że te dwie opcje występują razem.
Myślałem, żeby tą drugą linię podłączyć pod czujnik poziomy płynu do spryskiwaczy ?? Zasilanie przez przekażnik i tak idzie przecież prosto a akumulatora. Montował już ktoś tak światła ?? Jest to w ogóle możliwe ?? Najchętniej podpiął bym ją od zapalniczki, jednak ..... zdejmować to wszystko, żeby przeciągnąć 1 kabelek.
I na pewno nie przekonuje mnie podłączanie pod żadne ważne pod maską przekaźniki, pompy czy czujniki ;)
N3ss
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez P600 » 20 stycznia 2016, 19:18

N3ss, możesz podłączyć na krótko żeby sprawdzić, czy nie wywali błędu lub kontrolki poziomu. Aczkolwiek na twoim miejscu przeciągnąłbym kabel do kabiny, a tam już masz do wyboru do koloru, najbliżej będzie skrzynka bezpieczników oraz włącznik świateł. Z miernikiem dojdziesz bez problemu gdzie jest plus po stacyjce w kostce włącznika. Ten + po stacyjce w tym module pewnie i tak służy tylko do szybszego wyłączania funkcji C/L Home - to też możesz sprawdzić podłączając na krótko do aku :wink:
P600
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Seat Lenon

Postprzez N3ss » 21 stycznia 2016, 07:36

Na krótko podłączyłem i bez drugiego wejścia 12v światła się nie palą ;)
Zresztą nawet w instrukcji tak jest zapisane. "Bez drugiego wejścia 12v, przekaźnik nie poda napięcie na wyjściu" ( jakoś tak ;) ).
Albo to ja coś "skopałem" z kablami :P
Same światła palą gdy podepnie się je do aku.
N3ss
Stella
Stella

Silnik: ARL 1.9

Postprzez Sivvy » 29 stycznia 2016, 14:01

Plus po zapłonie jest też w kostce od czujnika wstecznego w skrzyni. Ja mam właśnie dzienne podpięte pod ten czujnik i wszystko działa bez problemu.
Sivvy
Stella +
Stella +

Silnik: AKL 1.6

Postprzez habowskimateusz » 5 lutego 2016, 08:16

Panowie czy ktoś robił może już cos takiego ? Strasznie mi się podoba
https://www.youtube.com/watch?v=JDm37fsCteU

tutaj ładniej bo koleś odłączył kierunkowskaz przedni:
https://www.youtube.com/watch?v=cPgxKycpX2w

Może wtedy zamiast kierunkowskazu przedniego wrzucił by jeszcze jakieś dodatkowe światło na noc

Jaka cena takiej modernizacji ?
Idzie to normalnie podpiąć pod mod który będzie mi to odpalał zaraz po włączeniu silnika oraz będzie doświetlało drogę do domu po zamknięciu samochodu przez chwilę ?
habowskimateusz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1m
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez rah606 » 19 lutego 2016, 22:49

Wygląda nieziemsko :-D
rah606
Stella +
Stella +

Auto: LEON SPORT

Postprzez habowskimateusz » 20 lutego 2016, 09:43

http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dzie ... 89550.html

100 zł/ kpl drl'a
Kompletnie się na tym nie znam więc poczytam trochę i gdy przyjdzie wiosna to się za to pewnie wezmę.
habowskimateusz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1m
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez P600 » 20 lutego 2016, 14:48

Te paski fajnie wyglądają, ale niestety jako dzienne wypadają słabiutko, bo po prostu za słabo świecą. Już lepsze pod tym względem są te modułowe paski co sprzedaje np. gość z hidretrofit.
P600
Signo
Signo

Postprzez Tomekk78 » 26 października 2016, 09:48

Sivvy napisał(a):Plus po zapłonie jest też w kostce od czujnika wstecznego w skrzyni. Ja mam właśnie dzienne podpięte pod ten czujnik i wszystko działa bez problemu.

Ja wpiąłem się do zasilania przepływomierza z zastosowaniem bezpiecznika 10A..
Działa bez problemu
Tomekk78
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez brazzo » 18 listopada 2016, 18:31

Pytanie do osób, które zamontowały moduł świateł dziennych lepard. Właśnie zmagam się montażem modelu AM.010.3. i utknąłem na ostatniej prostej. http://lepard.eu/wp-content/uploads/2012/01/010m3.png gdzie w Leonie 1m należy wpiąć przekaźnik od którego odchodzi czerwona strzałka na schemacie? Jest tutaj napisane, że do obwodów świateł mijania, pozycyjnych, oświetlenie wnętrza samochodu? Gdzie takie obwody znajdują się w Leonie? Dziękuję za pomoc
brazzo
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Seat Leon 3 fr
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Maras2003 » 18 listopada 2016, 21:29

Podaj cały schemat, do czego jest ten niebieski przewód i co to ma zmieniać ?
Wydaje mi się że to ma automatycznie załączyć światła mijania gdy będziesz miał zapłon/włączony silnik i będzie "ciemno" ? Takie obwody znajdziesz we włączniku świateł, ale nie polecam łączyć wszystkich do kupy. osobiście ogarnąłbym to przekaźnikami + ew. diody prostownicze do sterowania przekaźnikami.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez tdgums » 5 maja 2018, 19:54

A u mnie lampki dzienne pozakładane jeszcze tylko kable podpiąć nawet za bardzo auto nie zostało zeszpecone całkiem schludnie wyszło
Obrazek

Obrazek

zrobie fotki wieczorem jak świecą to wrzucę

-- 5 maja 2018, 19:00 --

Ledy świecą nieźle choć zdjęcia zupełnie nie oddają ich mocy w każdym razie są dobrze widoczne z różnych kątów
Obrazek
Obrazek
Obrazek
przerabiałem już różne światła te są naprawdę mocne zresztą czego się spodziewać za 9 USD
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeszcze tylko przekaźnik i będzie lala
TDGums - miłośnik VAG-onów w każdej postaci - zwolennik ropochłonnych hiszpanów :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tdgums
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Leon Top Sport
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez TomekMr » 3 listopada 2019, 10:42

Odgrzeje kotleta. Zamiast przeciwmglowych chce zalozyc do jazdy dziennej. Tyle że sa one owalne. Szukalem takich ledow ale nie ma. Da rade przerobić lub kupic nowe kratki z okraglymi otworami?
TomekMr
Stella +
Stella +

Silnik: AUS 1.6

Postprzez P600 » 4 listopada 2019, 23:59

TomekMr, przerabiałem ori halogeny na dzienne, opisane kilka stron wcześniej :arrow: viewtopic.php?f=45&t=22098&start=300#p571742
Wizualnie najlepsza opcja, do tego bardzo mocne i przy okazji doświetlają drogę z i do auta :wink: https://youtu.be/nldiD6-V62Q
P600
Signo
Signo

Postprzez TomekMr » 9 listopada 2019, 17:28

P600 napisał(a):TomekMr, przerabiałem ori halogeny na dzienne, opisane kilka stron wcześniej :arrow: viewtopic.php?f=45&t=22098&start=300#p571742
Wizualnie najlepsza opcja, do tego bardzo mocne i przy okazji doświetlają drogę z i do auta :wink: https://youtu.be/nldiD6-V62Q

Wszystko ładnie pięknie. Ale wolałbym coś co nie zepsuje wygladu auta a bedzie legalne. Szkoda, że swiatla do jazdy dziennej w kierunkowskazach są nielegalne. Nawet fajnie to wygląda...
TomekMr
Stella +
Stella +

Postprzez adams » 9 listopada 2019, 19:49

TomekMr napisał(a): Ale wolałbym coś co nie zepsuje wygladu auta a bedzie legalne
a tak się w ogóle da ?

"Zabawne" to nasze prawo, dzienne w światłach p.mgielnych albo (według mnie najfajniejszy wynalazek jak do tej pory) w kierunkowskazach na bicolor ledach są nielegalne bo nie ma homologacji, a to plastikowe badziewie, które nie dosyć że świeci tak jakby tego w ogóle nie było i wygląda gorzej niż kupa - przechodzi przegląd bez problemu... :dokitu:
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez TomekMr » 9 listopada 2019, 20:26

A z tym się zgodzę. Rzadko kto kupuje ledy np philipsa lub osram'a , które świecą ko]nkretnie. Ale janusze biznesu wolą zaoszczędzić ..

Dalo by się, gdyby leon miał okrągłe halogeny.
TomekMr
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 9 listopada 2019, 21:04

TomekMr napisał(a):A z tym się zgodzę. Rzadko kto kupuje ledy np philipsa lub osram'a , które świecą ko]nkretnie. Ale janusze biznesu wolą zaoszczędzić ..

Dalo by się, gdyby leon miał okrągłe halogeny.

Ja w Astrze G montowałem dodatkowo Philipsa, dają naprawdę mocne światło, są jeszcze ze Osram pojedyńcze Ledy które montuje się np w zderzaku, nad taką opcją się również zastanawiałem, nie chciałem likwidować świateł przeciwmgielnych bo jeździ się i nic... ale jak pogoda dowali to codziennie w nocy jeździłem do i z pracy na światłach przeciwmgielnych...
Jeżeli chodzi o fajny wygląd to możesz poszukać reflektorów głównych z ledami do jazdy dziennej lub nawet z "ringami" jak w BMW, jak miałem Ibizę 97r to chciałem zmienić światła na 2 x H1 ze Cupry, szukając takich lamp natknąłem się również na lampy o których wspomniałem oczywiście miały chomologację...
Sprawdź co ma w ofercie Osram bo może mają gotowe lampy np przeciwmgielne razem ze światłami do jazdy dziennej ... wszystkie rozwiązania tanie nie będą ale mogą dać fajny efekt...
Do realizacji mojego planu nigdy nie doszło bo zmieniłem samochód...
Co do chomologacji cały świat może zmieniać H4, H7, na ledy Philipsa ale w Europie niestety nie można bo lampa ma chomologację na żarówkę halogenową i... Philips przez 10 lat prawie nie jest w stanie wpłynąć na ustawodawców, nie bo nie...
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez TomekMr » 9 listopada 2019, 22:55

No wlasnie patrzylem. Depo ma lampy wlasnie z ringami. Chyba 500zl jest za komplet. Moze się skuszę. Patrzyłem też właśnie na te 2w1. Halogen i dzienne. Ciekawa rzecz.

Unia i europa jest zacofana. Nie wiem co im szkodzi, albo kasa się liczy. Zamiast kupować żarówki to ludzie kupią ledy na lata.
TomekMr
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 10 listopada 2019, 08:19

Opinie o Depo z ringami do 1M na tym forum były raczej niepochlebne. Co z tego ,że ringi są jak kiepsko drogę oświetlają ? Poszukaj.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez MarkusD » 10 listopada 2019, 09:28

https://motostacja.com/p/OSRAM-LEDFOG101/
Akurat tam są niedostępne ale można takich poszukać...
Napewno dobre lampy robi Valeo, Hella... Bosch z Polskich firm była kiedyś Wesem, kupowałem u nich przeciwmgielne do Ibizy, co teraz produkują nie wiem poza tym nie wiadomo czy koncerny motoryzacyjne ich nie przyblokowały z produkcją zamienników... Dobra Wesem sobie daruj przed chwilą sprawdziłem ich ofertę nic nie ma ciekawego a szkoda bo robili porządne lampy...
Jeżeli Depo robi daremne światła to może rzeczywiście sobie daruj, poszukaj firmowych rozwiązań, a Osram robi naprawdę bardzo dobre światła, tylko tanio nigdy nie było lecz za jakość niestety trzeba zapłacić...
Te lampy które znalazłem nie wiem czy pasują akurat do Twojego modelu ale są wyszukiwarki i napewno cóś fajnego się znajdzie... powodzenia...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez TomekMr » 10 listopada 2019, 10:42

Jak kupowałem leonika to mial założone lampy Depo. Po kilku latach już paruja od środka. :roll:
TomekMr
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 10 listopada 2019, 11:06

TomekMr napisał(a):Jak kupowałem leonika to mial założone lampy Depo. Po kilku latach już paruja od środka. :roll:

O to brzydko ktoś podmienił oryginalne Valeo lub Hella na szmelc, to czeka Cię więcej wydatków, mnie w Ibizie diagnosta zauważył parujący reflektor i czekała mnie wymiana lub regeneracja, wybrałem drugą opcję ale od razu dwa...
Tak to już jest ze starszymi samochodami jak ktoś potem nie chce kasy wydawać bo za drogo, teraz się zastanów jak długo Leona będziesz trzymał, bo już powoli szykuje się wymiana reflektorów przez parowanie odbłyśniki będą rdzewieć, czy warto inwestować w DRL
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez TomekMr » 10 listopada 2019, 13:20

MarkusD napisał(a):
TomekMr napisał(a):Jak kupowałem leonika to mial założone lampy Depo. Po kilku latach już paruja od środka. :roll:

O to brzydko ktoś podmienił oryginalne Valeo lub Hella na szmelc, to czeka Cię więcej wydatków, mnie w Ibizie diagnosta zauważył parujący reflektor i czekała mnie wymiana lub regeneracja, wybrałem drugą opcję ale od razu dwa...
Tak to już jest ze starszymi samochodami jak ktoś potem nie chce kasy wydawać bo za drogo, teraz się zastanów jak długo Leona będziesz trzymał, bo już powoli szykuje się wymiana reflektorów przez parowanie odbłyśniki będą rdzewieć, czy warto inwestować w DRL

Póki koła nie rozjadą sie na boki. Mam go już 7 rok i nie zamierzam zmieniać :brawo:
TomekMr
Stella +
Stella +

Postprzez P600 » 10 listopada 2019, 13:33

Z pełni legalnych rozwiązań mogę Ci polecić lampy NSSC 510HP, dosyć tanie, a jakościowo bardzo dobre. Montowałem kiedyś takie dawno temu znajomemu do Passata B5FL, tam jest podobny problem, że ori halogeny nie są okrągłe, ale jak zamontujesz lampy za kratkami to nie ma tragedii. Można by poświęcić trochę czasu i przy użyciu mini szlifierki tak podciąć kratkę, żeby się to fajnie spasowało. Tu masz przykładową fote z neta jak to wygląda :arrow: LINK
Jak masz kupować Depo z ringami albo Sonary z Dayline (te paski ledowe) i używać tego jako światła dzienne to daruj sobie taką inwestycje, bo te ringi i paski pełnią funkcję świateł postojowych :roll:

MarkusD napisał(a):przez parowanie odbłyśniki będą rdzewieć

Plastik nie rdzewieje :wink: Odbłyśniki to plastik metalizowany natryskowo. Ale z tego co pamiętam w Leonie w przeciwmgielnych są metalowe odbłyśniki.
P600
Signo
Signo

Postprzez TomekMr » 10 listopada 2019, 15:32

Wiem ze jako postojówki działają. Ale i tak musze coś wykombinować z tymi parujacymi lampami.

A te nssc 510hp calkiem spoko. Kupie dremela i wytnie się troche plastiku zeby wpasować wszystko.
TomekMr
Stella +
Stella +

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat