przez MarkusD » 23 listopada 2019, 12:16
Nie ma znaczenia czy oślepiasz czy nie, jeżeli linia odcięcia nie jest równa tzn że masz źle ustawione światła, może tylko jedno... linia odcięcia powinna być równa, ustaw sobie równo bo ledy poświecą o wiele dłużej niż zwykle H7 i zapomnisz o regulacji...
Philips nie jest w stanie wpłynąć na ustawodawców w UE już od lat, dlatego jak będziesz się wybierał za granicę to uważaj bo np w Austrii jak przez przypadek Policja namierzy Cię z takimi ledami to już przelewki nie będą, bardzo wysoki mandat, oprócz tego odcholowanie do warsztatu ( nie wiem czy mają wyznaczone) i przywrócenie do stanu fabrycznego zgodnego z przepisami na Twój koszt, to samo tyczy się wyciętego np DPF w dieslu, o biksenonach zamiast H7 nie muszę wspominać.
Tak to wygląda w Austrii nie wiem jak w innych krajach europejskich, lecz nie trzeba panikować to są przypadki bardzo rzadkie ale się zdarzają...
Philips stworzył zamienniki halogenów w technologii LED świeci to super, tylko niestety w UE ważne są atesty homologacje... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę... Od samego początku interesowałem się tym tematem i wiem że Philips bardzo mocno lobbował na umożliwienie stosowania tychże LED-ów w Europie w starych kloszach które niestety mają atest na żarówkę halogenową i koniec kropka temat nie do przeskoczenia nawet dla takiego potentata jak Philips i dołączył do tego Osram... to już bodajże prawie 10 lat i nie ma bata... w Europie tylko poza drogami publicznymi, szkoda bo naprawdę dobrze świecą, Philips kupę kasy wyłożył na zaprojektowanie żarówek w technologii LED jako odpowiednik zwykłych halogenów.
O ile zawsze będę krytykować ludzi co zakładają sobie pseudo ksenony to z LED-mi jestem na tak, tylko jedź i ustaw je dobrze bo światło i linia odcięcia ma być równa...
Jak ktoś z naprzeciwka jedzie i oślepia ta raczej nie mrugam długimi bo to nie ma sensu wielu debili wymienia żarówki i ich nie ustawia, ale jak gostek jedzie na 100% na długich to włączam moje długie(mrugam) uwierz że Ledy z Leona 5F robią panikę już parę razy gość z naprzeciwka zwalniał, dlatego używam tylko w skrajnych przypadkach