Link do allegro Sprzedający twierdzi, że TMC działa z navi dedykowaną do Skody itd
https://archiwum.allegro.pl/oferta/skod ... 62774.htmlUrzadzenie dedykowane do Skody CityGo/Vw Up/SEATa Mii i Ibiza. Nawigacja ma najnowsza mapa ( Q2.2019 ) calej Europy, dozywotnia usluga "Premium TMC" ( funkcjonowanie w Polsce udoikumentowane na foto 6-8), jest takze komputerem pokladowym, sluzy do obslugi radia/MPS a takze jako zestaw glosnomowiacy ( mozna sparowac dwa telefony ).
-- 20 maja 2019, 23:15 --
Podobno w Seacie zastosowano jedynie informacje pobierane z radiowych kanałów TMC/ TMC Pro. Natomiast inne auta mogą mieć też TMC po GSM i ta opcja jest na abonament.
U mnie w infotainment można włączyć komunikaty radiowe o sytuacji na drodze, i nie ważne na jakiej stacj jestem, czy nawigacji np Waze, załącza się czarny pasek po środku ekranu z informacją Komunikat Drogowy i podają info o wypadkach lub zablokowanych odcinkach dróg czy innych utrudnieniach, Więc tak to u mnie działa... Ale to może być funkcja TP./TA..
Funkcja TP/TA (Traffic Programme – informacje drogowe) – funkcja pozwalająca na przełączenia się odbiornika na stację nadającą w danej chwili komunikaty drogowe.
W artykule z 2018r piszą, że:
"Niestety fabryczna nawigacja nie współpracuje z polskimi operatorami systemu TMC (czekamy na informacje od polskiej centrali Seata czy coś zmieni się w tym zakresie)."... Tak było rok temu, na innym forum właściciel Atecki napisał, że jemu TMC, działa ale nie opisał jak.
Nie mam firmowej navi, ale faktycznie doczytałem w instrukcj Ateca i Toledo NaviSystem, że można to włączyć link
Do instrukcji strona 69, 70...
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 3951gkC56JPiszą, że:
Manewry : Wyświetla listę manewrów, kolejne POI lub
TMC na drodze przejazdu; po ich naciśnięciu otrzy-
masz dodatkowe informacje
Komunikaty drogowe do dynamicznej na-
wigacji (Traffic Message Channel).
System Infotainment otrzymuje na bieżąco
w tle komunikaty drogowe (TMC/TMCpro),
jeżeli na danym obszarze można odbierać
stację nadającą komunikaty drogowe. Słu-
chana stacja nie musi być stacją nadającą