przez Makgajwer » 7 grudnia 2019, 16:22
Dobra decyzja. Dla mnie przy wyborze auta najważniejsza jest jazda próbna, a później inne względy typu wygląd, kolor. Chociaż przy zmianie auta praktycznie zawsze wybierałem marki mniej popularne, aby nie jeździć tym czym wszyscy jak skoda, vw czy jakieś japońskie czy koreańskie wynalazki. Przed Leonem było Renault Megane .
Silnik Leona zdecydowanie lepszy niż Skody, chociaż do 3 cylindrów nie mam uprzedzeń. Chodzi o kulturę pracy i odgłos.
Wygląd to kwestia gustu, ale na ulicy co 2-3 auto to skoda, a Seatów nawet w Warszawie, gdzie mieszkam prawie jak na lekarstwo. Scalą nie jeździłem, ale poprzednia wersja czyli Rapid to totalna porażka jeśli chodzi o prowadzenie. Leon świetnie trzyma się drogi i jest bardzo komfortowym autem. Ja osobiście nie kumam fenomenu skody czy VW, których we flotach jak u mnie w firmie pełno. Po powrocie z delegacji Passatem czy Octavią jak wsiądę do swojego Leona zawsze mam banana na twarzy, czego nie mogę powiedzieć kiedy muszę jechać poprzednimi dwoma.
Poszukaj po salonach, napisz, podzwoń może uda się coś wyhaczyć. Ja swój model znalazłem w salonie poza Warszawą. A i z doświadczenia, kiedy kupowałem auta firmowe czy prywatnie wiem, że poza dużymi miastami ceny są niższe i obsługa w salonie zdecydowanie na wyższym poziomie.
Na nowego Leona nie ma co czekać zresztą jak każde nowe auto będzie zdecydowanie droższe. Teraz za ok. 70 tys. można kupić bardzo dobrze wyposażone auto, a nowy z podobnym będzie startował od 80 i będzie to raczej ok. 90-95.
Mam w kompie archiwalne cenniki różnych modeli poprzednich generacji kiedy kupowałem Megankę 7 lat temu i widzę ile później t.j. o ile (średnio +10-20tys.) kosztowały kolejne tzw. nowsze wersje.
Poza tym auta, które są już na rynku od iluś tam lat nie mają problemów czy usterek wieku młodzieńczego i jak piszesz są zazwyczaj dopracowane.