Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Seat Leon full led

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zakup Seat Leon full led

Postprzez oreo122 » 2 grudnia 2019, 13:28

Drodzy potrzebuje pomocy przy wyborze samochodu.
A mianowicie zastanawiam się nad zakupem Seata Leona ST (kombi) w wersji full led z silnikiem 1.5 TSi 130KM w manualu. Problem jest tego typu że w podobnej cenie mogę nabyć Skodę Scala 1.0 TSI 115KM z DSG i lepszym wyposażeniem.
Potrzebuje kombi bo wózek i te sprawy, ale z drugiej strony bagaznik w scali jest spory i jakoś mógłbym się przemęczyć z boxem na dachu.
Z danych katalogowych wynika ze osiągi tych aut są niemal identyczne.
Jedynie wibracje silnika 3 cylindrowego sa większe.
Minus Seata to schodzący model i za pare miesięcy będzie nowy, ładniejszy w sprzedaży - czekac nie mogę z zakupem.
Skodę jakbym sprzedał za 5 lat to dalej będzie aktualny model....
Co byście radzili?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
oreo122
Stella
Stella

Auto: Honda Civic
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Zakup Seat Leon full led

Postprzez krz » 2 grudnia 2019, 13:41

Ja stojąc przed podobnym wyborem wybrałem leona.
Wsiądź do jednego i drugiego i wtedy zdecyduj, co Ci bardziej odpowiada.
Mi się skoda jakoś nie podobała.
krz
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST 1.5tsi dsg
Silnik: DADA 1.5

Postprzez mm.max » 2 grudnia 2019, 14:40

oreo122 napisał(a):Minus Seata to schodzący model i za pare miesięcy będzie nowy, ładniejszy w sprzedaży

Ja bym określił te parę miesięcy że to min. rok.
No i trudno będzie liczyć na dobrą cenę bo już z Ociavią 4 kombinują mocno z ceną (w Czechach już dostępna w cenniku)
Golf niebawem się "wyceni" i z tego co słyszałem "tanio to już było"
Więc za cenę Full Linka trudno będzie coś wyrwać, bo w pierwszym roku sprzedaży będzie trudno o dobrą promocję.
Jeżeli chcesz jeździć parę lat postawiłbym na sprawdzone rozwiązania. Zarówno Scala jak i Leon są oparte na sprawdzonych rozwiązaniach.
Leon 4 będzie testowany na nowych użytkownikach więc wiesz może być różnie :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Pik » 2 grudnia 2019, 15:23

Scala tylko pozornie jest kompaktem. Jest zrobiona na płycie Polo, także raczej powinna być porównywana z Ibizą.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tomatok » 2 grudnia 2019, 16:28

Podobno 1.0 115 nie lubi się z DSG.
Miałem podobny dylemat, tylko Leon vs Kamiqa.
I jednak Leon. Wg mnie manual w Leonie świetnie chodzi.
Choć ja wybrałem 1.5 dsg
Tomatok
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon ST III
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez kamil944 » 4 grudnia 2019, 08:35

Scala nie jeździłem, tylko siedziałem. Wydaje się całkiem dobrze wykonana i sprawia dużo lepsze wrażenie niż poprzednik (Rapid). 1.0 115 koni na pewno daje radę w tej budzie, bo to lekki samochód jest i będzie trochę mniej spalał od Leona 1.5. Ponadto DSG to dużo większa wygoda jazdy! Jaka to jest wersja wyposażenia tez skody i co w sobie ma? Na pewno ma więcej systemów bezpieczeństwa (line assist, blis itp.) niż Leon Full Led.

Leon będzie trochę większy w środku, szczególnie na szerokość. Dobrze się prowadzi, moim zdaniem jest ładniejszy i przede wszystkim, w porównaniu do Scali, ma większy bagażnik co przy dziecku powinno być sprawa kluczową. Każdy cm się przyda :-P . Ponadto 1.5 będzie trochę szybszy od Scali, szczególnie przy wyższych prędkościach.
kamil944
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: AR147+Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Tomatok » 4 grudnia 2019, 11:31

Ile kosztuje ta Scala?
O jakiej kwocie mówimy?
Tomatok
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon ST III

Postprzez Pik » 4 grudnia 2019, 13:06

To już Skoda nie publikuje cenników?
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kamil944 » 4 grudnia 2019, 18:46

Sądząc po cenach Leonów St Full Led 1.5 tsi to mowa o kwocie rzędu 75-80 tysięcy. Ale chętnie poczekam na wypowiedz kolegi oreo122 w sprawie ceny i wyposażenia porównywanych samochodów :)
kamil944
Stella +
Stella +

Auto: AR147+Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez geroute » 4 grudnia 2019, 20:09

Cześć, w poniedziałek odebrałem właśnie leona FR z salonu z full led itp. Silnik 1.5TSI 130KM. Powiem Ci tak, jeździłem 2 lata nowym Fordem z EcoBoost (1.0) .... Leon ma dużo lepszy motor w porównaniu do Forda, kultura pracy w Leonie jest świetna w porównaniu do forda. Na Twoim miejscu brał bym Seata na Scale nawet bym nie patrzył z 3 cylindrami.... teraz masz wyprzedaż rocznika więc można za 80k mieć fajną wersje FR z kamerą itp ....
geroute
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon FR
Silnik: benzyna inny

Postprzez oreo122 » 5 grudnia 2019, 09:05

Dzięki wszystkim za opinie.
Zdecyduję się na Leona. Przymierzałem wózek do Scali i się mieści, ale nic poza tym. Wiec wybór okazał się prostszy, po jeździe próbnej potwierdził się wybór.
Niestety z ofertami jakie są na popularnych serwisach ogłoszeniowych a to co jest u dilerów w rzeczywistości to dwie różne sprawy.
A to zarejestrowany, a to rabat tylko dla wybranych grup zawodowych etc. Wiec cena nie jest najbardziej atrakcyjna, ale wygląd (pomimo już 7 lat na rynku), prowadzenie i dosyć pakowne nadwozie skłoniły mnie do wybory tego modelu.
Mam nadzieję, że silnik nie będzie sprawiał problemów, reszta powinna być dopracowana przez te wszystkie lata produkcji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
oreo122
Stella
Stella

Auto: Honda Civic

Postprzez Makgajwer » 7 grudnia 2019, 16:22

Dobra decyzja. Dla mnie przy wyborze auta najważniejsza jest jazda próbna, a później inne względy typu wygląd, kolor. Chociaż przy zmianie auta praktycznie zawsze wybierałem marki mniej popularne, aby nie jeździć tym czym wszyscy jak skoda, vw czy jakieś japońskie czy koreańskie wynalazki. Przed Leonem było Renault Megane .
Silnik Leona zdecydowanie lepszy niż Skody, chociaż do 3 cylindrów nie mam uprzedzeń. Chodzi o kulturę pracy i odgłos.
Wygląd to kwestia gustu, ale na ulicy co 2-3 auto to skoda, a Seatów nawet w Warszawie, gdzie mieszkam prawie jak na lekarstwo. Scalą nie jeździłem, ale poprzednia wersja czyli Rapid to totalna porażka jeśli chodzi o prowadzenie. Leon świetnie trzyma się drogi i jest bardzo komfortowym autem. Ja osobiście nie kumam fenomenu skody czy VW, których we flotach jak u mnie w firmie pełno. Po powrocie z delegacji Passatem czy Octavią jak wsiądę do swojego Leona zawsze mam banana na twarzy, czego nie mogę powiedzieć kiedy muszę jechać poprzednimi dwoma.
Poszukaj po salonach, napisz, podzwoń może uda się coś wyhaczyć. Ja swój model znalazłem w salonie poza Warszawą. A i z doświadczenia, kiedy kupowałem auta firmowe czy prywatnie wiem, że poza dużymi miastami ceny są niższe i obsługa w salonie zdecydowanie na wyższym poziomie.
Na nowego Leona nie ma co czekać zresztą jak każde nowe auto będzie zdecydowanie droższe. Teraz za ok. 70 tys. można kupić bardzo dobrze wyposażone auto, a nowy z podobnym będzie startował od 80 i będzie to raczej ok. 90-95.
Mam w kompie archiwalne cenniki różnych modeli poprzednich generacji kiedy kupowałem Megankę 7 lat temu i widzę ile później t.j. o ile (średnio +10-20tys.) kosztowały kolejne tzw. nowsze wersje.
Poza tym auta, które są już na rynku od iluś tam lat nie mają problemów czy usterek wieku młodzieńczego i jak piszesz są zazwyczaj dopracowane.
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez Gradejko » 9 grudnia 2019, 21:43

Rozważałem zakup różnych aut i wybór padł na Leona Cupra ST, w grę wchodziła Octavia RS, Golf R, Kia ProCedd. Wszystko kombi i automat. Fakt silnik inny ale jeżeli chodziło o wygląd to tylko Kia, oprócz Leona była ciekawa ale z kolei patrzac na bagażnik to zbyt opadająca linia dachu. Jakoś Leon najbardziej mi do gustu przypadł.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Gradejko
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Leon Cupra ST 300

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne