Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stukające przednie zaciski hamulcowe

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stukające przednie zaciski hamulcowe

Postprzez tomison » 11 grudnia 2019, 15:43

Witam
Od pewnego czasu z prawej strony nadwozia słychać było stuki. Udało mi sie zweryfikować i okazało sie, że to klocki w zacisku hałasują.
Leon 5d 2017 z przebiegiem 40 tys km silnik 1,4TSi FR
Dzwoniłem do ASO i gość mi powiedział, że już mieli takie sytuacje i musieli zacisk rozebrać i nasmarować i wszystko wraca do normy...

Jeżeli okaże sie że nie jest to wada zacisku to oczywiście naprawa odpłatna.
Więc sie pytam ASO czy na liście przy przebiegu 40 tys km producent przewidział konserwacje zacisku bo jeżeli nie to dla mnie jest wada i podlega naprawie gwarancyjnej.
Jak sie puknie nogą w koło to brzęczy aż miło, po zdjęciu koła i puknięciu w zacisk stukają klocki.

Hamulce działają prawidłowo nie ma żadnego objawu zapieczenia czegokolwiek.

Czy mieliście może u siebie taki problem?

Pozdrawiam
tomison
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 3
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Stukające przednie zaciski hamulcowe

Postprzez Tomektr » 11 grudnia 2019, 18:08

A wciśnij lekko hamulec a druga osoba uderzy w koło jak będzie cisza to znaczy że klocki nie są usztywniane przez blachy sprezynujace kiedy nie jest hamowanie. Wystarczy odkręcić koło i jedną śrubę od zacisku i je podoginać. W ASO na 95% zostawisz 150zl
Tomektr
TopSport
TopSport

Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez tomison » 11 grudnia 2019, 20:21

Trafna diagnoza, tylko czemu ASO wciska kity, że to smar z prowadnikach sie kończy i dlatego pojawia się luz. Cena w ASO 150 za zacisk :-D czyli tylko 300 zł za usługę hehe.
Jak to powiedział Pan sympatyczny w Leonie są zaciski pływające.

A czy mógłbyś napisać kilka słów jak poodginać blaszki, aby nic nie popsuć. Zacisk cały trzeba chyba zdjąć bo odkręcenie jedej śruby chyba nie da możliwości wyjęcia klocków...
tomison
Stella +
Stella +

Auto: leon 3
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Tomektr » 11 grudnia 2019, 21:39

Smar to im się w głowach kończy, przynajmniej co niektórym. Zdejmujesz koło, odkręcasz dolną śrubę która jest wkręcona w ośkę z gumową osłona (ta ośka po której przesuwa się zacisk i niby na której skończył się smar). O ile dobrze pamiętam to klucz nasadowy 13 od tyłu i płaski 13 do kontry koło gumki. Na tej śrubie będzie niebieski klej do gwintu, możesz wyczyścić i nanieś MAŁĄ KROPLĘ !! !! !! w jednym miejscu. Jak ją odkręcisz odchylasz zacisk do góry na nie wykręconej górnej śrubie i wyciągasz klocki. Śruby przy zaciskach są tylko 4, dwie które opisałem i dwie 19? które trzymają zacisk do piasty, tych nie ruszasz. Jak odchylisz zacisk to będziesz wiedział jakie blaszki i co z nimi zrobić, warto też szczotką wyczyścić miejsca osadzenia klocków. Pamiętaj by klocków nie pomylić (lewy prawy)

Takie coś musisz zrobić
http://ukladhamulcowy.blogspot.com/2015 ... uwage.html

PS zanim zaczniesz rozkręcać zacisk to popukaj w klocki i w sam zaciski dla pewności

Tu masz fotę, widać dokładnie te blaszki
Obrazek
Tomektr
TopSport
TopSport

Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne