panowie pogrążyłem się...
W weekend postanowiłem odpiąć akumulator bo myślałem że może to coś pomoże na tą przypadłość (płonna nadzieja). Podłączyłem z powrotem i jak zawsze zaświeciły się trzy kontroli: ciśnienie opon, esp, wsp. kierownicy. Jednak po przejechaniu kilkunastu metrów nie znikły (w sumie zrobiłem z 30 km) i nadal świecą. Wkurzyłem się i kupiłem dziś skaner diagnostyczny Viaken 5053 ITS. Przejrzałem sobie najpierw błąd od abs (pokazał lewy tylni -dziwne bo mechanik mówił o lewym przednim, wiec albo coś jest na rzeczy albo się pomylił). a potem postanowiłem odczytać błąd od wspomagania kierownicy - pokazał błąd czujnika kąta skrętu G85. Idąc za ciosem wiadomo że w takim przypadku pierwsze trzeba skalibrować czujnik skrętu. Wszedłem w menu kalibracja kąta skrętu i wszytko wykonałem jak pisało... czyli kręcenie kierownicą itd. potem pokazał się napis: Logowanie udane i nastąpił proces kalibracji (jakieś dziwne turkoty). Oczywiście błąd nie zniknął a straciłem wspomaganie (kiera kreci się nie miłosiernie ciężko.
Panowie co sie podziało? Poradźcie jak uratować sytuacje!
Pozdrawiam
-- 30 marca 2015, 19:59 --
Acha... Po tym wspaniało myślnym zabiegu dodał mi sie jeszcze jeden błąd przy wspomaganiu kierownicy... 002546 - granica zatrzymania sterowania.
Pozdrawiam
-- 22 kwietnia 2015, 11:10 --
Sprawa rozwiązana.
Skorodowana była tylna piasta która zniszczyła czujnik abs. Po wymianie obydwu część problem z abs i esp i ciśnieniem zniknął, co umożliwiło ponowne zaadaptowanie czujnika skrętu i wspomaganie powróciło. Sprawa rozwiązana w ASO Dynamica koszt całości robocizny z częściami to +/- 950 zł.
Pozdrawiam ,
Grzesiek