Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Hak holowniczy - jaki max dopuszczelny nacisk na kulę haka?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Hak holowniczy - jaki max dopuszczelny nacisk na kulę haka?

Postprzez Lazy_Łuki » 18 marca 2020, 18:28

Cześć.

Planuję zamontować hak holowniczy a na niego założyć platformę do przewozu małego crossa, całość ma ważyć ok 88kg.
I tutaj nasuwa się pytanie. Jakie jest maksymalne dopuszczalne obciążenie pionowe przewidziane przez Seata na taki "zestaw"?
Czy takie obciążenie jest takie same dla różnych wersji Leona, chodzi o SC, HB oraz wszystkich wersji ST czy może różne?
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w takiej sytuacji lub z platformami do przewozu rowerów?
Obrazek
Lazy_Łuki
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon ST FR MY18
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Hak holowniczy - jaki max dopuszczelny nacisk na kulę h

Postprzez markiewa » 19 marca 2020, 20:23

Ja zakładałem hak do Seata Leona ST w ASO i założyli mi Hak z Westfali który ma max nacisk na kule 85kg też się nad tym wcześniej zastanawiałem bo jeżdżę z platformą na rowery, tylko że w moim przypadku sama platforma waży około 19kg a max obciążenie platformy to 60kg co daje mi razem około 79kg także spokojnie się zmieściłem.
markiewa
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Full Led
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez zgrzyt » 19 marca 2020, 21:47

Z tego co mówią katalogi Westfalii to nacisk jest taki sam na wersje kombi i hatchback i wynosi w zależności od haka 80 (Witter) lub 85 kg (Westfalia).
Uważaj jeszcze jak będziesz dobierał wiązkę, bo przy dedykowanych wiązkach Westfalii występują dwa rodzaje: do pojazdów z przygotowaniem fabrycznym i bez.
Był: Leon 1.9 ASV
Był: Golf Plus 1.9 BXF+ :)
Jest: Leon ST FR
zgrzyt
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR

Postprzez Lazy_Łuki » 21 marca 2020, 18:50

Dzwoniłem do ASO i niestety nie mam przygotowania pod hak.

Dzisiaj znalazłem hak o max nacisku 100kg dedykowany do wersji ST FR z wiązką.https://www.ahk-preisbrecher.de/Anhaengerkupplung-Seat-Leon-ST-Kombi-spez-FR-Baureihe-2017::150896.html Pytanie tylko czy ten zestaw jest kompletny i wystarczy go tylko zamontować czy trzeba będzie jeszcze coś dokupić w serwisie. Druga sprawa to czy można założyć hak poza ASO bez utraty gwarancji.

Czy właściciele wersji ST, HB i SC mogą sprawdzić w swoim świadectwie homologacji jakie maksymalne statyczne obciążenie pionowe przewiduje Seat w ich wersjach nadwozia (homologacja poz. nr. 19) Może w zależności od rodzaju nadwozia i roku produkcji wartości obciążenia są różne.
Chodzi o to, że ja wpisane mam 80kg i zastanawia mnie dlaczego Westfalia przewiduje 85kg czyli obciążenie przekraczające zalecenia producenta samochodu.
Obrazek
Lazy_Łuki
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR MY18

Postprzez zgrzyt » 22 marca 2020, 22:31

Nie wiem jak jest w przypadku tego haka, który podałeś, nie znam niemieckiego :wink: w przypadku Westfalii zestaw do samochodu bez przygotowania fabrycznego zawiera komplet do jego zamontowania, czyli wiązka jest wzbogacona w stosunku do tej zwykłej dedykowanej o odpowiednie elementy.
Być może inne zestawy innych producentów mają podobnie..

-- 22 marca 2020, 22:31 --

Jeszcze co do samego obciążenia, być może jest tak że ogólnie dla danych modeli haków występują dane wartości (np 85 kg), natomiast ostateczną wartość i tak określa producent pojazdu, czyli przy poprawnym montażu haka nasze auto ma nacisk 80 kg. A inne auto może mieć wyższą wartość i wykorzysta te 85 kg, które "daje" producent haka..
zgrzyt
Stella +
Stella +

Postprzez maymar » 24 marca 2020, 20:19

Lazy_Łuki napisał(a):Czy właściciele wersji ST, HB i SC mogą sprawdzić w swoim świadectwie homologacji jakie maksymalne statyczne obciążenie pionowe przewiduje Seat w ich wersjach nadwozia (homologacja poz. nr. 19)

mam wersje ST z chowanym hakiem (rocznik 2019) - w poz. 19 mam 80kg
maymar
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez pajda_SM » 11 maja 2020, 21:05

Na czym polega przygotowanie fabryczne pod hak?

Mam auto właśnie z przygotowaniem pod hak i chce założyć hak wpinany co polecacie?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
pajda_SM
Signo
Signo

Auto: Leon 3
Silnik: diesel inny

Postprzez zgrzyt » 13 maja 2020, 21:05

Nie wiem czy we wszystkich pojazdach jest tak samo ale w takim przypadku pewna część okablowania pod instalację jest już zamontowana w aucie.
Wystarczy wtedy kupić wiązkę, która jest o tą część instalacji uboższa, przez co i tańsza zazwyczaj.
zgrzyt
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne