pawelll9 napisał(a):Gdzieś na forum było że po aktualizacji softu to ustało przy 1.5/1.4?
Była taka poprawka do silników (wiem o tej do silników sprzężonymi z manualami).
pawelll9 napisał(a):Jeżeli dobrze odczytuje to podaje je od początku samochodu, dla przykładu sumarycznie przy przebiegu 2.5k było ich 260 gdzieś, Aktualnie przy przebiegu 11k jest ich około 1200 sumarycznie, jest też wartość która liczy na 1000 obrotów(jeśli się mylę to proszę o poprawę) i ona podczas jazdy tez sie pojawia, za pewne to później jest liczone do tego głównego licznika.
Yamakasi
Tutaj ekspert od VAG i OBD powinien się wypowiedzieć. Najważniejsza jest skala.
pawelll9 napisał(a):Ja wiem co to jest gubić zapłon w silniku hyundai'a , gdzie czasami samochód przez dłużą chwilę palił na 3 gary, wiadomo że to nie będzie to odczucie, ale jeżeli przyspieszenie jest nieliniowe to albo jak wcześniej zostało napisane że przez GPF a być może przez to. Tak czy inaczej, skoro BOK pisze że tak nie powinno być, to ASO powinno się do tego ustosunkować i naprawić problem aby się to nie pojawiało.
Ogólnie GPF mocno miesza w konstrukcji benzyn i to jest fakt. Ogólnie auto nie powinno gubić zapłonu w ogóle ale jest niemal nie możliwe do zrobienia. Można to zjawisko ograniczać. Układ Start/Stop też umie spowodować, że ucieknie Ci iskra podczas ponownego odpalania. Ogólnie dziwi mnie fakt, że ASO nie ma jakiś wartości granicznych dla tego parametru.
Co do przyspieszania to niestety nie jest o wolnossak na manualu. Tutaj mamy wiele czynników wpływających na przyspieszenie. Mamy automat po WLTP, silnik z turbodziurą, GPF itd itp. Sporo rozwiązań które mogą wpływać na takie a nie inne zachowanie samochodu. Najlepiej jakbyś wsiadł do jakieś demówki z 2.0TSI i ją depnął (jedna stoi w Dynamice w Jaworniku). Będzie tak samo - taki urok. Będzie inaczej - gwarancja.
pawelll9 napisał(a):Tutaj nie ma DQ381?
Pytanie jak OBD11 to weryfikuje, czy globalnie czy na rynek na który samochód jest przeznaczony.
DQ381 to odmiana naszej skrzyni (DQ380) tylko dla auto z napędem 4x4. Co do weryfikacji - pytanie do OBD11 i jest ono zasadne bo już jest zweryfikowane, że serwis w Jaworniku i chyba u Mczalnego - Rzeszów nic nie wie o aktualizacji. Pytanie czy da się przez OBD11 wgrać taki soft (chyba wersja 003) i kto będzie na tyle odważny.