Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1.9 BLS drgawki

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1.9 BLS drgawki

Postprzez Neos97Leon » 2 czerwca 2020, 08:13

Witam was mam dziwna sytuacje mianowicie drgawki rzucanie silnika 1.9tdi o kodzie bls bez dpf auto na zimnym jest to prawie nie wydzielane lecz po dłuższej jeździe zaczyna co jakiś czas podskakiwać silnik czuć to na fotelu obrotu stoją w miejscu ani drgną. Zauważyłem tez ze jak stoję pod górkę to jakby zanikał problem. Również ruszając ręka jestem w stanie nim poruszyć przód tył bez problemu. Patrzyłem na inne silniki i one są sztywne ze ani drgnie Myślicie ze to może być wina poduszek pod silnikiem? Tylko dla czego na zimnym tego nie ma?

-- 2 czerwca 2020, 09:12 --

Korekty wtrysków są dobre 1=-0.4 2=-0.3 3=0.33 4=0.44 kat synchronizacji -1.47
Neos97Leon
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon 2
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Leon 1.9 BLS drgawki

Postprzez kamil_ol » 22 czerwca 2020, 19:33

Hej,
Nie wywala Ci błędu czujnika położenia wału - G28?
kamil_ol
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez Neos97Leon » 23 czerwca 2020, 11:25

Zero błędów w aucie
Neos97Leon
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon 2

Postprzez -arti- » 24 czerwca 2020, 12:23

Neos97Leon napisał(a):Witam was mam dziwna sytuacje mianowicie drgawki rzucanie silnika 1.9tdi o kodzie bls bez dpf auto na zimnym jest to prawie nie wydzielane lecz po dłuższej jeździe zaczyna co jakiś czas podskakiwać silnik czuć to na fotelu obrotu stoją w miejscu ani drgną. Zauważyłem tez ze jak stoję pod górkę to jakby zanikał problem. Również ruszając ręka jestem w stanie nim poruszyć przód tył bez problemu. Patrzyłem na inne silniki i one są sztywne ze ani drgnie Myślicie ze to może być wina poduszek pod silnikiem? Tylko dla czego na zimnym tego nie ma?

Wymiana poduszek raczej nic nie da. No chyba, że faktycznie po kontroli wizualnej mają dość. Ewentualnie dokładnie sprawdź tzw: ,,lizak,, w sankach.Oraz tą pod akumulatorem. Ale zakładam, że wszystko będzie OK.

Ja taką jak Ty przypadłość mam od długiego już czasu. Na rozgrzanym co jakiś czas leciuchne pojedyńcze drgawki - szczególnie wyczuwalne na kierownicy. Leon sprawdzany/skanowany/ dziesiątki razy. Wszystko wydaje się być w jak najlepszym porządku. Dochodzę do wniosku /akurat w moim przypadku/, że problem może leżeć w sprzęgle a dokładnie mówiąc w DM. Zaczyna być słychać popukiwania - postukiwania z jej strony. I jest u mnie taka zależność - czym bardziej nasilający się problem z DM-tarczą-dociskiem tym drgawki jakby częściej występują. I faktycznie Leon ,,dziobem,, w dół i problem się nasila.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel