Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Też widziałem ten film na YT
dla mnie lanie oleju 5W30 do podkreconego silnika to troche strzal w kolano. Standardowy silnik - tak ale nie dodatkowo wysilony gdzie temperatury w cylindrze sa wyzsze a turbina dostaje mocniej w ciry.
ojj ... - dużo by pisać - ale wiadomo, temat oleju = temat rzeka![]()
Jajcek napisał(a):Nie wiem co to autoryzacja i najmniej mnie interesuje. Pytanie na początku postu było zgoła inne.
Motul ma bardzo kiepską bazę olejową. Nawet oryginalny jest kiepski. Za parę zlotych więcej można kupić znacznie lepsze oliwy.
rybsztein, rozwiń swoją wypowiedź, bo jestem ciekawy, jaką to konkretnie bazę olejową ma ten olej i czy wiedza ta
pochodzi np z twojego laboratorium chemicznego, czy też tylko powielasz zasłyszane plotki?
Z informacji jakie dostałem to charakterystyka pracy silnika nie ulegnie zmianie, bo ble ble ble super starania, super olej - taki sam, tylko lepszy, wszystkie normy spelnia i taki lac mimo że w książkach jest 5w.Jajcek napisał(a):Więc to tłumaczy głosniejszą pracę silnika? Jeśli tak, to dlaczego ASO zaleca 5W30?
Voodoo199 napisał(a):Z informacji jakie dostałem to charakterystyka pracy silnika nie ulegnie zmianie, bo ble ble ble super starania, super olej - taki sam, tylko lepszy, wszystkie normy spelnia i taki lac mimo że w książkach jest 5w.
wstkie nowe brand'owe oleje vw będą 0w , 5w podobno nie będzie.
Oczywiście można się z tym nie zgadzać tak jak ja się nie zgadzam z interwalami wymiany olejów przez serwis [emoji2369].
Tomektr napisał(a):Grupa VW przeszła na oleje Shella 0W30 i na forum Ateci kolega Sailor88 którego czytając posty widać że ma pojęcie w tej branży bardzo chwali i poleca ten olej. https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... &start=560
AgaQ napisał(a):Dzień dobry wszystkim
Mam pytanie i mam nadzieję, że ktoś będzie potrafił mi pomóc. Ostatnio byłam u mechanika z moim Leonem na wymianie oleju. Mój znajomy zauważył, że jest zalane za dużo. Mechanik zalał całe 5 litrów a podobno do silnika wchodzi 4,6. Jak jest taka podziałka przy silniku to cały ten szary plastik jest zanurzony. W sensie ten bagnet
I uwaga teraz pytanie, czy przelanie 0,5 litra może coś zaszkodzić
Powiem szczerze, że w takim stanie przejechałam już 200 kilometrów a teraz boję się jeździć Leon jest z 2018 roku, ma dwu litrowy silnik wysokoprężny oraz czerwony kolor
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
AgaQ napisał(a):Czy zrobienie 200 km w takim stanie mogło coś spowodować? Czy mam jechać na reklamacje do tego mechanika czy po prostu odciągnąć olej i zapomnieć o sprawie?
ST_Leon napisał(a):Pytanie - czy po zmianie na 5w30 już nie można wrócić do 0w30? Silnik 1.5 tsi.
Yamakasi napisał(a):ale jak ktoś chce być bardziej papieski niż papierz i ma za dużo pieniędzy - be my guest.
Yamakasi napisał(a):Gęstość oleju 0w30 i 5w30 są do siebie bardzo zbliżone, różnica wynika tylko w lepkości w niskich temperaturach.
Yamakasi napisał(a):jeden i drugi olej jest syntetyczny?
verton91 napisał(a):oleje mają inną gęstość, lepkość i nie wolno ich ze sobą mieszać?
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości