Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

DCC montaż

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

DCC montaż

Postprzez ST_Leon » 8 sierpnia 2020, 22:04

Cześć czy jest w ogóle możliwe dołożenie DCC do Leona np. jako opcja u dealera? Mój Leon to wersja FR, trochę jednak za twarda. Rozumiem, że na gwarancji wymiana amortyzatorów i/lub sprężyn na miększe jak w excellence odpada na gwarancji?
Wiem, że zdecydowana większość forumowiczów lubi szybką jazdę i twarde zawieszenie ale czy nie można nieco "zmiękczyć" nawet kosztem trzymania się drogi?

Przy okazji drugie pytanie - gdzieś obiło mi się o uszy, że któraś wersja silnika 1.5 tsi produkuje wysokie dźwięki i to utrudnia jazdę z małym dzieckiem, które je słyszy i rozdrażnia się. Ktoś coś wie na ten temat?
ST_Leon
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 1.5 TSI
Silnik: benzyna inny

Reklama

Re: DCC montaż

Postprzez Limak9 » 10 sierpnia 2020, 07:34

Myślę, że wymiana samych sprężyn pomoże. Dokładanie oem DCC nie będzie problemem, ale też nie opłacalne myśle.
Limak9
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ST_Leon » 10 sierpnia 2020, 20:44

Dzięki za odpowiedź. Czy taką wymianę sprężyn zrobią w serwisie - tak aby nie tracić gwarancji?
ST_Leon
Stella +
Stella +

Postprzez hoozgo » 11 sierpnia 2020, 07:14

Co do dźwięków generowanych przez 1.5 TSI to moje dziecko nie marudzi natomiast mnie bardzo wkurza jego buczenie przy 2400rpm, ogólnie Leon wyciszony jest słabo wg mnie.

Ja mam wersję Xcellence i ma wyższe i miększe zawieszenie niż FR, kosztem wyglądu i zapewne właściwości jezdnych.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
hoozgo
Signo
Signo

Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ST_Leon » 11 sierpnia 2020, 21:23

A masz może porównanie z FR? Wcześniej jeździłem Style i mam wrażenie, że było bardziej miękko. Fakt na równej drodze jest ekstra ale na gorszej jakości już tłucze/drga nieprzyjemnie.
Gdzieś chyba czytałem, że wysoki dźwięk dotyczy bodajże wersji 150 km. Ja mam 130 ale moje dziecko lepiej znosiło poprzednie auto.
ST_Leon
Stella +
Stella +

Postprzez hoozgo » 12 sierpnia 2020, 14:57

Wg mnie Style i Xcellence mają takie samo zawieszenie oznaczane w konfiguratorze jako Comfort (FR jako Sport). Wspólne z FR są za to przednie fotele.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
hoozgo
Signo
Signo

Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Skrzyniu21 » 12 lutego 2025, 11:52

odgrzeje trochę temat, ja u siebie mam w Leonie 3 2016 FR zawieszenie DCC i powiem tak działa to fajnie, wybór sport zawieszenie twarde dobrze się prowadzi.. tryb normal działa wyboje itp.
Skrzyniu21
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat