Jest parę aplikacji radiowych które są widoczne w MirrorLink, bo zapewne o ten system chodzi, jak używałem MirrorLinka to wyświetlała mi się aplikacja Polskie Radio i Austriackie Radio lecz nie można było zmieniać stacji, nie było opcji na ekranie, oczywiście w RockScout, używałem przez dwa tygodnie w czasie testowym z Sygic, co ciekawe po komunikacie z nawigacji Sygic radio się ściszało i wracało do normalnej głośności... zarówno FM jak i internetowe.
Android Auto wiadomo że jest pełno aplikacji radiowych ja słuchałem Replaio Radio i ze RMF FM jechałem do samej Makarskiej...
W CarPlay również są aplikacje radiowe tylko że nie działają już tak fajnie jak Replaio w Androidzie, ale dałem radę i RMF FM znów mi towarzyszył w drodze do Chorwacji w tym roku.
Mam parę pytań czy w CarPlay macie normalne komunikaty w Google Maps, ja od paru miesięcy nie mam, jest tylko sygnał dźwiękowy „bip” przed manewrem, jeżeli trasę wyznaczam bezpośrednio na ekranie IPhone komunikaty głosowe są

!
Próbowałem już wszystkie opcje łącznie z resetem telefonu, mam dwa IPhony XS i XR , nie ma znaczenia czy łączę się bezprzewodowo czy przez kabel, dzieje się na obydwu telefonach, pytanie czy Google coś namieszało?
Info dla wszystkich w Google Maps bezpośrednio na ekranie na terenie Chorwacji jak się uruchamiało nawigację, nie zawsze pojawiała opcja zgłaszania i to na Androidzie jak i IOS, tak jakby była blokowana systemowo, jakby był konflikt można albo nie można

na terenie Austrii już nie sprawdzałem bo jechaliśmy tylko tranzytem ze względu na Covida...
Następne pytanie jaką aplikację radiową na CarPlay byście polecali? która najlepiej działa tzn jest rozmowa telefoniczna i po zakończeniu rozmowy normalnie się uruchamia na nowo, ma stacje z świata, nie przerywa i kosztuje bezsensownie drogo np abonament absurdalnie wysoki.
Trochę tych aplikacji już kupiłem
Simple Radio fajna prosta działa bezbłędnie, wady? brak bufora często wręcz przerywa na sekundę nie nadaje się do jazdy
myTuner Pro - po zakończonej rozmowie nie włącza stacji, trzeba na nowo klikać, problemem jest sterowanie z kierownicy, raz działa za chwilę nie...
nRadio - bardzo fajna aplikacja, automatyzm bezproblemowy, ciekawostka przed włączeniem stacji Siri podaje nazwę stacji oczywiście po angielsku... i teraz NEWS od aktualizacji do IOS 14 głos Siri podaje nazwy po POLSKU... przegrzebałem całego IPhona XS oraz XR i nigdzie nie znalazłem cienia opcji w IOS jak w samej aplikacji, sama aplikacji od bardzo dawna nie jest aktualizowana... wady na ekranie CarPlay niekiedy niknie pierwsza stacja, tzn działa z kierownicy ale jest nie widoczna w liście stacji, ostatnia stacja z listy nie włącza się, RMF ma bardzo wysoki poziom siły głosu, durna lista polskich stacji radiowych z czego sporo nie ma (dawno nie aktualizowana) brak niektórych stacji, jest możliwość dodawania linków url ale właściciele np Radia Złote Przeboje coraz skuteczniej walczą aby nie można było korzystać z nich...
Radius - szkoda pisać
RadioApp - automatyzm bezproblemowy, w darmowej opcji tylko wybrać 3 kraje oraz 5 stacji można zapisać i z nich się korzysta w CarPlay... tutaj komunikaty Siri również podaje ale już tylko częstotliwość i po Angielsku, roczny abonament 72 zeta hmm chyba trochę za drogo dla mnie jak na aplikację tylko radiową
Audials Radio- darmowa aplikacja na telefon, możliwość wybierania jakości dźwięku pełny automatyzm, niestety po aktualizacji do IOS 14 nie nadaje się do użytku, pisałem do ich pomocy technicznej i mają sprawdzić efekt jest taki że nie działa
U mnie najlepiej sprawdzają się nRadio i RadioApp , mam wykupionych jeszcze kilka ale są bez sensu, brakuje mi Replaio Radio w IOS niestety mimo zapowiedzi dwa lata temu jeszcze nie weszli a szkoda