przez wsn » 9 października 2020, 22:01
Wątek z hiszpańskiego forum po tłumaczeniu przez translator:
" Problem nie w układzie wtryskowym (lepiej jak założyli nowy hej co bierzesz haha) Problem jest w EGR. Ale nie w samej części, nie jest to usterka części, jest to kwestia zarządzania zaworem (jak zaprogramowano zamykanie lub otwieranie). Faktem jest, że zdałem sobie sprawę, że kiedy samochód rusza ze start & stop to nigdy nie zawodzi i wtedy znalazłem problem. Wiem, że w takich markach jak Citroen, kiedy auta od dłuższego czasu pracują na biegu jałowym, ich EGR przechodzi w tryb „strategii gazowej” (problemy z zanieczyszczeniem mniej i inne) i po prostu otwierają EGR.
Faktem jest, że należę do tych, którzy po przyjeździe na wycieczkę długo trzymają auto na biegu jałowym ze względu na turbosprężarkę, którą wszyscy znamy, a zdarzało się, że zawsze zaczynało się źle, kiedy przyjeżdżałem na wycieczkę. czas bezczynności i wtedy przypomniałem sobie temat strategii gazowej. Wydaje mi się, że mając go cały czas na biegu jałowym auto otwiera EGR wprowadzając spaliny do silnika tak, że gdy go wyłączamy EGR pozostaje otwarty a po restarcie z jakichś powodów programowych EGR nie zamyka się, a auto przy próbie uruchomienia zatrzymuje się. Odkąd ten pomysł pojawił się w mojej głowie, nie pozwalam mu działać bezczynnie dłużej niż dwie minuty, zanim go zatrzymam i nigdy więcej nie zaczął mnie źle. Mam nadzieję, że to może ci pomóc.
UWAGA: To tylko moja teoria, którą możesz uznać za błędną itp., Ale widzisz, co widać, pozostaje. Również na niemieckich forach dochodzą do wniosku, że tam są strzały. "
Może ktoś mądry oceni tę teorię?